Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Δηλώσεις προπονητών Ζερβοχωρίου - Στενημάχου



Δηλώσεις στον "Π" έκαναν οι δύο προπονητές του Άτλα Ζερβοχωρίου Χάρης Γαϊτανίδης και της Θύελλας Στενημάχου Απόστολος Σακαλής μετά τον αγώνα.

2 - 2 έληξε το ντέμπυ Ζερβοχωριου - Στενημάχου



Ένα πανέμορφο αγώνα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του ποδοσφαίρου την Κυριακή στο γήπεδο Ζερβοχωρίου ανάμεσα στον τοπικό Άτλα και στην Θύελλα Στενημάχου που έληξε με 2 - 2. Το αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές ήταν δίκαιο με τις δύο ομάδες να έχουν από ένα ημίχρονο. Το ματς είχε πολλές συγκινήσεις ενώ απειλήθηκαν ακόμη και επεισόδια στις κερκίδες που αποφεύχθηκαν χάρην στην παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων. Τα γκολ για τους φιλοξενούμενους έβαλαν οι Καρασαρίδης και Γίδαρης Δ. ενώ για τους γηπεδούχους και τα δύο ο Τάσος Τροχίδης.

Νίκησε με 3 - 1 και την Λεπτοκαρυά η Νάουσα



Νίκη με πολύ καλή εμφάνιση για τον ΦΑΣ Νάουσα την Κυριακή απέναντι στην πολύ καλή και ανταγωνιστική ομάδα της Λεπτοκαρυάς.
Το ημίχρονο έληξε με 1 - 0, η ομάδα της Πιερίας ισοφάρισε 1 - 1 ενώ στη συνέχεια η ομάδα του Βασίλη Αργυρίου πήρε εκ' νέου την πρωτοβουλία των κινήσεων και έφτασε με ευκολία στο 3 - 1 σε μια εύκολη νίκη που την διατήρησε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Δ' Εθνικής κατηγορίας.

Κεντρική Ομιλία της Λαϊκής Συσπείρωσης το Σάββατο



Χθες Σάββατο πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό θέατρο Νάουσας με κεντρικούς ομιλητές τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Καρτσιούνη και τον υποψήφιο αντιπεριφεφειάρχη Ημαθίας Χρήστο Τρεμπελή.

Ομιλία Καραμπατζού στον Πολυπλάτανο



Ιδιαίτερη έμφαση στο αγροτικό ζήτημα,στην πολιτιστική δραστηριότητα έδωσε ο Δήμαρχος Νάουσας και υποψήφιος του διευρυμένου δήμου Τάσος Καραμπατζός στην ομιλία την Παρασκευή στον Πολυπλάτανο, διαβεβαιώνοντας παραλληλα ότι δεν αποψιλωθούν υπηρεσίες του Δήμου Ειρηνούπολης (ΚΕΠ, Αγρ. Ιατρείο, Βοήθεια στο Σπίτι) από την Ειρηνούπολη

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Αιτήματα στον πρωθυπουργό από τη Δώρα


Η κ. Μπαλτατζίδου Δώρα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας μας κ. Γ. Παπανδρέου στο εκλογικό κέντρο του ¨ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΛΑΡΗ¨ στην Θες/νικη όπου του έθεσε δυο ζητήματα που απασχολούν τον Νομό. 1. Τα αγροτικά προϊόντα και τα προβλήματα τους και 2. Το ζήτημα των εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ όπου προηγήθηκε και συνάντηση μαζί τους και δεσμεύτηκε προσωπικά για την επίλυσή του. Επίσης του παρέδωσε και το προεκλογικό της υλικό ως Υποψ. Περιφ. Σύμβουλος Κ.Μακεδονίας με τον Συνδυασμό ¨ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΛΑΡΗ¨ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει


Οι 4 πρώην δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Τάσου Καραμπατζού που βρίσκονται τώρα σε άλλο ψηφοδέλτιο βρέθηκαν την Κυριακή στο καζάνι της Ίλιας. Μάλιστα ο Γιάννης Μαλάκης είπε με νόημα: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Εδώ Παπάς, Εκεί Παπάς


Ευρηματικοί αμή τι άλλο οι φίλοι του Νίκου Παπά το Σάββατο στο Home, εκδήλωσαν την προτίμηση τους στον υποψήφιο του Τάσου Καραμπατζού με μπλουζάκια που έγραφαν με νόημα… Εδώ Παπάς, Εκεί Παπάς.. Ψηφίζω Νίκο Παπά.

Γενέθλια εκδήλωση της Δώρας




Με φίλους και υποστηρικτές της γιόρτασε τα γενέθλια της η Δώρα Μπαλτατζίδου στο ρακοκάζανο του Διαμαντάκου την Δευτέρα. Πλήθος φίλων, γνωστών απ’ όλο το νομό παραβρέθηκαν για να της ευχηθούν για τα γενέθλια αλλά και τις περιφερειακές εκλογές που ως γνωστών κατέρχεται υποψήφια από το νομό μας. Άφθονοι μεζέδες και κρασί υπήρχε για όλους, με τον κόσμο να διασκεδάζει με ζωντανή μουσική, ενώ το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο βουλευτής Θανάσης Γικόνογλου, ο Δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καρμπατζός ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Μούρνος, αλλά και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι του διευρυμένου δήμου Νάουσας.
Ευχαριστήριο
Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που με τίμησαν με την παρουσία τους σε αυτήν την ιδιαίτερη, για μένα στιγμή, των γενεθλίων μου που φέτος το έφερε η τύχη να συμπίπτουν με την προεκλογική περίοδο. Σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Νοεμβρίου με βαθύ αίσθημα ευθύνης, με διάθεση να αγωνιστώ και να εργαστώ σκληρά για τον τόπο μας και τον καθένα σας ξεχωριστά με κίνητρο ΜΟΝΟ την προσφορά, ζήτησα την εμπιστοσύνη και την ψήφο των φίλων και τους διαβεβαίωσα ότι δεν πρόκειται να τους διαψεύσω.
Με εκτίμηση και αισιοδοξία
Δώρα Μπαλτατζίδου

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στον παιδικό σταθμό Ειρηνούπολης



Την Τετάρτη 27/10/2010 ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Ειρηνούπολης γιόρτασε με λαμπρότητα την την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Οι λιλιπούτειοι μαθητές του Παιδικού Σταθμού ανέλαβαν να ζωντανέψουν τις μνήμες εκείνων των ημερών που η πατρίδα μας έγραψε χρυσές σελίδες τόσο στη δική της όσο και στην παγκόσμια ιστορία.Τη γιορτή άνοιξαν τα νήπια του Σταθμού τα οποία με περισσό καμάρι παρέλασαν ντυμένα φανταράκια και Ελληνίδες. Ποιήματα, τραγούδια, σκετς! Όλα τα είχε η γιορτή και από παντού ακούγονταν μπράβο για τα μικρά Ελληνόπουλα που με ψυχή και λεβεντιά τίμησαν τους ήρωες της εποποιΐας του 1940. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο κ. Αθαν.Παντζαρτζίδης, Πρόεδρος του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Ειρηνούπολης και Δημοτικός Σύμβουλος Ειρηνούπολης,η κ. Ευδοξία Ιτσκάρα, Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Νάουσας και Αντιδήμαρχος Νάουσας, η κ.Άννα Ζολώτα, Δ/ντρια του Α’ Παιδικού Σταθμού Νάουσας, οι κυρίες Ευδερίδου και Κυριακίδου και πλήθος γονέων και συγγενών των παιδιών. Για μία ακόμη φορά τα νήπια του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Ειρηνούπολης απεδείχθησαν άξιοι συνεχιστές των ένδοξων προγόνων μας.

ΓΕΥΜΑ ΧΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΔΑΠ-ΜΕΑ


Σε γνωστό εστιατόριο της πόλης μας γευμάτισαν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι δασκάλες του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), της
Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. για να γιορτάσουν το 2ο παγκόσμιο βραβείο της μαθήτριας Ραφαέλας Καϊμακάμη και τη συμμετοχή των υπόλοιπων παιδιών στον παγκόσμιο διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης. Παραβρέθηκαν επίσης οι δύο αντιδήμαρχοι Νάουσας, η κ. Δόξα Ιτσκάρα-Θανασούλη και η κ. Μαρία Καρυδά-Μυλωνά.Παράλληλα κοντά στα παιδιά με ειδικές ανάγκες του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και συγκεκριμένα στην αργυρή νικήτρια του διαγωνισμού Ραφαέλα Καϊμακάμη βρέθηκε ο επιχειρηματίας της πόλης μας κ. Θωμάς Κατσαμάκας, κάνοντας της δώρο μία επίπεδη τηλεόραση 37 ιντσών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΣΟΠ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ


Για 5η συνεχή χρονιά ο Α.Σ.ΟΠ. Επισκοπής πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία από τις 2 έως τις 8 Οκτωβρίου στην περιοχή της Μπολώνια. Στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης και ενημέρωσης για τις νέες τάσεις στην δενδροκομία, μια ομάδα 60 παραγωγών του συνεταιρισμού, επισκέφθηκε αγροκτήματα ροδακινιάς, ακτινιδιάς, κερασιάς και αχλαδιάς όπου ενημερώθηκε από Ιταλούς γεωπόνους. Επίσης επισκέφθηκε ένα αγροτικό συνεταιρισμό όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του. Οι παραγωγοί γύρισαν ενθουσιασμένοι, γεμάτοι γνώση και εμπειρίες .

Κυκλοφόρησε ο νέος "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ"


Την προεκλογική κίνηση όλων των συνδυασμών που κατέρχονται για τον διευρυμένο δήμο Νάουσας, τα ψηφοδέλτια της παράταξης Αναγέννηση Τώρα του Βασίλη Γώγου και της Λαϊκής Συσπείρωσης που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, καθώς και πλούσια αθλητική ενημέρωση για τις ομάδες μας έχει ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ που κυκλοφορεί. Ακόμη υπάρχουν και οι τιμές εσοδείας 2010 του Α.Σ.ΟΠ. Επισκοπής για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια του συν/σμου.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΕΣ ΗΛ. ΣΥΣΚΕΥΕΣ




Άμεση ήταν η ανταπόκριση και μεγάλο το ενδιαφέρον των δημοτών στην εκδήλωση ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, την οποία συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 23/10 ο Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός του ΣΚΑΪ, το «Ράδιο Νάουσα 88,7» και ο Δήμος Νάουσας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης Ηλ. Συσκευών. Στο χώρο του Πάρκινγκ απέναντι από το Νοσοκομείο τοποθετήθηκαν δύο Κοντέινερ, όπου προσέρχονταν από νωρίς το πρωί πολίτες κάθε ηλικίας, παραδίδοντας στο συνεργείο της Εταιρείας δεκάδες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεοράσεις, πλυντήρια, κουζίνες, ηλεκτ. υπολογιστές, εκτυπωτές, κινητά τηλέφωνα, λαμπτήρες φωτισμού κ.ά.), οι οποίες τοποθετούνταν σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, ο οποίος συμβολικά παρέδωσε για ανακύκλωση συσκευές του Δήμου (Εκτυπωτές, σκάνερ, κινητά τηλέφωνα). Ο κ. Καραμπατζός με δήλωσή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών. Σημείωσε ότι ο Δήμος Νάουσας από 2005 εφαρμόζει την ανακύκλωσης ηλ. συσκευών στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανακύκλωσης και ότι για το σκοπό αυτό στο χώρο συγκέντρωσης απορριμμάτων (περιοχή «Πλακένια»), υπάρχει ειδικό Κοντέινερ. Συνεχάρη τον ΣΚΑΪ, το «Ράδιο Νάουσα» και το δημοσιογράφο κ. Απ. Γκαντήρη, και την Ελλ. Εταιρία Ανακύκλωσης Ηλ. Συσκευών για την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι ο Δήμος Νάουσας στήριξε την εκδήλωση γιατί συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, δίνοντας το μήνυμα «δώσε νόημα στα σκουπίδια-τίποτα δεν πάει χαμένο» και γενικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλλαν και συμμετείχαν το Κ.Π.Ε., το ΣΥΜ.ΠΕΡ., Εκπαιδευτικοί Φορείς και Σύλλογοι της Νάουσας, ενώ το συντονισμό είχαν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιώργος Χαλκιάς και ο Πρόεδρος της Δημ. Επιτροπής Παιδείας Δημ. Σύμβουλος κ. Χρήστος Παππάς.

