Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Δεν θα αφήσουμε ούτε τα Ανθέμια ούτε την Ειρηνούπολη λάφυρα δήλωσε ο Δήμαρχος Ειρηνούπολης





Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Δημάρχου Ειρηνούπολης κ. Σπαθόπουλου.
"Δεν θα αφήσουμε λάφυρα ούτε τα Ανθέμια ούτε την Ειρηνούπολη... ενώ λίγο αργότερα σημείωσε με νόημα:
"Άνθρωποι που χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να πάρουν λάφυρα δυστυχώς δεν ανήκουν στον δημοκρατικό χώρο"

Απείλησαν ακόμη και τον γιο του Παπαγιώργη κατήγγειλε ο Δήμαρχος Ανθεμίων





Στον απόηχο των πρόσφατων αντιδράσεων για το σχέδιο Καλλικράτης ήταν οι τοποθετήσεις των τοπικών παραγόντων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση Κων/νου και Ελένης στον Κοπανό το Σάββατο. Ο Δήμαρχος Ανθεμίων κ. Σιδηρόπουλος κατήγγειλε ακόμη και απειλές που δέχθηκε ο γιος του πατήρ Παπαθεοδώρου Γεώργιου από τον Κοπανό για τις τοποθετήσεις του στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των 2 δήμων στην διασταύρωση

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Συνάντηση με Μπατζελή επιδιώκουν οι νομάρχες Πέλλας - Ημαθίας


Συνάντηση με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή το συντομότερο δυνατόν ζήτησαν σήμερα από κοινού οι Νομάρχες Ημαθίας και Πέλλας Κώστας Καραπαναγιωτίδης και Μιχάλης Καραμάνης για το ζήτημα της φετινής χρονιάς στο συμπύρηνο ροδάκινο. Οι δύο Νομάρχες εξέφρασαν την αγωνία τους και την αγωνία των παραγωγών για τη φετινή παραγωγική χρονιά στο συμπύρηνο ροδάκινο, δεδομένου ότι η οικονομική ύφεση εντείνει ακόμη περισσότερο τα ήδη οξυμμένα προβλήματα του κλάδου.
Για το ίδιο ζήτημα έγινε την Πέμπτη συνάντηση του Νομάρχη Ημαθίας με εκπροσώπους της Αυθόρμητης Κίνησης Πολιτών, οι οποίοι εκτός από αγωνία εξέφρασαν και απογοήτευση για τη μη πληρωμή των επτά λεπτών από την περσινή περίοδο, αλλά και αποφασιστικότητα για τη με κάθε τρόπο διεκδίκηση της διασφάλισης του εισοδήματός τους.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!

Με κομμένη κυριολεκτικά ανάσα παρακολούθησε το κοινό τη διάλεξη του γνωστού Δημοσιογράφου Νίκου Χειλαδάκη, που έγινε στο Δήμο Θέρμης και μεταδόθηκε από τον Τηλεοπτικό Σταθμό 4ε της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, σχετικά με την Ορθοδοξία στη σημερινή Τουρκία.
Ο Δημοσιογράφος, με πολυετή έρευνα, με απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία, πολλά εκ των οποίων δημοσιεύματα του ίδιου του Τουρκικού Τύπου, ακόμα και με βίντεο από εκπομπές της τουρκικής τηλεόρασης, αποκάλυψε μια άλλη, εντελώς άγνωστη και θαμμένη πλευρά της πραγματικότητας στη σημερινή Τουρκία, κατά την οποία δεκάδες, εκατοντάδες βαφτίζονται φανερά πλέον Χριστιανοί Ορθόδοξοι, χιλιάδες είναι εκείνοι που μεταβαίνουν στα Ορθόδοξα προσκυνήματα, Εκκλησιές και Αγιάσματα, ενώ επιφανείς Τούρκοι παρακολουθούν με δέος τη Θεία Λειτουργία!!!!

ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΛΕΡ .ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ο Νίκος Χειλαδάκης, ανέφερε πάμπολλες, συγκεκριμένες και επώνυμες περιπτώσεις μουσουλμάνων που ζήτησαν να βαφτιστούν Χριστιανοί, ενώ παρουσίασε τα αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας τουρκικής εφημερίδας, που καταγράφει μόνο τα τελευταία τρία χρόνια στην Τουρκία τον εξωφρενικό αριθμό των 8.000.000 πωλήσεων Αγίων Γραφών, στην τουρκική γλώσσα!!! (σ.σ. πράγμα που δείχνει πως είναι πραγματικά πολλά εκατομμύρια οι Κρυπτοχριστιανοί στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με τις Προφητείες του Αγίου Κοσμά για το «1/3 των Τούρκων που θα γίνουν Χριστιανοί» και με βάση το σημερινό πληθυσμό, φαίνεται πως πρόκειται για περίπου 15 με 20 εκατομμύρια ψυχές!!!)

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΔΟΥΝΑΣ
Ο κ. Χειλαδάκης παρουσίασε επίσης με αδιάσειστα βίντεο τουρκικών καναλιών, τους χιλιάδες κυριολεκτικά Τούρκους «μουσουλμάνους», που κατακλύζουν την Εκκλησία του Αϊ Γιώργη του Κουδουνά, αφήνοντας τάματα, προσκυνώντας τις άγιες εικόνες και πηγαίνοντας σε ατέλειωτες ουρές για να χριστούν με το λαδάκι από το καντήλι του Αγίου!!!

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΗΣ
Μια άλλη πάλι εκπληκτική περίπτωση, είναι και εκείνη κοντά στα Άδανα, που όπως ανέφερε ο Νίκος Χειλαδάκης, συγκεντρώνει εκατοντάδες ασθενείς Τούρκους, που γίνονται καλά από μια γυναίκα, η οποία ομολόγησε στην Τουρκική Τηλεόραση, ότι τη θεραπευτική της δύναμη την αντλεί από μια κατακόμβη-σπήλαιο, όπου αγίασαν 7 Χριστιανοί Μάρτυρες!!!

ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΙΧΑΗΛ
Το συγκλονιστικότερο όμως όλων, είναι εκείνο που ο έγκριτος Δημοσιογράφος ανέφερε για τη Σεβάστεια, ξεκινώντας από το Συναξάρι του Αρχαγγελου Μιχαήλ, όπου αναφέρετε η θεραπεία κάποιου πλουσίου στο Αγίασμα του Ταξιάρχη στη Σεβάστεια!
Εκεί, στο θυματουργικότατο εκείνο Αγίασμα, είχε χτιστεί περικαλλέστατος Ιερός Ναός, θαύμα αρχιτεκτονικής, που όμως δεν υπάρχει πια.
Αλλά υπάρχει το ΑΓΙΑΣΜΑ του ΤΑΞΙΑΡΧΗ, γεμάτο με εκατοντάδες μικρά ψαράκια, τα οποία γλείφουν τις πληγές, ή τα σημεία πάθησης των δεκάδων χιλιάδων Τούρκων, που πηγαίνουν εκεί από όλο τον κόσμο και γίνονται καλά, μπαίνοντας μέσα στο ΑΓΙΑΣΜΑ!!!
Μάλιστα οι Τούρκοι έχουν χτίσει ξενοδοχεία και δωμάτια για να εκμεταλλευτούν τον «θεραπευτικό» τουρισμό που έρχεται ακόμα και από τη Ρωσία!!!

«ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΣΟ ΔΕ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΟΥ»
Και ο επίλογος όμως του Νίκου Χειλαδάκη ήταν εξίσου συναρπαστικός, όταν αποκάλυψε πως αν και δουλεύει χρόνια σε μεγάλες εφημερίδες, καμία εφημερίδα και κανένα Μέσο Ενημέρωσης δε δέχτηκε μέχρι τώρα μέσα στην Ελλάδα να προβάλει όλο αυτό το συγκλονιστικό υλικό, για την Ορθοδοξία μέσα στην Τουρκία!... (σ.σ. Με την εξαίρεση της 4ε)
πηγή:4Ε

Στις Βρυξέλλες ο νομάρχης Ημαθίας


Καλεσμένος της Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Ο Νομάρχης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή αλλά και με άλλους Έλληνες και ξένους πολιτικούς για θέματα που ενδιαφέρουν το Νομό Ημαθίας. Επίσης είχε συνάντηση με τον Ημαθιώτη Ευρωβουλευτή Γιώργο Παπαστάμκο, ο οποίος μετέφερε και τη δική του εμπειρία από τη θέση που κατέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ελληνική αντιπροσωπεία.
Ειδικότερα έγιναν συζητήσεις στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, των εξαγωγών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α. Ο κ. Καραπαναγιωτίδης είχε την ευκαιρία να καταθέσει τη δική του εμπειρία και τις απόψεις του για τα ζητήματα της τοπικής μας αγροτικής παραγωγής και τους τρόπους προώθησής της, αλλά και να ακούσει απόψεις και εμπειρίες ξένων πολιτικών και δη Ευρωβουλευτών για τα αντίστοιχα ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες στη δική τους χώρα. Έγιναν επίσης πολλές συζητήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις και εμπειρίες σχεδιασμών στους τομείς των εναλλακτικών καλλιεργειών, της ασφάλειας της αγροτικής παραγωγής, της εξοικονόμησης υδάτινου δυναμικού κ.α.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Απάντησε στις αιχμές Μούρνου ο νομάρχης






Ανέβηκαν οι τόνοι στο χθεσινό νομαρχιακό συμβούλιο όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μούρνος επέρριψε ευθύνες στο νομάρχη για έλλειψη θεμάτων αιχμής στην ημερήσια διάταξη καθώς και για την επίσκεψη της υπουργού κ. Μπατζελή αν θα έρθει ή όχι στην Ημαθία.

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Χρήσιμα συμπεράσματα από την ημερίδα της Γλυκιάς Ισορροπίας



