Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Νικήτρια σε πρωτάθλημα πετοσφαίρισης η ομάδα του δημοτικού της Επισκοπής


Σε σχολικό πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε από την α΄θμια εκπαίδευση η ομάδα πετοσφαίρισης του δημοτικού σχολείου Επισκοπής αναδείχθηκε νικήτρια κερδίζοντας την αντίστοιχη του 5ου δημοτικού της Νάουσας με 2 – 1.
Για την Επισκοπή αγωνίστηκαν οι: Τεκερίδου Ελπίδα, Θεοδωρίδου Αθηνά, Κυριακίδου Κατερίνα, Αντωνιάδης Κυριάκος, Χαραλαμπίδης Σταύρος και προπονητής ο Παπαγεωργίου Γεώργιος.

Γ.Ε. ΝΑΟΥΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΣYΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΠΑ΄-ΠΚΑ


Το Σάββατο 24/4 έγιναν στην Έδεσσα οι διασυλλογικοί αγώνες στίβου στην κατηγορία ΠΠΑ΄-ΠΚΑ΄ μεταξύ των συλλόγων της Ημαθίας- Πιερίας –Πέλλας-Κιλκίς.Η Γυμναστική Ένωση Νάουσας συμμετείχε με 18 αθλητές-τριες .Αναλυτικά τα αποτελέσματα ήταν:
ΠΠΑ΄ ΥΨΟΣ: Τεσσαρομάτης Γ.1ος(1.80)
ΤΡΙΠΛΟΥΝ: Βαλαής Κ.1ος(11.76)
300μ.: Καζεπίδης Α.2ος(40΄΄85)–Κρέξης Α.7ος(45΄΄36)
1000μ.:
Δεληχρήστος Θ.4ος(3΄33΄΄)
80μ.: Γιαλαμάς Α.12ος(10΄΄60)
ΑΚΟΝΤΙΟ: Τσιρκινίδης Α. 3ος (37.15)-Ρέτζιος-Παγκαλίδης Σ. 6ος(32.05)
ΣΦΑΙΡΑ:Κουτσουφλιάνος Χ.14ος(10.66)- Τσιρκινίδης Α. 17ος(10.47)-Ρέτζιος-Παγκαλίδης Σ. 18ος(10.03)-Τζουβάρας Κ. 24ος(8.02)
4Χ300μ. : Γ.Ε.ΝΑΟΥΣΑΣ (Τεσσαρομάτης Γ.-Κρέξης Α.-Καζεπίδης Α.-Βαλαής Κ.) 1ος (2΄48΄΄)
ΠΚΑ΄ ΥΨΟΣ: Μάκη Γ.1η (1.45)- Δάγγα Φ.6η(1.30)
ΜΗΚΟΣ: Τούφα Κ. 14η (4.20) –Γουτιάνου Κ. 19η (3.93)
ΔΙΣΚΟΣ:Μπατσή Ε. 3η (23.07)
ΣΦΑΙΡΑ: Μπατσή Ε. 4η(9.80)
80μ.:Πέιου Μ. 10η(11΄΄61)
600μ.: Ζιακάκη Α.5η(2΄05’’15)
1000μ.Δρενοβιάδου Ε.7η (3΄56’’3)
4Χ80μ.:Γ.Ε.ΝΑΟΥΣΑΣ (Δρενοβιάδου Ε.-Μάκη Γ.-Πέιου Μ.-Γουτιάνου Κ.) 7ες (46΄΄91)
Επόμενοι αγώνες στίβου που θα συμμετέχουν οι αθλητές-τριες της Γ.Ε.Νάουσας θα είναι το Σάββατοκύριακο 8και 9 Μαϊου στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημά Α-Γ.

Πρωτομαγιά στην Ζωοδόχο Πηγή της Χαρίεσσας με την Νομαρχιακή Αγροτική Παράταξη της Ημαθίας

Η Νομαρχιακή Αγροτική Παράταξη της Ημαθίας διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση της Πρωτομαγιάς στην Ζωοδόχο Πηγή της Χαρίεσσας. Συμμετέχουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από την Χαρίεσσα, την Μαρίνα και τον Κοπανό και οι χορωδίες των ΚΑΠΗ Νάουσας και Μακροχωρίου. Γιορτάζουμε με παραδοσιακή μουσική, άφθονο κρέας και κρασί. Είσοδος ελεύθερη. Η παρουσία σας θα είναι τιμή για μας.
Από τη Γραμματεία

Επέστρεψε η απόστολη της ΕΑΣ Νάουσας από την Ιταλία


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκπαιδευτική αποστολή που πραγματοποίησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάουσας στην Ιταλία από τη 13η έως τη 18η Απριλίου 2010.
Η αποστολή αποτελούμενη από παραγωγούς – μέλη της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάουσας επισκέφθηκε αγροκτήματα παραγωγής ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ, ΜΗΛΙΑΣ, ΑΚΤΙΔΙΑΣ, ΚΕΡΑΣΙΑΣ της περιοχής της ΦΑΕΝΖΑ, όπου εφαρμόζονται πρωτοπόρες μέθοδοι φύτευσης και καλλιέργειας.
Επίσης , πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στη Φλωρεντία, στη Ρώμη και στο Βατικανό. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Α.Σ. Νάουσας, κ. Μίχος Δημήτριος, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Α.Σ.
Η οργάνωση της εκεί παρουσίασης και η ενημέρωση έγινε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της «ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε.» Γεωπόνο, κ. Χαλκίδη Βασίλειο.
Η αποστολή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το γραφείο ταξιδιών «RALLIS TRAVEL», το οποίο οι συμμετέχοντες της αποστολής ευχαριστούν θερμά για την άψογη οργάνωσή της.

Γιόρτασαν το βιβλίο στο Γιαννακοχώρι


Στη βιβλιοθήκη του πολιτιστικού συλλόγου Γιαννακοχωρίου “Ηλίας Τσέχος” γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα βιβλίου και πνευματικών δικαιωμάτων (23 Απριλίου) οι μαθητές και οι μαθήτριες του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου του δημοτικού διαμερίσματος της Νάουσας.
Τους καλωσόρισαν η πρόεδρος του συλλόγου κ. Βούλα Φουδούλη, η γραμματέας κ. Αγάπη Θεοδοσιάδου, το μέλος της διοίκησης κ. Σούλα Πετρίδου και ο ποιητής Ηλίας Τσέχος.
Τα παιδιά εξέφρασαν την αγάπη τους για το βιβλίο και χάρισαν στη βιβλιοθήκη, αφίσα με ευχές φιλαναγνωσίας, καθώς και ένα βιβλίο, που “εξέδωσαν” τα ίδια με τον τίτλο “Βιβλίο μου αγαπημένο, σου ευχόμαστε χρόνια πολλά”.
“Αυτός που γράφει τις σκέψεις της καρδιάς και του νου” είναι ποιητής. Αυτό απάντησε ο κ. Ηλίας Τσέχος, όταν οι μικροί μαθητές τον ρώτησαν “τι είναι ποιητής;”. Διάβασε ποιήματά του και τους μίλησε για την αξία του βιβλίου και της ανάγνωσης, τονίζοντας ότι η βιβλιοθήκη του Γιαννακοχωρίου θα τους συντροφεύει και στις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης και θαύμασαν μοναδικά εκθέματα από ζωγραφικά έργα του Γιάννη Ρίτσου (ο μεγάλος ποιητής μας τα χάρισε στον ομότεχνό του κ. Ηλία Τσέχο). Η βιβλιοθήκη του Γιαννακοχωρίου, στους εφτά μήνες λειτουργίας της, αριθμεί πάνω από 8.000 τόμους, την έχουν επισκεφτεί περισσότεροι από 1.150 αναγνώστες, ενώ περίπου 700 έχουν δανειστεί βιβλία της.
Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης δώρισαν στα παιδιά, που συνοδεύονταν από τη νηπιαγωγό κ. Ρούλα Τουμανίδου, μικρά δώρα ανάγνωσης. Οι “λιλιπούτειοι” αναγνώστες ήταν οι: Αργυρώ Κρέξη, Νάνσυ Κρέξη, Μαργαρίτα Τσεχελίδου, Χρήστος Γιαννάκαινας, Ελισάβετ Σκεντερίδου, Ηλίας Παρχαρίδης, Ντίνα Δήμου, Δημήτρης Κίτσος, Ιωακείμ Τσεχελίδης, Νίκος Ιωάννου, Κατερίνα Ιωάννου, Χριστίνα Ιωάννου, Δέσποινα Τσεχελίδου, Γεωργία Τύπου, Χρύσα Τύπου, Γιώργος Μισιρλίδης, Ευδοκία Κίτσου, Λόρι Μπαρούκου, Ελένη Κοντοκώστα, Αθηνά Κοντοκώστα, Εύη Παπαστεργίου, Σταυρούλα Κίτσου, Μελίνα Παρχαρίδου, Διονύσης Σιούλα, Αλέξανδρος Σιούλα, Αμαρίλντο Καράι, Κέβιν Καράι, Σαμπίνα Καράι, Πέτρος Τράιος και Γκέρσι Μπάκου.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Πανηγύρια στην Επισκοπή για την άνοδο στην Α1 κατηγορία







3 - 3 αναδείχθηκε ο Κεραυνός Επισκοπής με την Ακαδημία Βέροιας στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας των Ανθεμίων. Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο ενώ στο τέλος οι της ομάδας του Κεραυνού ετοίμασαν μια εντυπωσιακή φιέστα με σούβλες και άφθονα ψητά που δυστυχώς δεν επέτρεψε ο καιρός να ολοκληρώσει.