Προγραμματικές θέσεις της Χ. Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη: «Πυλώνας Τέταρτος - Επένδυση στην Κοινωνική Μέριμνα και τη Δημόσια Υγεία»


Από το γραφείο τύπου της επικεφαλής του συνδυασμού «Συμπολιτεία» και υποψήφιας Δημάρχου Δ. Βέροιας, Χαρούλας Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, εστάλη η παρακάτω ανακοίνωση:

«Πολύ πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, ο Δήμος μας άνοιξε μια μεγάλη «κοινωνική ομπρέλα» σε εκείνες τις κατηγορίες των συμπολιτών μας που το είχαν πραγματικά ανάγκη. Οι υπηρεσίες αυτές αναβαθμίζονται και διευρύνονται. Δεν πήραμε τυχαία την επιβράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτές μας τις πολιτικές επιλογές. Η προσπάθεια εντείνεται και εξειδικεύεται πλέον ακόμη περισσότερο, με τις εξής δράσεις:

 Ως προς την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων:
o Διεύρυνση των υπηρεσιών του Κοινωνικού Ταμείου στις νέες περιοχές του Δήμου, από τα Ριζώματα ως τον Άγιο Γεώργιο.
o Καταγραφή των ευπαθών ομάδων με στόχο την εκπόνηση ειδικών εξειδικευμένων ανά ομάδα δράσεων.
o Υποστήριξη ατόμων με σύνδρομο Down και των οικογενειών τους, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
o Δράσεις συμβουλευτικής - κοινωνικής υποστήριξης και ψυχολογικής στήριξης για μείωση της μαθητικής διαρροής στα σχολεία που αυτή υπάρχει.
o Διευκόλυνση της πρόσβασης των συμπολιτών με κινητικά προβλήματα σε όλα τα δημοτικά κτίρια αλλά και της κίνησής τους στο Δήμο.
o Αναβάθμιση και κατασκευή νέων (όπου χρειάζεται) βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών με σκοπό την καλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων μητέρων.
o Αναβάθμιση της λειτουργίας των ΚΑΠΗ.
o Επέκταση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» σε ολόκληρο το Δήμο.
o Λειτουργία Συμβουλευτικού Κέντρου για το παιδί και την οικογένεια, ευέλικτου και μεταφερόμενου ώστε να προσφέρει υπηρεσίες σε κάθε γωνιά του Δήμου.
o Δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για ΑΜΕΑ εντός του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑΜΕΑ.

 Υπηρεσίες υγείας.
o Διεύρυνση των υπηρεσιών του Κοινωνικού Ιατρείου στις νέες περιοχές του Δήμου, με παράλληλη υποστήριξη της λειτουργίας των αγροτικών ιατρείων.
o Εφαρμογή του προγράμματος τηλεϊατρικής (e-health), ώστε να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες ευπαθών ομάδων, όπως τα άτομα της τρίτης ηλικίας, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές του νέου Δήμου.
o Προώθηση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δημιουργίας κινητών δημοτικών υπηρεσιών (walk – in centers), που θα επισκέπτονται όλες τις απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών σε προβλήματα μικρού κινδύνου για την υγεία αλλά και την παροχή πρωτοβάθμιων ή εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών (π.χ. ιατρικές συμβουλές, μικροτραυματισμοί και μικροασθένειες, έλεγχος αρτηριακής πίεσης, προβλήματα αυτιών, μολύνσεις, φροντίδα πληγών κλπ.).
o Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων σε όλο το Δήμο προσυμπτωματικής διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη, του παχέος εντέρου.
o Δημιουργία προγραμμάτων προληπτικής υγείας που θα καλύπτουν το σύνολο του Δήμου (π.χ. αντικαπνιστική και διατροφική αγωγή για νέους, αγωγή υγείας, πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων κλπ.)
o Προστασία των αδέσποτων ζώων με την αναβάθμιση του υφιστάμενου κυνοκομείου και τη στελέχωση του με το επιπλέον αναγκαίο προσωπικό.
o Πρόβλεψη ειδικών περιφραγμένων χώρων στα πάρκα του Δήμου για τα οικόσιτα σκυλιά, περισυλλογή ακαθαρσιών με ειδικές σακούλες, κλπ.

Η Επένδυση στην Κοινωνική Μέριμνα και τη Δημόσια Υγεία αποτελεί τον Τέταρτο Πυλώνα του Προγράμματός μας. Απαντάμε με συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις στις προκλήσεις του Μέλλοντος».

Τονίζεται τέλος ότι το 24-σέλιδο Πρόγραμμα του συνδυασμού «Συμπολιτεία», όπως και τα θεματικά προγράμματα για κάθε δημοτική περιφέρεια (Απ.Παύλος, Βεργίνα, Δοβρά και Μακεδονίδα) διανέμονται σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νέου Δήμου, διατίθενται από το Εκλογικό Κέντρο του συνδυασμού στην οδό Μητροπόλεως 26 στη Βέροια ενώ οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να τα αναζητήσουν και ηλεκτρονικά στην Ιστοσελίδα www.simpolitia.gr.

Νέα παρέμβαση Φώτη Δημητριάδη στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ:

«Αποζημιώστε τους βαμβακοπαραγωγούς για να προληφθούν κοινωνικές εκρήξεις»

Βλέποντας την τραγική κατάσταση των βαμβακοπαραγωγών και των οικογενειών τους, που εφέτος θα περάσουν πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της ολοκληρωτικής καταστροφής της παραγωγής τους από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ο δήμαρχος Πλατέος και υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Φώτης Δημητριάδης, απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεόδωρο Σαρρή, νέο έγγραφο με αίτημα να αποζημιωθούν το συντομότερο οι παραγωγοί, από τον ΕΛΓΑ και όχι από τα ΠΣΕΑ, για τις ζημιές που υπέστησαν, προκειμένου, όπως τονίζει, να προληφθούν «κοινωνικές εκρήξεις που μπορούν να εκδηλωθούν από φιλήσυχους, έντιμους και εργατικούς ανθρώπους, που δεν έχουν καμία σχέση και δεν ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η πατρίδα μας».

Το έγγραφο του Δημάρχου, που κοινοποιήθηκε παράλληλα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους τοπικούς Βουλευτές, στο Νομάρχη Ημαθίας, στο Διευθυντή Γεωργίας και στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Βέροιας, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, όπως σας ενημερώσαμε εγκαίρως, με παλαιότερα έγγραφά μας, σχετικά με τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βαμβακοκαλλιέργεια τη φετινή περίοδο και ως εκ τούτου και οι χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί του Δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αφενός μεν λόγω της σφοδρής προσβολής του πράσινου σκουληκιού που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που έγιναν, αφετέρου δε εξαιτίας των σφοδρών και συνεχών βροχοπτώσεων, που απ’ ότι φαίνεται θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, έχει καταστραφεί ολοσχερώς και η εναπομείνασα παραγωγή στους αγρούς όπου καθίσταται πλέον ασύμφορη η συγκομιδή του βαμβακιού λόγω του υψηλού κόστους συλλογής (30 ευρώ/στρέμμα). Σας γνωρίζουμε επίσης ότι η παραγωγή που συγκομίστηκε μέχρι και σήμερα δεν αντιστοιχεί ούτε στο 10% τής -υπό κανονικές συνθήκες- αναμενόμενης, οι δε στρεμματικές αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 100-150 κιλά/στρέμμα, παραγωγή που δεν καλύπτει ούτε καν το κόστος καταπολέμησης του σκουληκιού. Τα παραπάνω έχουν καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, τόσο στους χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς που είναι αδύνατο να καλύψουν στοιχειωδώς τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, εν όψει μάλιστα και του πρώιμου χειμώνα, όσο και στα εκκοκκιστήρια της περιοχής, που και αυτά οδηγούνται στην καταστροφή λόγω μη λειτουργίας τους, καθώς την περίοδο αυτή απασχολούσαν αρκετούς εργαζόμενους και θα έδιναν πρόσκαιρη διέξοδο σε αρκετούς ανέργους. Για τους παραπάνω λόγους πρέπει, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς, να εντάξετε άμεσα στον ΕΛΓΑ, τόσο τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι όσο και από τις βροχοπτώσεις και να δώσετε εντολή στους Γεωπόνους της Υπηρεσίας σας, για άμεση και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατό οι παραγωγοί, ώστε να προλάβετε κοινωνικές εκρήξεις που μπορούν να εκδηλωθούν από φιλήσυχους, έντιμους και εργατικούς ανθρώπους, που δεν έχουν καμία σχέση και δεν ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η πατρίδα μας. Ευελπιστώντας στην κατανόησή και την ευαισθησία σας για το φετινό οξύτατο πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκρισή σας.»

Νέος Δήμος - Νέοι Στόχοι


Ο Δήμος Βέροιας αλλάζει και μεγαλώνει. Ένα νέος Δήμος δημιουργείται με έδρα τη Βέροια που περιλαμβάνει εκτός από το Δήμος Βέροιας, τους Δήμους Αποστόλου Παύλου, Δοβρά, Μακεδονίδος και Βεργίνας.
Το νέο διευρυμένο Δήμο Βέροιας θα υπηρετήσουμε δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα πλαίσιο αρχών που έχει να κάνει με :

• Την Ισόρροπη ανάπτυξη όλων των εδαφικών περιοχών που συνενώνονται στο νέο διευρυμένο Δήμο Βέροιας ο οποίος πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του υπηρεσίες και ποιότητα ζωής αντίστοιχες των προσδοκιών τους.

• Το σχεδιασμό και την εφαρμογή λύσεων με βάση τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της κάθε περιοχής.

• Τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

• Το δημόσιο διάλογο και το σεβασμό στις θέσεις και απόψεις των δημοτών.

• Την εφαρμογή πρωτοποριακών, δυναμικών, καινοτόμων σχεδίων για την ανάπτυξη, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των υποδομών που υπάρχουν, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη γεωργία και την αγροτική παραγωγή.

• Την αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων με στόχο την απορρόφηση κονδυλίων.

• Την πράσινη ανάπτυξη, το σεβασμό στο περιβάλλον και την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

• Τη διαρκή συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, συλλόγους, κοινωνικές ομάδες, με στόχο την εξεύρεση των ενδεδειγμένων λύσεων, μακριά από αγκυλώσεις, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δογματισμούς.

• Τη χρήση της τεχνολογίας και την εφαρμογή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε ολόκληρο το διευρυμένο Δήμο.

• Την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μέσα από ουσιαστικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.



Νέος Δήμος - Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής
Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σχετίζεται άμεσα με την καλυτέρευση της καθημερινότητας του πολίτη. Προς το σκοπό αυτό δεσμευόμαστε για:

• Ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας για το δημότη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης δράσης για το έτος 2011, με τον τίτλο «Νέος Δήμος – Καθαρός Δήμος», που θα αφορά επιμέρους δράσεις και ενέργειες για τη συνολική αναβάθμιση και την αισθητική του νέου Δήμου, οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν:
- Την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας καθαριότητας σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό της και τον εξοπλισμό που διαθέτει.
- Την καθημερινή και αποτελεσματική παρουσία της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου σε κάθε περιοχή, το τακτικό πλύσιμο των δρόμων και των κάδων.
- Τον έλεγχο του προγράμματος μείωσης των απορριμμάτων με την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.
- Τον καθαρισμό των μικρών και μεγάλων ανεξέλεγκτων χωματερών που υπάρχουν σε όλη την έκταση του νέου Δήμου Βέροιας.
- Την ολοκληρωμένη παρέμβαση στους δημόσιους χώρους για την αναβάθμιση της αισθητικής και της λειτουργικότητάς τους.
- Την ανακαίνιση των υπαρχόντων δημοσίων χώρων υγιεινής και την κατασκευή νέων στο βήμα του Αποστόλου Παύλου.
- Την άμεση επέμβαση στα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίσματα.
- Τη συνεχή συνεργασία και ενημέρωση σε σχολεία, φορείς, πολίτες με στόχο την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή νοοτροπίας, με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών και των πολιτών στην καθημερινότητα,

• ευκολότερη πρόσβαση των πεζών στο κέντρο της πόλης έτσι ώστε να απολαμβάνουν μια πιο φιλική πόλη,

• αύξηση και φροντίδα των χώρων πρασίνου, πάρκων και παιδικών χαρών,

• καθημερινή φροντίδα για τη συντήρηση των πεζοδρομίων για την ασφαλή κίνηση των πεζών,

• ανάπλαση και ανάδειξη περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους,


• αποτελεσματική διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος με:

- τη σύνταξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης,
- την εφαρμογή πεζοδρομήσεων κατά τα πρότυπα των Ευρωπαϊκών πόλεων που διαθέτουν ιστορικό κέντρο, που θα βοηθήσει την άνετη κίνηση των πολιτών, παιδιών, ατόμων της τρίτης ηλικίας και ευπαθών ομάδων μέσα στην πόλη,
- την κατασκευή υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης,
- την κατασκευή της γέφυρας που θα συνδέει τη συνοικία του Προμηθέα με το Κτηνιατρείο που είναι δωρεά των μεγάλων ευεργετών της Βέροιας, αδερφών Κούσιου,
- τη συνεχή συντήρηση των δρόμων.
- την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κεντρικούς άξονες της πόλης εκτός των ωρών αιχμής.




Νέος Δήμος – Νέο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης

Η οικονομική ζωή της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται εδώ και μια τουλάχιστον δεκαετία σε μόνιμη δυστυχώς ύφεση. Το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται, τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν το ένα μετά από το άλλο και οι νέοι συμπολίτες μας αναζητούν καλύτερη τύχη στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Είναι η ώρα να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε να βάλουμε το νέο Δήμο σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης και να τονωθεί η τοπική οικονομία.
Για το σκοπό αυτό απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις με :

• Την εκπόνηση Στρατηγικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για ολόκληρο το νέο Δήμο Βέροιας σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να βάλουμε το νέο Δήμο σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης.

