Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

«Η Τσαμουριά είναι αλβανικό έδαφος, ανήκει στο αλβανικό έθνος», ισχυρίζεται ο Αλβανός εθνικιστής





Μάρτιος 29, 2013.

Ο πρόεδρος της Λίστας της Φυσικής Αλβανίας, Κότσο Ντανάι, εξέφρασε την αναγκαιότητα της υιοθέτησης του ψηφίσματος για την Τσαμουριά από το Κοινοβούλιο της Αλβανίας.


«Αν δεν ψηφισθεί το ψήφισμα των τσάμηδων αυτό θα σημάνει την ‘ανάσταση’ (ζωντάνεμα) του Ναπολέοντα Ζέρβα. Είναι ένα ψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο και αυτό δείχνει απλά την αξιοπρέπειά μας. Πρώτα από όλα το θέμα ‘τσαμουριάς’ είναι θέμα εδαφικό, δεν είναι θέμα ιδιοκτησιών ιδιωτών, είναι αλβανικό έδαφος, και είναι μέρος του αλβανικού έθνους», τόνισε το Ντανάι.

Ο Koço Danaj εξήγησε ότι η πολιτική τάξη θα πρέπει να ψηφίσει το ψήφισμα που κατέθεσαν οι Τσάμηδες και ότι είναι παράλογο που δεν έχει ακόμη ψηφισθεί από το αλβανικό κοινοβούλιο.

Ζήτησε, επίσης, η «Τσαμουριά» να γίνει ελεύθερη ζώνη, μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας και ότι είναι μέρος του αλβανικού εθνικού εδάφους.


Το σωματείο οικοδόμων για την συγκέντρωση την Πέμπτη 4 Απρίλη 7.30μμ




 


eknΕργαζόμενοι, άνεργοι, απολυμένοι και ανασφάλιστοι αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες,

Η ανεργία στην περιοχή μας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, το επόμενο διάστημα θα γιγαντωθεί, επιχειρήσεις κλείνουν, απολύουν εργαζόμενους και μειώνουν μεροκάματα και μισθούς.

Δυο χρόνια τώρα στην πόλη και τα χωριά σκεπάρνι δεν ακούγεται, μπετονιέρα δεν κυκλοφορεί. Όλοι οι οικοδόμοι είναι άνεργοι, κοντά τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μαραγκοί κλπ, δεν έχουν δικαίωμα ούτε στο πενιχρό ταμείο ανεργίας, δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα. Μαζί τους και εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, απολυμένοι σε όλους τους κλάδους είναι ανασφάλιστοι, όπως και δεκάδες αυτοαπασχολούμενοι που κλείσανε τα μαγαζιά τους ή δε μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, μαζί και αγροτικές οικογένειες που δυσκολεύονται να ασφαλιστούν.

Δόθηκαν 18,4 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ για την πυροπροστασία

Το ποσό των 18.400.000 ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Εσωτερικών στους ΟΤΑ, για τις ανάγκες της πυροπροστασίας της αντιπυρικής περιόδου του 2013.
Για την έγκαιρη κατανομή του εν λόγω ποσού στους ΟΤΑ της χώρας, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης απέστειλε ήδη έγγραφο στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη, ο οποίος θα στείλει άμεσα την πρόταση κατανομής, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε σχετικά, ότι «προχωρούμε άμεσα στην κατανομή του ποσού των 18.400.000 για τις ανάγκες πυροπροστασίας ήδη από τον Απρίλιο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Παρά τις μειώσεις που έχει υποστεί η ΣΑΤΑ, το ποσό παραμένει το ίδιο, καθώς, στόχος μας είναι, οι δήμοι να προετοιμαστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά ενόψει του καλοκαιριού».
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, ότι «η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στο πλευρό της αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ ορθολογικά, για την πραγματική θωράκιση της Πολιτικής προστασίας της Χώρας».

Τέλος και το επίδομα γάμου- Στα επίπεδα της δεκαετίας του 1970 πέφτουν οι μισθοί

Όσοι αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση χάνουν από την Δευτέρα 1ης Απριλίου και το επίδομα γάμου με αποτέλεσμα να υφίστανται νέα μείωση στους κατώτατους μισθούς οι έγγαμοι κατά 10%.
Την τελευταία τριετία οι αποδοχές των εργαζομένων έχουν μειωθεί κατά 30% εως και 40% ενώ η καταβολή του επιδόματος από τους εργοδότες θα είναι πλέον... προαιρετική
Δεν δικαιούνται το επίδομα γάμου και όσοι αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις των οποίων η μετενέργεια έχει λήξει ενώ σύμφωνα με με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών που αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση κατρακυλά στα επίπεδα που ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 1970