Ο Σύλλογος διαβητικών Ν.Ημαθίας Γλυκιά Ισορροπία διοργάνωσε εκπαιδευτική, ενημερωτική ημερίδα στις 19 Μαίου. Αναφέρουμε συνοπτικά βασικά σημεία που τόνισαν οι προσκεκλημένοι ομιλητές για να θυμόμαστε.
Στο ξεκίνημά του ο κ.Κουτρουλιάς αναφέρθηκε σε κάποιες συμβουλές σχετικά με την διατροφή του κάθε ανθρώπου και όχι μόνο των διαβητικών:
• Όλοι μας πρέπει να κάνουμε συχνά και πολλά γεύματα έως και 6,(τρία βασικά και τρία ενδιάμεσα)
• Να γίνεται σωστή κατανομή των υδατανθράκων(ψωμί /δημητριακά, πατάτες ,φρούτα λαχανικά) στα διάφορα γεύματα
• Σωστή αντικατάσταση υδατανθράκων από την ίδια ομάδα(και όχι π.χ να αφαιρέσω ψωμί για να φάω περισσότερο κρέας ,θα φάω περισσότερη σαλάτα ή περισσότερες πατάτες αλλά προσοχή και πάλι στην αντικατάσταση της ανάλογης ποσότητας
• Ποικιλία στη διατροφή και πολύ νερό
• Αλκοόλ ναι ,ΑΛΛΑ με μέτρο
Τόνισε επίσης για τις ειδικές τροφές που παράγονται για τους διαβητικούς πως δεν πρέπει να προτιμώνται ,γιατί:
• Έτσι απομονώνεται το πάσχων μέλος από το σύνολο της οικογένειας με αποτέλεσμα και μειώνεται η ψυχολογία και εμφανίζεται το αίσθημα του αποκλεισμού.
• Για να είναι πιο εύγευστα τα βάζουν παραπάνω λίπη με αποτέλεσμα παραπάνω θερμίδες
• Κάθε άνθρωπος έχει την δική του εξατομική διατροφή και τις δικές του ανάγκες ,οπότε δεν θα πρέπει να εφαρμόζει τις διάφορες δίαιτες που κυκλοφορούν.
• Διατήρηση ή την επίτευξη φυσιολογικού βάρους.
Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε κάποιες σημαντικές αιτίες εμφάνισης της υπογλυκαιμίας:
• Ποσότητα και δράση της ινσουλίνης
• Ποσότητα και χρόνος λήψης τροφής (σταθερά ωράρια )
• Πολλά λιπαρά στη διατροφή με αποτέλεσμα καθυστέρηση της πέψης και λίγους υδατάνθρακες
• Ένταση και διάρκεια άσκησης
Για την αποφυγή των υπογλυκαιμιών απαραίτητη η κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων με υδατάνθρακες (π.χ φρούτο ή κουλούρι ή χυμό)
Στη συνέχεια ο κ.Λϋκος έκανε την αναφορά του στην αύξηση εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη στα ποσοστά από 194 εκατομμυρια ατόμων σε 330 εκ παγκοσμίως το 2025.Η Ελλάδα που ανέρχεται στο 3,4% θα φτασει στο 8%.Αυτό συμβαίνει από:
• Την υπερκατανάλωση της τροφής και κυρίως των λιπών με αποτέλεσμα ανεβασμένη πίεση ,χοληστερίνη και ζάχαρο. Η απόλαυση συνεπάγεται και συνέπειες:στα μάτια ,αγγεία, νεύρα, πόδια ,μικρόβια στα δόντια τα οποία μπορούν να οδηγηθούν και να προσβάλουν μέχρι και την καρδιά
Αντιμετώπιση της εμφάνισης :
1. πρόληψη, ενημέρωση από το κράτος ,από τα ΜΜΕ. ιατρούς από τους φορείς , συλλόγους , προγράμματα ,σεμινάρια ημερίδες
2. Εντοπισμός ατόμων υψηλού κινδύνου:
3. Παχύσαρκοι(κοιλιά με σχήμα μήλου)
4. Έλεγχος για προδιαβήτη
5. Άσκηση και διατροφή(μείωση έως και 60% εμφάνισης διαβήτη)
6. Μείωση του καπνίσματος (εώς και 39%των θανάτων και των καρδιαγγειακών προβλημάτων)
7. ¨Άτομα ηλικίας 18-30 με χαμηλή φυσική κατάσταση έχουν 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη καθώς και άτομα που τρώνε πάρα πολλά γλυκά από μικρή ηλικία.
8. Υπερβολικό βάρος βασική πάθηση στην παιδική ηλικία
Κλείνοντας ο κ.Λύκος αναφέρθηκε και σε νέα ινκρετινομιμητικά σκευάσματα, καταστολείς του ενζύμου DPP-IV (ινγκρετίνες, ουσίες που παράγονται στον πεπτικό σωλήνα και αυξάνουν την ινσουλίνη) γλυκοζοεξαρτώμενη δραση
Ο ΑΝΘΡΩΟΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ήταν το συμπέρασμα της εκδήλωσης του συλλόγου ΓΛΥΚΙΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί τις πληγείσες καλλιέργειες κερασιάς ζητά ο Μιχάλης Χαλκίδης



Ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή με αφορμή την ολοσχερή καταστροφή στις καλλιέργειες κερασιού του Νομού μας, λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων, κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης.

Η ερώτηση έχει ως εξής :
«Για ακόμη μια χρονιά, ο Νομός Ημαθίας πλήττεται από καταστροφικές για την αγροτική παραγωγή βροχοπτώσεις, οι οποίες φέτος έπληξαν σχεδόν ολοκληρωτικά την καλλιέργεια του κερασιού.
Θεωρώντας δεδομένη την προσφορά του Νομού στην Εθνική Οικονομία μέσω της αγροτικής του παραγωγής.
Επειδή η τρέχουσα καλλιεργητική χρονιά συμπίπτει με την ιδιαίτερα σκληρή οικονομική συγκυρία την οποία αντιμετωπίζει η χώρα συνολικά ύστερα από την είσοδό της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Δεδομένου, τέλος, ότι η καταστροφή στις καλλιέργειες κερασιού θεωρείται ολοκληρωτική.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κα ΥΠΟΥΡΓΟΣ :

Α) Πότε θα δώσει εντολή, ώστε να επισκεφθεί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ τις πληγείσες καλλιέργειες και να γίνει ακριβής αποτύπωση – άρα και έγκαιρη δρομολόγηση αποζημίωσης – για τις ζημίες που προκλήθηκαν;

Β) Σε ποιά άλλα μέτρα προτίθεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο προς τους παραγωγούς κερασιού, δεδομένου ότι η καταστροφή θεωρείται ολοσχερής;»

Η ΗΜΑΘΙΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ


Στη 2η Οικουμενική συγκέντρωση Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 12-16 Μαΐου 2010 στο Μόναχο της Γερμανίας, συμμετείχε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή πνευματικών και κοινωνικών απόψεων, με κεντρική ιδέα την αλληλεγγύη των λαών για ένα καλύτερο μέλλον, ανεξαρτήτως της εθνικότητας, της θρησκείας, κ.λ.π. Από τις συζητήσεις αναδείχθηκε ότι όλες οι Εκκλησίες και όλοι οι λαοί έχουν κοινά συναισθήματα και κοινούς στόχους.
Το Γραφείο Τουρισμού της Ν.Α Ημαθίας , ανέδειξε τον μεγάλο θρησκευτικό της πλούτο, που μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικότερους προορισμούς για προσκυνηματικά και θρησκευτικού ενδιαφέροντος ταξίδια, καθώς και τους αρχαιολογικούς και φυσικούς θησαυρούς του Νομού.
Οι επισκέπτες του Ελληνικού περιπτέρου, στην πλειοψηφία τους ικιλοτρόπως το ενδιαφέρον τους για τη χώρα μας, που είναι γι αυτούς ο πιο αγαπημένος τόπος για διακοπές και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Ελληνικό λαό, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και εξέφρασαν την πίστη τους για έξοδο από την κρίση.
Την Έκθεση επισκέφτηκαν περίπου 200.000 άτομα μεταξύ των οποίων, η Καγκελάριος κα. Agela Merkel , ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Seehofer, ο Καρδινάλιος Lehmann, ο Δήμαρχος του Μονάχου Christian Ude , καθώς και ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ.κ.Αυγουστίνος , ο οποίος χωροστάτησε στην ανοιχτή οικουμενική θεία αρτοκλασία, την οποία παρακολούθησαν περίπου 10.000 πιστοί από όλη την Γερμανία.

Σύγκρουση Ι.Χ. με τρένο σε αφύλακτη διάβαση στο ύψος των Μονοσπίτων


Την Τρίτη το πρωί είχαμε σύγκρουση Ι.Χ. και αμαξοστοιχίας στο ύψος των Μονοσπίτων σε αφύλακτη σιδηροδρομική διάβαση, δίχως σοβαρά ατυχήματα παρά μόνο με ελαφρή τραυματισμό. Το αναλυτικό δελτίο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Νάουσας αναφέρει. Την Τρίτη 25-05-2010 και περί Ω / 09:40΄ η Υπηρεσία μας ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά για επέμβαση στο ύψος του 9ου χιλ. Επαρχιακής Οδού Νάουσας – Βέροιας, στις σιδηροδρομικές γραμμές του Ο.Σ.Ε. λόγω σύγκρουσης του υπ’ αρίθμ. ΗΜΖ 3788 Ι.Χ. επιβατικού οχήματος με την εμπορική αμαξοστοιχία 23743 που είχε κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Κοζάνη. Από την σύγκρουση τραυματίστηκε ελαφρά ο οδηγός του οχήματος Κ.Γ. ο οποίος και μεταφέρθηκε από ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. στο Γ.Ν. Νάουσας. Η Π.Υ. Βέροιας και η Π.Υ. Νάουσας επενέβησαν με πέντε οχήματα και δύναμη δεκατριών (13) ανδρών. Τις ενέργειες στο συμβάν συντόνισε ο Διοικητής Πυρ/κών Υπηρεσιών Νομού Ημαθίας. Πύραρχος κος Ντόβας Διονύσιος.

Επαφές με Μολδαβούς επιχειρηματίες για την προώθηση Ημαθιώτικων προϊόντων



Συνεχίζονται οι ενέργειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας για το άνοιγμα των αγορών δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα ημαθιώτικα προϊόντα. Στο πλαίσιο του εξωστρεφούς στρατηγικού σχεδιασμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι επαφές του Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη συνεχίστηκαν με συναντήσεις που είχε σήμερα με επιχειρηματίες και εκπροσώπους των τοπικών αρχών της περιοχής Κισινάου, πρωτεύουσας της Μολδαβίας. Πρόκειται για τη συνέχιση των επαφών που είχαν ξεκινήσει προ ενός έτους περίπου, με επίσκεψη του Νομάρχη Ημαθίας και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκου Ουσουλτζόγλου και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας σε Μολδαβία και Ουκρανία, με ειδική αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών με αντικείμενο την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
Ο Νομάρχης καλωσόρισε τους 15 επιχειρηματίες και τους ευχήθηκε καλή διαμονή και επιτυχία των στόχων που έχουν θέσει προς όφελος των οικονομιών και των δύο πλευρών. Μιλώντας για την Ημαθία ο Νομάρχης περιέγραψε το ιστορικό και πολιτισμικό της προφίλ, τονίζοντας ότι είναι ο πρώτος σε εξαγωγές Νομός της χώρας μας στα νωπά προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας που στοχεύει στην εξεύρεση νέων μεγάλων αγορών. Από την πλευρά τους οι Μολδαβοί επιχειρηματίες δήλωσαν φίλοι και θαυμαστές της Ημαθίας, ευχόμενοι ευόδωση των προσπαθειών στους τομείς της αγροτικής οικονομίας με επιχειρηματικές συνεργασίες και ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. Εκτός από τις επισκέψεις τους σε βιομηχανίες και παραγωγικές μονάδες, οι Μολδαβοί επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία στο διήμερο που θα ακολουθήσει να επισκεφθούν όλα τα αξιοθέατα της Ημαθίας.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Μαρίνα




Στον εσωτερικό χώρο του Γυμνασίου Μαρίνας πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου την Πέμπτη που διοργάνωσαν 4 σύλλογοι (Μίεζα Κοπανού, Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής - Μαρίνας και σύλλογος "Τα Ανθέμια" Λευκαδίων) υπό την αιγίδα του Δήμου Ανθεμίων. Κεντρικός ομιλητής ο κ. Παπαδόπουλος Νίκος ποντιακής καταγωγής βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Αντιπροσωπεία του ΒΑΕΝΙ στο διεθνές επιχειρηματικό FORUM στη Μόσχα


Αντιπροσωπία του Α.Α.Ο.Σ. VAENI NAOYΣΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ.Γιώργο Φουντούλη, θα συμμετάσχει σε διεθνές επιχειρηματικό FORUM στη Μόσχα από 6 έως 9 Ιουνίου, με στόχο δύο κύριες δράσεις προώθησης των προϊόντων της ζώνης μας, στην Ρωσική αγορά.
Η πρώτη αφορά την επιχειρηματική αποστολή που διοργανώνεται από τον ΟΠΕ σε συνεργασία των εμπορικών επιμελητηρίων Σερρών και Ημαθίας, και η δεύτερη το πρόγραμμα «προώθησης και προβολής σε τρίτες χώρες» που οργανώνουν οι οινοποιοί της ζώνης μας, και στόχο έχει την έκθεση προϊόντων οίνου, σε ενδιαφερόμενους συνεργάτες από την Ρωσία.
Θετική ήταν και η απάντηση του υφυπουργού εξωτερικών κ. Σπύρου Κουβέλη στις 11/5/2010 για την συμμετοχή του στη συγκεκριμένη εκδήλωση προώθησης την οποία έχει αναλάβει η Ένωση Νομικών Προσώπων Οικονομοτεχνική NOVACERT, όπου και θα είναι ομιλητής μαζί με τον πρόεδρο του VAENI κ. Φουντούλη, ενώ θα παραστούν ο Πρέσβης και ο οικονομικός πρόξενος της Ελλάδας.
Αναμένεται επίσης και η απάντηση του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, για το εάν θα συμμετάσχει και ο ίδιος.