• Την εκμετάλλευση του τουρισμού ως δυναμικού μοχλού ανάπτυξης και την αξιοποίηση του χειμερινού, θρησκευτικού, πολιτιστικού τουρισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των συνδημοτών μας με την ενοποίηση και τη μέγιστη τουριστική αξιοποίηση του άξονα που περιλαμβάνει τη Βεργίνα των βασιλικών τάφων του Φιλίππου και της ανυπέρβλητης πολιτισμικής κληρονομιάς, που μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου μας, τη Μακεδονίδα, με τον αξεπέραστο φυσικό πλούτο και κάλλος του ορεινού όγκου των Πιερίων και του Αλιάκμονα, την περιοχή του Αποστόλου Παύλου, με το νεολιθικό οικισμό της Ν. Νικομήδειας που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης, τη Δοβρά, με το ιστορικό μοναστήρι της, απ’ όπου ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1822 και τον Ι. Ναό του Αγίου Λουκά του ιατρού, που μπορεί να αναδειχθεί σε κέντρο ποιοτικού θρησκευτικού τουρισμού, την πόλη της Βέροιας και την ευρύτερη περιοχή με το μοναδικό βήμα του Αποστόλου Παύλου, το αρχαιολογικό, βυζαντινό και λαογραφικό μουσείο και το Βλαχογιάννειο μουσείο νεώτερης ιστορίας και τέχνης, με τη μεγαλοπρεπή Παλαιά Μητρόπολη και τους πενήντα ναούς της, με το θρύλο της Βασίλισσας Βεργίνας, με τις διατηρητέες συνοικίες της Μπαρμπούτας και της Κυριώτισσας, το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και τις ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους πλαγιές του Βερμίου με τα όμορφα χωριά του Σελίου, Ξηρολιβάδου, Κουμαριάς, Καστανιάς κλπ., και το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

• Την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.

• Την αξιοποίηση του μοναδικού στη χώρα μας Εθνικού Μουσείου Εκπαίδευσης, για την προσέλκυση μαθητών και εκπαιδευτικών καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

• Την ανάδειξη και ουσιαστική προβολή του βήματος του Αποστόλου Παύλου και του περιβάλλοντος χώρου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας έτσι ώστε να καταστεί η περιοχή μας πόλος έλξης οργανωμένου θρησκευτικού τουρισμού.

• Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου της ανάδειξης της Παλαιάς Μητρόπολης και του περιβάλλοντος χώρου που εκπονήθηκε από την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

• Τη συνεργασία και την κάθε μορφής στήριξη των μονάδων εμπορίας και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, που μπορεί να αποτελέσουν πόλο οικονομικής ανάπτυξης.

• Τη δημιουργία οργανισμού αγροτικής-κτηνοτροφικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας με στόχο τη συνεχή και αξιόπιστη ενημέρωση και εκπαίδευση των γεωργοκτηνοτρόφων και την παραγωγή προϊόντων με ταυτότητα και ονομασία προέλευσης και το άνοιγμα νέων αγορών στο εξωτερικό.

• Την ανάδειξη και αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της Βέροιας που προκύπτουν από τη θέση της στον οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού με την υποστήριξη και δημιουργία υποδομών χονδρεμπορίου, διαμετακομιστικών κέντρων και βιομηχανικής ζώνης – πάρκου.

• Το συντονισμό των δημιουργικών δυνάμεων της Βέροιας και της περιοχής, με στόχο την οικονομική της ανάπτυξη και την εδραίωση της θέσης της στο διεθνές εμπόριο.

• Τη δημιουργία γραφείου Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη συμμετοχή του Δήμου σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και δίκτυα συνεργασίας που συμμετέχουν άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.

• Την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της διαδικτυακής παρουσίας του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής με έμφαση στην παροχή on line υπηρεσιών προς τους πολίτες, την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής με νέα μέσα (δημιουργία ιστοσελίδων, δυνατότητα εξ αποστάσεως παροχής πληροφοριών, ψηφιοποίηση επιστημονικού υλικού).

• Την ολοκληρωμένη τουριστική προβολή του Δήμου και της περιοχής.

• Τη διαρκή παρουσία και δυναμική συμμετοχή του Δήμου σε πανελλαδικές και διεθνείς εκθέσεις για την προβολή των τοπικών χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων, του φυσικού πλούτου, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αγροτικών μας προϊόντων.

• Τη συνεχή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών του Δήμου προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

• Τη διοργάνωση μόνιμων εμπορικών εκθέσεων πανελλήνιου ενδιαφέροντος σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Οικονομικό Επιμελητήριο που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επισκεπτών.

• Τη θεσμοθέτηση γιορτών, εκδηλώσεων και διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με στόχο την προβολή των τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών, των τοπικών προϊόντων, της τοπικής ιστορίας, λαογραφίας και παράδοσης, με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών και την τόνωση της αγοράς.

• Την προβολή και ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με στόχο τη φιλοξενία πανελληνίων και διεθνών συνεδρίων.

• Την αξιοποίηση και διεθνή προβολή του δωρηθέντος αρχείου του ομότιμου καθηγητή Αρχιτεκτονικής Νικ. Μουτσόπουλου, για την ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.



Νέος Δήμος – Νέα Έργα

Είναι η ώρα να σχεδιάσουμε τα έργα που χρειάζονται στο νέο διευρυμένο Δήμο για τη νέα δεκαετία που ξεκινά, ανοίγοντας δημόσιο διάλογο και επικοινωνία με τους πολίτες και τους επιστημονικούς φορείς, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο, τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, το τμήμα χωροταξίας του Α.Π.Θ. που λειτουργεί στην Αγ. Βαρβάρα κλπ.
Τώρα επιτέλους θα βάλουμε σταθερά θεμέλια για:


• Την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

• Την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, στις περιοχές που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και οι οποίες εντάσσονται στο νέο διευρυμένο Δήμο.

• Την συνέχιση των εργασιών για την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου.

• Τις διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις δρόμων, την κατασκευή πεζοδρομίων, χώρων πρασίνου και παιδικών χαρών σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές ασφάλειας, σε ολόκληρο το διευρυμένο Δήμο.

• Τη συνέχιση των εργασιών ανάδειξης των διατηρητέων κτισμάτων που βρίσκονται στη συνοικία της Μπαρμπούτας και της Κυριώτισσας και έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου.

• Την αναμόρφωση του πεζοδρομημένου κέντρου της Βέροιας.

• Την αναμόρφωση και αναβάθμιση της πλατείας Ελιάς, της πλατείας Αγίου Αντωνίου, της πλατείας Κόρακα και των οδών Μητροπόλεως, Βενιζέλου, Ελιάς, Κεντρικής και Ανοίξεως.

• Την ανάπλαση της πλατείας των Δίδυμων Λουτρώνων.

• Τη χάραξη και κατασκευή οδών στα Γιοτζαλίκια και τη δημιουργία δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

• Τη σύνταξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης μελέτης για την ανάπλαση και ανάδειξη της κοίτης του Τριποτάμου σε όλο της το μήκος.

• Την ανάδειξη και προβολή του τμήματος των νοτίων τειχών της πόλης.

• Τη διαμόρφωση του χώρου κάτω από το αναψυκτήριο της Ελιάς σε χώρο πρασίνου από χώρο πάρκινγκ που είναι σήμερα, με την κατασκευή χώρων αναψυχής, παιδότοπου κλπ.

• Την ανάδειξη και ανάπλαση της περιοχής στο Λιανοβρόχι.

• Τη σύνταξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης μελέτης για την ανάπλαση του Άλσους Παπάγου.

• Την περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής του φράγματος του Αλιάκμονα που βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και των τεχνητών λιμνών έτσι ώστε η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης και ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων, όπως είναι ο αεραθλητισμός, ο μοντελισμός, η ιππασία, η ποδηλασία, η πεζοπορία, η ορειβασία, η αναρρίχηση, το κανόε – καγιάκ, το ερασιτεχνικό ψάρεμα κλπ.

• Την αξιοποίηση των χώρων των στρατοπέδων και τη μετατροπή τους σε χώρους αναψυχής, πρασίνου και αθλητικών δραστηριοτήτων.

• Την τροποποίηση και αναθεώρηση των ζωνών οικιστικού ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.).

• Την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

• Την παραγωγή και χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με την τοποθέτηση φωτοβολταικών συστημάτων σε δημοτικά κτίρια και σχολεία και την τοποθέτηση υδροστρόβιλων στο δίκτυο ύδρευσης.



Νέα έργα στις περιοχές που εισέρχονται στο νέο διευρυμένο Δήμο

Για τις περιοχές των Δήμων που εισέρχονται στο νέο διευρυμένο Δήμο Βέροιας σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε:

Για την περιοχή του Δήμου Αποστόλου Παύλου

• Την κατασκευή έργων αποχέτευσης στο Μακροχώρι που θα χρηματοδοτηθεί από το Ε.Σ.Π.Α.
• Την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και την κατασκευή αγωγών όμβριων υδάτων στο Μακροχώρι.
• Την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης της πράξης εφαρμογής που αφορά την επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου στο Μακροχώρι.
• Την επέκταση του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου στο Μακροχώρι.
• Την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Μακροχώρι.
• Την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στο Διαβατό, την Κουλούρα, τη Λυκογιάννη και τη Νικομήδεια.
• Την κατασκευή νηπιαγωγείου στην Κουλούρα.
• Την κατασκευή και ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων της περιοχής.
• Την ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου και αγροτικών δρόμων.




Για την περιοχή του Δήμου Βεργίνας

• Τη σύνταξη μελέτης και την κατασκευή Συνεδριακού κέντρου στη Βεργίνα.
• Τη δρομολόγηση της κατασκευής Μουσείου στη Βεργίνα σε χώρο 140 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε στο Δήμο.
• Την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στη Βεργίνα και τα Παλατίτσια.


Για την περιοχή του Δήμου Δοβρά

• Την κατασκευή έργων αποχέτευσης στην Πατρίδα, τον Άγιο Γεώργιο και τον Τρίλοφο.
• Την κατασκευή αρδευτικού φράγματος στον Τρίλοφο.
• Την κατασκευή του έργου ύδρευσης Φυτειάς.
• Την ολοκλήρωση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στον Άγιο Γεώργιο.
• Την ασφαλτόστρωση του δρόμου Φυτειάς – Αρκοχωρίου.


Για την περιοχή του Δήμου Μακεδονίδας

• Την κατασκευή Δημοτικού Ιατρείου για την παροχή υπηρεσιών υγείας και πρώτων βοηθειών στους κατοίκους της περιοχής.
• Την εκπόνηση και εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης του ορεινού όγκου των Πιερίων σε συνεργασία με το δασικό συνεταιρισμό Ριζωμάτων που θα περιλαμβάνει δράσεις και ενέργειες για την προβολή και ανάπτυξη των χωριών των Πιερίων με τον αγροτουρισμό, τα χειμερινά σπορ όπως το σκι, κλπ.
• Την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατασκευή του οδικού άξονα που θα συνδέει το φράγμα του Αλιάκμονα με το Πολυδένδρι.
• Την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στη Σφηκιά, το Δάσκιο και το Πολυδένδρι.


Νέος Δήμος – Νέες Κοινωνικές δομές

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια δύσκολη οικονομικά φάση. Ο νέος Δήμος μας οφείλει να είναι κοντά στα προβλήματα των δημοτών του, βοηθώντας με κάθε δυνατό τρόπο. Προς την κατεύθυνση αυτή θα υλοποιήσουμε:

• Την περαιτέρω ενδυνάμωση, στήριξη και ανάπτυξη των υπαρχόντων κοινωνικών δομών, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, δημοτικό ιατρείο, βρεφονηπιακοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, κλπ.

• Τη δημιουργία νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

• Την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που θα έχει ως στόχο τη μείωση και όχι την αύξηση των δημοτικών φόρων και τελών.


• Την ίση αντιμετώπιση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους και την εφαρμογή μειωμένου τιμολογίου στα τέλη και τα δικαιώματα του Δήμου στις πολύτεκνες οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία κλπ. και τη δωρεάν είσοδο στις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου.

• Τη συνεργασία και στήριξη του Γηροκομείου που προσφέρει ουσιαστικό κοινωνικό έργο στο Δήμο μας και στην ευρύτερη περιοχή.

• Τη σύσταση ειδικού ταμείου αρωγής των συμπολιτών μας που έχουν άμεση ανάγκη και είναι ανασφάλιστοι.

• Τη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

• Τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος και Δωρητών Οργάνων.

• Την ενεργοποίηση του εθελοντισμού και την αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς των συμπολιτών σε θέσεις κοινωνικής προσφοράς.

• Την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας.

• Την ενίσχυση της καλλιτεχνικής και δημιουργικής απασχόλησης των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

• Την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (αθίγγανοι κλπ), μέσα από ουσιαστικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

• Την αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στην Εκπαίδευση – Επιμόρφωση και Επαγγελματική αποκατάσταση των Α.Μ.Ε.Α.

• Την εφαρμογή των απαραίτητων επεμβάσεων για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των Α.Μ.Ε.Α στους κοινόχρηστους, δημόσιους χώρους και τα δημοτικά κτίρια.

• Την ενίσχυση και ενδυνάμωση των προγραμμάτων σίτισης και στέγασης απόρων συμπολιτών μας σε συνεργασία με τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Βέροιας και την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας.

• Τη στήριξη των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

• Τη δημιουργία μόνιμης στέγης για παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά.




Νέος Δήμος – Νέοι στόχοι
στην Εκπαίδευση και την Παιδεία

Επενδύουμε στην εκπαίδευση, την παιδεία και τη μόρφωση, έχοντας ως στόχο:

• Την ίδρυση και λειτουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.

• Τη συνεχή συντήρηση και περαιτέρω αύξηση των εκπαιδευτικών υποδομών.