Μπουτάρης: Μεγάλος ηγέτης ο Κεμάλ Ατατούρκ

Φωτιές άναψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφερόμενος στον Κεμάλ Ατατούρκ με αφορμή μια ερώτηση που δέχθηκε για τη μετατροπή του σπιτιού του σε μουσείο.
Μιλώντας στην εκπομπή του Μανώλη Κοττάκη «Αλλη Οψη» ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος στον Κεμάλ Ατατούρκ τον χαρακτήρισε μεγάλο ηγέτη, σημειώνοντας, παράλληλα, πως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως στη Θεσσαλονίκη κηρύχθηκε η επανάσταση των Νεότουρκων και συνεπώς ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία.
«Ανεξάρτητα με την πολιτική διάσταση, υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης, από τους μεγαλύτερους ηγέτες του τουρκικού κράτους. Μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που κηρύχθηκε η επανάσταση των Νεότουρκων. Εδώ ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.
Παράλληλα, τόνισε πως οφείλουμε να αναδείξουμε και να σεβαστούμε την ιστορία που έχει η πόλη με τους Τούρκους και τους Εβραίους. «Η Θεσσαλονίκη ήταν μια πόλη πολυεθνική, ας μην το ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε όσα έγιναν με τις διώξεις και τις γενοκτονίες αλλά είναι βλακώδες να κρατάμε μίσος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς


Tη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης στην πρόταση της ΕΣΕΕ για μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς από τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Mαϊου, την ..
Τρίτη 30 Απριλίου ανακοίνωσε το υπουργείο. Έτσι, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά τη Μεγάλη Τετάρτη και κλειστά την Τρίτη. Πρωτομαγιά λοιπόν, στις 30 Απριλίου, ημέρα Τρίτη.

Παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»


Η παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για ακόμη έξι μήνες, ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, αποφασίστηκε μετά από συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η παράταση του προγράμματος θα
γίνει με τροπολογία, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Η παράταση κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το διάδοχο πρόγραμμα «Κατ' οίκον φροντίδα» που έχει ετοιμάσει το Yπουργείο Εργασίας, χωρίς οι 80.000 ωφελούμενοι του προγράμματος να στερηθούν ούτε μια μέρα τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους παρέχονται από τους 3.500 και πλέον εργαζομένους. Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Εσωτερικών ευχαριστεί ιδιαίτερα την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι», για την έως τώρα συνεργασία και δεσμεύεται ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί, ώστε το διάδοχο σχήμα να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των ωφελουμένων.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης το Σάββατο στη Βέροια



Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κος Γιώργος Καρατζαφέρης επισκέπτεται την Βέροια, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013, έπειτα από πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΛΑ.Ο.Σ. Ημαθίας μέσω της Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ΛΑ.Ο.Σ. κας Γιάννας Καλογερούδη.
  Θα παραστεί σε εκδήλωση - ομιλία που θα γίνει στο ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ», το οποίο βρίσκεται στην νέα περιφερειακή οδό Βέροιας - Νάουσας, στις  6.00μ.μ. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Βεροίας - Ναούσης και Καμπανίας κο Παντελεήμονα, τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κο  Κώστα Καραπαναγιωτίδη, τους Δημάρχους των τριών Δήμων και φορείς του Νομού. Επίσης θα συναντηθεί με τις Νομαρχιακές επιτροπές του ΛΑ.Ο.Σ. των νομών Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς. Στο ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» θα δώσει συνέντευξη τύπου στα Τοπικά Μ.Μ.Ε. στις 5.00μ.μ. Η κεντρική πολιτική του ομιλία θα μεταδοθεί απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ. Καλούμε τα μέλη, τους φίλους του ΛΑ.Ο.Σ. και όλο τον Ημαθιώτικο λαό να παραστούν στην κεντρική ομιλία του κου Καρατζαφέρη, για να ακούσουν όλα όσα τους κρύβει το κυβερνητικό κατεστημένο της Τρόικας και της παγκοσμιοποίησης.
 
Η Ν.Ε.