Ανακοίνωση της Τ. Ο. ΠΑΣΟΚ ΝΑΟΥΣΑΣ για τον ενιαίο Δήμο της επαρχίας

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και την εφαρμογή του στην επαρχία μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε εγγράφως τις ανησυχίες μας, όπως κάναμε άλλωστε όλο αυτό το διάστημα και όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε όπου θεωρούμε πως υπάρχει η ανάγκη να προασπίσουμε το συμφέρον του τόπου μας αλλά και της παράταξης που εκπροσωπούμε, μιας παράταξης που έχει αναλάβει την ευθύνη σε μια ιστορική συγκυρία να οδηγήσει ξανά τη χώρα μας στο δρόμο της ανάπτυξης.
Τα προβλήματα πολλά, που τα ζούμε κάθε μέρα στο πετσί μας. Υπάλληλοι, μισθωτοί, επαγγελματίες, παραγωγοί, άνθρωποι του μόχθου, αγρότες, όλοι πολίτες μιας χώρας που, λόγω λανθασμένων επιλογών και χειρισμών, κατάντησε έρμαιο των αποφάσεων ενός αδηφάγου συστήματος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Ό,τι και να συμβαίνει σε αυτό το κράτος κύριοι, έχει επαγωγική επίδραση και στις κοινωνίες που το απαρτίζουν.
Είναι γεγονός πως οι λάθος επιλογές και αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην επαρχία μας, μας έχουν οδηγήσει σε έναν ιδιότυπο διχασμό.
Και λέμε ιδιότυπο κύριοι, γιατί όλοι ξέρουμε πως μεταξύ των τριών δήμων της επαρχίας μας υπάρχει μια τεράστια οικονομική και κοινωνική αλληλεπίδραση, η οποία δυστυχώς δεν έχει εξελιχθεί και δεν έχει αποδώσει όσο θα έπρεπε, λόγω λαθεμένων πολιτικών χειρισμών.
Τέτοιου είδους χειρισμούς κύριοι, καλούμαστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τους επαναλάβει.
Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους πως ο πραγματικός πλούτος της κοινωνίας μας είναι οι άνθρωποί της.
Σκοταδιστικές νοοτροπίες δεν έχουν θέση στη σημερινή πραγματικότητα.
Η αλήθεια είναι πως όλοι μας ήμασταν αδρανείς, πως αργήσαμε χαρακτηριστικά να σκύψουμε πάνω από προβλήματα που χρόνιζαν, και τα θάβαμε επιμελώς.
Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει πως δεν πρέπει να παρέμβουμε δυναμικά, δίνοντας λύσεις και μακροπρόθεσμες προοπτικές σε αυτόν τον τόπο.
Δεν κερδίζουμε τίποτα ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, αντίθετα, διαιωνίζουμε μια αρρωστημένη κατάσταση, μια κόντρα που δεν ωφελεί κανέναν, μα κανέναν κάτοικο αυτής της περιοχής.
Ειλικρινά ντρεπόμαστε να συμμετάσχουμε στην ‘’κουβέντα’’ που έχει ανοίξει πρόσφατα για μικροπολιτικά συμφέροντα και προσωπικές επιδιώξεις. Βασική μας επιδίωξη είναι να σεβόμαστε κάθε άποψη και να τιμούμε τους πολιτικούς όρους, υπερασπιζόμενοι πάντα την Λαϊκή Ετυμηγορία.
Εμπιστευόμαστε το αλάνθαστο κριτήριο του λαού, που έχει αποδείξει πως ξέρει να αποδίδει ‘’τα του Καίσαρος τω Καίσαρει’’.
Πάγια θέση μας είναι η δημιουργία ενός ισχυρότατου και ανταγωνιστικού δήμου στην επαρχία της Νάουσας.
Η εφαρμογή του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στην επαρχία μας, είμαστε σίγουροι πως θα βγάλει θετικό ισοζύγιο.
Ο φανατισμός και η ελλιπής ενημέρωση, είναι παράγοντες που συναινούν στην καταδίκη του τόπου μας. Μια ανάγνωση του επίμαχου νομοσχεδίου είναι αρκετή για να κατατροπώσει όλη την επιχειρηματολογία όσων είναι κατά της συνένωσης, αφού προβλέπει και δίνει απαντήσεις σε ζητήματα όπως τα χρέη των παλαιών δήμων, ή ακόμα και την εκπροσώπησή τους στα νέα δημοτικά συμβούλια.
Δεν χάνεται κανένα κεκτημένο κύριοι.
Ο επανασχεδιασμός της δημόσιας διοίκησης μέσω της συνένωσης των Καποδιστριακών δήμων έχει ως γνώμονα τη συνεργασία και τη συναίνεση και όχι την κατάκτηση εδαφών και το φάγωμα της προίκας.
Είναι κρίμα να αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Είναι κρίμα να δυναμιτίζουμε και να πολώνουμε το κλίμα στην περιοχή, γιατί αυτό θέτει τις βάσεις για την ευδοκίμηση ‘’αντάρτικων’’ τοπικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα…
Είναι κρίμα για ακόμη μια φορά να μην μπορέσουμε να διαχειριστούμε το μέλλον μας όπως θέλουμε οι περισσότεροι, και να το ορίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!
ΑΝΘΕΜΙΑ, ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΗ, ΝΑΟΥΣΑ. ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ, ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ.

Ο γραμματέας της Τ. Ο. Ο υπ. Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Θωμάς Σαμωνάς Λάζαρος Χατζηιωαννίδης

Επιθεώρησε οδικά έργα της νομαρχίας


Δύο ακόμη οδικά έργα επιθεώρησε την Δευτέρα ο Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, στο πλαίσιο της βελτίωσης των μεταφορικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές του κάμπου της Ημαθίας.
Τα έργα αυτά είναι:
1. Ο «Αγροτικός Δρόμος από Ταγαροχώρι προς περιοχή Σφαγείων» και
2. Ο «Αγροτικός Δρόμος για πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες περιοχής Λαζοχωρίου». Πρόκειται για δύο πολύ χρήσιμα οδικά έργα που διευκολύνουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, κατά πρώτον για την πιο εύκολη και ασφαλή μεταφορά των αγροτικών τους προϊόντων, αλλά και για τη μετακίνησή τους προς την περιοχή Μακροχωρίου του Δήμου Αποστόλου Παύλου χωρίς να περνούν μέσα από τη Βέροια.
Το πρώτο έργο έχει προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και είναι ενταγμένο στους Ίδιους Πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Τέλη Μεταβίβασης Αυτοκινήτων) και έχει ήδη παραδοθεί σε κυκλοφορία. Το δεύτερο έργο έχει προϋπολογισμό 320.000 ευρώ, είναι στους ΚΑΠ και βρίσκεται σε στάδιο σήμανσης.
Ο Νομάρχης συνοδευόταν από τον Αντινομάρχη Γιώργο Σουμπέκα, τον Ειδικό Σύμβουλο Γιάννη Λαμπίδη, το Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Τάσο Καραμπατάκη και τον Προϊστάμενο Τ.Κ. Αλέκο Φωτόπουλο.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ


Η συνένωση των Δήμων Ανθεμίων,
Ειρηνούπολης με τη Νάουσα είναι
μια δικαίωση όλων των πολιτών


«Η τολμηρή και αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση του Προγράμματος “Καλλικράτης” είναι στη Βουλή και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνει και Νόμος του κράτους. Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό για την Ημαθία συστήνονται τρεις Δήμοι, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του Υπουργείου, η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η πρόσφατη απόφαση της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Θέλω να τονίσω ότι ως Δήμαρχος μαζί με το Δημ. Συμβούλιο, τους φορείς της πόλης και τους συμπολίτες μας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, υπερασπιστήκαμε με επιχειρήματα και ξεκάθαρες θέσεις το αίτημα να γίνει ένας Δήμος στην επαρχία Νάουσας, γνωρίζοντας ότι μας περιμένει πολλή και δύσκολη δουλειά.
Η συνένωση των Δήμων Ανθεμίων, Ειρηνούπολης με τη Νάουσα πάνω και πέρα απ’ όλα είναι μια δικαίωση όλων των πολιτών. Είναι η δικαίωση των πολιτών που πιστεύουν και θέλουν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και κυρίως για τα παιδιά τους. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η συνένωση αποκτά ιστορική σημασία για τον τόπο μας. Στον μεγάλο και ενιαίο Δήμο των 35.000 κατοίκων μπαίνουν πλέον γερά θεμέλια και ανοίγονται νέοι ορίζοντες ανάπτυξης στα δύσκολα χρόνια που έρχονται.
Τώρα, ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα. Καθήκον όλων είναι να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης ευκαιρίας που μας δίνει ο «Καλλικράτης». Είναι χρέος μας με τη συνεργασία, τον ειλικρινή διάλογο και τη συναίνεση να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μια σύγχρονη, μεγάλη, ανθρώπινη και ανοικτή πόλη στα νέα όριά της, από τις κορφές του ζωογόνου Βερμίου μέχρι τον εύφορο κάμπο μας. Σε αυτόν τον ενιαίο, μεγάλο και ισχυρό Δήμο δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Τον πρώτο λόγο έχουν τα πολλά και τα μεγάλα που μας ενώνουν. Ας αφήσουμε λοιπόν στο χθες νοοτροπίες, λάθη, αγκυλώσεις, διχαστικά διλήμματα και στείρους τοπικισμούς. Πυξίδα του αγώνα μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη του τόπου και γνώμονάς μας το κοινωνικό συμφέρον και η προκοπή των συμπολιτών μας.
Ο νέος «Καλλικράτειος» Δήμος Νάουσας είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να το κερδίσουμε για να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας»
Αναστάσιος Καραμπατζός
Δήμαρχος Νάουσας

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Δυναμική κινητοποίηση για να αποτραπεί η συνένωση με τη Νάουσα










Δυναμικά αντέδρασαν σήμερα οι πολίτες των Δήμων Ανθεμίων - Ειρηνούπολης κλείνοντας την διασταύρωση του Σ.Σ. Νάουσας αντιδρώντας έτσι στο σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών να καταργήση την πρόταση Ραγκούση για δημιουργία του πεδινού δήμου των 2 όμορων δήμων. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης τοποθετήθηκαν οι δύο δήμαρχοι Ανθεμίων - Ειρηνούπολης δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και ο πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Κοπανού πάτερ Γεώργιος Παπαθεοδώρου με τον φλογερό του λόγο και τους σκληρούς χαρακτηρισμούς για τη Νάουσα.