• Την προσθήκη - κατασκευή νέου ορόφου στο σχολικό συγκρότημα του 7ου - 11ου δημοτικού σχολείου Βέροιας.

• Τη στήριξη του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

• Τη συνεχή συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το Πανεπιστημιακό τμήμα στην Αγ. Βαρβάρα και το Α.Π.Θ.

• Τη στήριξη εκδηλώσεων, προγραμμάτων και δράσεων που σχετίζονται με την εκπαίδευση.

• Τη διαρκή συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και την ουσιαστική στήριξη του σημαντικού έργου της.

• Τη μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Βέροιας σε κτίριο που να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

• Τη βράβευση και τη χορήγηση υποτροφιών σε αριστούχους μαθητές και σπουδαστές.

• Την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στο Μακροχώρι.

• Την κατασκευή Νηπιαγωγείου στην Κουλούρα.

• Την κατασκευή και επέκταση σχολικών μονάδων, όπου χρειάζεται, στο νέο διευρυμένο Δήμο.



Νέος Δήμος – Νέες δράσεις στον Πολιτισμό

Ο πολιτισμός πρέπει να ανήκει σε όλους, να βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη και να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία.
Η πρόσβαση του πολίτη στην πολιτιστική διαδικασία είναι δικαίωμα που οφείλουμε να υπηρετήσουμε χωρίς αποκλεισμούς, κομματικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά ως θεατές, αλλά και ως δημιουργοί στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα. Για το σκοπό αυτό θα υλοποιήσουμε:

• Τη χάραξη ενιαίας δράσης και προγραμματισμού στον Πολιτισμό, με τη συνεργασία του Δήμου και όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων των περιοχών του διευρυμένου Δήμου.

• Την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

• Την καταγραφή και έκδοση του υλικού που περιλαμβάνει ιστορικές καταγραφές, παραδόσεις, ήθη και έθιμα καθώς και λαογραφικό υλικό των περιοχών του διευρυμένου Δήμου.

• Τη στήριξη του μουσικού σχολείου και την ενίσχυση των υποδομών του έτσι ώστε να καταστεί πολυπληθής κυψέλη εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων.

• Την ενίσχυση της λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου και του ρόλου του, με την παροχή κινήτρων στους αριστούχους μαθητές του (υποτροφίες, συμμετοχή σε διεθνή σεμινάρια κλπ).

• Την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων για την απρόσκοπτη άσκηση του έργου τους.

• Την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου στη συνοικία της Καλλιθέας.

• Την στήριξη πρωτοβουλιών από συλλόγους για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την προβολή των τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής.

• Τη διοργάνωση διεθνούς φεστιβάλ με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από διάφορες χώρες σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους του νέου διευρυμένου Δήμου.

• Την άμεση ολοκλήρωση του λαογραφικού μουσείου έτσι ώστε να καταστεί σύντομα επισκέψιμο.

• Τη στήριξη του έργου και των πρωτοβουλιών των τοπικών δημιουργών και καλλιτεχνών.

• Τη διοργάνωση εκδηλώσεων με στόχο την προβολή των τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών, των τοπικών προϊόντων, της τοπικής ιστορίας, λαογραφίας και παράδοσης.

• Τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του Χώρου Τεχνών και όλων των αιθουσών του Δήμου σε πολιτιστικούς συλλόγους για την παρουσίαση των εκδηλώσεών τους.

• Τη στήριξη του Δήμου ώστε να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη οι πολιτιστικοί και εθνικοτοπικοί σύλλογοι για την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.



Νέος Δήμος – Αθλητισμός

• Οι προτάσεις μας για τον αθλητισμό που πρέπει να αποτελεί διέξοδο ζωής για τη Νεολαία μας περιλαμβάνουν:

• Τη δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υφισταμένων έτσι ώστε να καλύπτουν τις αυστηρές προδιαγραφές της μη επικινδυνότητας κατά την άθληση.

• Την κατασκευή και ολοκλήρωση επιτέλους του κολυμβητηρίου στο Μακροχώρι.

• Την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των αθλητικών σωματείων για την απρόσκοπτη άσκηση του έργου τους.

• Την υποστήριξη και ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού.

• Τη διοργάνωση διεθνών τουρνουά σε διάφορα αθλήματα (χάντμπολ, ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ).

• Τη δημιουργία των υποδομών για την ανάπτυξη νέων αθλητικών δραστηριοτήτων όπως του μηχανοκίνητου αθλητισμού, του αεραθλητισμού, αναρρίχησης, ορεινής ποδηλασίας, κανό-καγιάκ, ιππασίας, κλπ.

• Τη στήριξη της λέσχης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας.

• Τη στήριξη των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, τα οποία αποτελούν το φυτώριο για τη στελέχωση των επαγγελματικών σωματείων της περιοχής.

• Τη συνεχή συνεργασία και διάλογο με όλους τους αθλητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

• Τη στήριξη των αθλητικών δραστηριοτήτων των ατόμων με αναπηρία.


Νέος Δήμος – Νέα φιλοσοφία
στη διοίκηση του Δήμου

Αλλάζουμε και εκσυγχρονίζουμε το Δήμο μας με:

• Την αλλαγή της φιλοσοφίας στη διοίκηση του Δήμου και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ του Δήμου και του πολίτη.

• Τη σύνταξη νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του διευρυμένου Δήμου, τη στελέχωση με επιστημονικό και λοιπό προσωπικό των υπηρεσιών του Δήμου καθώς και την επιμόρφωση του προσωπικού του Δήμου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες του νέου Δήμου.

• Τη λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων του διευρυμένου Δήμου Βέροιας.

• Την εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορικής σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.

• Τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου.

• Την καθιέρωση ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας με το δημότη.

• Την έκδοση τριμηνιαίου εντύπου από το Δήμο που θα αποτελεί βήμα επικοινωνίας, διαλόγου και ενημέρωσης του δημότη για το έργο, τις δραστηριότητες και τους στόχους του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.




Τη νέα Δημοτική τετραετία που αρχίζει, δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε έτσι ώστε:
• να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες για οικονομική ανάπτυξη, νέες ευκαιρίες, καινούριες θέσεις εργασίας.
• να κτυπήσουμε την ακρίβεια σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Εμπορικό Σύλλογο, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ).
• να καταστήσουμε και να προβάλουμε το Δήμο μας ως Κέντρο πανελλήνιας αλλά και διεθνούς αναγνώρισης πιστοποιημένων αγροτικών, βιολογικών, κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών προϊόντων, με τη στήριξη, ενίσχυση και ανάπτυξη δράσεων κάθε μορφής στους αγρότες, κτηνοτρόφους και παραγωγούς της περιοχής μας.
• να σταθούμε με κάθε δυνατό τρόπο δίπλα στην συμπολίτη μας που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.


Νέος Δήμος – Νέα Αρχή

• Προχωρούμε δυναμικά στην υλοποίηση του προγράμματός μας δημιουργώντας θεσμούς ισχυρούς.

• Υλοποιούμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των εδαφικών περιοχών που συνενώνονται στο νέο διευρυμένο Δήμο Βέροιας.

• Εμπιστευόμαστε τους πολίτες και τους καθιστούμε συμμέτοχους σε κάθε απόφαση που αφορά το παρόν και το μέλλον του νέου διευρυμένου Δήμου.

• Ανοίγουμε τις πόρτες του Δημαρχείου σε όλους τους δημότες.

• Αναβαθμίζουμε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

• Σεβόμαστε το δικαίωμα στο δημόσιο διάλογο.

• Συμμετέχουμε όλοι μαζί στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων που αφορούν το Δήμο.

• Αλλάζουμε τη φιλοσοφία διοίκησης του Δήμου.

• Καταργούμε τη γραφειοκρατία και θέτουμε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου στη διάθεση του πολίτη.



Υπογράφουμε μαζί το μέλλον
του Δήμου μας !

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

OTAN H AITIA TOY ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ Γράφει ο Θανάσης Λίτος (φαρμακοποιός)

Το αφεντικό σας
Ναι, το αφεντικό σας μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Οτιδήποτε ενισχύει το επίπεδο στρες που έχετε μπορεί να σας καταστήσει περισσότερο ευάλωτους σε πονοκέφαλο τάσης ή ημικρανία. Ο πονοκέφαλος τάσης εκτιμάται ότι προκαλείται από αυξημένη ευαισθησία των νευρικών οδών του εγκεφάλου που μεταβιβάζουν τον πόνο. Η ημικρανία προέρχεται από αλλαγές στον ίδιο τον εγκέφαλο. Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, εγκεφαλικά σήματα προκαλούν την απελευθέρωση χημικών που αλλάζουν την διαστολή των αγγείων. Τα σήματα ενεργοποιούν επίσης τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία.
Ο ζεστός καιρός
Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνει και η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας ή σοβαρού πονοκεφάλου. Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν αύξηση 7,5% του κινδύνου εμφάνισης πονοκεφάλου για κάθε 9 βαθμούς F. Η χαμηλή βαρομετρική πίεση που συχνά προϋπάρχει της βροχής, συνδέεται με μικρή αύξηση των πονοκεφάλων, που δεν είναι τύπου ημικρανίας.
Δυνατές μυρωδιές
Οι δυνατές μυρωδιές, ακόμα και οι ωραίες, προκαλούν πονοκέφαλο σε πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι σαφής η αιτία, αλλά ενδεχομένως οι μυρωδιές ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Οι περισσότερο συνήθεις ύποπτοι είναι η μπογιά, η σκόνη, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών.
Αξεσουάρ μαλλιών
Ο τρόπος που φέρεστε στα μαλλιά σας μπορεί να επηρεάζει το κεφάλι σας. Μια στενή αλογοουρά μπορεί να πιέσει τον συνδετικό ιστό στο κεφάλι σας οδηγώντας σε πονοκέφαλο. Οι μπαντάνες, οι κοτσίδες και τα στενά καπέλα μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Αν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση το να αφήσετε ελεύθερα τα μαλλιά σας μπορεί να σας ανακουφίσει.
Η άσκηση
Η έντονη άσκηση, περιλαμβανομένου και του σεξ, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο από καταπόνηση. Η σωματική καταπόνηση προκαλεί οίδημα στα αγγεία του λαιμού και του κεφαλιού οδηγώντας σε συσσώρευση πίεσης. Παράδειγμα αποτελεί ο πονοκέφαλος του τζόγκερ και του σεξ. Οι τύποι αυτοί πονοκεφάλου είναι περισσότερο συνήθεις σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι σε ημικρανία.
Κακή στάση σώματος
Δεν χρειάζεται να δουλέψετε έντονα για να συσσωρευτεί πίεση στους μυς του λαιμού και του κεφαλιού. Το σκύψιμο πάνω από το γραφείο σας μπορεί να προκαλέσει την ίδια ζημιά. Συνήθεις μορφές κακής στάσης σώματος περιλαμβάνουν κύρτωμα των ώμων, χρήση καρέκλας χωρίς στήριξη μέσης, το να κοιτά κάποιος σε οθόνη που είναι πολύ ψηλά ή χαμηλά και να στηρίζει το ακουστικό ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο του. Αν κάποιος εμφανίζει συχνά πονοκέφαλο τάσης πρέπει να ελέγξει τον χώρο που εργάζεται.
Τυριά
Μια από τις περισσότερο συνήθεις αιτίες είναι το ‘ώριμο’ τυρί, όπως το ροκφόρ, το μπρι, το τσένταρ, η φέτα, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα και το Ελβετικό.
Ένοχος είναι η ουσία τυραμίνη που δημιουργείται όταν διασπώνται ορισμένοι τύποι πρωτεΐνης. Όσο παλαιότερο είναι το τυρί, τόσο περισσότερη τυραμίνη εμπεριέχει.
Κόκκινο κρασί
Η τυραμίνη βρίσκεται και στο κόκκινο κρασί και σε ορισμένα ποτά. Επειδή το αλκοόλ αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο η επίδραση μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονη. Αν το κόκκινο κρασί αποτελεί παράγοντα πονοκεφάλου για σας, αλλά ενδιαφέρεστε να πίνετε σε ορισμένες περιστάσεις, ρωτήστε τον γιατρό σας αν θα πρέπει να λαμβάνετε προληπτική δόση φαρμάκου.
Αλλαντικά
Τα κατεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, έχουν 2 μειονεκτήματα. Συχνά περιέχουν τυραμίνη, καθώς και προσθετικά, τα νιτρικά. Αυτά φαίνεται πως αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε ορισμένους ανθρώπους. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από προσθετικά τροφίμων συχνά γίνονται αισθητοί στις δυο πλευρές του εγκεφάλου.
Παράλειψη γευμάτων
Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την πείνα δεν είναι πάντα εμφανείς. Αν παραλείψετε ένα γεύμα, το κεφάλι σας μπορεί ενδεχομένως να αρχίσει να πονά πριν καταλάβετε ότι πεινάτε. Το πρόβλημα είναι η πτώση του σακχάρου. Ωστόσο, μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε ένα πονοκέφαλο πείνας με ζαχαρωτό. Τα γλυκά προκαλούν αύξηση του σακχάρου, το οποίο στη συνέχεια μειώνεται ακόμα περισσότερο.
Κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι γνωστό πως προκαλεί πονοκεφάλους και όχι μόνο στον άνθρωπο που κρατά το τσιγάρο. Ο καπνός που εισπνέει ο παθητικός καπνιστής περιέχει νικοτίνη, που οδηγεί στη στένωση των αγγείων του εγκέφαλου. Η διακοπή του καπνίσματος ή η μείωση της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα φαίνονται ιδιαίτερα βοηθητικά σε ασθενείς με πονοκέφαλο. Πρόκειται για ιδιαίτερα έντονους πονοκεφάλους στη μια πλευρά του κεφαλιού, που εμφανίζονται κατά ομάδες.
Καφεΐνη
Σε όσους έχουν τάση για πονοκέφαλο, η καφεΐνη ταιριάζει στο ρητό ‘μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε.’ Σε μέτριες ποσότητες, η καφεΐνη συχνά είναι ωφέλιμη-στην πραγματικότητα βρίσκεται σε πολλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο. Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης πονοκεφάλου. Αν είστε εξαρτημένος από την καφεΐνη, η απότομη διακοπή μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Η στέρηση καφεΐνης είναι άλλος ένας παράγοντας πρόκλησης πονοκεφάλου.
Εντοπίστε τις αιτίες
Αν μπορείτε να εντοπίσετε τις πιο συχνές αιτίες, μπορεί να κατορθώσετε να αποφύγετε τους πονοκεφάλους πριν αρχίσουν. Ο καλύτερος τρόπος να το κατορθώσετε είναι μέσω ενός ημερολογίου πονοκεφάλου. Κρατήστε ημερολόγιο των τροφών που καταναλώνετε, των στρεσογόνων γεγονότων, καιρικών αλλαγών και φυσικής δραστηριότητας. Όταν έχετε πονοκέφαλο σημειώστε την ώρα που αρχίζει και σταματά. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε τις συνήθειές του ώστε να προσπαθήσετε να αποφύγετε τους προσωπικούς για σας παράγοντες πρόκλησης πονοκεφάλου.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ελέγχετε το στρες
Πολλοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την ημικρανία ή τον πονοκέφαλο τάσης μέσω τεχνικών μείωσης του στρες. Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας, μπορείτε να αλλάξετε την αντίδρασή σας σε αυτούς. Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε με τεχνικές όπως ο διαλογισμός ,το μασάζ και ο βελονισμός και να δείτε τι σας ταιριάζει.
Τεντώστε τα πόδια σας
Η μέτρια άσκηση αποτελεί ισχυρό παράγοντα ανακούφισης από το στρες. Το περπάτημα αποτελεί καλή επιλογή, γιατί αποτελεί επιπλέον άμυνα σε πονοκεφάλους τάσης . Όταν περπατάτε, η κίνηση στριψίματος των ώμων τείνει να χαλαρώνει τους μυς στο λαιμό και τους ώμους. Σπάζοντας αυτούς τους δεσμούς, μειώνεται η κύρια ρίζα των πονοκεφάλων τάσης.
Καταναλώνετε τακτικά γεύματα
Η ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της μέρας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχετε πια πονοκέφαλο λόγω πείνας. Να επιδιώκετε να καταναλώνετε γεύματα και σνακ που συνδυάζουν μια πρωτεΐνη με σύνθετο υδατάνθρακα όπως φυστικοβούτυρο σε ψωμί ολικής αλέσεως ή κοτόπουλο στήθος με μαύρο ρύζι. Σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε αρκετά υγρά-η αφυδάτωση αποτελεί άλλο συχνό παράγοντα πρόκλησης πονοκεφάλου.
Η φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία συνδυάζει την άσκηση και την εκπαίδευση για μείωση του πόνου και βελτίωση κινήσεων. Σε ανθρώπους με πονοκέφαλο τάσης η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει την ενδυνάμωση των μυών του λαιμού και την υιοθέτηση νέων συνηθειών που οδηγούν σε καλύτερη στάση σώματος.
Φάρμακα
Τα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη είναι αποτελεσματικά έναντι πολλών ειδών πονοκεφάλου. Ωστόσο, να αποφεύγετε να λαμβάνετε τακτικά αυτά τα χάπια καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο από κατάχρηση φαρμάκων ή πονοκέφαλο που επιστρέφει μόλις περάσει η επήρεια των αναλγητικών. Για συχνούς πονοκεφάλους, ειδικά ημικρανίες, μιλήστε στον γιατρό σας για συνταγογραφούμενα φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψή τους.
Πότε να δείτε γιατρό
Οποιοσδήποτε νέος πονοκέφαλος που είναι ασυνήθιστα έντονος ή διαρκεί περισσότερο από δυο μέρες θα πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό. Σημαντικό επίσης είναι να γνωστοποιήσετε στον γιατρό σας αν αλλάζει η εικόνα του πονοκεφάλου σας-για παράδειγμα αν υπάρχουν νέοι παράγοντες που τον προκαλούν. Αν εμφανίσατε πονοκέφαλο μαζί με παράλυση, σύγχυση, πυρετό ή ακαμψία αυχένα χρειάζεστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ CIOFF