H συμμετοχή των αθλητών της Ακαδημίας Αντισφαίρισης Νάουσας



Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η συμμετοχή των αθλητών της Ακαδημίας Αντισφαίρισης Νάουσας  Lamberts στο 1ο Προπαιδικό Πρωτάθλημα κάτω των 10 ετών, που διοργάνωσε η Γ΄ Ένωση στο Λιτόχωρο το Σάββατο 23/3, γι αυτό και ο σύλλογος με συμμετοχή των γονέων φρόντισε να μεταβούν εκεί με λεωφορείο.
 Οι 18 αθλητές μας, εκ των οποίων οι 7 ήταν κάτω των 7 ετών, δοκίμασαν τις αγωνιστικές τους δυνατότητες και διασκέδασαν μέσα από το σύστημα αγώνων Round Robin (όλοι με όλους) , ενώ το θετικό πρόσημο που πέτυχαν όλες οι ομάδες μας στη σχέση νίκες - ήττες χάρισε στους γονείς στιγμές χαράς και συγκίνησης. Φωτογραφίες των μικρών μας ¨πρωταθλητών¨ καθώς και πληροφορίες για τη σχολή εκμάθησης θα βρείτε στην καινούρια ιστοσελίδα μας naoussa-tennis-academy.gr
 

Μεγάλο ντέρμπι στο βόλεϊ, το Σάββατο Ζαφειράκης – Γ.Σ. Κοζάνης



Το μεγάλο ντέρμπι της κατηγορίας διεξάγεται το Σαββάτο 30 Μαρτίου 6 μ.μ. στο ΔΑΚ Νάουσας με αντίπαλο τον  ΓΣ Κοζάνης.


Οι παίχτες μας παλεύουν για την νίκη και την παραμονή στην πρώτη θέση και περιμένουν την  παρουσία των φίλαθλων στο γήπεδο.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Τους έπιασαν στην Παλιά Λυκογιάννη για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν χθες (22.03.2013) το απόγευμα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας, ένας ημεδαπός 75 ετών και ένας υπήκοος Αλβανίας 47 ετών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στην Παλαιά Λυκόγιαννη Ημαθίας, καστον χώρο Ελέγχου Διαβατηρίων Προμαχώνα Σερρών, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε αστυνομική έρευνα σε ποιμνιοστάσιο του 75χρονου και στην κατοχή των προαναφερόμενων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (19,4) γραμμάρια κάνναβης.
Επίσης, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα  ο 47χρονος υπήκοος Αλβανίας παρέμενε μη νόμιμα στην ελληνική επικράτεια.
Προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Βέροιας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, Ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ



Την κατάσταση αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο η τουρκική εφημερίδα, Milliyet, σε δημοσίευμα της στις 23 Μαρτίου, όπου εμφανίζεται ο χάρτης της νέας Τουρκίας που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και ολόκληρη την Κύπρο, (με κίτρινο χρώμα ), καθώς και την βόρειο Ελλάδα μέχρι τις…
παρυφές της Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο χάρτη στα τουρκικά εδάφη περιλαμβάνονται και όλες οι βόρειες επαρχίες της Συρίας που σφαδάζεται από τον εμφύλιο, καθώς και όλες οι πετρελαιοφόρες περιοχές του βορείου Ιράκ, όπου η Τουρκία ελέγχει απόλυτα τον Κούρδο ηγέτη, Μεσούτ Μπαρανί.

Ομιλία Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βέροια



Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΛΑ.Ο.Σ. Ημαθίας ενημερώνει και προσκαλεί τα μέλη, τους φίλους του κόμματος και όλους τους Ημαθιώτες το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 και ώρα 6.00μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» που βρίσκεται στη νέα Περιφερειακή οδό Βέροιας - Νάουσας, σε εκδήλωση ομιλία του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ, 
ο οποίος θα βρίσκεται στην Βέροια. Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου, θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Απ. Βεσυρόπουλος: Συνάντηση στον ΕΛΓΑ για την παγωνιά



Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Μποτό Αργύρη αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ημαθίας – Πέλλας κ. Μιχάλη Κούνδουρα, είχε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσαν οι παγωνιές των προηγούμενων ημερών σε δενδρώδεις καλλιέργειες που βρισκόταν σε ανθοφορία, στην περιοχή της Ημαθίας.
Μετά την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, από την πτώση της θερμοκρασίας που άγγιξε τους -3 βαθμούς, είναι γεγονός, ότι, υπερ πρώιμα ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα που βρισκόταν σε ανθοφορία, υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Ο κ. Βεσυρόπουλος, στις επαφές που είχε, ενημερώθηκε για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και ζήτησε από τους αρμόδιους, σε συνεννόηση με τους ανταποκριτές, να επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές και να καταγράφει το πρόβλημα, ώστε όπου υπάρχει ζημία να προχωρήσει η διαδικασία της αναγγελίας και των δηλώσεων ζημιάς από τους αγρότες.
Από την πλευρά τους, ο αντιπρόεδρος και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ ενημέρωσαν τον Βουλευτή Ημαθίας, ότι όσες δενδρώδεις καλλιέργειες βρισκόταν σε ανθοφορία θα ενταχθούν στη διαδικασία των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
 