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Έκανε την ανατροπή η ΑΕ Χαρίεσσας



Αν και βρέθηκε να χάνει με 0 - 1 η ΑΕ Χαρίεσσας κατάφερε και βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και κέρδισε με 2 - 1 την μαχητική ομάδα του ΠΑΟ Κορυφής

Πανηγυρική ατμόσφαιρα στα Λευκάδια




Χαρές και πανηγύρια στα Λευκάδια που μέσα με βεγγαλικά και χιλιάδες χαρτάκια πανηγύρισε την πρωτιά στην Α1 στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα με τον Διαβατό. Το τελικό 1 - 1 δεν είχε και μεγάλη σημασία αλλά απεικονίζει τις προσπάθειες των 2 ομάδων,

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Με κάθε επισημότητα οι εκδηλώσεις στον Αγ. Γέωργιο Περιστερεώτα Ροδοχωρίου




Πετυχημένες εκδηλώσεις από τον τοπικό σύλλογο Κομνηνών Ροδοχωρίου πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή τον Αγ. Γεώργιο Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι ανήμερα εορτασμού του εξωκκλησίου.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Οι ίδιοι συντελεστές με το 2008 ο Ειδικός Φόρος για το Πετρέλαιο.

Μικτό μοντέλο υπολογισμού μελετά να καθιερώσει η κυβέρνηση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το 2010, σύμφωνα με...... την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή. Η υπουργός όπως είπε στους εκπροσώπους του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου ότι θα ισχύσουν οι ίδιοι συντελεστές υπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών με το 2008, δηλαδή το ποσό της επιστροφής θα αφορά σε λίτρα ανά στρέμμα.Το μικτό μοντέλο υπολογισμού, σύμφωνα με την υπουργό, σε κάποια προϊόντα θα βασίζεται στα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου κίνησης και σε άλλα στη στρεμματική αναλογία, δηλαδή στο πόσα λίτρα ανά στρέμμα χρειάζεται μια ορισμένη καλλιέργεια.

Αυξήθηκαν οι μετακινήσεις λόγω Εγνατίας

Πολύ σημαντική ήταν η επίδραση του οδικού άξονα της Εγνατίας στη Βόρεια Ελλάδα τη δεκαετία 1997-2007, όπως δείχνει έρευνα του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας Οδού. Η λειτουργία της οδού προκάλεσε αύξηση του πληθυσμού των περιαστικών περιοχών γύρω από τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Ενώ πολύ περισσότερο από την αύξηση του πληθυσμού, αυξήθηκε το ΑΕΠ στους πέντε μικρότερους νομούς από τους οποίους διέρχεται η Εγνατία (Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Πρέβεζας).
Αξιόλογη ήταν και η αύξηση των μετακινήσεων από τη Θεσσαλονίκη προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της Β. Ελλάδας (υπερδιπλασιάστηκαν), αλλά και των μετακινήσεων ανάμεσα σε γειτονικές πόλεις, όπως μεταξύ Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης αλλά και Κομοτηνής, μεταξύ Βέροιας και Κοζάνης αλλά και Γρεβενών…

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Θέλουμε να κρατήσουμε τους Δήμους μας ζωντανούς








Συνέντευξη τύπου έδωσε ο Δήμαρχος Ανθεμίων κ. Σιδηρόπουλος την Δευτέρα στο Δημαρχείο Ανθεμίων παρουσία και του Δημάρχου Ειρηνούπολης κ. Σπαθόπουλου όπου διατράνωσαν για ακόμη μια φορά την επιθυμία τους για την δημιουργία κοινού πεδινού Δήμου ως καλύτερη λύση για τους κατοίκους των δύο δήμων και να αποφύγουν με κάθε τρόπο τη συνένωση με τη Νάουσα.

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

2 - 2 έληξε το ντέρμπυ της παραμονής Κοπανού - Αγ. Γεωργίου



Στην εκπνοή του αγώνα ισοφαρίστηκε ο ΓΑΣ Κοπανού από τον Απόλλων Αγ. Γεωργίου σε ένα καταπληκτικό παιχνίδι που το παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα φίλαθλοι από την περιοχή. Το τελικό 2 - 2 ουσιαστικά ευνοεί μόνο τους φιλοξενούμενους στην υπόθεση παραμονής

Τα Ελληνικά Ροδάκινα και Ακτινίδια με βραβείο από τη Ρωσία


Ακόμα μια μεγάλη διάκριση για τα Ελληνικά Ροδάκινα και Ακτινίδια στη Ρωσία…
Μετά Βράβευσης ως την καλύτερη Διεθνής συμμετοχή επέστρεψαν οι παραγωγοί της ΚΑΣΟ ΟΠΟΜ – ELFRUT που απαρτίζεται από τους συνεταιρισμούς Α.Σ. ΑΜΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ «Ν. ΑΛΙΑΚΜΩΝ», Α.Σ. ΒΕΡΟΙΑΣ «VENUS», Α.Σ. ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», Α.Σ. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΝΘΕΜΙΩΝ, Α.Σ. ΜΕΣΗΣ, Α.Σ. ΜΕΛΙΚΗΣ, Α.Σ. ΝΑΟΥΣΑΣ, ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ, ΑΣΕΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑΣ, Α.Σ.Ο.Π. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ, από την Αγία Πετρούπολη, όπου συμμετείχαν στην Διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών InterFood 2010, που πραγματοποιήθηκε από 06 έως 08 Απριλίου. Οι παραγωγοί πραγματοποίησαν συναντήσεις με μεγάλες εταιρίες της Βορειοδυτικής Ρωσίας, καθώς και ουσιαστικά ραντεβού με εταιρίες που εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για εμπορικές συμφωνίες.