Το Σάββατο 23 λήγ. πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη η Πανελλήνια συνάντηση των μελών του CIOFF. Η συμμετοχή ήταν αθρόα και από όλες τις γωνιές της Ελλάδος. Κοινή διαπίστωση ότι η εικόνα του CIOFF Ελλάδος, μετά από πολλά χρόνια απραξίας, ήταν εικόνα τάξεως, εργασίας και προοπτικών. Η τάξη προεκτάθηκε και σε επίπεδο διεθνούς CIOFF και οι σχέσεις πλέον του Ελληνικού CIOFF με το Διεθνές είναι άριστες. Έτσι, τα πεπραγμένα του νέου διοικητικού συμβουλίου εγκρίθηκαν με παμψηφία.
Για τη Νάουσα η επιτυχία ήταν διπλή. Πρώτο, σταμάτησε η διαδικασία διαγραφής του ΠΥΡΣΟΥ από τον CIOFF και αποφασίστηκε να φροντίσει το Δ.Σ. του εθνικού τμήματος να επανεγγραφεί το Φεστιβάλ της Νάουσας στο διεθνές Καλαντάρι του CIOFF. Ήδη, κρατήθηκε στην ιστοσελίδα του διεθνούς CIOFF το Φεστιβάλ CIOFF – ΠΥΡΣΟΥ – ΝΑΟΥΣΑΣ για το 2011 με ημερομηνία πραγματοποίησής του: 6 - 11 Ιουλίου 2011.
Το δεύτερο, έγινε δεκτή με ομοφωνία του σώματος η εισδοχή στον CIOFF της μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής εταιρείας ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ «Αριστοτέλους Περίπατος» με έδρα τη Νάουσα.
Τις θέσεις της Νάουσας στήριξαν ο πρόεδρος του ΠΥΡΣΟΥ κ. Αντώνης Τασιώνας επικουρούμενος από τον Γενικό Γραμματέα του συλλόγου κ. Μανώλη Βαλσαμίδη ως προς τα θέματα του ΠΥΡΣΟΥ. Την είσοδο της Εταιρείας «Αριστοτέλους Περίπατος» στήριξε σύσσωμο το Δ. Σ. του εθνικού τμήματος και ιδιαιτέρως ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαος Βαβρίτσας.
Στο περιθώριο της συνάντησης οι εκπρόσωποι της Νάουσας είχαν κατ’ ιδίαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η συνάντηση με τον. κ. Λευτέρη Μενέγο πρόεδρο του αδελφοποιημένου με τον ΠΥΡΣΟ συλλόγου της Νάουσας Πάρου.

«Βιο-λογικές κουβέντες» Το φθόριο στις οδοντόκρεμες


Το Φθόριο (fluoride) συγκαταλέγεται στα πιο επικίνδυνα δηλητήρια και μάλιστα κατέχει την δεύτερη θέση. Έχει την ικανότητα να σκοτώνει και τα ωφέλημα βακτήρια – εκτός από τα βλαβερά –αυτά δηλ. που βοηθούν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι γιαγιάδες μας το γνώριζαν για τη χρήση του σαν ποντικοφάρμακο. Εξ’ ου και η προέλευση του ονόματος από την Φθορά. Οι Ναζί γνωρίζοντας τις «ευεργετικές» του ιδιότητες το χρησιμοποιούσαν ως κατευναστικό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επετύγχαναν έτσι, νωθρότητα, απώλεια μνήμης, μειωμένη αντίληψη και σκέψη. Σας θυμίζουν κάτι αυτά τα συμπτώματα; Το φθόριο καταστρέφει μια ουσία που είναι υπεύθυνη για την ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ακετυλοχολίνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδράνεια στη μεταβίβαση εντολών προς τον εγκέφαλο, την αποδυνάμωση της μνήμης ενώ η έλλειψη της ευθύνεται και για τη νόσο Alzheimer. Συν τοις άλλοις, ευθύνεται για μια σειρά καρκινογενέσεις ιδιαίτερα στα οστά καθώς και για οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος. Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας κατέταξε το φθόριο ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητάς του. Έρευνες έδειξαν ότι αν ένα παιδί καταναλώσει 50ml οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο μπορεί να πεθάνει. Θα αναρωτηθείτε πως είναι δυνατόν ένα τέτοιο δηλητήριο να κυκλοφορεί σε τέτοιο εύρος και μάλιστα να εμπεριέχετε σε προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά ή ακόμα και βρέφη! Η ιστορία ξεκίνησε το 1945 όταν ένα αμφιλεγόμενο πείραμα στην Αμερική έδειξε ότι η πρόσληψη φθορίου μπορεί να προστατεύσει από την Τερηδόνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη φθορίωση του πόσιμου νερού σε πολλές Αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Το πείραμα αυτό παρ’ ότι έχει καταρριφθεί από νεώτερες (και ποιό εμπεριστατωμένες) μελέτες, συνεχίζει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο αυτής της πρακτικής ακόμα και στον 21ο αιώνα. Η περιβόητη έρευνα είχε ενισχυθεί από βιομηχανίες χημικών με σκοπό να μπορέσουν να ξεφορτωθούν τα τοξικά τους απόβλητα αμειβόμενες! Γι’ αυτό, το φθόριο που χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται δεν είναι κάποιο επεξεργασμένο ή εξευγενισμένο προϊόν αλλά κοινό, τοξικό απόβλητο!!
Ιδιαίτερα για την υγεία των δοντιών των παιδιών είναι επιβλαβές καθώς καταστρέφει τους ιστούς τόσο των αναπτυσσόμενων δοντιών όσο και των οστών. Το πονηρό σημείο βεβαίως είναι η αρχική διαπίστωση ότι το φθόριο έχει άμεση σχέση με την ικανότητα μνήμης και σκέψης. Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει την άμεση σχέση κατανάλωσης φθορίου ακόμα και με μείωση του ανθρώπινου δείκτη νοημοσύνης!!
Ας το σκεφτούμε καλύτερα λοιπόν, μήπως είναι προτιμότερο να πάμε στον οδοντίατρο μια φορά στο εξάμηνο για να καθαρίσουμε την πέτρα, από το να χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμες με φθόριο;
Καλέστε τώρα στο 23320 23932 και κλείστε ραντεβού για μακιγιάζ που ταιριάζει μόνο σε σας!
* Βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα Στουγιαννάκη 8 (στον δρόμο του ΟΤΕ), Τηλ.23320 23932 κιν. 693 4141 800, Παναγιώτου Ελένη Τ. Γεωπόνος

Ωραίο το “Ψηφίζομαι”, καθήκον το “Ψηφίζω” προσυπογραφή : Κώστας Ζ. Καλαϊτζίδης υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος Π. Ψωμιάδη – Κ. Καραπαναγιωτίδη