Συνέντευξη Τάσου Σιδηρόπουλου. Χυδαίο το κλίμα που δημιουργήθηκε στη Νάουσα



Βολές κατά Τόλκα - Καραμπατζού εξαπέλυσε σε συνέντευξη τύπου ο βουλευτής Τάσος Σιδηρόπουλος μάλιστα καταδίκασε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο όπως έκανε και το υπουργείο εσωτερικών τα μηνύματα - επιστολές που στάλησαν και μειώνουν την αξιοπρέπεια του κόσμου του κάμπου όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής τόνισε ότι ευελπιστεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές και θα προκύψει το δήμος Ανθεμίων και Ειρηνούπολης όπως και ο Δήμος Βεργίνας κατά την πρόταση της ΤΕΔΚ Ημαθίας, ενώ έκανε λόγο για χυδαίο κλίμα που δημιουργήθηκε στη Νάουσα εις βάρος του

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Διαμαρτυρήθηκαν παραιτούμενοι από την ΤΕΔΚ Ημαθίας






Με παραιτήσεις από την ΤΕΔΚ Ημαθίας σχεδόν όλο το Δ.Σ. παραιτήθηκε σήμερα Κυριακή (εκτός από την κ. Ουσουλτζόγλου) λόγω της πρότασης του υπ. εσωτερικών για το χωροταξικό και επειδή δεν έλαβε υπόψη την πρόταση της ΤΕΔΚ για 5 Δήμους στην Ημαθία. Ο κ. Καρέλης κατήγγειλε έντονο παρασκήνιο και ότι το παρασκήνιο και οι υπόγειες διαδρομές έφτασαν πιο γρήγορα από το προσκήνιο και την ανοιχτή διαβούλευση.
Μάλιστα έκανε λόγο και για λάφυρα που θα πάρουν οι Δήμοι Βέροιας και Νάουσας από την πρόταση για 3 Δήμους που κατέληξε το υπουργείο στο νομό μας.

Εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Α. Ζερβοχώρι





Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στο Α. Ζερβοχώρι από τον τοπικό σύλλογο Ποντιακά Νιάτα για την διαμαρτυρία των θυμάτων της Γενοκτονίας 353.000 ποντίων από την τουρκική θηριωδία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Παπαδόπουλος Στάθης από την ΠΟΕ ενώ τις εντυπώσεις της κατάμεστης αίθουσας κέρδισε η νεοσύστατη χορωδία του συλλόγου

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Κατήγγειλαν έντονο παρασκήνιο για να ανατραπεί η δημιουργία του Δήμου Ανθεμίων - Ειρηνούπολης







Συνέντευξη τύπου έδωσαν οι δήμαρχοι Ανθεμίων - Ειρηνούπολης όπου κατήγγειλαν παρασκήνιο για την ανατροπή της απόφασης Ραγκούση για την δημιουργία ενιαίου δήμου στον Κάμπο. Δείτε μερικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των δύο δημάρχων.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Πανηγυρίζει η Νάουσα. Ανατρέπεται η πρόταση Ραγκούση για δήμο Ανθεμίων - Ειρηνούπολης;

Προς κατάργηση οδηγείται η πρόταση του υπουργού εσωτερικών κ. Ραγκούση για δημιουργία δήμου του κάμπου Ανθεμίων – Ειρηνούπολης, μετά τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε από τη Νάουσα σύμφωνα με πληροφορίες.
Την Τετάρτη υπήρχε διάχυτη η βεβαιότητα στη Νάουσα και σε όλα τα στέκια και τα πέριξ ότι η πρόταση της Νάουσας, για ενιαίο δήμο στην επαρχία «πέρασε» από το υπουργείο.
Όλο αυτό το διάστημα ασκήθηκαν πιέσεις κυρίως στον υπουργό κ. Ραγκούση, ενώ λέγεται πως καταλυτική ήταν η παρέμβαση κυβερνητικού παράγοντα από την Ημαθία υπέρ της Νάουσας.
Εάν αληθεύουν οι φήμες για δημιουργία ενός δήμου το υπουργείο αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων ανατρέποντας δική του πρόταση αποτέλεσμα μελέτης μηνών μέσα σε μερικές μέρες. Τι άλλαξε όμως; Αληθεύει η αποδοχή προκλητικών και ποταπών επιχειρημάτων μέσα από διχαστικές επιστολές, ώστε να μη δημιουργηθεί δήμος στον κάμπο κινδυνολογώντας επικίνδυνα… βγάζοντας έτσι τους σκελετούς από το χρονοντούλαπο; Το θέμα είναι κατά πόσο ανατρέψιμη μπορεί να θεωρείται η φημολογούμενη απόφαση του υπουργείου καθώς από τις αρχές της εβδομάδας λέγεται ότι η Ημαθία έχει κλείσει οριστικά στους 3 δήμους.
Αν αληθεύουν αυτά τα δεδομένα δίκαιη η οργή, αγανάκτηση αλλά και προδοσία που νιώθουν οι κάτοικοι του κάμπου που πίστεψαν στην δημιουργία ενός νέου δήμου σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο. Το κλίμα πολώνεται σε υψηλό βαθμό και σίγουρα οι συνθήκες μόνο κατάλληλες δεν είναι για την επικείμενη συνένωση Νάουσας και κάμπου, που θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε προωθηθεί εθελοντικά.
Ο χρόνος είναι γιατρός λέν αλλά αμφιβάλλουμε κατά πολύ αν μπορεί να γιατρέψει την πληγή που δημιουργήθηκε από απανωτά λάθη και παραλείψεις των αρμοδίων που ρυθμίζουν τις τύχες του τόπου.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα 2 δήμαρχοι Ανθεμίων και Ειρηνούπολης δίνουν συνέντευξη τύπου σήμερα Πέμπτη στο Αγγελοχώρι. Αναφέρθηκαν στην αντίδραση τους που θα είναι ιδιαίτερα σκληρή στο ενδεχόμενο που θα προκύψει η αλλαγή της πρότασης.
«Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές στην Ειρηνούπολη» μας είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κ. Σπαθόπουλος αρνούμενος να αποδεχθεί αυτή την άδικη απόφαση του υπουργείου εάν βέβαια αληθεύει.

Πανηγυρική η κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. Ανθεμίων - Ειρηνούπολης την Παρασκευή Διατράνωσαν την βούληση τους για τον ενιαίο δήμο του κάμπου



Η καθολική βούληση συμβούλων αλλά και πολιτών για δημιουργία ενιαίου δήμου Ανθεμίων – Ειρηνούπολης διατρανώθηκε την Παρασκευή στο δημαρχείο Ειρηνούπολης στην πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδρίαση και στάλθηκε το ομόφωνο ψήφισμα στο υπουργείο εσωτερικών.
Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων η οικονομική κατάσταση των 2 δήμων, η άριστη συνεργασία των 2 δήμων μέσω της κοινής ΔΕΥΑ, αναφέρθηκε ο εξοπλισμός, το ανθρώπινο δυναμικό, ήδη ξεκίνησε και προχωρά η κοινή τεχνική και οικονομική υπηρεσία οι κτιριακές υποδομές όπου θα στηριχθεί, αναμένοντας την οριστική απόφαση του υπουργείου για να οργανωθεί ο νέος δήμος που θα προκύψει στα πλαίσια του “Καλλικράτη”
Αξιοσημείωτο επίσης ότι από τους 30 δημοτικούς συμβούλους των 2 δήμων μόνο ο κ. Αργυρίου έχει τοποθετηθεί κατηγορηματικά υπέρ της συνένωσης με τον Δήμο Νάουσας.


Καρέλης: Συγχαρητήρια προκαταλάβατε τις εξελίξεις
Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Καρέλης που έδωσε το παρών και δήλωσε για ακόμη μια φορά υπέρμαχος του δήμου Ανθεμίων – Ειρηνούπολης όπως πρότεινε και η ΤΕΔΚ Ημαθίας χαρακτήρισε πρωτοπόρο την διαδικασία του δημοψηφίσματος.
«Η ΤΕΔΚ έκανε έρευνα και διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι του κάμπου δεν θέλουν συνένωση με τη Νάουσα… Συγχαρητήρια προκαταλάβατε τις εξελίξεις. Δικαιώσατε την ΤΕΔΚ…. Έχετε το απόλυτο δικαίωμα της αυτοδιοίκησης, αυτοδιαχείρισης» είπε σχετικά.
Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπουργείο θα εξετάσει τα αιτήματα των εκείθεν του Αλιάκμονα Δήμων και θα προκύψει ο ενιαίος Δήμος Βεργίνας – Μελίκης και Μακεδονίδος.

Σπαθόπουλος: Δεν καταλαβαίνω γιατί φωνάζουν. Ο Δήμος τους παραμένει ως έχει. Μήπως γιατί δεν πήραν λάφυρα;
Ο Δήμαρχος Ειρηνούπολης κ. Σπαθόπουλος έκανε λόγο για δικαίωση και της ΤΕΔΚ υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του υπουργείου απαντά στην επιθυμία των κατοίκων του κάμπου. «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να αλλάξει η πρόταση. Δεν έχω τίποτα με τη Νάουσα. Δεν καταλαβαίνω γιατί φωνάζουν. Ο Δήμος τους παραμένει ως έχει. Μήπως γιατί δεν πήραν λάφυρα;» υποστήριξε ο κ. Σπαθόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι έπαιξε ρόλο η οικονομική κατάσταση των 2 δήμων και η δυναμική τους στην απόφαση του υπουργείου.
Τόνισε ότι χάνεται η «δημοτική δημοκρατία» στους μικρούς δήμους όπως θα το διαπιστώσουν πολύ σύντομα οι κάτοικοι των νέων δήμων της Αλεξάνδρειας και της Βέροιας και αναφέρθηκε στα πανευρωπαϊκά παραδείγματα Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Ισπανίας που ο μέσος όρος πληθυσμού των δήμων είναι κοντά στα 5 – 7 .000 κατοίκους.
Απαντώντας και για τις δυνατότητες του νέου δήμου τόνισε ότι θα υπάρχει κοινή οικονομική, τεχνική υπηρεσία ενώ η πολεοδομία θα κατέβει επιτέλους κάτω στα χωριά, ενώ θα υπάρχει και ενδοσυγκοινωνία.
«Δεν τολμούν να κάνουν οι ίδιοι δημοψήφισμα, παρόλα αυτά απέρριψαν το δικό μας. Μπορούμε και μόνοι μας. Είμαστε 4ος και 5ος πλουσιότερος δήμος στην Ημαθία. Ευχαριστώ όλους για την κοινή προσπάθεια» είπε κλείνοντας ο κ. Σπαθόπουλος.

Σιδηρόπουλος: Εμείς ξεκινάμε για το νέο δήμο και αυτοί τρέχουν στο υπουργείο να αλλάξουν την απόφαση
Ο Δήμαρχος Ανθεμίων κ. Σιδηρόπουλος τόνισε ότι από το νέο Δήμο δεν θα χάσει κανείς. «Προτείναμε το δημοψήφισμα το 2008 και το εφαρμόσαμε το 2010, όσοι είχαν διαφορετική άποψη θα μπορούσαν να την εκφράσουν. Εμείς δεν τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα δημιουργούμε γεγονότα. Ετοιμάζουμε το πεδίο στρώνουμε το χαλί για το μέλλον. Από σήμερα ξεκινάμε για το νέο δήμο και αυτοί τρέχουν στο υπουργείο να αλλάξουν την απόφαση» συνέχισε ο Δήμαρχος και έκανε λόγο για εσκεμμένη παραπληροφόρηση στο υπουργείο ότι απουσιάζει επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό εδώ και χρόνια. Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπου η Νάουσα δεν συμπεριέλαβε στις επιδιώξεις της τα Ανθέμια όπως πρόγραμμα ορεινού όγκου Βερμίου, δρόμος Κοπανός – Μονόσπιτα, Σκουπίδια, αποζημιώσεις για τον άξονα.
«Αποδείχθηκε ότι είναι μια ιστορική στιγμή που έπιασαν τόπο οι αγώνες» κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ανθεμίων κ. Κυριακίδης τόνισε ότι αγωνίζεται η επαρχία για το μέλλον των παιδιών της και άφησε αιχμές στον Δήμαρχο Νάουσας ότι εμπλέκεται ανοιχτά στα εσωτερικά του δήμου Ανθεμίων.
«Λειτούργησαν έτσι για να μας φέρουν μακριά. Έβαζαν ανθρώπους να δημιουργήσουν ρήγματα στην κοινωνία για δικούς τους λόγους και προπαγάνδισαν μια συνένωση με τη Νάουσα που δεν την ήθελε ο κόσμος και συνεχίζουν με παρασκηνιακούς τρόπους να επιβάλλουν την άποψη τους»

Καρυπίδης: Είμαι υπέρ της συνένωσης Ανθεμίων - Ειρηνούπολης
Ο κ. Καρυπίδης εξέφρασε την άποψη για ότι είναι υπέρ της συνένωσης Ανθεμίων – Ειρηνούπολης και ζήτησε να τεθεί το ζήτημα της τακτοποίησης των υπηρεσιών και της αποκέντρωσης τους στα διαμερίσματα του νέου δήμου. Υποστήριξε ότι καταλυτική ήταν η απόφαση της ΤΕΔΚ Ημαθίας για να προκύψει ο δήμος του κάμπου και ζήτησε να υπάρξουν δεσμεύσεις για την λειτουργία του νέου δήμου.