Το Ολοκαύτωμα της Νάουσας


Τον Πανηγυρικό των εκδηλώσεων της 188ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Νάουσας την Κυριακή στον χώρο θυσίας προσφώνησε ο κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ που κατάγεται από την Επισκοπή. Στον κείμενο του πανηγυρικού του λόγου αναφέρει για το Ολοκαύτωμα:
Η Επανάσταση των Ελλήνων το 1821 διέφερε ριζικά από κάθε άλλη επαναστατική ενέργεια στον υπόδουλο ελληνικό χώρο. Πνευματικό παιδί του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ο οποίος είχε σαρώσει τη Βαλκανική μετά το 1750, αλλά και θεματοφύλακας των παραδόσεων του Έθνους η Επανάσταση ήταν ένα κατεξοχήν πολιτικό κίνημα, το οποίο πήγαζε και εμπνεόταν από τα αντίστοιχα κινήματα που είχαν ξεσπάσει την ίδια περίοδο στη Δυτική Ευρώπη και την Αμερική, ενώ είχε οργανωθεί κατά τα συνωμοτικά πρότυπα των μυστικών οργανώσεων, με κορυφαία έκφραση τη Φιλική Εταιρεία. Οι πρωταγωνιστές του Αγώνα γνώριζαν καλά τόσο το σκοπό, τις δυνατότητες όσο και το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών τους. Είχαν μάλιστα συνειδητοποιήσει πως έπρεπε να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, αφού οι ελπίδες για βοήθεια από κάποια μεγάλη ξένη δύναμη -που θα προσέτρεχε για να τους βοηθήσει- είχαν αποδειχθεί φρούδες. «Κατάλαβα τότε πως ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας» έγραφε στα Απομνημονεύματά του ο «Γέρος του Μοριά», ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Σύμφωνα με τα σχέδια των ηγετών της Φιλικής Εταιρείας, επαναστατικές εστίες θα ξεσπούσαν σε διάφορα κέντρα του υπόδουλου ελληνισμού, με σκοπό την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη δημιουργία έτσι ενός προγεφυρώματος για τη συγκρότηση του νεοελληνικού εθνικού κράτους. Ιδιαίτερα στη Μακεδονία οι διεργασίες προς την εθνικοαπελευθερωτική προσπάθεια εισήλθαν στην τελική τους φάση από το 1818 με τη στρατολόγηση μελών, όπως ο Ιωάννης Φαρμάκης, ο Γεωργάκης Ολύμπιος, ο Δημήτριος Ίπατρος, ο Γεώργιος Λασσάνης, ο Νικόλαος Κασομούλης, ο Εμμανουήλ Παπάς. Στον τελευταίο μάλιστα έλαχε ο κλήρος να ηγηθεί της επανάστασης στη Χαλκιδική, που άρχισε την άνοιξη, σχεδόν ταυτόχρονα με τις επαναστατικές ενέργειες του Μοριά και της Ρούμελης, αλλά τερματίσθηκε άδοξα, ύστερα από μερικές επιτυχίες των Ελλήνων, τον χειμώνα του 1821.
Πριν σβήσει ολότελα η επαναστατική φλόγα στη Χαλκιδική, ξεκίνησε, τον Φεβρουάριο του 1822, η εξέγερση στην Κεντρική Μακεδονία. Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι οπλαρχηγοί του Ολύμπου, των Πιερίων και του Βερμίου καθώς και επιφανείς πρόκριτοι της Νάουσας, της Έδεσσας, της Σιάτιστας και της Καστοριάς. Ιδιαίτερα στη Νάουσα, που σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του Βερμίου εποπτεύει μοναδικά τον εύφορο μακεδονικό κάμπο, οι Έλληνες της πόλης εξεγέρθηκαν κατά των Τούρκων, με επικεφαλής τον άρχοντα Λογοθέτη Ζαφειράκη και τους οπλαρχηγούς Τσάμη Καρατάσο και Άγγελο Γάτσο. Και οι τρεις τους είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία και είχαν αναλάβει ως αποστολή την οργάνωση εξεγέρσεων στην ιδιαίτερή τους πατρίδα. Μέσα στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου οι επαναστάτες ύψωσαν επαναστατική σημαία με τον φοίνικα και την επιγραφή «εν τούτω νίκα» από τη μια πλευρά και από την άλλη το σύνθημα «μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», το οποίο ενέπνευσε τον επικεφαλής της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη. Οι εξεγερμένοι απώθησαν μάλιστα το στράτευμα του Κεχαγιά μπέη, που με 4.000 στρατιώτες είχε σταλεί εναντίον τους. Σε ένα άλλο επίπεδο, οι επαναστάτες Ναουσαίοι βρίσκονταν σε επαφή αναζητώντας βοήθεια τόσο με τον Δημήτριο Υψηλάντη, που λίγο νωρίτερα είχε αποβιβαστεί στην Πελοπόννησο ως εκπρόσωπος της Υπέρτατης Αρχής όσο και με τους Φαναριώτες Κωνσταντίνο Καρατζά και Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. «Είμεθα εις μεγάλην ανάγκην», ανέφεραν σε επιστολή τους προς τους Καρατζά και Μαυροκορδάτο τον Μάρτιο του 1822 οι Ναουσαίοι προύχοντες, παρόλα αυτά, συμπλήρωναν, «μη αμφιβάλλητε ότι ήρωες Μακεδόνες, απόγονοι του Αλεξάνδρου θέλομεν εξουσιάση ταχέως του τυράννου ημών».
Γρήγορα, όμως, οι εξελίξεις στη Νάουσα πήραν δυσάρεστη τροπή. Μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα ο Σουλτάνος στην Κων/πολη αντέδρασε οργισμένα, εκδίδοντας αυτοκρατορικό φιρμάνι με το οποίο ζητούνταν η καταστολή της εξέγερσης. «Αποφασίσαμεν όπως άπαξ διαπαντός απαλείψομεν από προσώπου της γης την κατηραμένην ταύτην εστίαν των κακόβουλων και βδελυρών απίστων, τους μεν ιδίους να διαπεράσετε εν στόματι ρομφαίας, τας γυναίκας και τα τέκνα των εξανδραποδίσητε, τα υπάρχοντά των διανείμητε εις τους πιστούς νικητάς», προειδοποιούσε ο οθωμανός μονάρχης.
Υπακούοντας στο θέλημά του, στις 6 Απριλίου του 1822, η πόλη πολιορκήθηκε από την πολυπληθή στρατιωτική δύναμη του πασά της Θεσσαλονίκης Μεχμέτ Εμίν, του διαβόητου Εμπού Λουμπούτ (ροπαλοφόρος) που αριθμούσε 10 χιλιάδες περίπου Οθωμανούς στρατιώτες. Σκληρές μάχες δόθηκαν επί σειρά ημερών γύρω από τη Νάουσα και τα χωριά της. Έχοντας απορρίψει την πρόταση των Τούρκων για παράδοση με αντάλλαγμα την παροχή αμνηστίας, η πόλη λύγισε τελικά πέφτοντας στα χέρια των πολιορκητών της. Ήταν μέσα Απριλίου του 1822. Την πτώση της μαρτυρικής πόλης ακολούθησαν γενικευμένες σφαγές, με σημαντικότερη εκείνη που διεπράχθη στη θέση «Κιόσκι», αιχμαλωσίες, καταστροφές και λεηλασίες εκκλησιών, σπιτιών και περιουσιών αλλά και απερίγραπτες σκηνές αυτοθυσίας και ηρωισμού. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν η σύζυγος και η κόρη του Ζαφειράκη καθώς και οι σύζυγοι των Καρατάσιου και Γάτσου. Ενδεικτική της σκληρότητας των γεγονότων είναι η έκθεση του πολιορκητή της πόλης Εμίν Πασά προς τον Ιεροδίκη της Βέροιας: «Γνωστοποιείται ότι οι απαίσιοι άπιστοι της Νάουσας και των γύρω χωριών, αφού αποτίναξαν εδώ και δύο μήνες την υποτέλεια, εκτράπηκαν σε ανταρσία και επανάσταση. Για να πατάξω και να εξοντώσω την κίνηση αυτή εκστράτευσα αυτοπροσώπως, με εντολή του Σουλτάνου, στη Θεσσαλονίκη με πολυάριθμο στρατό και εδώ και εικοσιτέσσερις μέρες πολεμάμε τους επαναστάτες και τους έχουμε περικυκλώσει. Ήδη με τη βοήθεια του παντοδυνάμου Αλλάχ και την ευλογία του ισχυρότατου Σουλτάνου, οι στρατιώτες μας, κατά τις επιθέσεις τους εναντίον τους, βγήκαν απ’ όλες τις μάχες νικητές και τροπαιούχοι, κατατροπώνοντας τους απαίσιους εχθρούς… Οι επαναστάτες δεν μπόρεσαν να αντισταθούν. Οι περισσότεροι από αυτούς σφαγιάσθηκαν. Οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή. Πήραμε πολλά λάφυρα…». Σε άλλη του αναφορά ο Εμίν Πασάς έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα αποτρόπαια γεγονότα: «Μέχρι της στιγμής κατωρθώθη και συνελήφθησαν … πλέον των 2.000 απίστων, κατά των οποίων εφηρμόσθησαν αμέσως και αμειλίκτως τα παραγγέλματα του ιερού Φετφά, ήτοι άπαντες μεν ούτοι απηγχονίσθησαν ή εθανατώθησαν διά της σπάθης παραδόσαντες τας βδελυράς ψυχάς των εις την κόλασιν, αι γυναίκες και τα τέκνα των εξηνδραποδίσθησαν, αι δε εστίαι των κατεστράφησαν παραδοθείσαι εις το πυρ και την τέφραν».
Από το πλήθος των ηρωικών πράξεων των Ναουσαίων αναμφίβολα ξεχωρίζει η θυσία πολλών γυναικών της πόλης, οι οποίες προτίμησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους παρά να παραδοθούν, πέφτοντας μαζί με τα παιδιά τους στα αφρισμένα νερά της Αράπιτσας, εδώ στη θέση Στουμπάνοι, όπου βρισκόταν ο πύργος του Ζαφειράκη, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως το κεντρικό σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος» δεν αποτελούσε κενό γράμμα αλλά συνειδητή στάση ζωής των εξεγερμένων.
Για τη θυσία τους αυτή η Νάουσα ανακηρύχθηκε το 1955 ηρωική πόλη, καταλαμβάνοντας ξεχωριστή θέση στον Αγώνα για την ανεξαρτησία πλάι στο Μεσολόγγι, το Σούλι και το Αρκάδι. Η επανάσταση της Νάουσας υπήρξε γεγονός μεγάλης σημασίας για τον επαναστατημένο και τον υπόδουλο ελληνισμό, όχι μόνο για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των κατοίκων της. Η πρωτοβουλία των Ναουσαίων έδωσε νόημα στην ενότητα του ελληνισμού, αφού απέδειξε έμπρακτα πως ο μακεδονικός ελληνισμός αγωνιζόταν ταυτόχρονα και από κοινού με τους Πελοποννήσιους, τους Στερεοελλαδίτες και τους νησιώτες αδελφούς του για την ελευθερία. Συνετέλεσε ακόμη στην απώλεια χρόνου και δυνάμεων για τους Τούρκους προς όφελος της συνέχισης του Αγώνα στη Νότια Ελλάδα. Πολλοί από τους Ναουσαίους αγωνιστές αμέσως μετά το Ολοκαύτωμα της πόλης κατευθύνθηκαν νότια, είτε προς τις Σποράδες, είτε προς την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, όπου ενώθηκαν με τους αγωνιστές που υπεράσπισαν το Μεσολόγγι αρχικά από τον Κιουταχή και στη συνέχεια από τον Ιμπραήμ Πασά.
Η επανάσταση της Νάουσας και το Ολοκαύτωμά της υπήρξε το εμβληματικό γεγονός που σφράγισε τη συμμετοχή των Μακεδόνων στην εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821. Ήταν ένα σύμβολο πάθους για την ελευθερία, αυταπάρνησης και ψυχικού μεγαλείου. Γι’ αυτό και δίκαια συμπεριλήφθηκε στο μαρτυρολόγιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Εισιτήρια για πενθήμερη κρουαζιέρα από την Εργατική Εστία

Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας θα πραγματοποιήσει κρουαζιέρα σε νησιά του Αιγαίου, για δικαιούχους του Ο.Ε.Ε. απ΄ όλη την Ελλάδα. Η κρουαζιέρα θα πραγματοποιηθεί από : 20/5/2010 – 24/5/2010 (3 λεωφορεία – 150 άτομα) με 4 διανυκτερεύσεις εντός του πλοίου, σε δίκλινες, τρίκλινες και τετράκλινες καμπίνες. Στους δικαιούχους θα παρέχεται δωρεάν πρωινό, γεύμα και δείπνο. Επίσης θα μπορούν να αγοράσουν με δικά τους έξοδα ποτά, αναψυκτικά, καφέδες (εκτός του καφέ του πρωινού ), εμφιαλωμένα νερά, πάσης φύσεως γλυκίσματα, σνακς, συσκευάσματα κ.λ.π. με έκπτωση 20% επί του τιμοκαταλόγου. Η κρουαζιέρα θα πραγματοποιηθεί με το κατωτέρω δρομολόγιο και οι εκδρομείς θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τα νησιά ΤΗΝΟ ή ΣΥΡΟ – ΜΥΚΟΝΟ – ΚΩ – ΣΑΜΟ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ (λιμάνι Θες/κης –αναχώρηση – επιστροφή). Δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι : ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ οι εργαζόμενες σε ΟΤΕ, Ο.Σ.Ε. , ΕΛ.ΤΑ. , Σ.Ο.Ε.Λ. και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον ΤΑΠ-ΟΤΕ από 1/01/2006.
Εισιτήρια δικαιούνται όσοι δεν έχουν πάρει:
* Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομικά Εισιτήρια για 2009. Δεν θα πάρουν Εκδρομικά εισιτήρια 2010.
* Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν όσοι απεγράφησαν στο φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού και οι οποίοι υπερβαίνουν τα παρακάτω καθορισμένα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού όριο εισοδήματος και δεν θα λάβουν Εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού 2010 :
1. Μεμονωμένα άτομα δικαιούχοι (ανά αίτηση ): 17.000 Ευρώ (οικογενειακό εισόδημα).
2. Δύο (2) άτομα δικαιούχοι (ανά αίτηση ): 25.000 Ευρώ (οικογενειακό εισόδημα).
3. Τρία (3) άτομα δικαιούχοι (ανά αίτηση ): 33.000 Ευρώ (οικογενειακό εισόδημα).
4. Τέσσερα (4) άτομα δικαιούχοι (ανά αίτηση ): 41.000 Ευρώ (οικογενειακό εισόδημα).
5. Πολύτεκνοι 50.000 Ευρώ (οικογενειακό εισόδημα).
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
* Βιβλιάριο Ασθενείας ( ατομικό & οικογενειακό)
* Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης με 100 ένσημα για το 2009 ή 50 ημέρες ανεργίας. Σε περίπτωση επιδοτούμενης ανεργίας προσκομίζεται την εγκριτική απόφαση ανεργίας.
* Αστυνομικές ταυτότητες.
* Εκκαθαριστικό Εφορίας Οικονομικού Έτους 2009
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
* Βιβλιάριο Ασθενείας ( ατομικό & οικογενειακό)
* Αρχική Απόφαση Συνταξιοδότησης.
* Αστυνομικές ταυτότητες.
* Εκκαθαριστικό Εφορίας Οικονομικού Έτους 2009 Η εγγραφή των δικαιούχων θα αρχίσει από την Δευτέρα 12/04/2010 στα γραφεία της Εργατικής Εστίας Νάουσας 08.30 π.μ. -14.00 μ.μ. μέχρι εξαντλήσεως του αριθμού των εισιτηρίων και με καταληκτική ημερομηνία τη 30/04/2010. Μετά την λήψη του εισιτηρίου δεν είναι δυνατή καμιά αλλαγή τροποποίηση από οιονδήποτε. Τα εισιτήρια είναι αυστηρώς προσωπικά και δεν θα χορηγούνται από δικαιούχο σε φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί άλλο άτομο αντί του άμεσα ασφαλιζόμενου θα αποβιβαστεί και ο άμεσα ασφαλιζόμενος θα χάνει τα δικαιώματα του για ανάλογες παροχές τα επόμενα δύο χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2331060160 της Εργατικής Εστίας.

Δημοσίευση- Κάλεσμα στους δημότες Ειρηνούπολης

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το πρακτικό της αριθμ.5/2010 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ειρηνούπολης. Αριθμ. απόφασης 40/2010
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
«Δημοσίευση- Κάλεσμα στους δημότες Ειρηνούπολης»
Στην Ειρηνούπολη και στο δημοτικό κατάστημα σήμερα την 14η του μηνός Απριλίου του έτους 2010 ημέρα της εβδομάδος Τετάρτη και ώρα 8.00 μ.μ. συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ειρηνούπολης, ύστερα από την ημερομηνία 1639/13-4-2010 γραπτή πρόσκληση του Προέδρου που επιδόθηκε σε καθένα από τους Συμβούλους και τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του ν.3463/2006. Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι επί συνόλου 13 μελών βρέθηκαν παρόντες οι 11, δηλαδή:
Παρόντες Δ.Σ.
1. Κελεσίδης Λαυρέντης
2. Τσαλμπούρης Δήμος
3. Μωϋσιάδης Μωϋσής
4. Φωστηρόπουλος Νικόλαος
5. Άνθιμου Άνθιμος
6. Δουλγερίδης Νικόλαος
7. Σαραντίδης Χρήστος
8. Βασιλείου Γεώργιος
9. Μαυροφόρος Μιχαήλ
10.Παντζαρτζίδης Αθανάσιος
11. Κελεσίδης Γεώργιος
Παρόντες Π.Τ.Σ.
1. Παπαδόπουλος Ι.
2. Ζώϊνας Δημ.
Απόντες Π.Τ.Σ.
Κανείς
Απόντες Δ.Σ.
1. Φωτιάδης Παύλος
2. Αβραμίδης Χαράλαμπος
Παρουσία και του δημάρχου κ. Σπαθόπουλου Αθανασίου.
Ο πρόεδρος κύρηξε την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και έδωσε το λόγο στο Δημοτικό Σύμβουλο Βασιλείου Γιώργο ο οποίος ζήτησε προ ημερησίας διάταξης να συζητηθεί πρόταση του, με την οποία θα καλούμε κάθε υπεύθυνο πολιτικό παράγοντα της περιοχής μας, να απαντήσει στα παρακάτω καίρια ερωτήματα και τους ανέφερε τα ερωτήματα του. Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου Βασιλείου Γεωργίου
Ομόφωνα Αποφάσισε
Η Πρόταση – Κάλεσμα να δημοσιευθεί σε όλο τον τοπικό τύπο της περιοχής μας και έχει ως εξής:

ΚΑΛΕΣΜΑ
Καλούμε όλους τους Ημαθιώτες εκπροσώπους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα, να πάρουν υπεύθυνη και συγκεκριμένη θέση, με όποιον τρόπο θεωρούν αυτοί σκόπιμο, εάν θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον των δημοτών του δήμου Ειρηνούπολης, η συνένωση του πρωτοπόρου από κάθε άποψη Δήμου μας, με τον Δήμο της Νάουσας, ή εάν προκρίνουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος Δήμος, με τη συνένωση των τριών δήμων της περιοχής μας, δηλαδή του Δήμου μας, του Δήμου Ανθεμίων και του Δήμου Δοβρά, με τους οποίους ήδη μας συνδέουν πολλά κοινά, αφού κατά τη χρονική στιγμή που δημιουργήθηκαν, ξεκίνησε συνεργασία σε ουσιαστική βάση και ήδη λειτουργούν κοινές υπηρεσίες.
Καλούμε επίσης κάθε υπεύθυνο πολιτευτή ή πολιτικό παράγοντα του Νομού Ημαθίας, να πάρει επίσης καθαρή θέση, εάν μπορούν και πρέπει οι δημότες του Δήμου μας, να έχουν με τη συνένωση που κυοφορείται, τις ίδιες υποχρεώσεις με τους δημότες του Δήμου Νάουσας, θεωρώντας έτσι, ότι το βιοτικό επίπεδο των δημοτών μας, είναι το ίδιο με το βιοτικό επίπεδο των δημοτών της Νάουσας, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό, ποια είναι η οικονομική κατάσταση των αγροτών της περιοχής μας, και ακόμη περισσότερο ποια είναι η προοπτική τους.
Τέλος καλούμε όλους τους παραπάνω αναφερόμενους, Βουλευτές, Πολιτευτές του Νομού μας, και Υποψηφίους Δημάρχους του κυοφορούμενου ενιαίου Δήμου Νάουσας, να κάνουν γνωστό στους δημότες του Δήμου Ειρηνούπολης, αλλά και στους δημότες των άλλων δύο Δήμων, αναλυτικά και συγκεκριμένα, τους λόγους για τους οποίους ζητούν ετσιθελικά και χωρίς τη θρυλούμενη διαβούλευση, την κυοφορούμενη συνένωση, και να αριθμήσουν επιτέλους, τα οφέλη που θα προκύψουν για τους δημότες μας, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα οφέλη των δημοτών του σημερινού Δήμου Νάουσας.
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 40/2010. Για τη συνεδρίαση αυτή συντάχθηκε πρακτικό.