Η κολύμβηση στην άγνωστη θάλασσα των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών είναι μία πρόκληση αρχών για κάθε υποψήφιο. Πρέπει να μπορεί ο υποψήφιος να ξεπεράσει τα κομματικά αβαθή στα οποία (ας μην κρυβόμαστε, οι παρθενογενέσεις σπανίζουν) γαλουχήθηκε για τα κοινά. Να κοιτάξει πολυσυλλεκτικά το φάσμα των ιδεών χωρίς πρεσβυωπίες. Να σκεφτεί τοπικά αλλά όχι με τη μονομέρεια μιας φυλακής, ελεύθερα όχι σαν βραχονήσι. Φιλευρωπαϊκά σε διαστάσεις αναγέννησης, διαφωτισμού και απεμπλοκής από τον ειδικό μεσαίωνα που μας κύκλωσε. Οφείλει από βιοπαλαιστής να μοιάσει έγκυρος πολιτευτής, να μπει σε μια στενόχωρη διαδικασία έκθεσης, γνωριμίας με κοινό αφιλόξενο πολλές φορές, καχύποπτο, ειρωνικό ίσως, κάποτε ευτελίζεται κιόλας, όμως αξίως. Στο τέλος της οδού η ικανοποίηση δεν είναι στυφή, ο αγώνας έχει το μπαρούτι που σε μεθάει.
Η περιφέρεια στις θέσεις της οποίας προσηλωμένα διεκδικώ αιρετή φωνή, θα είναι μια ολόφρεσκη διαδικασία, όλοι μαζί θα τη γνωρίσουμε, θα τη βελτιώσουμε και θα την αναδείξουμε. Το ολιγομελές συμβούλιο των 5-6 εκπροσώπων ανά νομό, θα αποφασίζει για τον κεντρικό σχεδιασμό των νοσοκομείων δίχως εξαρτήσεις Αθηνών και γραφειοκρατίες κεντρικής κυβέρνησης. Θα συντηρεί, χαράζει και υλοποιεί το οδικό δίκτυο όπως από πρώτο χέρι θα το νοιώθουν οι ίδιοι οι χρήστες του. Τα μητροπολιτικά αθλητικά κέντρα οριστικά θα περάσουν στην ευθύνη μας ως καθήκον προτεραιότητα και ιεραποστολή. Οι αδειοδοτήσεις σημαντικών επιχειρηματικών μονάδων, ανοιχτόμυαλα σχέδια με ρίσκο και ανάπτυξη, θα ξεσκαλώσουν άμποτε από τα υπουργικά στεναρίκια για να τρέξουν προς τη δημιουργία. Οι στρατιές των διοικητικών συμβουλίων και των κρατικοδίαιτων συμβούλων θα αποδεκατιστούν, ν’ ανοίξει επιτέλους η λεωφόρος της δράσης με έξοδα που θα συμμαζευτούν.
Είναι σημαντικά όλα τούτα, πώς να το κάνουμε. Δικαίως μερικές φορές αγανακτεί ο συμπολίτης από το μελισσολόι των νυμφίων, όμως αν σκεφτούμε πως πια τις στέγες των σχολειών μόνο με δικές μας, τοπικές πρωτοβουλίες και πόρους θα τις συντηρούμε, τότε μάλλον θα μπει στην περιπέτεια πιο κεφάτα. Εξάλλου, το ζήτημα δεν είναι καθόλου καφενειακό, δεν στήνονται πια ξώβεργες για τους ψηφοφόρους, οι ανυποψίαστοι λιγόστεψαν, μερικοί φανατικοί απέμειναν αλλά τούτες τις εποχές τους παρασέρνει το κύμα της αδιαφορίας των πολλών. Και οι δύο ομάδες βλάπτουν τη δημοκρατία το ίδιο : Είτε ψηφίζεις με παρωπίδες ως φονταμενταλιστής μονόχειρας, είτε αρνείσαι να συμμετάσχεις ως δήθεν αγανακτισμένος κόντρα τάχα “…στη φάρα των πολιτικών που ρήμαξαν τον τόπο”…, διαπράττεις ολίσθημα, υποπίπτεις σε πολιτειακή παράβαση. Οι Γάλλοι τον ανόητο τον λένε idiot, τον βαριεστημένο, όποιον ιδιωτεύει και χαλαλίζει τις αρχαιρεσίες για το χουζούρι, όποιον θαρρεί πως η πατρίδα θα ξεβαλτώσει με τηλεκοντρόλ.
Οφείλουμε την ψήφο μας σ’ αυτή τη γη, ψηφίστε Ημαθιώτες. Έχει συντεθεί (Ψωμιάδης – Καραπαναγιωτίδης) ένα ψηφοδέλτιο αξιόμαχο, προσωπικά εξάλλου φιλοδοξώ να πρωταγωνιστήσω. Εντούτοις, αν δεν εμπνέεσθε από την πρότασή μας δεν χάθηκε ο κόσμος, όμως μη γυρίσετε πλάτη στη διαδικασία. Η δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή, η αποχή βοηθά τη χωματίλα να εξαπλώνεται, το άκυρο μετριέται σαν συμφωνία σε τύφλωση. Το χωράφι των ιδεών δεν θα καρπίσει χωρίς τους κόπους όλων μας, και μεις μεν οι υποψήφιοι ορίστε, εκτιθέμεθα στην επιλογή σας. Σεις όμως μην αρνηθείτε τη συμμετοχή, μην απογοητευτείτε από των παρατάξεών σας τις πιθανές φθορές, μην ρίξετε νερό στο μύλο της αδράνειας. Ελάτε ιδίως οι νέοι με ψήφο, με άποψη, με πίστη, να δώστε ισχύ στις επιλογές σας, ώστε όποιους στείλετε στα κέντρα των αποφάσεων -ελπίζω θερμά να είμαι ανάμεσα τους- να δώσουν πνοή στων Ημαθιωτών τα χρειαζούμενα.

ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΣ: «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ. ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΝΑΟΥΣΑΣ» - ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΗ Η ΣΥ

Η ενότητα και η συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων στο νέο διευρυμένο δήμο Νάουσας, ήταν το αισιόδοξο μήνυμα της σύσκεψης που έγινε το βράδυ της Δευτέρας (18/10) με πρωτοβουλία του υπ. Δημάρχου κ. Τάσου Καραμπατζού στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, αφού στη σύσκεψη συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη Διοικήσεων 29 Πολιτιστικών και Λαογραφικών Συλλόγων από τη Νάουσα, τα Ανθέμια και την Ειρηνούπολη.
Ο κ. Καραμπατζός στην εισήγησή του χαρακτήρισε τη συνάντηση ως το πρώτο σημαντικό και αναγκαίο βήμα γνωριμίας των συλλόγων του νέου Δήμου, λέγοντας ότι «ο πολιτισμός μάς ενώνει και μπορεί να γίνει η βάση για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, του διαλόγου και της συνεργασίας στο νέο Δήμο Νάουσας». Είπε ότι επέλεξε τη Σχολή Αριστοτέλους ως τόπο συνάντησης, γιατί ο αρχαιολογικός χώρος είναι ένα παγκόσμιας ακτινοβολίας μνημείο, αλλά και το Πολιτιστικό Κέντρο ένα μεγάλο έργο (δωρεά στο Δήμο του Χρήστου Λαναρά και της Οικογένειάς του), το οποίο αναδεικνύει την πλούσια ιστορική κληρονομιά της περιοχής. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο που προσφέρουν οι Σύλλογοι, γιατί αναδεικνύουν και διατηρούν ζωντανή την παράδοση του τόπου και με τη συνεχή δράση και τις εκδηλώσεις τους ενεργοποιούν εκατοντάδες πολίτες και ιδιαίτερα τη νεολαία. Τόνισε ότι στο νέο διευρυμένο δήμο, αυτός ο ρόλος των Συλλόγων των Ανθεμίων, της Ειρηνούπολης και της Νάουσας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, γιατί με τη συνεργασία τους θα ενισχυθεί ουσιαστικά και καταλυτικά η συναίνεση και η συνοχή που είναι οι αναγκαίοι όροι για την ανάπτυξη της περιοχής. Αναφέρθηκε στο έργο της δημοτικής αρχής στον τομέα του πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι από το 2003 μέχρι σήμερα ο Δήμος με κύριο φορέα πολιτισμού την Κ.Ε. ΔΗ.Π.Ο.Ν. στηρίζει όλους τους Συλλόγους, λέγοντας ότι είναι η «ομπρέλα που περιβάλλει και βοηθάει όλους τους φορείς του πολιτισμού». Σημείωσε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία και ότι προσφέρονται υλικοτεχνικά μέσα, χώροι, αίθουσες και προσωπικό για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων τους και αυτό θα συνεχιστεί ακόμη περισσότερο στο νέο Δήμο. Την τετραετία 2007-2010, είπε ότι ο Δήμος Νάουσας, παρά την οικονομική στενότητα που υπάρχει σε όλους τους Δήμους της χώρας, ενίσχυσε με επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό του όλους τους Συλλόγους με το συνολικό ποσό των 308.600 ευρώ. Στον τομέα των πολιτιστικών υποδομών είπε ότι η δημοτική αρχή υλοποίησε αξιόλογα έργα (αίθουσα «Νάϊάς», «Κτήριο Μάκη», «Κτήριο Κόκκινου-Συλλογή Σιμανίκα», «Κτήριο Ράϊου» κ.ά.), ενώ έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, δύο μεγάλα έργα επανάχρησης της πρ. βιομ. «Βέτλανς», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 εκ. ευρώ (Πολυχώρος Πολιτισμού και Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς). Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα για τη νέα τετραετία 2011-2014, είπε ότι περιλαμβάνει έργα και δράσεις με στόχο να γίνει ο πολιτισμός βασικός συντελεστής της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στο νέο Διευρυμένο Δήμο. Σημείωσε ότι το πρόγραμμα είναι δυναμικό και μπορεί να εμπλουτιστεί και με τις προτάσεις των Συλλόγων. Αναφέρθηκε στις βασικές κατευθύνσεις και τις πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό στο νέο Δήμου Νάουσας όπως:
• Η δημιουργία του Ενιαίου «Αρχαιολογικού Πάρκου Μίεζας» (υπάρχει έτοιμη προμελέτη), που είναι ένα μεγάλο και οραματικό σχέδιο. Στόχος του: Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πόλου έλξης επισκεπτών στα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής, παγκόσμιας εμβέλειας, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τη ΒΕΡΓΙΝΑ το ΔΙΟΝ και την ΠΕΛΛΑ. (Αρχαίο Μακεδονικό Βασίλειο).
• Η αξιοποίηση του νεολιθικού οικισμού στο Αγγελοχώρι
• Η ενίσχυση και ανάδειξη των θεσμοθετημένων εκδηλώσεων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης.
• Η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Λαογραφικών Συγκροτημάτων Δήμου Νάουσας με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων, αποκεντρωμένα σε όλο τον δήμο.
• Η ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων στις εκδηλώσεις εορτασμού της Αποκριάς και του Ολοκαυτώματος.
• Θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Βερμίου» με συμμετοχή λαογραφικών συλλόγων, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Βέρμιο» που έχει θεσμοθετηθεί με Υπουργική Απόφαση.
• Η ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων στους τομείς: Θέατρο, Κινηματογράφος, Εικαστικά κλπ. με τη συμμετοχή των συλλόγων του διευρυμένου δήμου, αξιοποιώντας τις νέες σύγχρονες υποδομές που θα δημιουργηθούν με την Επανάχρηση της πρ. «Βέτλανς».
• Η συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (Ανθοέκθεση) κ.ά.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων. Εκφράστηκε η κοινή απόφαση να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή-«ταυτοποίηση» των Πολιτιστικών Συλλόγων και των πολιτιστικών υποδομών του νέου δήμου, ώστε το επόμενο διάστημα σε ανάλογη συνάντηση να καταρτιστεί κοινό Ετήσιο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων, το οποίο θα τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου και του νέου Πολιτιστικού φορέα που θα συσταθεί από 1/1/2011.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι:
1) Όμιλος «Γενίτσαροι και Μπούλες», κ. Γιώργος Ζαχαριάδης, κ. Πέτρος Κουτσογιάννης.
2) Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Τα Ανθέμια», κ. Ηλίας Αλιτσανίδης
3) Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Γυμναστικός Σύλλογος Νέων Κοπανού «Η Μίεζα», κ. Μαρία Κοσμίδου
4) Σύλλογος «Αγία Μαύρα» Μονόσπιτα, κ. Χρυσούλα Δίσκου
5) Σύλλογος για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών, κ. Μαρία Παπαδοπούλου
6) Σύλλογος Ερμακιωτών Νάουσας, κ. Ευθ. Γρηγορίου
7) Σύλλογος Φίλων Ωδείου «Αριστοτέλης» Νάουσας, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
8) Ε.Γ.Σ. «Ζαφειράκης», κ. Βασίλης Τζώρτζης
9) Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, κ. Νίκος Κουτσογιάννης
10) «ΠΥΡΣΟΣ», κ. Δημήτρης Σιπητάνος
11) Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Αράπιτσα», κ. Πόπη Δραγουμάνου-Σιούρδα, κ. Αικατερίνη Πίπιλα
12) Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Στενημάχου «Ο ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ», κ. Παναγιώτης Σταμάτης, κ. Γρ. Σιάπκας
13) Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ημαθίας, κ. Κώστας Πατσιάς
14) Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, κ. Ελ. Μικρόπουλος
15) Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, κ. Βάσω Μπαϊτση, κ. Σοφία Καραγιαννοπούλου
16) Εκπολιτιστικός Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος Γιαννακοχωρίου, κ. Σταυρούλα Φουδούλη
17) Όμιλος Αντισφαίρισης Νάουσας, κ. Γρηγόρης Αντιφάκος
18) Πολιτιστική Εταιρεία Αν. Μιχ. ο Λόγιος, κ. Αλέξανδρος Οικονόμου, κ. Πέτρος Στοΐδης
19) Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας, κ. Γιώργος Νέστορας
20) Θεατρόραμα ΚΩΣΚΟΛ, κ. Κωνσταντίνος Κόλλας
21) Θεατρική Ομάδα «Αίρεσις», κ. Μέλλιος Αδαμίδης
22) Εύξεινος Λέσχη Κοπανού, κ. Μάρκος Στάρκας
23) Εύξεινος Λέσχη Μαρίνας-Πολλών Νερών, κ. Δημήτρης Μουρατίδης
24) Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί», κ. Κων/νος Ευθυμιάδης
25) Λαογραφικός και Χορευτικός Σύλλογος «Νταβέλης», κ. Στ. Τσίλκος
26) Μουσικό Σωματείο Ωδείο Νάουσας, κ. Κων/νος Μάλλιος
27) Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πολυπλατάνου «Άγιος Χριστόφορος», κ. Παντελής Πασχαλίδης
28) Σύλλογος «Λεβεντιά» κ. Καρβουνιάρης
29) Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Αγία Παρασκευή», κ. Νικόλαος Δημητρούσης
Επίσης, στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της Κ.Ε. ΔΗΠΟΝ ο Αντιπρόεδρος κ. Κ. Τζέκος, τα μέλη το Δ.Σ. κ. Κ. Περισοράτης και κ. Χ. Κουταλακίδης και η Δ/ντρια κ. Π. Κεφαλά-Σπάρτση.