Θεοδωρίδης: Με θλίβει ο τοπικός τύπος της Νάουσας και τα δημοσιεύματα του
Στα δημοσιεύματα από τον τύπο της Νάουσας στάθηκε ο κ. Θεοδωρίδης:
«Με θλίβει ο τοπικός τύπος της Νάουσας και τα δημοσιεύματα του. Η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο στους μεγάλους δήμους. Να στηριχθούν όλα τα διαμερίσματα από τον Αρχάγγελο μέχρι τα Π. Νερά και τα Μονόσπιτα να έχουν τα χωριά μας δύναμη μέσα από την αποκέντρωση».

Βασιλείου: Αγωνία μήπως στραβώσει κάτι παρασκηνιακά
Ο κ. Βασιλείου ζήτησε να διατρανωθεί η κοινή επιθυμία όλων για να δοθεί το ψήφισμα ως συνέχεια της πρότασης του υπουργείου.
«Έχω μια αγωνία μήπως παρασκηνιακά στραβώσει κάτι και δεν γίνουμε ενιαίος δήμος. Το ζήτημα που μπήκε για τις υπηρεσίες (πρόταση Καρυπίδης) είναι άκαιρο γιατί το νέο Δ.Σ. του νέου δήμου που θα προκύψει θα αποφασίσει που θα παν οι υπηρεσίες»

Φωτιάδης: Επιθυμούμε όλοι τη συνένωση των 2 δήμων
Ο πρώην Δήμαρχος κ. Φωτιάδης έκανε λόγο για καθολικά πανηγυρικό χαρακτήρα του συμβουλίου και όποια κουβέντα με άλλο περιεχόμενο δεν έχει λόγο.
«Επιθυμούμε όλοι να υπάρχει συνένωση των 2 δήμων» κατέληξε και στη συνέχει η κ. Τσαγκαλίδου χαιρέτισε την πρόταση της ΤΕΔΚ και του υπουργείου και πρότεινε να εκλεγούν άνθρωποι με όρεξη για δουλειά ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης.

Τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων
Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ για την στήριξη και συμφώνησε με την τοποθέτηση Βασιλείου δηλώνοντας υπέρμαχος του ενιαίου δήμου Ανθεμίων – Ειρηνούπολης
«Κάποιοι δεν κατάλαβαν πως σήμερα γράφουμε ιστορία. Να δώσουμε μορφή στο όραμα μας για τον ενιαίο δήμο και να προχωρήσουμε» είπε ο κ. Παντζαρτζίδης
Για δίκαιο αγώνα έκανε λόγο η κ. Κερεμίδου ευχαριστώντας όλο τον κόσμο.«Βρεθήκαμε σε κοινούς αγώνες με την Ειρηνούπολη και τα καταφέραμε. Την ευθύνη με τη μη συνένωση με τη Νάουσα την έχουν αυτοί. Αυτή την συνένωση εμείς την έχουμε κατακτήσει, είναι συνένωση που χτύστηκε εγώ και χρόνια.»
«Στηρίζω την συνένωση των 2 δήμων. Είναι μέρα ευθύνης. Κάποτε είχα πειστεί ότι θα ήμασταν 3 δήμοι σήμερα όμως στηρίζω τον δήμο Ανθεμίων – Ειρηνούπολης. Έχουμε άριστες σχέσεις και με την Ειρηνούπολη και με τον Δοβρά. Δεν γνώριζα για τα γκάλοπ της ΤΕΔΚ. Θ’ αγωνιστούμε για όλα αυτά μέχρι το τέλος του έτους. Ας κρατήσουμε χαμηλούς τόνους» ήταν η τοποθέτηση της κ. Παπανδρέου.
Ο αντιδήμαρχος κ. Μπόφτσης ευχήθηκε στον κ. Καρέλη να βγει και 5ος Δήμος στην Βεργίνα και συνέχισε:
«Αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους κατέφευγαν σε πλημμυρίδα επιστολών στον τοπικό τύπο και σε καταγγελίες Δημάρχων και βουλευτών και στο ερώτημα εάν πρόκειται να κατέβει το δημαρχείο στην διασταύρωση αυτοί λεν ποτέ» Υπέρ του νέου Δήμου και ο κ. Βασιλειάδης που ζήτησε χαμηλούς τόνους.
Ο κ. Ιωαννίδης ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τη Νάουσα τάχθηκε υπέρ της απόφασης του υπ. Εσωτερικών όποια και αν είναι αυτή και επέκρινε το δημοψήφισμα.
Ο αντιδήμαρχος κ. Στογιάννης έκανε λόγο για δικαίωση των προσπαθειών και για δίκαιο αποτέλεσμα ευχόμενος να βγουν 5 δήμοι στην Ημαθία.
«Είμαστε από τα χωριά με γεωργικό κόσμο. Αγαπάμε όλα τα χωριά συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα. Όλοι μαζί για το κοινό σκοπό. Μπορούμε να τα καταφέρουμε»
«Θα πρέπει να έχουμε στη σκέψη μας ότι είμαστε δήμος από εθελούσια συνένωση. Έχοντας αυτό κατά νου νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ανθίμου.
Ο Πρόεδρος της ΠΑΝΤΑΣΥΕΑ κ. Κερεμίδης Αν. τόνισε ότι σημασία έχει τι θέλει ο κόσμος και τάχθηκε ενάντια σε καταναγκαστική συνένωση και υπέρ ενός αγροτικού δήμου με κοινά χαρακτηριστικά.

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Με μικρή συμμετοχή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον "Καλλικράτη" που διοργάνωσε ο Δήμος Νάουσας



Με μικρή συμμετοχή του κόσμου κοντά στα 100 άτομα (οι 10 από τα Ανθέμια) πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Δήμο Νάουσας και συμβολική κατάληψη της διασταύρωσης του Σ.Σ. Νάουσας την Δευτέρα με αίτημα την συνένωση των 3 Δήμων της επαρχίας σε ένα κοινό Δήμο. Ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης επανέλαβε την "παραδιαβούλευση" που έγινε στο Υπ. Εσωτερικών ενώ κατήγγειλε πολιτικούς παράγοντες ότι λόγο πολιτικών φιλοδοξιών δημιουργούν δύο δήμους στην επαρχία οδηγώντας την στον μαρασμό. Παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα για νέες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις στο μέλλον για να ανατραπεί η απόφαση δημιουργίας του διαφαινόμενου δήμου Ανθεμίων - Ειρηνούπολης.

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Εκδηλώσεις για την πανήγυρη του Πολυπλατάνου




Την Κυριακή ανήμερα του Αγ. Χριστοφόρου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις από τον σύλλογο Νέων Πολυπλατάνου στην πλατεία του χωριού με αφορμή την πανήγυρη της τοπικής ενορίας, παρουσίας του Δημάρχου κ. Σπαθόπουλου, δημοτικών συμβούλων Ειρηνούπολης και εκπροσώπων τοπικών φορέων

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Καλύτερος ο Αγ. Γεώργιος επικράτησε του Πλάτανου με 2 - 0




Καλύτερος ο Απόλλων Αγ. Γεωργίου κέρδισε τον Πλάτανο στην έδρα του με αποτέλεσμα η ομάδα του Δήμου Πλατέος να υποβιβασθεί για την επόμενη χρονιά. Το αποτέλεσμα αυτό σε συνδυασμό με τη νίκη που πέτυχε ο ΓΑΣ Κοπανού απέναντι στα Λευκάδια έσωσε την τελευταία στιγμή την Ανθεμιώτικη ομάδα και του χρόνου θα αγωνίζεται επίσης στην Α1 κατηγορία.

Σωτήρια νίκη του ΓΑΣ επί του ΠΑΣ



Σωτήρια νίκη πέτυχε ο ΓΑΣ Κοπανού επί του ΠΑΣ Λευκαδίων στο γήπεδο του με 2 - 1. Έτσι την τελευταία αγωνιστική και σε συνδυασμό με τη νίκη του Αγ. Γεωργίου επί του Πλάτανου ο ΓΑΣ κερδίζει την παραμονή του στην Α1 κατηγορία για την ερχόμενη χρονιά ενώ αντίθετα ο Πλάτανος υποβιβάζεται.

Πανηγυρική κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων Ανθεμίων - Ειρηνούπολης



Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. Ανθεμίων - Ειρηνούπολης την Παρασκευή στο δημαρχείο της Ειρηνούπολης. Στην ασφυκτικά γεμάτη από συμβούλους και πολίτες των 2 δήμων αίθουσα διατρανώθηκε η βούληση του κόσμου για δημιουργία ενός πεδινού δήμου από σχεδόν όλους τους δημοτικούς συμβούλους των 2 δήμων. Το ψήφισμα που εκδόθηκε στο υπουργείο ήταν σχεδόν ομόφωνο, ακόμη και ο κ. Καρυπίδης άλλαξε άποψη υπέρ του δήμου του κάμπου, ενώ ο μοναδικός που διαφοροποιήθηκε ήταν ο κ. Ιωαννίδης (δήλωσε υπέρ της όποιας άποψης του υπουργείου εσωτερικών).
Στην συνεδρίαση έδωσε το παρών και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Καρέλης που βοήθησε με τις προτάσεις του, όπως και για την δημιουργία του 5ου δήμου Βεργίνας που θα περιλαμβάνει τους δήμους Βεργίνας, Μελίκης και Μακεδονίδος.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το ροδάκινο


Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών έκαναν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ – οι Αντώνης Σκυλλάκος, Σοφία Καλαντίδου, Άγγελος Τζέκης. Στην ερώτηση που κατέθεσαν στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, ζητούν να μάθουν αν καταβληθούν στους ροδακινοπαραγωγούς τα χρήματα που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός και πότε θα δοθεί στους αγρότες η δεύτερη δόση της επιδότησης από τα δικαιώματα σε βιομηχανικά αχλάδια και ροδάκινα. Επίσης τονίζουν ότι βιομήχανοι πρέπει να ξοφλήσουν τους συνεταιρισμούς - ομάδες παραγωγών του βιομηχανικού ροδάκινου εσοδείας 2009 καθώς και οι συνεταιρισμοί - ομάδες παραγωγών να πληρώσουν τα μέλη τους.