Τέσσερις λόγοι απόρριψης του … υπό κατασκευή Νομαρχιακού Μ.Ε.Α.- Χ.Υ.Τ.Υ.

Στη συνεδρίαση της 29ης Μάρτη του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας, συζητήθηκε ετεροχρονισμένα και χωρίς δυνατότητα ανατροπής της ήδη δρομολογημένης πορείας πλεύσης, το ζήτημα της χωροθέτησης , του κόστους και της διαχείρισης, τελικά, από επιχειρηματικά συμφέροντα των αστικών απορριμμάτων του Νομού μας.
Εκεί εκφράστηκε και η άποψη της παράταξης μας της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ.
Επειδή τις επόμενες μέρες σχεδόν δε όλες τις στήλες των εφημερίδων του Νομού μας , διαπίστωσα παντελή απουσία των θέσεων της ΔΑΚ, ενώ σε πολλές των περιπτώσεων υπήρχε και κριτική επί αυτών υπό μορφή παραπολιτικών σχολίων, θεωρώ ότι για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών αξίζει να επισημάνω συνοπτικά πως στο Δημοτικό Συμβούλιο …
- Καταγγείλαμε με στοιχεία και έγγραφα την από κοινού προώθηση από , την εντολέα Ε.Ε., την εντολοδόχο κυβέρνηση της Ν.Δ. , αλλά και όσων εμπλέκονται με την υπογραφή τους , της ακριβής και καρκινογόνου καύσης, της μεθόδου που είναι εχθρός της ανακύκλωσης. Καταγγείλαμε την κατασκευή ΜΕΑ-ΧΥΤΥ αντί της σημερινής φθηνότερης και ασφαλέστερης κατασκευής ΧΥΤΑ με διαχωρισμό και διαλογή στην πηγή. Τονίσαμε ταυτόχρονα ότι όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές πρέπει να κλείσουν και οι χώροι τους πρέπει να αποκατασταθούν.
- Αποκαλύψαμε ότι πίσω από τις προωθούμενες επιλογές κρύβονται οικονομικά συμφέροντα που προωθούν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό, με παρεμβάσεις που τουλάχιστον χρονολογικά σχετίζονται και με την αλλαγή της απόφασης του ΚΑΣ και την θετική τελικά γνωμοδότηση για την συγκεκριμένη θέση, τον Δεκέμβρη του 2008.
- Ταχθήκαμε και ανεξάρτητα από την μέθοδο επεξεργασίας, ενάντια σε οποιοδήποτε τέλος που θα επιβαρύνει τον πολίτη του Νομού μας. Και αυτό γιατί θα έχει ήδη πληρώσει τους υπέρογκους πιά φόρους αλλά και γιατί το γνωστό Ευρωπρόστιμο «ο ρυπαίνων πληρώνει» όταν επιβλήθηκε σε κάποιες εταιρίες, μετακυλίστηκε στον καταναλωτή.
- Αντιδράσαμε στα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την προώθηση της εν λόγω τεχνολογίας καθώς και της διαχείρισης με την μέθοδο μελετοκατασκευή και παραχώρηση για εκμετάλλευση.
Και όλα αυτά συμβαίνουν με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, που ο βάνδαλος καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής το βιάζει ασύστολα, αποκρύβοντας, πως ο μόνος στόχος του είναι η συσσώρευση νέων υπερκερδών, σε βάρος του πολίτη.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Λακηνάνος Άγγελος
Δημοτικός Σύμβουλος Νάουσας

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Θέσπιση μητρώου αγροτών

Βάσει στοιχείων του 2009 και των ισχυόντων κριτηρίων, μόνο το 33% των 871.377 δικαιούχων ενισχύσεων είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Προτεραιότητα μας είναι η αύξηση του ποσοστού όσων επιλέγουν την αγροτική ως κύρια δραστηριότητα και η παράλληλη στήριξη τους ώστε να εισέλθουν δυναμικά στην αγορά με ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Η χαρτογράφηση της αγροτικής δραστηριότητας είναι ένα σημαντικό βήμα, μεταξύ άλλων, για την δικαιότερη κατανομή των επιδοτήσεων, την σωστότερη διαχείριση του κόστους παραγωγής αλλά και την ανάπτυξη της περιφέρειας μέσα από ουσιαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές με σεβασμό στο περιβάλλον. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αποτελεί επί της ουσίας τη βάση πάνω στη οποία θα στηριχθεί η αγροτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στην κατεύθυνση ενός νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης που θα συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για μια ποιοτική και ανταγωνιστική ελληνική γεωργία. Το νομοσχέδιο είναι προϊόν ενός εξαντλητικού διαλόγου μηνών στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των αγροτών και γενικότερα της κοινωνίας και επιδιώκει να αποσαφηνίσουν βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την έννοια του «επαγγελματία αγρότη».

Καλπάζουν τα Λευκάδια









Μία ακόμη νίκη πέτυχε ο ΠΑΣ Λευκαδίων που καλπάζει προς την Δ' Εθνική αυτή τη φορά θύμα του έπεσε η Βεργίνα που νίκησε με 3 - 0. Δείτε 2 γκολ του Τσάλμα και του Σαρμπίνου

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Οι Υπερχορδές και η «δομική μουσική» του Σύμπαντος

Συνεχίζεται η σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν η Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας. Η επόμενη και τελευταία ομιλία του φετινού κύκλου εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Απριλίου 2010 και ώρα 20:00 στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών με θέμα: Οι Υπερχορδές και η «δομική μουσική» του Σύμπαντος. Ομιλητής θα είναι ο κ. Διονύσιος Βαβουγυιός, Επίκουρος Καθηγητής Φυσικής και Διδακτικής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με την ομιλία αυτή κλείνει μια ιστορία 10 χρόνων. Η σειρά ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία» ξεκίνησε το 2000 και συμπληρώνει εφέτος 10 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Πάνω από 50 ομιλίες από διάφορους διακεκριμένους επιστήμονες, καθηγητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημοσιογράφους κάλυψαν τα πιο επίκαιρα θέματα της σύγχρονης αστρονομίας, αστροφυσικής, διαστημικής και γενικά της σύγχρονης επιστήμης. Όλα αυτά έγιναν χάρη στην αρμονική συνεργασία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Νάουσας και της Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο. Νάουσας. Όσοι ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Νάουσας μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα http://astronaoussa.webs.com

Βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Σεξουαλική Αγωγή & Διαφυλικές σχέσεις για μαθητές 6-8 ετών »

Νέο τριήμερο βιωματικό σεμινάριο στο εκπαιδευτικό υλικό Πρόληψης: «Σεξουαλική Αγωγή & Διαφυλικές σχέσεις για μαθητές 6-8 ετών » που έχει στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών «Πρόσβαση» και τον ΟΚΑΝΑ, θα διεξαχθεί στο χώρο της «Πρόσβασης», Ολγάνου 19 στη Βέροια. Θα αρχίσει τις 15- 4-2010 και θα διαρκέσει έως τις 17- 4- 2010.