Η Δώρα γιορτάζει τα γενέθλια της στο ρακοκάζανο του Διαμαντάκου


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΖΑΡΟΥ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗ. Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας με τον Μάρκο Μπόλαρη


Ο Λάζαρος Χατζηιωαννίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάουσα. Απόφοιτος του 2ου Γυμνάσιου και στη συνέχεια του 2ου Γεν. Λυκείου Νάουσας. Πόντιος στην καταγωγή, με ρίζες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Τελευταίος σταθμός της προσφυγιάς της οικογένειάς του το κατεστραμμένο χωριό του Αγ. Παύλου (Κουτσούφλιανη) και η φιλόξενη Νάουσα. Η πολιτικοκοινωνική του δράση ξεκίνησε από το μαθητικό κίνημα του ’90 – ’91, κατά των διαταγμάτων Κοντογιαννόπουλου και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια με τη συμμετοχή του σε διάφορα πολιτικά φόρουμ με θέματα την εκπαίδευση, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής. Σπούδασε μάρκετινγκ και οικονομικά και οι διατριβές του είχαν ως θέματα την εφαρμογή του μοντέλου της ΙΚΕΑ στην Ολυμπιακή Αεροπορία (Ακαδ. Έτος 1999 – 2000), και τις αρνητικές επιπτώσεις του Ευρώ για την Ελληνική οικονομία (Ακαδ. Έτος 2000 – 2001). Υπέρμαχος του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, με δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις μέσω του τύπου.
Σήμερα ζει και δραστηριοποιείται στη Νάουσα, στον τομέα του εμπορίου, στο χώρο του αυτοκινήτου. Μέλος της διοίκησης της ΔΕΤ Νάουσας από το 2009.Είναι εκλεγμένο μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Τ. Ο. Νάουσας και υπηρετεί την οργάνωση από το πόστο του υπεύθυνου τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι παντρεμένος με την Όλγα Βαχτσεβάνου και έχει μια κόρη.

Ωραίο το “Ψηφίζομαι”, καθήκον το “Ψηφίζω” προσυπογραφή : Κώστας Ζ. Καλαϊτζίδης υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος Π. Ψωμιάδη – Κ. Καραπαναγιωτίδη


Η κολύμβηση στην άγνωστη θάλασσα των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών είναι μία πρόκληση αρχών για κάθε υποψήφιο. Πρέπει να μπορεί ο υποψήφιος να ξεπεράσει τα κομματικά αβαθή στα οποία (ας μην κρυβόμαστε, οι παρθενογενέσεις σπανίζουν) γαλουχήθηκε για τα κοινά. Να κοιτάξει πολυσυλλεκτικά το φάσμα των ιδεών χωρίς πρεσβυωπίες. Να σκεφτεί τοπικά αλλά όχι με τη μονομέρεια μιας φυλακής, ελεύθερα όχι σαν βραχονήσι. Φιλευρωπαϊκά σε διαστάσεις αναγέννησης, διαφωτισμού και απεμπλοκής από τον ειδικό μεσαίωνα που μας κύκλωσε. Οφείλει από βιοπαλαιστής να μοιάσει έγκυρος πολιτευτής, να μπει σε μια στενόχωρη διαδικασία έκθεσης, γνωριμίας με κοινό αφιλόξενο πολλές φορές, καχύποπτο, ειρωνικό ίσως, κάποτε ευτελίζεται κιόλας, όμως αξίως. Στο τέλος της οδού η ικανοποίηση δεν είναι στυφή, ο αγώνας έχει το μπαρούτι που σε μεθάει.
Η περιφέρεια στις θέσεις της οποίας προσηλωμένα διεκδικώ αιρετή φωνή, θα είναι μια ολόφρεσκη διαδικασία, όλοι μαζί θα τη γνωρίσουμε, θα τη βελτιώσουμε και θα την αναδείξουμε. Το ολιγομελές συμβούλιο των 5-6 εκπροσώπων ανά νομό, θα αποφασίζει για τον κεντρικό σχεδιασμό των νοσοκομείων δίχως εξαρτήσεις Αθηνών και γραφειοκρατίες κεντρικής κυβέρνησης. Θα συντηρεί, χαράζει και υλοποιεί το οδικό δίκτυο όπως από πρώτο χέρι θα το νοιώθουν οι ίδιοι οι χρήστες του. Τα μητροπολιτικά αθλητικά κέντρα οριστικά θα περάσουν στην ευθύνη μας ως καθήκον προτεραιότητα και ιεραποστολή. Οι αδειοδοτήσεις σημαντικών επιχειρηματικών μονάδων, ανοιχτόμυαλα σχέδια με ρίσκο και ανάπτυξη, θα ξεσκαλώσουν άμποτε από τα υπουργικά στεναρίκια για να τρέξουν προς τη δημιουργία. Οι στρατιές των διοικητικών συμβουλίων και των κρατικοδίαιτων συμβούλων θα αποδεκατιστούν, ν’ ανοίξει επιτέλους η λεωφόρος της δράσης με έξοδα που θα συμμαζευτούν.
Είναι σημαντικά όλα τούτα, πώς να το κάνουμε. Δικαίως μερικές φορές αγανακτεί ο συμπολίτης από το μελισσολόι των νυμφίων, όμως αν σκεφτούμε πως πια τις στέγες των σχολειών μόνο με δικές μας, τοπικές πρωτοβουλίες και πόρους θα τις συντηρούμε, τότε μάλλον θα μπει στην περιπέτεια πιο κεφάτα. Εξάλλου, το ζήτημα δεν είναι καθόλου καφενειακό, δεν στήνονται πια ξώβεργες για τους ψηφοφόρους, οι ανυποψίαστοι λιγόστεψαν, μερικοί φανατικοί απέμειναν αλλά τούτες τις εποχές τους παρασέρνει το κύμα της αδιαφορίας των πολλών. Και οι δύο ομάδες βλάπτουν τη δημοκρατία το ίδιο : Είτε ψηφίζεις με παρωπίδες ως φονταμενταλιστής μονόχειρας, είτε αρνείσαι να συμμετάσχεις ως δήθεν αγανακτισμένος κόντρα τάχα “…στη φάρα των πολιτικών που ρήμαξαν τον τόπο”…, διαπράττεις ολίσθημα, υποπίπτεις σε πολιτειακή παράβαση. Οι Γάλλοι τον ανόητο τον λένε idiot, τον βαριεστημένο, όποιον ιδιωτεύει και χαλαλίζει τις αρχαιρεσίες για το χουζούρι, όποιον θαρρεί πως η πατρίδα θα ξεβαλτώσει με τηλεκοντρόλ.
Οφείλουμε την ψήφο μας σ’ αυτή τη γη, ψηφίστε Ημαθιώτες. Έχει συντεθεί (Ψωμιάδης – Καραπαναγιωτίδης) ένα ψηφοδέλτιο αξιόμαχο, προσωπικά εξάλλου φιλοδοξώ να πρωταγωνιστήσω. Εντούτοις, αν δεν εμπνέεσθε από την πρότασή μας δεν χάθηκε ο κόσμος, όμως μη γυρίσετε πλάτη στη διαδικασία. Η δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή, η αποχή βοηθά τη χωματίλα να εξαπλώνεται, το άκυρο μετριέται σαν συμφωνία σε τύφλωση. Το χωράφι των ιδεών δεν θα καρπίσει χωρίς τους κόπους όλων μας, και μεις μεν οι υποψήφιοι ορίστε, εκτιθέμεθα στην επιλογή σας. Σεις όμως μην αρνηθείτε τη συμμετοχή, μην απογοητευτείτε από των παρατάξεών σας τις πιθανές φθορές, μην ρίξετε νερό στο μύλο της αδράνειας. Ελάτε ιδίως οι νέοι με ψήφο, με άποψη, με πίστη, να δώστε ισχύ στις επιλογές σας, ώστε όποιους στείλετε στα κέντρα των αποφάσεων -ελπίζω θερμά να είμαι ανάμεσα τους- να δώσουν πνοή στων Ημαθιωτών τα χρειαζούμενα.

Θέσεις και προτάσεις για το Νέο διευρυμένο Δήμο Νάουσας του Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Τσιοχάρη Κωνσταντίνου.


Α) Αναπτυξιακές προτάσεις

1. Αξιοποίηση νερού Αράπιτσας εντός της κοίτης.

α. Μικρά Φράγματα με στόχο: αποθήκευση νερού, λειτουργία υδροστρόβιλων, ιχθυοκαλλιέργεια, ψάρεμα, τουριστική αξιοποίηση .
β. Άμεση λειτουργία του υδροστρόβιλου της Βέτλανς για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Αξιοποίηση νερού Αράπιτσας μετά από επιλεκτική εκτροπή. -εποχιακά νερά

α. Φράγμα Γκλόμπας με στόχο: αποθήκευση μεγάλης ποσότητας νερού, εγκατάσταση δυο Υδροστροβίλων για παράγωγη Ηλεκτρικής Ενέργειας στην είσοδο και την έξοδο του Φράγματος.
β. Οικιστική ανάπτυξη (Νέα Νάουσα) περιφερειακά της Γκλόμπας με στόχο: δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων με θέα τη λίμνη του Φράγματος, διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων, πόλος έλξης επενδυτών.
γ. Εμφιάλωση νερού .

3. Εξοικονόμηση ενέργειας με:

α. Μείωση της ενέργειας που καταναλώνουμε κατά 30% αλλάζοντας και τοποθετώντας κουφώματα με διπλά ενεργειακά τζάμια σε σπίτια σχολειά, δημοτικά κτήρια κ.λ.π, μονώσεις εξωτερικών τοίχων και στεγών.
β. Σύνδεση του Νέου Δήμου με τον Αγωγό Φυσικού Αερίου (από το Πλατύ Ημαθίας)

4. Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Α.Π.Ε

α. Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων(Φ/Β) στις στέγες δημοτικών κτιρίων, σχολειών, εργοστασίων , κολυμβητήριου κ.λ.π
β. Εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στην περιοχή Τσανακτσή Βερμίου.
γ. Φωταγώγηση οδικών αξόνων με χρήση Φωτοβολταϊκών συστημάτων .

5. Οικολογικός Δήμος

α. Πλήρης λειτουργία Βιολογικού Καθαρισμού για όλο το διευρυμένο Δήμο .
β . Στήριξη και καθοδήγηση των καλλιεργητών για στροφή σε βιολογικές ,
και δυναμικές καλλιέργειες (Ιπποφαές, Στέβια, Τρούφα κ.λπ.). .
γ . Ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και αρχαιολογικών χώρων.
δ . Ανάπτυξη Αγροτουρισμού .

6 . Νέοι οδικοί άξονες

α. Κάθετος Άξονας – Μαρίνα – Στράντζα – Νάουσα
β. Κάθετος Άξονας – Στενήμαχο – Βιοτεχνική Περιοχή – Νάουσα –Νέα Νάουσα
γ. Διάνοιξη δρόμου και σύνδεση με περιοχή Αγ. Δημητρίου Κοζάνης μέσω τοποθεσίας Πηλαλήστρα-Στέρνα Βερμίου .

Β ) Κοινωνικές προτάσεις

Σε οικονομικά αδύνατους και πολύτεκνους :
α) μείωση δημοτικών τελών
β )μείωση τιμολογίου νερών ( ΔΕΥΑΝ )
γ )μείωση τροφείων σε παιδικούς σταθμούς .
δ )μείωση διδάκτρων κατά 50 % στους δημοτικούς οργανισμούς (Ωδείο, σχολή μπαλέτου , εικαστικά εργαστήρια κ.λ.π.)
ε ) μειωμένη κάρτα εισόδου για κινηματογράφο , θέατρο , κολυμβητήριο , χιονοδρομικό κέντρο (λιφτ) κ.λ.π.

Χ. Ουσουλτζόγλου: «Δεν είναι εποχή για πειράματα»



Σε κεντρική πολιτική ομιλία στο Ξενοδοχείο «Αιγές» στη Βέροια μίλησε την Κυριακή 17 Οκτ. 2010 η επικεφαλής του συνδυασμού «Συμπολιτεία» και υπ. Δήμαρχος Δ. Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη. Τόσο οι πολίτες του διευρυμένου Δήμου Βέροιας, που συνέρευσαν μαζικά από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα όσο και το σύνολο των υποψηφίων του συνδυασμού της, άκουσαν την υποψήφια Δήμαρχο να παρουσιάζει σύντομο απολογισμό της τετραετίας που πέρασε αλλά είχαν και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αναλυτικά το Πρόγραμμα της «Συμπολιτείας» για τη νέα θητεία.

Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορές στις γενικές πολιτικές συνθήκες, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, λέγοντας:

«Με τη δική σας εντολή διανύσαμε μαζί τέσσερα ανηφορικά αλλά δημιουργικά χρόνια. Σε δύσκολους καιρούς. Πρωτόγνωρους. Και στους δύσκολους καιρούς χρειάζεται δύναμη και αποφασιστικότητα. Δεν αρκεί να μιλάμε για το μνημόνιο και για τις κακές δυνάμεις που επιβουλεύονται την ανάπτυξη του τόπου μας. Αυτό είναι εύκολο να το κάνει ο καθένας μας. Εμείς λέμε ότι η καταιγίδα που πλήττει τον τόπο μας χρειάζεται θαρραλέες πολιτικές και έξυπνες λύσεις. Για αυτό, στα τέσσερα δύσκολα χρόνια αυτής της τετραετίας, δεν καθίσαμε μοιρολατρικά να περιμένουμε κάποιον από μηχανής θεό να μας βοηθήσει. Δεν κιοτέψαμε, δεν κάναμε πίσω, αλλά ορμίσαμε μπροστά. Το διάστημα αυτό έγιναν πολλά. Θα μπορούσαν να γίνουν κι άλλα.