Αναρτήθηκαν τα ονόματα δικαιούχων κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων


Μέχρι το τέλος Μαΐου θα δημοσιοποιηθούν (ανάρτηση στο διαδίκτυο) οι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης του 2010 που ανέρχονται σε περίπου 700.000 αγρότες. Ήδη, σε εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού, ο οποίος προβλέπει ότι μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου θα αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο όλα τα ονόματα των φυσικών και νομικών προσώπων, που εισέπραξαν την περασμένη χρονιά κοινοτικές αγροτικές ενισχύσεις, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε και φέτος στην ανάρτηση των ονομάτων των δικαιούχων ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης του 2009, αλλά και όσων έλαβαν κοινοτικές αγροτικές ενισχύσεις από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα ονόματα των δικαιούχων και τα εισπραχθέντα ποσά στην ειδική ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ http://asp.dikaiomata.gr:7780/portal/page/portal/OPEKEPE1/Dimosiopoihsh

Σχετικά, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε \"ότι ο κοινωνικός έλεγχος μέσω της δημοσιοποίησης συμβάλλει ώστε, όλοι οι ενδιαφερόμενοι συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών, να ανταποκρίνονται καλύτερα στις υποχρεώσεις τους\".

ΕΕ: Εκκαθάριση λογαριασμών κοινοτικών ενισχύσεων 2009

Με απόφασή της, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην εκκαθάριση-οριστικοποίηση των ποσών των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων που καταβλήθηκαν στους αγρότες και άλλους δικαιούχους από τους οργανισμούς πληρωμών των 27 κρατών μελών της Κοινότητας στη διάρκεια του οικονομικού έτους 2009.

Για τη χώρα μας, στην οποία καταβλήθηκαν μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ (δηλωθέντα ποσά) κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις συνολικού ύψους 2.443.278.830,80 ευρώ, επιβλήθηκε μείωση-επιστροφή στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο ποσού 3.709.335,13 ευρώ.

Προώθηση ελληνικών κρασιών σε αγορές τρίτων χωρών

Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης του αμπελοοινικού τομέα και της προώθησης κρασιών σε αγορές τρίτων χωρών, υπέγραψε 6 συμβάσεις με κορυφαίες οινοποιητικές ελληνικές επιχειρήσεις για την προώθηση οίνων ΟΠΑΠ, οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και τοπικών οίνων στην αγορά του Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλίας, Κίνας και Ρωσίας για την τριετία 2010-2012.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προβολή και προώθηση ποιοτικών κρασιών της χώρας σε αγορές-στόχους, ώστε να διεκδικήσουν αλλά και να διατηρήσουν υψηλή θέση στην προτίμηση των καταναλωτών που αναζητούν την ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν αφορούν:

1. Πρόγραμμα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, συνολικής δαπάνης 180.000€, για την προώθηση Οίνων Λευκών Ξηρών Ονομασίας Προέλευσης Λήμνος Ανώτερης Ποιότητας και Οίνων Λευκών Ονομασίας Προέλευσης Μοσχάτος Λήμνου Ελεγχόμενη στην αγορά της Αμερικής και του Καναδά.

2. Πρόγραμμα του «ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ-ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ-ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ», συνολικής δαπάνης 190.000€, για την προώθηση οίνων ΟΠΑΠ και τοπικών από την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Σαντορίνη, την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Νεμέα και τοπικών Πελοποννησιακών και την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Αμύνταιο και τοπικών οίνων Φλώρινας και Μακεδονίας στην αγορά της Αυστραλίας.

3. Πρόγραμμα της «ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΒΕΕ-ΑΓΡΟΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ-ΑΡΚΑΣ Α.Ε.», συνολικής δαπάνης 290.000€, για την προώθηση οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, ΝΕΜΕΑ και ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Πελοποννήσου, Ποικιλιακών και Ονομασίας Κατά παράδοση στην αγορά των ΗΠΑ και Καναδά.

4. Πρόγραμμα του «Ε.Θ. ΜΩΡΑΙΤΗΣ-ΤΣΕΛΕΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ-ΣΕΜΕΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ-ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.», συνολικής δαπάνης 490.000€, για την προώθηση οίνων ΟΠΑΠ από την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Μαντινείας, την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Νάουσα, την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Νεμέα, την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Πάρου αλλά και τοπικών οίνων στην αγορά των ΗΠΑ.

5. Πρόγραμμα του «ΣΕΜΕΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ-ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ», συνολικής δαπάνης 200.000€, για την προώθηση οίνων από την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Σαντορίνη, την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Νεμέα και τοπικών οίνων στην αγορά της Ρωσίας.

6. Πρόγραμμα του «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΚΟΣ-ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ», συνολικής δαπάνης 180.000€, για την προώθηση οίνων Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης στην αγορά της Ρωσίας, Κίνας, ΗΠΑ και Καναδά.

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

‘’Το μήνυμα ελήφθη’’…

Αποφορτισμένος από την ένταση των αντιδράσεων που προκάλεσε σε παραβρισκόμενους συμπολίτες μου, κατά την συνεδρίαση του ‘’έκτακτου’’ δημοτικού συμβουλίου, η επιλογή της αρχικής τοποθέτησής μου, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και αποστασιοποιημένος από τα γεγονότα που ακολούθησαν, δηλώνω χωρίς το παραμικρό ίχνος μνησικακίας, όχι όμως πικρίας, ότι το ‘’μήνυμα ελήφθη’’ παρά το γεγονός ότι στην αδικαιολόγητα καθυστερημένη αντίδραση του κ. δημάρχου, απέναντι στην αναντίρρητα καταστροφική εξέλιξη που είχε το μείζον θέμα της συνένωσης της Νάουσας, αλλά και της ιδιαίτερα αρνητικής πορείας που προδιαγράφεται στα θέματα του δρόμου Εγνατίας-Σκύδρας και της επέκτασης του σχεδίου πόλης, επιλέγω και προτάσσω το κοινό συμφέρον που όλους πρέπει να μας ενώνει. Όχι απλά η επιβίωση μίας κοινωνίας ή η διάσωση ενός αρχικού σχεδιασμού, αλλά το μέλλον της Νάουσας και των όμορων δήμων, οι δημότες των οποίων θα πρέπει επιτέλους να ενημερωθούν για τα ουσιαστικά οφέλη αυτής της συνένωσης και όχι μόνον από τις όποιες ατέλειες περιλαμβάνει το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και να επιλέξουν το πραγματικό τους συμφέρον.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα στρέψω όλες μου τις προσπάθειες και ειδικότερα προς τους ανενημέρωτους συμπολίτες μας των δήμων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης, με τη συλλογή υπογραφών και μαζί με αυτούς που ήδη έχουν αντιληφθεί και πεισθεί για τα ουσιαστικά οφέλη αυτής της συνένωσης, θα φωνάξω, θα απαιτήσω και θα διεκδικήσω μαζί με όλους τους αγανακτισμένους κατοίκους αυτής της επαρχίας, το κοινό μας συμφέρον.
Στα δύο καίρια ερωτήματα –‘’ τι προκάλεσε την αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για τις συνενώσεις που ανακοινώθηκε στις 15 Απριλίου και ποιος φταίει για την αρνητική αυτή εξέλιξη’’, θα περιμένω και εγώ μαζί με όλους τους αγανακτισμένους συμπολίτες μου τον καταλογισμό ευθυνών, όταν και όποτε αυτές πρέπει να αποδοθούν στους υπεύθυνους όσο ψηλά και εάν βρίσκονται.
Όσο για την πρόθεσή μου να εκτεθώ στα κοινά κάνοντας υπερβάσεις και χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, θα σεβαστώ τις επιλογές των συμπολιτών μου και θα συνεχίσω να καταθέτω συγκροτημένες προτάσεις για την ανάπτυξη αυτής της πόλης και όλης της περιοχής με την συμμετοχή ‘’άξιων ανθρώπων με αξίες’’.
Βασίλης Ν. Γώγος
Χειρουργός Οδοντίατρος

Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Νάουσας Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν είτε σε ενιαίο δήμο, είτε όχι

H συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», έγινε την ίδια ακριβώς μέρα και ώρα ( Κυριακή 2 Μαΐου 11.30 π.μ.) που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που σύμφωνα με ΕΕ- ΔΝΤ και με βάση «το πρόγραμμα σταθερότητας», ο « Καλλικράτης» είναι αναπόσπαστο κομμάτι του. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όμως ασχολήθηκε μόνο με το χωροταξικό ζήτημα και γιαυτό φταίνε τα κόμματα και οι δημοτικές παρατάξεις, που συμφώνησαν με τον « Καλλικράτη».
Το αρμόδιο υπουργείο και ο υπουργός δεν είχε ιδιαίτερο «καημό» αν θα γίνει ενιαίος δήμος η Νάουσα με Ανθέμια και Ειρηνούπολη. Είναι σχεδιασμένη η προσπάθεια Κυβέρνησης – ΝΔ, με δημάρχους-νομάρχες- βουλευτές , που στηρίχτηκαν από αυτούς και στόχο έχει να αποπροσανατολίσει το λαό. Όλοι συμφωνούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις, που διαμορφώνονται για την προσαρμογή μας, στο αντιδραστικό οικοδόμημα της Ε.Ε. που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, συνθλίβει τους αυτοαπασχολούμενους και διώχνει τους αγρότες από τα χωράφια τους. Όλοι τους συμφώνησαν στον «Καποδίστρια», η ζωή όμως των εργαζομένων χειροτέρεψε, η ανεργία αυξήθηκε παράλληλα με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, είτε κλείνουν επιχειρήσεις, είτε όχι . Σήμερα επιδιώκουν, είτε με συγκεντρώσεις «διαμαρτυρίας» , είτε με «δημοψηφίσματα», να διασπάσουν το λαό. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Είτε σε ενιαίο δήμο, είτε όχι, το ίδιο πενιχρό μεροκάματο και σύνταξη παίρνουν .
Ο «Καλλικράτης» ως συνέχεια του «Καποδίστρια», που φρόντισε πρώτα από όλα να εφαρμόσει τα (ΤΣΑ) τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, την κατάργηση των ΣΣΕ και τη μετατροπή των δημοτικών επιχειρήσεων σε ΑΕ, σήμερα βάζει την οριστική ταφόπλακα στην τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί ο «Καλλικράτης» προβλέπει :
 Χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στον ΟΤΑ.
 Μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις με λειτουργία «μάνατζερ», που θα πουλά τις δημοτικές επιχειρήσεις ( ΔΕΤΑΒ - ΔΕΤ - ΔΕΥΑΝ- ΔΗΠΟΝ - καθαριότητα κλπ) .
 Θα διπλοφορολογεί τους δημότες.
 Θα μετατρέψει υγεία- παιδεία- κοινωνική πρόνοια, σε εμπόρευμα. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα πωλούν υπηρεσίες.
 Τα παιδιά μας θα σπουδάζουν, ό,τι πιο αντιδραστικό θέλουν οι μεγαλοβιομήχανοι, γιατί τα σχολεία, θα ψάχνουν χορηγούς.
 Επικαλούνται την ανάπτυξη, σκόπιμα «ξεχνούν», ότι στην περιοχή μας αναπτύσσονται τα κέρδη των επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι όμως φτωχαίνουν .
 Στηρίζουν αυτόν το δρόμο ανάπτυξης, που διασφαλίζει τα κέρδη, αυτό ακριβώς προβλέπει και ο «Καλλικράτης»
Τώρα οι εργαζόμενοι να απορρίψουν τα ψευτοδιλήμματα που αποπροσανατολίζουν και σπέρνουν τη διάσπαση των κατοίκων των 3 δήμων.
 Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά κεντρικών κυβερνητικών αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
 Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
 Να καταργηθούν οι ονομαζόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας και η ανασφάλιστη εργασία. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα .
 Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους ΟΤΑ επιχειρήσεις.
 Να διεκδικηθεί σχεδιασμός και υλοποίηση σε κεντρικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες -πυρκαγιές- σεισμούς-άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
 Να διεκδικηθεί δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία κατάλληλων δημοτικών υπηρεσιών απορριμμάτων , πρασίνου κλπ.
 Πάλη για ανατροπές σε όλα τα επίπεδα. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής
Ο Χ Ι ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ » ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Α Π Ο Χ Η ΤΗΣ Δ.Α.Κ. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ


Ο Καλλικράτης θεσμοθετείται και πραγματοποιείται σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν μια άγρια αντεργατική επίθεση. Η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, σχεδιάζουν και προωθούν την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης . Η νέα διοικητική δομή είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το «Σχέδιο Καλλικράτης», επικεντρωμένη στο χωροταξικό αποπροσανατολίζει και καλλιεργεί σκόπιμα αυταπάτες, ότι η συνένωση θα βελτιώσει τη θέση των δημοτών και θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή. Αντίθετα από την ίδια τη φιλοσοφία του θα μετατρέψει τους Δήμους σε αντιδραστικά εργαλεία, όπου θα λεηλατήσουν το λαϊκό εισόδημα σε όφελος του μεγάλου επιχειρηματικού και εργολαβικού κεφαλαίου. Θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες στους τομείς Υγείας- Παιδείας- Πρόνοιας και θα προσθέσει νέα βάρη στους δημότες με την επιβολή διπλής φορολογίας (κρατικής και τοπικής). Οι αντιδράσεις μας θα έπρεπε να προσανατολίζονται σε όλα τα παραπάνω, που τελικά θα προβούν σε βάρος της ανάπτυξης της περιοχής. Για τους λόγους αυτούς δηλώσαμε την αποχή από την ψηφοφορία.
Όσον αφορά τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στην διάρκεια της ψηφοφορίας, ανάμεσα στους κατά τα άλλα «υποστηρικτές» του Καλλικράτη , μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν στον σκεπτόμενο πολίτη. Ειδικά όταν το Δημοτικό Συμβούλιο, μετατρέπεται από θεσμό παραγωγής και σύγκρουσης πολιτικών θέσεων, σε όργανο συσκότισης. Τότε κυριαρχούν ο θεατρινισμός, οι λυκοφιλίες, ο τυχοδιωκτισμός, η μισαλλοδοξία. Τότε περνούν ανώδυνα για το αστικό σύστημα, χωρίς καμιά αντίσταση, «οι Καλλικράτιδες», που αντί να κτίσουν, θα κατεδαφίσουν, θα καρατομήσουν την ζωή μας για τις επόμενες δεκαετίες .
Εμείς , όπως πάντα , δηλώνουμε παρόντες για να τους χαλάσουμε τα σχέδια.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΟΥΣΑΣ

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Εύκολο απόγευμα για την Θύελλα Στενημάχου




Εύκολο απόγευμα για την Θύελλα Στενημάχου που επικράτησε με 3 - 2 επί της ΑΕΠ. Μαζί μας και ο Αργύρης Σταμάτης βασικός αμυντικός της ΑΕΧ

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Κώστας Καλαϊτζίδης “Δηλώνω παρών στις εξελίξεις του νέου Δήμου”


Δήλωση με την οποία μας γνωστοποιεί τις προθέσεις του για το νεοσύστατο Δήμο Ανθεμίων και Ειρηνούπολης μας έκανε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ανθεμίων κ. Καλαϊτζίδης Κώστας.
«Μετά από την ευχάριστη εξέλιξη και την δημιουργία του νέου Δήμου Ανθεμίων – Ειρηνούπολης θέλω να επισημάνω στους συμπολίτες μου των δύο δήμων, ότι ο νέος κοινός δήμος που έχει όλα εκείνα τα κοινά χαρακτηριστικά αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για να αναπτυχθεί ο τόπος και να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης του κάμπου. Δηλώνω παρών στις πολιτικές εξελίξεις του νέου δήμου για τις επερχόμενες εκλογές με την επιφύλαξη της ψήφισης του νομοσχεδίου για την δημιουργία του νέου δήμου στις επόμενες ημέρες. Μια νέα μέρα ανατέλλει για τους κατοίκους των Ανθεμίων και της Ειρηνούπολης νέες δυνατότητες - νέες προσδοκίες ανοίγονται. Ας συνταχθούμε με τις δημιουργικές δυνάμεις για το καλό του τόπου.»

Γιώργος Πάτσος: ο κ. Καραμπατζός εκμεταλλεύεται, (μικρο)πολιτικά, τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ


Κύριε διευθυντά/Κυρία διευθύντρια, διάβασα σε ημερήσια εφημερίδα της Βέροιας την τοποθέτηση του κ. Καραμπατζού για τον «Καλλικράτη» και αισθάνθηκα ντροπή που είμαι Ναουσαίος. Ο αξιοπρεπής, «υγιής», «νοικοκυρεμένος» και «φερέγγυος» δεν χρειάζεται να εξευτελίζεται για να πείσει! Η μικροαστική περιγραφή, των θετικών χαρακτηριστικών της πόλης μας, παρέπεμπαν σε κοπέλα που την έχουν πάρει τα χρόνια και θέλει απελπισμένα να «κουκουλωθεί». Γι’ αυτό οι δικοί της απαριθμούν τα αντικείμενα της προίκας, μπας και δελεάσουν κανέναν φτωχούλη! «Ελάτε χωριά του κάμπου, έχουμε πολλά δάση… και συλλόγους… και υπηρεσίες…».
Εκτός, όμως, από ευτελές το άρθρο του δημάρχου είναι και ανεδαφικό. Έγραφε ο ίδιος, στον τοπικό τύπο (27/10/2007) για τη ‘‘δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου’’, τη ‘‘διαπλάτυνση του δρόμου Νάουσας – Σχολής Αριστοτέλους – Ανθεμίων’’, την ‘‘ενίσχυση της αστικής συγκοινωνίας με την Ειρηνούπολη’’, ‘‘την επέκταση της Νάουσας προς τα κάτω’’ και κατέληγε: ‘‘Θεωρώ ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι οι δήμοι Νάουσας, Ανθεμίων και Ειρηνούπολης να ξεκινήσουμε το συντομότερο τις διαδικασίες ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία, με τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής, ώστε η προοπτική της συνένωσης σ’ έναν ενιαίο δήμο να ωριμάσει σ’ όλα τα επίπεδα και τους τομείς. Στην κατεύθυνση αυτή, εμείς ως δήμος Νάουσας, έχουμε την πολιτική βούληση να ανοίξουμε σε τοπικό επίπεδο τον διάλογο».
Κύριε Καραμπατζό,
όπως πάντα, παραμείνατε στη… βούληση. Τι από όλα αυτά τα «ωραία και παχυλά» υλοποιήσατε και πότε κάνατε διάλογο με τους όμορους δήμους; Μάλλον πρόκειται για έναν από τους άγονους μονολόγους σας, μια ακόμη μελέτη, που δεν έγινε ποτέ πράξη. Τα βαρύγδουπα λόγια (‘‘ευθύνη’’, ‘‘σωφροσύνη’’, ‘‘νηφαλιότητα’’, ‘‘συναίνεση’’, ‘‘ενότητα’’) αποδείχτηκαν κούφια. Και φτάσαμε σήμερα να πασχίζουν απεγνωσμένα, οι πρώην κοινότητες μας, να μη συνενωθούν μαζί μας. Αναμενόμενο, αφού δεν είδαν να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για τα χωριά που μας έφερε ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.
Κύριε δήμαρχε,
γιατί -αλήθεια- δεν αντιδράσατε (ούτε και κανείς άλλος), όταν η Τ.Ε.Δ.Κ. πρότεινε να παραμείνει μόνη της η Νάουσα; Η απόφαση αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για τον τόπο μας, αφού έχει ήδη σταλεί –σαν αίτημα- στο υπουργείο Εσωτερικών. Εμμένοντας στην παθογενή εσωστρέφεια, δηλητηριάζετε τις σχέσεις μας με τους γύρω. Διότι, είτε συνενωθούμε είτε όχι, είναι αδήριτη ανάγκη ν α σ υ ν ε ρ γ α σ τ ο ύ -μ ε. Το ζήτημα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι σοβαρό και καίριο, για το μέλλον μας. Και σεις βρήκατε την ευκαιρία να το εκμεταλλευτείτε δημαγωγικά, ευλογώντας τα γένια σας, προβάλλοντας το ανύπαρκτο έργο σας και κάνοντας μικροπολιτική. Ευτυχώς που, στις επόμενες εκλογές, θα σας κρίνουν όχι μόνο οι αποδέκτες των άστοχων ενεργειών σας, μα και αυτοί που αγνοούσατε, υποτιμούσατε και ταπεινώνατε τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός εάν αυτό προσπαθείτε να αποφύγετε, με τον λανθασμένο χειρισμό του θέματος και τις εγκληματικές παραλείψεις σας: ΝΑ ΑΠΟΚΟΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΘΩΚΟ!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΩΝΙΑ ΧΑΡΙΣΗ

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία κάθε τόπου οι οποίες απαιτούν από όλους και κυρίως από αυτούς που ηγούνται ή διεκδικούν κάποια στιγμή να ηγηθούν στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις του τόπου τους να σταθούν με σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στους πολίτες και να εκφράσουν ελεύθερα και απερίφραστα την γνώμη τους.
Μια τέτοια στιγμή, ιστορική κατά τη γνώμη μου, είναι και η περίοδος που διανύουμε. Την περίοδο αυτή δρομολογούνται πολλές και σημαντικές αλλαγές για τον τόπο μας που αφορούν όχι μόνο το καθεστώς επιτήρησης κάτω από το οποίο τέθηκε η χώρα μας με την προσφυγή της στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που εξελίσσονται και οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες και τις πλέον σαρωτικές των τελευταίων τουλάχιστον εκατό ετών.
Στα πλαίσια αυτά έκρινα σκόπιμο να επικοινωνήσω δημόσια μαζί σας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μου αναλογεί ως τέως υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Ημαθίας για να εκφράσω την άποψή μου για το σχέδιο «Καλλικράτης» το οποίο θεωρώ μεγαλεπήβολο και απαραίτητο για τον τόπο μας. Πιστεύω πως χρέος μου ως πολιτικό πρόσωπο είναι να τοποθετηθώ με γνώμονα το συμφέρον και την προοπτική του τόπου μου, μακριά και πέρα από προσωπικές στρατηγικές, προσωπικές εμπάθειες ή αντιπάθειες, φιλοδοξίες και υστεροβουλίες και όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικά. Άλλωστε βασική αρχή της πολιτικής μου λειτουργίας πάντα υπήρξε το ρητό του Ρήγα Φεραίου ότι: «όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά».
Η θέση μου είναι ότι στην Ημαθία θα πρέπει να δημιουργηθούν τρεις ισχυροί δήμοι με έδρα την Βέροια, τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια σε αντιστοιχία με τις ήδη υπάρχουσες επαρχίες. Έτσι: 1) ο Δήμος της Βέροιας να αποτελείται από τους Δήμους Βέροιας, Αποστόλου Παύλου, Βεργίνας, Μακεδονίδας και Δοβράς, 2) ο Δήμος Αλεξάνδρειας από τους Δήμους Αλεξάνδρειας, Αντιγονιδών, Πλατέος και Μελίκης και 3) ο Δήμος Νάουσας από τους Δήμους Νάουσας, Ανθεμίων και Ειρηνούπολης.
Πιστεύω ότι η συνένωση αυτή δεν είναι αυθαίρετη, αφού υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά και πολιτιστικά που ήδη εμμέσως πλην σαφώς ενοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τις εν λόγο περιοχές.
Επιπλέον, διάφορα σενάρια για την δημιουργία περισσότερων τριών Δήμων στην Ημαθία μέσα από προτάσεις ενοποίησης κάποιων με τελείως αυθαίρετα ή και ανύπαρκτα κριτήρια, πιστεύω πως εξυπηρετούν περισσότερο τις προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες των εμπνευστών τους και λιγότερο την ανάγκη για την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου μας.
Η σύγχρονη εποχή απαιτεί μεγάλους και ισχυρούς Δήμους με ισχυρούς θεσμούς εσωτερικής δημοτικής αποκέντρωσης στη γειτονιά και το χωριό, με νέο, λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα δημοτικής διακυβέρνησης, με σύγχρονα εργαλεία αποδοτικής και διαφανούς διοίκησης και διαχείρισης.
Οι νέοι, ισχυροί δήμοι μπορούν να αναλάβουν νέους πόρους και αρμοδιότητες και να προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη με πιστοποιημένη διαχειριστική επάρκεια, με ορθολογική διαχείριση των ανθρώπινου δυναμικού τους, με αποκέντρωση υπηρεσιών δημόσιων και κοινωνικών, με ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και δράση των αιρετών αρχόντων.
Με τελικό και κύριο κερδισμένο τον πολίτη.
Τέτοιοι Δήμοι στην Ημαθία μπορούν και πρέπει να είναι μόνο τρεις.
Αντωνία Χαρίση