Μέχρι 15 Μαΐου οι αιτήσεις των αγροτών για τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2010

Μέχρι τις 15 Μαΐου πρέπει οι αγρότες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2010. Φέτος, θα γίνουν 160.000 αιτήσεις λιγότερες, καθώς αγρότες που έπαιρναν ως 200 ευρώ επιδότηση έχασαν τα δικαιώματά τους (καταργήθηκαν με απόφαση της ΕΕ). Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Δημόσιο θα
προκαταβάλλει το ποσόν, που αποτελεί το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, και ανέρχεται σε 70 ευρώ (57 ευρώ + ΦΠΑ) ανά αίτηση. Δικαιούχοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί και για επιδότηση ως 10.000 ευρώ και συνταξιούχοι του ΟΓΑ για επιδοτήσεις ως 5.000 ευρώ. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στις ΕΑΣ που έχουν πιστοποιηθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, για τη διευκόλυνση της έγκαιρης καταβολής των ενισχύσεων έγιναν ενέργειες για τη βελτίωση του συστήματος υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης καθώς και για την ανάληψη του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για τους δικαιούχους που η γεωργία αποτελεί κύρια δραστηριότητα τους για δικαιώματα μέχρι 10.000 € καθώς και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ για δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 5.000 €.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Λάμπρες οι εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος της Νάουσας




Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος της Νάουσας παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Βενιζέλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε στην θέση Στουμπάνους (βάραθρο της Αράπιτσας), ο επίκουρος καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Μιχαηλίδης Ιάκωβος.

Σούπερ θέαμα από τα Μονόσπιτα




Αποθέωση επιθετικού ποδοσφαίρου και σούπερ θέαμα προσέφερε η Ελπίδα Μονοσπίτων φτάνοντας στο εκπληκτικό 7 - 2 στην Δόξα Νάουσας που διεθέτει πάντα ένα αξιόλογο και πάντα υπολογίσιμο σύνολο. Σημειωτέον ότι γιόρταζε ο Πρόεδρος της Ελπίδας Θωμάς Μπουρδάνος και η εμφάνιση της Ελπίδας ήταν το καλύτερο δώρο για την γιορτή του.

Κοντά στην παραμονή ο ΑΟ Μαρίνας




Νίκη άλμα παραμονής για τον ΑΟ Μαρίνας μετά το 3 - 1 επί της Σφηκιάς σε συνδυασμό με την ήττα που υπέστη η Ακαδημία Απ. Παύλου μέσα στην Επισκοπή.

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Επικράτησε με 2 - 4 ο ΓΑΣ Κοπανού μέσα στον Άτλα Ζερβοχωρίου




Σπουδαία νίκη που μπορεί να σημαίνει και παραμονή στην κατηγορία πέτυχε ο ΓΑΣ Κοπανού μέσα στην Άτλα με 2 - 4, σε ένα θεαματικό παιχνίδι. Το παιχνίδι έγινε σε ένα πολύ καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο ομάδες που δεν επηρεάστηκαν από την κρισιμότητα του παιχνιδιού.

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Εκδηλώσεις στον Ζωοδόχο Πηγή της Χαρίεσσας




Πανέμορφες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στον ειδυλιακό χώρο της Ζωοδόχου Πηγής στην Χαρίεσσα την Παρασκευή από τον Δήμο Ανθεμίων και το Τοπικό Διαμέρισμα της Χαρίεσσας. Αρκετός κόσμος έσπευσε να ανάψει ένα κερί στο ομώνυμο παρεκκλήσι αλλά και να παρακολουθήσει και τις χορευτικές εκδηλώσεις που έγιναν.
Περισσότερα στον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ που κυκλοφορεί.

Ας διδαχούμε από τους προγόνους μας

Ελληνικό Δίκαιο που ίσχυε κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή του Χρυσού Αιώνα της Δημοκρατίας της ...Ελλάδα ΜΑΣ.
Aναφέρεται εδώ η περίπτωση του πολίτη που ήθελε να γίνει βουλευτής.
Ο νόμος απαιτούσε τα εξής:
1) Να είναι Έλλην πολίτης
2) να κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία
3) να ΜΗΝ είναι κίναιδος και
4) να καταγραφεί ΟΛΗ η περιουσία του κυρίου, μέχρι και τα σανδάλια που φοράει, καθώς και η οικογενειακή του περιουσία. Εάν τηρούνταν όλα αυτά τότε ο εν λόγω κύριος, μπορούσε να γίνει βουλευτής. Αν ο κύριος αυτός πρότεινε και περνούσε νόμο ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του, όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα.
Αν δεν έφθανε ΟΛΗ η περιουσία του τότε έπρεπε να κατασχεθεί η οικογενειακή περιουσία του (μέχρι και τα σανδάλια που κατεγράφησαν) και το υπόλοιπο που αδυνατεί να καλύψει να το εξοφλήσει ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ.
Αν ο νόμος που πρότεινε και πέρασε ο κύριος αυτός, ζημίωνε ΗΘΙΚΑ την Αθήνα η ποινή ήταν : ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ!!!!!!!
5ος π.Χ. ΑΙΩΝΑΣ -- ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝ 21ος μ.Χ. ΑΙΩΝΑΣ -- ;;;;

“Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος” γίνεται πραγματικότητα

Ολόκληρη η ζωή σε ένα εικονικό μουσείο, «μοιρασμένο» στο Διαδίκτυο και στις Αιγές. Μία από τις μεγαλύτερες μορφές όλων των εποχών, ένα όνομα σύμβολο δύναμης, θάρρους, νεότητας και δόξας, και με μια ιστορία που εξακολουθεί να γοητεύει και να συναρπάζει τους ανθρώπους, ο Μέγας Αλέξανδρος, θα αποκτήσει μουσείο. Έστω και εικονικό... Καθυστερημένα ασφαλώς, καθώς η έλλειψή του από τη Βεργίνα και από την Ελλάδα γενικώς έχει επισημανθεί ιδιαίτερα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», χάρη στη μελέτη που συνέταξε η αρχαιολόγος δρ Αγγελική Κοτταρίδη, το μουσείο μπορεί να υλοποιηθεί, εφόσον φυσικά ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Την έγκρισή του έδωσε άλλωστε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξετάζοντας συνολικά τη μελέτη για την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών.
Με περισσότερες από 34.900.000 καταχωρίσεις στη μηχανή αναζήτησης Google, με ταινίες, πολυάριθμα ντοκιμαντέρ και εκθέσεις σε όλον τον κόσμο, ουδείς αμφιβάλλει για τη δημοτικότητα του αρχαίου στρατηλάτη, όπως είπε στο συμβούλιο η κυρία Κοτταρίδη, επισημαίνοντας παράλληλα και τη χρήση του σε αρκετές περιπτώσεις με τρόπο επικίνδυνο και αλόγιστο για την εξυπηρέτηση διαφόρων σκοπιμοτήτων.
Στο εικονικό μουσείο για τον Αλέξανδρο θα χρησιμοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής, έτσι ώστε να γίνει μια επιστημονικώς έγκυρη και ταυτόχρονα ελκυστική παρουσίαση της πορείας του ήρωα στην Ιστορία και στον μύθο, καθώς και εκείνων των διεργασιών που οδήγησαν στη δημιουργία του οικουμενικού πολιτισμού ο οποίος ονομάστηκε «ελληνιστικός». Ο τίτλος του θα είναι «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: Από τις Αιγές στην Οικουμένη» και θα λειτουργεί σε δύο επίπεδα: στο Διαδίκτυο μέσω της δημιουργίας σχετικού κόμβου και στο Μουσείο των Αιγών σε ειδική αίθουσα προβολών ρεαλιστικής απεικόνισης.
«Το έργο αποτελεί την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των γνωστών πηγών (υλικών και άυλων) και όλων των διαθέσιμων ερμηνειών και προσεγγίσεων με στόχο την ανασύνθεση της ζωής και της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις συνέπειες της δράσης του στον παγκόσμιο πολιτισμό. Χωρίς να παραβλέπεται η αντιμετώπιση ιδεοληψιών, σκόπιμων ή μη ιστορικών στρεβλώσεων και ανακριβειών» ανέφερε η κυρία Κοτταρίδη. Πολύμορφο, πολυδύναμο, ευέλικτο και συνεχώς εξελισσόμενο θα είναι εξάλλου το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, το δεύτερο πολύ σημαντικό έργο του χώρου που με «διάσπαρτες στον πραγματικό-γεωγραφικό χώρο αίθουσες ενότητες θα αγκαλιάζει και θα ενσωματώνει το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου», σημείωσε η ίδια. Πύλη εισόδου θα είναι το κεντρικό μουσειακό κτίριο, το οποίο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 140 στρεμμάτων. Η αρχιτεκτονική μελέτη του μάλιστα έχει ολοκληρωθεί από το γραφείο του κ. Α. Τομπάζη.