Στην πρώτη μας θητεία αποφασίσαμε στρατηγικά να περπατήσουμε με βήματα μετρημένα και σίγουρα. Σε πείσμα των καιρών φτιάξαμε, σχεδιάσαμε και προτάσσουμε απέναντι στην κρίση το δικό μας ΜΝΗΜΟΝΙΟ που φιλοδοξεί να βάλει την τοπική κοινωνία σε θέση δράσης. Το δικό μας ΜΝΗΜΟΝΙΟ αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων και δράσεων για το Δήμο, που ξεκίνησε να υλοποιείται αυτή την 4ετια με μια σειρά μέτρων κοινωνικής μέριμνας για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την επόμενη 4ετια με σημαντικά έργα που αλλάζουν το Μεγάλο Δήμο και τον ενοποιούν ουσιαστικά.

Δουλέψαμε αθόρυβα, και ίσως αυτό έδωσε το δικαίωμα σε κάποιους να απαξιώνουν με μεγάλη ευκολία την πορεία αυτής της 4ετιας. Δεν κάναμε όμως έργο για να το προβάλουμε. Το κάναμε για να πιάσει τόπο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Γι’ αυτό σήμερα στέκομαι εδώ μπροστά σας και μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια δίχως υπεκφυγές. Γι’ αυτό στις εκλογές αυτές όλοι οι εξαιρετικοί άνθρωποι που είναι δίπλα μου κι εγώ, πάμε όχι για να προβάλουμε το "εγώ" μας αλλά το "εμείς"».

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των μεγάλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων του Δήμου την τετραετία 2007-2010, η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη σημείωσε:

«Σήμερα ο Δήμος της Βέροιας, είναι ο μόνος που έχει πετύχει πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως μεταξύ άλλων:

1. Την έγκριση Αναπτυξιακού Προγράμματος, που θα χρηματοδοτήσει σημαντικά αναπτυξιακά έργα στο Δήμο, σε ολόκληρο τον Καλλικρατικό Δήμο, σε μια εποχή που πλέον καμιά τράπεζα δεν χορηγεί ούτε ένα ευρώ. Καθώς όλα γύρω μας "πέτρωναν" η Δημοτική Αρχή μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς και διαπραγματεύσεων, πείθοντας για άλλη μια φορά την Ευρώπη, φρόντισε να εξασφαλίσει το σημαντικό αυτό εργαλείο ανάπτυξης, που αφενός συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά την εκτέλεση των έργων, στην τόνωση των κλάδων εμπορίας, παροχής υπηρεσιών κτλ και αφετέρου εξασφαλίζει μεσομακροπρόθεσμα τη διαμόρφωση αναπτυξιακού περιβάλλοντος στην περιοχή.

2. Την έγκριση του Προγράμματος Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στο Αστικό τοπίο της Βέροιας με 10 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε για να υλοποιηθούν στη διάρκεια της επόμενης 4ετιας σημαντικά έργα που θα αναμορφώσουν ολοκληρωτικά και προς το καλύτερο το αστικό τοπίο της Βέροιας. Και αυτά τα έργα σημαίνουν θέσεις εργασίας, κύκλο εργασιών στο εμπόριο κτλ.

3. Τη χρηματοδότηση της εκπόνησης Ολοκληρωμένης Κυκλοφοριακής Μελέτης. Εμείς τολμήσαμε επιτέλους να δούμε ολοκληρωμένα την προοπτική να βελτιώσουμε την κυκλοφοριακή κατάσταση στην πόλη, για το καλό και των οδηγών και των πεζών. Και το κάνουμε δίχως αυθαιρεσίες και παρεμβάσεις του ποδαριού.

4. Την προέγκριση του ιστορικού περιπάτου με 2.500.000 ευρώ

Στις "μαγικές" και αόριστες αναφορές των αντιπάλων μας, περί "σελίδας που πρέπει να γυρίσει" και της "Βέροιας που δεν μπορεί να περιμένει...", απαντάμε απλά:
Ο Δήμος Βέροιας έχει γυρίσει σελίδα και πλέον δεν μπορεί να περιμένει κανέναν επίδοξο σωτήρα, που θεωρητικολογεί ακατάσχετα και ποτέ δεν έχει ασχοληθεί με τον χειρισμό και τη αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων του τόπου. Κάποιοι προσπαθούν έντεχνα να κρύψουν τη δουλειά που κάναμε. Να τη δυσφημίσουν. Ουσιαστικά έτσι δυσφημούν την ίδια την πόλη…
Για τους εκπροσώπους του Χθες, ό,τι συμβαίνει που δεν τους βολεύει, είναι ψεύτικο, είναι στημένο. Όπως στημένες υποτίθεται είναι 2 συνεχόμενες δημοσκοπήσεις, με διαφορά 2 μηνών η μία από την άλλη, μίας από τις εγκυρότερες ελληνικές εταιρίες, με την ψαλίδα να διευρύνεται στην τελευταία, σε θεαματικά ποσοστά, υπέρ μας. Αλλά εμείς δεν μένουμε εκεί».

Αναλύοντας το Πρόγραμμά της για την επόμενη θητεία, η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη αναφέρθηκε στους «5 Πυλώνες» του Αναπτυξιακού της Σχεδίου, σημειώνοντας:

«Το Πρόγραμμα που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας, στηρίζεται γερά σε 5 πυλώνες Ανάπτυξης και Κοινωνικής Πρωτοβουλίας.

• Πρώτος Πυλώνας: : η Ανάπτυξη, η Επιχειρηματικότητα, οι νέες θέσεις εργασίας,
o Με ήδη εγκεκριμένο Επενδυτικό Σχέδιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για κάθε γωνιά του Δήμου.
• Δεύτερος Πυλώνας: η Στήριξη των Αδυνάτων,
o Με διεύρυνση των υπηρεσιών Κοινωνικής μας Πολιτικής σε όλο το νέο Δήμο και εφαρμογή νέων δράσεων.
• Τρίτος Πυλώνας: η Στήριξη της Αγροτικής Παραγωγής και Κτηνοτροφίας,
o Με την υποστήριξη και εφαρμογή του προγράμματος «Αγρόπολις» στο Δήμο μας.
o Με τη δημιουργία Αντιδημαρχίας Αγροτικής Ανάπτυξης.
• Τέταρτος Πυλώνας: Επένδυση στον Τουρισμό και το φυσικό και αστικό Περιβάλλον,
o Με τη στοχευμένη αξιοποίηση της Βεργίνας και της Ν. Νικομήδειας και την προσέλκυση όλων των ειδών τουρισμού.
o Με την παροχή κινήτρων για τουριστικές επενδύσεις.
o Με τις Επεκτάσεις Σχεδίων πόλεως και την Αναθεώρηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου.
o Με τη δημιουργία μέτρων για την πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση του Φυσικού μας Περιβάλλοντος. Λέμε ΟΧΙ στο Λατομείο του Ξηρολιβάδου!
• Πέμπτος Πυλώνας: Επένδυση στην Παιδεία,
o Επενδύουμε στον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και τις Νέες Τεχνολογίες μέσα από σειρά δεκάδων δράσεων προγραμματισμένων, κοστολογημένων και προπαντός υλοποιήσιμων.».

Κλείνοντας, η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη απευθύνθηκε σε προσωπικό τόνο στο ακροατήριο, υπογραμμίζοντας με έμφαση:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, προσπάθησα σε λίγα λεπτά της ώρας να παρουσιάσω την εικόνα του τόπου μας τα επόμενα 4 περίπου χρόνια. Δεν ξέρω αν αδίκησα το πρόγραμμα μας, δεν ξέρω αν αδίκησα το όραμά μας, σίγουρα όμως δεν πρόκειται να αδικήσω εσάς, δεν πρόκειται να αδικήσω το Δήμο μας, δεν πρόκειται να αδικήσω το μέλλον των παιδιών μας. Μας γνωρίζετε όλους καλά.

Σε τρεις Κυριακές θα κληθούμε να επιλέξουμε Δημοτική Αρχή: το δίλημμα είναι απλό.
Θα μας εξουσιοδοτήσετε να συνεχίσουμε το έργο μας; Να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας; Να εκταμιεύσουμε τις τεράστιες οικονομικές επενδύσεις που έχει εγκρίνει η Ευρώπη προς τη αξιόπιστη Δημοτική μας αρχή;

Ή θα καταφύγουμε σε επικίνδυνους πειραματισμούς, επιλέγοντας ανθρώπους που όπως αποδεικνύεται καθημερινά, ούτε τη γνώση έχουν, ούτε την εμπειρία αλλά δυστυχώς ούτε και τη διάθεση να μάθουν; Που δείχνουν επικίνδυνοι, προαναγγέλλοντας κατηγορηματικά την ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων , για τις οποίες όπως δημόσια διαβεβαιώνουν ήδη υπάρχουν σοβαροί ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες;

Ο νέος Δήμος Βέροιας δεν αξίζει πειραματισμούς. Αξίζει να ζήσει την Ανάπτυξη και την Ευημερία με μια Δημοτική Αρχή που ξέρει τι κάνει, ξέρει πώς να το κάνει, και κυρίως ξέρει ΓΙΑΤΙ το κάνει. Συνεχίζουμε την πορεία στο μέλλον, αξιοποιούμε τους άριστους, επιβραβεύουμε το Νέο Ήθος. Αλλάζουμε, ελπίζουμε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!».

Tέλος, από το Γραφείο Τύπου της «Συμπολιτείας» ανακοινώνεται ότι το 24-σέλιδο πρόγραμμα του Συνδυασμού έχει ήδη αρχίσει να διανέμεται σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νέου Δήμου ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν στο εκλογικό κέντρο της «Συμπολιτείας» στην οδό Μητροπόλεως 26 και στην ηλεκτρονική του μορφή, στην ιστοσελίδα του Συνδυασμού, www.simpolitia.gr.

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης κοντά στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την οικονομική συγκυρία


Την λαϊκή αγορά της Βέροιας και την αγορά της πόλης επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Βέροιας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, συνοδευόμενος από υποψηφίους συμβούλους του συνδυασμού «Νέος Δήμος – Νέα Αρχή».
Ο υποψήφιος Δήμαρχος συζήτησε με πολίτες και επαγγελματίες, ακούγοντας τον προβληματισμό τους για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τη μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις τους. Έγινε δέκτης παραπόνων για την οικονομική δυσπραγία της αγοράς, αλλά και για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν τους ανθρώπους εκείνους που θα σταθούν κοντά τους και θα τους στηρίξουν.
Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης εξέφρασε την πλήρη στήριξή του προς όλες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται σήμερα από την ακρίβεια, την ανεργία και την οικονομική κρίση. Και δήλωσε παρών στον αγώνα που θα δοθεί από την νέα δημοτική αρχή, προκειμένου να υπάρξει, επιτέλους, ένα οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης, οικονομικής ευημερίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος έγινε δεκτός με εκδηλώσεις αγάπης και ενθουσιασμού από τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και εξέφρασαν την άποψη ότι σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές τάξεις.

Δήλωση του υποψήφιου Δημάρχου Λάζαρου Τσαβδαρίδη για την κατάθεση του συνδυασμού «Νέος Δήμος - Νέα Αρχή»


Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Όλοι μαζί απέναντι στα προβλήματα

Με αφορμή την ολοκλήρωση του ψηφοδελτίου του συνδυασμού «Νέος Δήμος - Νέα Αρχή» και την κατάθεσή του στο Πρωτοδικείο Βέροιας, ο υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Βέροιας Λάζαρος Τσαβδαρίδης δήλωσε:
«Καταθέσαμε έναν πλήρη συνδυασμό με τον μέγιστο αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων για το Δημοτικό Συμβούλιο και συμβούλων για τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του νέου, διευρυμένου Δήμου Βέροιας.
Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στο συνδυασμό μας είναι άτομα ικανά, άνθρωποι με φρέσκες ιδέες και ανοιχτά μυαλά, με πολύχρονη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με διάθεση προσφοράς, αποφασισμένα να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία των στόχων του συνδυασμού μας.
Αξίζει να σημειωθεί το μοναδικό στοιχείο, που καταγράφεται για πρώτη φορά στα χρονικά των δημοτικών εκλογών στην περιοχή μας, ότι στο συνδυασμό μας συμμετέχουν τρεις εν ενεργεία δήμαρχοι και ένας πρώην δήμαρχος.
Όλοι οι υποψήφιοι καταθέτουν την εμπειρία τους μαζί με την όρεξή τους για δουλειά και αξίζουν πραγματικά την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των συνδημοτών μας.
Και θα χρειαστεί πολύ δουλειά την επόμενη μέρα. Διότι, παρά τις όποιες καλές προθέσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής, τα καυτά προβλήματα του Δήμου Βέροιας, δυστυχώς, εξακολουθούν να υφίστανται και χρειάζεται μια άλλη δημοτική αρχή για να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να γυρίσουμε σελίδα και να κάνουμε μια νέα, δυναμική αρχή, ανοίγοντας το δρόμο για τη Βέροια της επόμενης δεκαετίας».