Διαφωνεί με την αλλαγή της ονομασίας του Δήμου Βέροιας σε Δήμο Βεργίνας ο βουλευτής Θανάσης Γικόνογλου

Με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στο θέμα του Σχεδίου Καλλικράτη και σε ότι αφορά τις προτεινόμενες συνενώσεις Δήμων αλλά και την ονοματοδοσία αυτών στην Ημαθία, ως Βουλευτής του νομού εκφράζω την απόλυτη διαφωνία μου με την αλλαγή της ονομασίας του Δήμου Βέροιας σε Δήμο Βεργίνας, μετά τη συνένωση του με τους Δήμους Απ. Παύλου, Βεργίνας, Δοβρά και Μακεδονίδος.
Κανείς και κυρίως το ίδιο το κράτος δεν μπορεί να διαγράψει την ιστορική συνέχεια μιας πρωτεύουσας όπως η Βέροια, με ιστορία τεσσάρων χιλιετιών, στο όνομα του συγκερασμού προτάσεων για ένα Αυτοδιοικητικό Σχέδιο. Μπορεί μεν ορθώς το σχέδιο αυτό να στοχεύει τεχνοκρατικά στην ορθή ανάπτυξη της Αυτοδιοίκησης και μέσω αυτής στην ανάπτυξη της Ελληνικής περιφέρειας, αλλά θα πρέπει να προστατεύει και να αναδεικνύει την μακραίωνη ιστορία κάθε περιοχής.
Η Βέροια ως έδρα της πρωτεύουσας του νομού δεν μπορεί παρά να δώσει το όνομα της στο διευρυμένο Δήμο, που είναι με την ιστορική του σημασία γνωστός Διεθνώς.
Πρόκειται για ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί και προσωπικά θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να διορθωθεί .
Τα λάθη όμως δεν γίνονται από μόνα τους, αλλά η ιστορία μας έχει διδάξει ότι συμβαίνουν όταν κάποιοι κινούνται παρασκηνιακά και αποπροσανατολίζουν εκείνους που στα κέντρα των αποφάσεων δεν μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα των θετικών και αρνητικών αλληλεπιδράσεων μιας πρότασης τους. Και αυτή η πρόταση για την ονομασία του δήμου της πρωτεύουσας του νομού ως “δήμου Βεργίνας”, είναι προφανές ότι έγινε υπό το κράτος παρασκηνιακών πιέσεων που ασκήθηκαν με γνώμονα τον συγκερασμό τάσεων στην τοπική μας κοινωνία.
Θεωρώ ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, ίσως δημιουργείται ένας μονόδρομος για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού Δήμου με εξέχουσα ιστορική σημασία για την Μακεδονία, με την ονομασία “Δήμος Αιγών” με έδρα τη Βεργίνα και την διατήρηση του Δήμου Βέροιας ως πρωτεύουσας του Νομού. Υπάρχουν άλλωστε πλήθος ιστορικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών που συνηγορούν στην δημιουργία ενός ακόμα Δήμου με βαρύνουσα ιστορική σημασία στο νομό μας.
Με τιμή
Θανάσης Γικόνογλου
Βουλευτής Ημαθίας

Τάσος Σιδηρόπουλος: «Δεν υπάρχει κανένα παρασκήνιο»

«Κατηγορηματικά διαβεβαίωσε την Πέμπτη το πρωί το Υπουργείο Εσωτερικών τον Δήμο Βέροιας, ότι δεν τίθεται θέμα μετονομασίας και ο Δήμος Βέροιας παραμένει ως «Δήμος Βέροιας». Αυτό δήλωσε στο «Λαό» ο βουλευτής κ. Τάσος Σιδηρόπουλος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του για να μας γνωστοποιήσει τη θέση του απέναντι στον Καλλικράτη αλλά και σε όσα αναφέρονται από τον Δήμαρχο Νάουσας και όχι μόνο, σχετικά με παρασκηνιακές παρεμβάσεις.
Ο κ. Τ. Σιδηρόπουλος δήλωσε: «Παρασκηνιακός σημαίνει όταν κάποιος κρύβεται. Εδώ δεν κρυφτήκαμε, βγήκαμε και είπαμε δημόσια την άποψή μας. Η οποία άποψη συμβάδιζε με την πρόταση της ΤΕΔΚ Ημαθίας που προσωπικά συμφώνησα με αυτήν. Το παρασκήνιο δεν κατάλαβα που εντοπίζεται… Παρασκήνιο σημαίνει ότι λες κάτι και από πίσω κάνεις κάτι διαφορετικό.
Ποιο είναι λοιπόν εδώ το παρασκήνιο; Εάν υπονοούν εμένα ας βγουν και να το πουν. Ενώπιος ενωπίω συνεδριάσαμε όλοι οι βουλευτές, ο υπουργός και διατύπωσε ο καθένας την άποψή του. Δημόσια έγιναν όλα αυτά. Που είναι λοιπόν το παρασκήνιο;
Στο Δήμο Ανθεμίων και Ειρηνουπόλεως που είναι πεδινός δήμος και υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε ορεινούς όγκους και πεδινές περιοχές από το Υπουργείο, όλοι λένε ότι δεν είναι εύκολο αυτοί να κάνουν μια νέα συνένωση.
Επίσης Δήμοι οι οποίοι μπορούν να συνενωθούν και να δημιουργήσουν έναν Δήμο άνω των 10.000 κατοίκων μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν ένα Δήμο. Υπήρξε από την πλευρά και των δύο Δήμων μια αντίδραση των κατοίκων μέσα από τα δημοψηφίσματα με το οποίοι η συντριπτική πλειοψηφία αρνούνταν να συνενωθεί με τη Νάουσα. Αυτά όλα αξιολογήθηκαν από το Υπουργείο. Τα πράγματα είναι πολύ απλά…»
Ο κ. Σιδηρόπουλος πρόσθεσε ότι από δω και πέρα υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο 15-20 ημερών ώστε να γίνει μια νέα διαβούλευση και να γίνουν νέες συζητήσεις ώστε να προκύψει το τελικό συμπέρασμα.

Δήλωση του Δημάρχου Νάουσας για τον "χάρτη του Καλλικράτη"

«Ο χάρτης του “Καλλικράτη” στην Ημαθία συγκροτεί 4 δήμους αντί των 3 που προέβλεπε αρχικά το Υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι χθες είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστεί η επιστημονική πρόταση του ΙΤΑ, για τρεις Δήμους στην Ημαθία, η οποία συμβαδίζει με την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας.
Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα μεθόδευσης και πιέσεων που άσκησαν “πολιτικοί παράγοντες” θέτοντας τα προσωπικά τους πολιτικά οφέλη πάνω από το κοινωνικό συμφέρον και την ανάπτυξη του τόπου, υπηρετώντας τις πρακτικές του “διαίρει και βασίλευε” αποψιλώνοντας ταυτόχρονα τη φιλοσοφία του “Καλλικράτη”. Καταγγέλλουμε αυτές τις μικροπολιτικές πρακτικές και σκοπιμότητες, αντίστοιχες των οποίων εφαρμόστηκαν και στον «Καποδίστρια» με τη δημιουργία πολλών και μικρών Δήμων και απέτυχαν. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι ώρες είναι ιστορικές.
Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι οι Ναουσαίοι δεν εκλιπαρούμε τη συνένωση.
Διεκδικούμε όμως με αξιοπρέπεια ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και την κοινωνία μέσα από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Τιμώντας το θεσμικό ρόλο του Δήμαρχου μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο θα αγωνιστούμε ως την ύστατη στιγμή να πρυτανεύσει η λογική, η ψυχραιμία και η ενότητα με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου και βιώσιμου Δήμου με τη συνένωση των δήμων Ανθεμίων, Ειρηνούπολης και Νάουσα. Μόνο έτσι θα βγούμε κερδισμένοι όλοι».
Αναστάσιος Καραμπατζός

Ίλια Ιωσηφίδου: το τελευταίο τρένο

Με την ανακοίνωση του χωροταξικού του Καλλικράτη διαπιστώνουμε ότι ανατρέπεται στην πράξη η φιλοσοφία του νομοσχεδίου και με κριτήρια κάθε άλλο παρά ορθολογικά δημιουργούνται στην Ημαθία δήμοι όχι δύο αλλά τεσσάρων ταχυτήτων.Η διάσπαση της περιοχής μας σε δύο δήμους αλλά και η στασιμότητα της πόλης μας όταν όλοι οι υπόλοιποι δήμοι διπλασιάζουν τον πληθυσμό και την επιρροή τους αποτελεί στην πραγματικότητα την ταφόπλακα τόσο για τη Νάουσα , που είναι ήδη φθίνουσα περιοχή, όσο και για τον δημιουργούμενο δήμο Ανθεμίων, που δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί με το μικρό του μέγεθος στις απαιτήσεις των καιρών.
Η Ναουσαίικη κοινωνία εμβρόντητη παρακολουθεί για ακόμη μια φορά τη δημοτική της αρχή κατώτερη των περιστάσεων ουσιαστικά να αποδέχεται την υποβάθμιση της πόλης μας σε δήμο τρίτης κατηγορίας.
Αρκεί και μόνο η παρατήρηση ότι για τις εξαγγελίες της Τετάρτης, που αγανάκτησαν όλους τους συμπολίτες συγκλήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την Κυριακή, δηλαδή τέσσερις μέρες μετά.
Οι πολυδιαφημισμένες επαφές που είχε ο Δήμαρχος στην Αθήνα με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος οδήγησαν τελικά στη σημερινή τραγική κατάσταση.
Καλούμε όλους τους πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να δραστηριοποιηθούμε, να εκφράσουμε με όλους τους τρόπους την διαφωνία μας σ’ αυτή τη μονομερή απόφαση που καταδικάζει την πόλη μας και της αφαιρεί όλες τις προοπτικές ανάπτυξης.
Με τη μαζική μας παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο της Κυριακής 11.30 π.μ. να θέσουμε την κυβέρνηση και το Δήμαρχο προ των ευθυνών τους.
Οι στιγμές είναι ιστορικές. Ας μην αφήσουμε άλλη μια φορά το τρένο να περάσει δίπλα μας στον δρόμο της ανάπτυξης χωρίς εμάς.
Για την Κίνηση Πολιτών
Ίλια Ιωσηφίδου - Αποστόλου