Μνημείο κληρονομιάς και ανοργανωσιάς...
Περίπου 200.000 επισκέπτες έχουν κάθε χρόνο οι Αιγές, οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UΝΕSCΟ. Ωστόσο:
* Πρόχειρα στέγαστρα από λαμαρίνες καλύπτουν τα μνημεία (πλην της βασιλικής ταφικής συστάδας και του ανακτόρου).
* Χωρίς περίφραξη και με τον κίνδυνο απόθεσης σκουπιδιών, λαθρανασκαφών και καταπατήσεων παραμένει το νεκροταφείο των τύμβων (900 στρέμματα με 500 ταφικούς τύμβους, από τους οποίους ελάχιστοι έχουν ανασκαφεί).
* Οργανωμένες διαδρομές δεν υπάρχουν. Έτσι, ο χώρος των Αιγών είναι ουσιαστικά απροσπέλαστος και ακατανόητος για τους επισκέπτες.
* Το μουσείο με τους βασιλικούς τάφους των Αιγών δεν διαθέτει χώρους υποδοχής, εξυπηρέτησης και πληροφόρησης του κοινού.
* Δεν έχει εκδοθεί ακόμη οδηγός του μουσείου.
* Περισσότερα από 30.000 αρχαία βρίσκονται στις αποθήκες και παραμένουν άγνωστα για το κοινό.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 188ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ


Με επισημότητα θα εορταστεί την Κυριακή 11 Απριλίου η 188η Επέτειος του Ολοκαυτώματος της πόλης. Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και θα τιμήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Ειδικότερα το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ιστορικής Επετείου του Ολοκαυτώματος έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
8ος Δρόμος Θυσίας (Σάββατο 10/4, Δημοτικό Στάδιο, ώρα 17:30)
Το Σάββατο (10/4), θα διεξαχθεί ο 8ος Δρόμος Θυσίας, τον οποίο διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας σε συνεργασία με το Σύλλογο Βετεράνων Αθλητών Νάουσας. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 17:30 από το Δημοτικό Στάδιο Νάουσας. Δικαίωμα συμμετοχής στο «Δρόμο Θυσίας» έχουν όλοι οι πολίτες κάθε ηλικίας αθλητές και μη. Δύο είναι οι διαδρομές. Η πρώτη έχει μήκος 1.500μ. (περιμετρικά του Δημοτικού Σταδίου) και είναι για παιδιά έως 12 ετών και η δεύτερη έχει μήκος 5.500μ. και διέρχεται από κεντρικά σημεία, ιστορικούς χώρους, παραδοσιακές γειτονιές και αξιοθέατα της πόλης («Στουμπάνοι», Υπαπαντή, «Μπατάνια», Διοικητήριο, Πλ. Καρατάσου, Ρολόι, «Αλώνια», Φόρος, Μεγ. Αλεξάνδρου κ.λ.π.). Σ’ όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα, στον πρώτο νικητή και στην πρώτη νικήτρια κύπελλο και στους τρεις πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας θα απονεμηθούν μετάλλια. Επίσης, στα πλαίσια του δρόμου Θυσίας, ο Δήμος θα τιμήσει παλαιούς αθλητές και αθλήτριες της Νάουσας που διακρίθηκαν στον στίβο.

Ορατόριο «Νιάουστα» (Σάββατο 10/4, Δημοτικό Θέατρο ώρα 20:00)
Το βράδυ του Σαββάτου (10/4) και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο, η Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας «Νίκος Αστρινίδης» θα ερμηνεύσουν το Ορατόριο «Νιάουστα» από το ομώνυμο επικό ποίημα του κ. Νίκου Ταούλα.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται: 1) Βυζαντινή εισαγωγή του Αρχιμουσικού κ. Καμπάνη Σαμαρά. 2) «Νιάουστα» του κ. Νικολάου Ταούλα, μουσικό έργο με θέμα τους αγώνες των Ναουσαίων και την καταστροφή της Νάουσας το 1822, σε ενορχήστρωση του κ. Χρήστου Μπαλανίκα.
Συμμετέχουν οι σολίστ: κα. Έλλη Χατζηκυριακίδου υψίφωνος, κα. Κρυσταλλία Χατζοπούλου μεσόφωνος, κ. Σάκης Αραμπατζής τενόρος, κ. Χρόνης Νότας βαρύτονος.
Το πρόγραμμα της Κυριακής 11/4
Την Κυριακή 11/4 στις 10:30π.μ. θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Στις 11:15π.μ. θα τελεστεί τρισάγιο στο χώρο Θυσίας των ηρωίδων και ρίψη στεφάνων στο βάραθρο της Αράπιτσας.
Στις 12:00μ. στο Δημοτικό Θέατρο θα δοθεί συναυλία με το Ορατόριο «Ελληνικό Ορατόριο για το Χαλασμό» σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου και ποίηση Δημήτρη Μπρούχου, την οποία διοργανώνει η Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης.
Στις 13:15 θα ξεκινήσει η παρέλαση στο Ηρώο της πόλης (Οδός Μεγ. Αλεξάνδρου) με την συμμετοχή μαθητών, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.

Άλλες εκδηλώσεις
Την Παρασκευή (9/4) στις 20:00 στην Αίθουσα Τέχνης «Ναϊάς» θα γίνουν τα εγκαίνια της Έκθεσης έργων του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος: «Εικαστικές Διαδρομές», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών Εργαστηρίων της Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν.
Το Σάββατο (10/4) και ώρα 11:00π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, θα γίνει η εκδήλωση της Μητρόπολης Βεροίας και Ναούσης για την παρουσίαση των βιβλίων «Η Επανάσταση και η καταστροφή της Νάουσας κατά το 1822» του Αντώνιου Κολτσίδα και «Οι μάρτυρες του χαλασμού της Νάουσας» του Νικoλάου Χατζηιωάννου.

Επισημαίνεται ότι από το πρωί της Κυριακής (11/4) θα εφαρμοστούν από την Τροχαία και τη Δημοτική Αστυνομία ειδικά μέτρα ασφάλειας και ειδικά μέτρα κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων στο κέντρο της πόλης (Πλ. Δημαρχίας, Πλ. Διοικητηρίου και στις οδούς: Δημαρχίας, Μεταμόρφωσης, Ρήγα Φεραίου, Ζαφειράκη, Χριστ. Λαναρά, Αγίου Νικολάου και Κυριακίδη), και στους χώρους διεξαγωγής των εκδηλώσεων (Μητροπολιτικός Ναός Μεταμόρφωσης, χώρος Θυσίας, Δημαρχείο, χώρος Παρέλασης Ηρώο-Μεγ. Αλεξάνδρου).
Για το σκοπό αυτό παρακαλούνται οι πολίτες να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες και τις υποδείξεις της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, συμβάλλοντας στην εύρυθμη διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

4 ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Τα τέσσερα πρώτα προγράμματά του για το 2010 ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Τα προγράμματα αποτελούν την πρώτη φάση ενεργητικών πολιτικών προώθησης της απασχόλησης και αφορούν 119.000 ανέργους συνολικού προϋπολογισμού 816 εκατ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Αναλυτικότερα πρόκειται για τα παρακάτω προγράμματα:
1. Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 40.000 ανέργων.
Προϋπολογισμός: 500 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.
Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ:
α) για τους “κοινούς” άνεργους, (100%) για το πρώτο έτος, (75%) για το δεύτερο έτος, (50%) για το τρίτο και (25%) το τέταρτο έτος
β) για τους νέους έως 30 ετών, τους ανέργους που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, τους πολύτεκνους/νες και τρίτεκνους/νες καθώς και τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (100%) για το πρώτο και το δεύτερο έτος και (50%) για το τρίτο και το τέταρτο έτος

2. Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.
Προϋπολογισμός: 170 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του Υπ. Εργασίας.
α) για τους “κοινούς” άνεργους, (80%) για το πρώτο έτος και (60%) για το δεύτερο έτος.
β) για τους νέους έως 30 ετών και τις λοιπές ειδικές ομάδες (όπως παραπάνω), τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (80%) για το πρώτο έτος και (80%) για το δεύτερο έτος.

Και στα 2 προγράμματα:
- Δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα, και στους τομείς της πράσινης οικονομίας.
- Επιβάλλεται 1 πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης.
- Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες.
- Δεν υπάγονται ένας αριθμός από δραστηριότητες (νυχτερινά κέντρα, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης).
3. Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22-64 ετών.
Προϋπολογισμός: 96 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του Υπ. Εργασίας.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000 ευρώ.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας.
4. Ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Προϋπολογισμός: 50 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.
Το ποσό επιχορήγησης αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλασίου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου, όπως ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ.
Η επιχορήγηση δίνεται για 2 μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου, εκτός από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009.
Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί με νεώτερο δελτίο τύπου του Οργανισμού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΕΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑΣ

Ο ΑΣΕΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑΣ ανακοινώνει ότι μέχρι την Παρασκευή 16/4/2010 και ώρα 14: 00 (ώρα λήξης προσφορών ) θα δέχεται κλειστές προσφορές στα γραφεία του στον Κοπανό Ανθεμίων για την ανάδειξη μειοδότη για την :
1. Μεταφορά των προϊόντων του στην αγορά των Αθηνών
2. Προμήθεια υλικών συσκευασίας :
α) Τελάρων 26 * 46 μιας χρήσης
β) Τελάρων 30 * 50 μιας χρήσης
γ) Τελάρων 30 * 40 μιας χρήσης
δ) Τελάρων 20 * 30 μιας χρήσης
ε) Θήκες 26 * 46 και 30 * 50
στ) Λοιπών ειδών συσκευασίας (διαχωριστικά κερασιών , τσέρκι ,
γωνίες κ.τ.λ. )
3. Προμήθεια παλετών μιας χρήσης και πολλαπλής χρήσης
Για τους όρους της διακήρυξης , οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του ΑΣΕΠΟΠ καθημερινά από τις 9 : 00 π.μ. μέχρι 16 : 00 μ.μ. και στα τηλ. 41196 και 43206 .
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΕΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΣΧΟΥΛ

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Αυγομαχίες 2010 στα Λευκάδια Ανθεμίων





Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκαν και φέτος Δεύτερη Μέρα του ΠΑΣΧΑ οι Αυγομαχίες στα Λευκάδια από τον Δήμο Ανθεμίων και το Τοπικό Διαμέρισμα. Αρκετός κόσμος πολύ κέφι, άφθονα εδέσματα αλλά και ανταγωνισμός μεταξύ αυγομάχων διαμόρφωσαν το σκηνικό.
Και του χρόνου με υγεία...
Αναλυτικό φωτορεπορτάζ στον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ που κυκλοφορεί.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗΝ 188η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις του Δήμου Νάουσας για τον εορτασμό της 188ης Επετείου του Ολοκαυτώματος, την Κυριακή 11 Απριλίου 2010.
Επίσης, τις εκδηλώσεις της ιστορικής επετείου θα τιμήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ρυθμίσεις απο τον ΟΓΑ για τις οφειλές των ασφαλισμένων

Να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δίνει ο ΟΓΑ στους ασφαλισμένους του με το νέο πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών. Με τις νέες διατάξεις μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλόμενες εισφορές τους τόσο οι αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ όσο και....... οι εργοδότες-επιχειρήσεις για τις οποίες δεν υπήρχε ρυθμιστικό πλαίσιο τμηματικής καταβολής των οφειλόμενων εισφορών.Οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα καταβάλλουν τμηματικά τις οφειλές τους, σε εξαμηνιαίες δόσεις, και το ποσό κάθε εξαμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1200€ (6 μήνες x 200€). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταβολή από τον οφειλέτη των εισφορών που βρίσκονται σε ισχύ .Προκειμένου οι οφειλέτες να τύχουν της ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στον ΟΓΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ (2010-2011)


Από τη Δ/νση Γεωργίας ανακοινώνεται ότι:
Oι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων που επιθυμούν να εκριζώσουν και να επαναφυτεύσουν, να υποστυλώσουν ή να εμβολιάσουν αμπέλια οινοποιήσιμων ποικιλιών με το πρόγραμμα «Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων» καθώς και αυτοί που έχουν λάβει πρόσφατα δικαιώματα φύτευσης αμπέλων από το Εθνικό Αποθεματικό μπορούν να υποβάλλουν αίτηση-σχέδιο στη Δ/νση Γεωργίας, Τμήμα Παραγωγής από 1/4/2010 έως 14/5/2010 για ένταξή τους στο πρόγραμμα.
Τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζονται με την αίτηση είναι τα εξής:
• Φωτοτυπία της ταυτότητας.
• Τίτλους ιδιοκτησίας ή συμβολαιογραφικά ενοικιαστήρια άνω των 10 ετών των αγροτεμαχίων που προορίζονται για φύτευση.
• Εκκαθαριστικό της εφορίας τελευταίου οικ. έτους.
• Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
• Το δικαίωμα φύτευσης όσων έχουν λάβει πρόσφατα δικαιώματα φύτευσης αμπέλων.
• Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του λογαριασμού ΑΤΕ.
• Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης 2010.
Προϋποθέσεις ένταξης στο Πρόγραμμα είναι:
1. Η ελάχιστη έκταση του αμπελοτεμαχίου να είναι 1 στρ.
2. Να έχουν δήλωση Αμπελοκαλλιέργειας στο Αμπελουργικό Μητρώο
3. Να έχουν δήλωση συγκομιδής για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα παραγωγοί θα χρειαστεί να καταθέσουν εγγυητική επιστολή ύψους 120% του ποσού της ενίσχυσης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2331027482 και 2331350146 κ. Γ. Μαυρίδης .

Σχετικά με την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε,Ε. των επαγγελματιών σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων

Απάντηση στην ερώτηση σχετικά με την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε,Ε. των επαγγελματιών που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, την οποία είχε καταθέσει ο βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων Μιχάλης Χαλκίδης. μαζί με άλλους βουλευτές, έδωσε το Υπουργείο Εργασίας. Στην απάντηση ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρει: «Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή, σχετικά με την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. των επαγγελματιών που ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, σας γνωρίζουμε τα εξής: «Από 01.01.2003, συμφωνά με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3050/02, όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις τον άρθρου 18 του ν. 3144/03, του άρθρου 17 του ν. 3232/04 καθιερώθηκε εισοδηματικό κριτήριο για την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων οι οποίοι ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, στους έξι Νομούς (Αττικής, Βοιωτίας, Αχαΐας, Κορινθίας, Εύβοιας, Θεσ/νίκης) σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 1000 κατοίκων.
Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 46 του ν. 3518/06 το παραπάνω εισοδηματικό κριτήριο ισχύει από 01.01.2007 και για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους που κατοικούν μόνιμα σε περιοχές που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 118 του ν. 2238/1994, δηλαδή σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3,100 κατοίκων και ασκούν τη δραστηριότητα τους σε αυτά.
Σκοπός των προαναφερόμενων διατάξεων ήταν η ευνοϊκότερη μεταχείριση κατηγοριών επαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε περιοχές μικρού πληθυσμού και οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα απόκτησης υψηλού εισοδήματος, ακριβώς εξαιτίας του μικρού πληθυσμού της περιοχής, και για τα λόγο αυτό εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε..
Αντίθετη άποψη θα οδηγούσε σε καταστρατήγηση του σκοπού του νόμου και εισφοροαποφυγή, αφού ο επαγγελματίας, αν και θα είχε δηλώσει έδρα σε περιοχή προαιρετικής ασφάλισης, θα μπορούσε να ασκεί εκτεταμένη δραστηριότητα σε περιοχές/πόλεις με μεγάλο πληθυσμό, χωρίς όμως να ασφαλίζεται παράλληλα στον Οργανισμό,
Το μείζον αυτό θέμα αποτελεί ήδη αντικείμενο μελέτης του Υπουργείου μας, οι Υπηρεσίες του οποίου εξετάζουν, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μέχρι σήμερα, τις σχετικές εισηγήσεις των ασφαλιστικών φορέων και τις προτάσεις των επαγγελματικών φορέων των ασφαλισμένων.
Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου αποτελεί τόσο η διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων όσο και η ίση ασφαλιστική αντιμετώπιση όλων των επαγγελματιών, αλλά και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).
Με γνώμονα αυτό. η υπαγωγή στην κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να θεωρείται κόστος για τον ασφαλισμένο αλλά εγγύηση αξιοπρεπούς διαβίωσης και προαγωγής της κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας. Άλλωστε, η υπαγωγή των αυτοαπασχολουμένων στην ασφαλιστική προστασία του Ο.Α.Ε.Ε., με συνέπεια, μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος οι ασφαλισμένοι του να δικαιωθούν μία ικανοποιητική σύνταξη, είναι ισχυρό κίνητρο για την παραμονή τους στην ασφάλιση του Οργανισμού.
Σε κάθε περίπτωση, το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο Επανεξετάζεται, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.»

Στην αναγραφή της χώρας προέλευσης στη συσκευασία των αγροτικών προϊόντων συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές

Υπέρ της αναγραφής προέλευσης στη συσκευασία των αγροτικών προϊόντων συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές με σχετικό ψήφισμα την Πέμπτη 25 Μαρτίου. Στο ψήφισμα τονίζετε ότι η υποχρεωτική σήμανση των αγροτικών προϊόντων ενημερώνει τους καταναλωτές και τονώνει την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών.Πρόκειται για ψήφισμα του Ιταλού ευρωβουλευτή της ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας, Giancarlo Scottà, με το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο καταθέτει τις απόψεις του για την πολιτική τροφίμων της Ένωσης στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την επερχόμενη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο κ Scotta σημείωσε ότι «ή επιμονή στην ποιότητα των τροφίμων αποτελεί μία από τις απαντήσεις» στην παγκοσμιοποίηση των αγορών, προσθέτοντας ότι αποτελεί και «αναπτυξιακή ευκαιρία για πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα». Από την πλευρά του ο Επίτροπος Γεωργίας, Dacian Ciolos, ανέφερε ότι θα καταθέσει εντός του έτους νομοθετικές προτάσεις για μια ευρωπαϊκή πολιτική ποιότητας τροφίμων και διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι στις προτάσεις, «θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα να λάβω υπ’ όψιν μου τις ιδέες και τις παρατηρήσεις σας».