Ο κ. Βεσυρόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
Τις προηγούμενες ημέρες η θερμοκρασία στην περιοχή της Νάουσας και της Βέροιας, έφτασε κάτω από τους μηδέν βαθμούς κελσίου, με αποτέλεσμα οι δενδρώδεις καλλιέργειες που βρίσκονταν σε ανθοφορία να υποστούν ζημία. Είχα επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να υπάρξει γρήγορη και πλήρης αποτίμηση και καταγραφεί των ζημιών. Αυτό είναι, εκείνο που προέχει. Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, από την ενημέρωση που είχα, είναι έτοιμες να καταγράψουν τις ζημίες που υπέστησαν οι παραγωγοί και οι καλλιέργειες τους, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε αποζημιώσεις σε όσους παραγωγούς επλήγησαν.

Ευχές και ευχαριστίες Γεωργίας Μπατσαρά στους Διοικητές του Β΄ΣΣ



Εκφράζω τις θερμότερες ευχαριστίες των Ημαθιωτών στον απερχόμενο Διοικητή του Β΄ΣΣ Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Τόπη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον τόπο μας, αλλά και στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ως επικεφαλής ενός μάχιμου σχηματισμού.
 Επίσης εκφράζω τις καλύτερες ευχές στον νέο Διοικητή Αντιστράτηγο κ. Ζαχαρία Βερίγο, να συνεχίσει το έργο των προκατόχων του, στην εκατοντάχρονη ιστορία του ένδοξου Β΄ΣΣ.
 
Γεωργία Μπατσαρά
Βουλευτής Ημαθίας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι αποκριάτικες εκδηλώσεις «Νάουσα – Αποκριά 2013»



Έπεσε την Καθαρά Δευτέρα η αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Νάουσας με τη συνεργασία Πολιτιστικών-Λαογραφικών Συλλόγων και του Συλλόγου Φίλοι του Καρναβαλιού.
Η παράδοση, το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», το αυθόρμητο γλέντι με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλη την χώρα που ήρθαν στη Νάουσα το αποκριάτικο τριήμερο, ήταν τα χαρακτηριστικά των εφετινών εκδηλώσεων.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΟΓΑ: Βιβλιάρια υγείας για το 2013 και στους εργάτες γης


 ΟΓΑ: Βιβλιάρια υγείας για το 2013 και στους εργάτες γηςΟδηγίες για την ένταξη στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), των εργατών γης, τη χορήγηση των βιβλιαρίων υγείας για το έτος 2013, και βεβαιώσεων για ανανέωση των αδειών διαμονής, παρέχονται με εγκύκλιο του διοικητή του Οργανισμού Δημήτρη Κοντού. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του
υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση από την 1η Ιανουαρίου του 2013, όλοι οι εργάτες γης εντάσσονται στον Κανονισμό του ΟΓΑ με βάση τις διατάξεις περί εργοσήμου. Ο ασφαλιστικός νόμος (ν. 3863/2010) ορίζει, ότι για να δικαιούνται βιβλιάριο υγείας οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει 150 τουλάχιστον ημέρες εργασίας μέσα στο προηγούμενο δωδεκάμηνο από την ημέρα που ζητείται η θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας και να έχουν εξαργυρώσει εργόσημα συνολικής ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 5.035,57 ευρώ. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι κατ” εξαίρεση η οποία ισχύει μόνο για το 2012 δικαιούνται βιβλιάριο υγείας για το 2013 και οι εργάτες γης, οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει τις150 ημέρες εργασίας μέσα στο 2012, εφόσον καταβάλουν τις υπολειπόμενες, ασφαλιστικές εισφορές, Από το έτος 2013 και στο εξής, ο χρόνος ασφάλισης όλων των εργατών γης, θα υπολογίζεται, αποκλειστικά και υποχρεωτικά, με βάση μόνο τα εργόσημά τους. Οι εργάτες γης οι οποίοι, μέσα στο έτος 2012, δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία ημέρα εργασίας με εργόσημο δεν θα ασφαλιστούν στον ΟΓΑ για το έτος αυτό. Στην εγκύκλιο τονίζεται, ότι για να θεωρηθεί το βιβλιάριο υγείας οι ασφαλισμένοι δεν θα πρέπει να οφείλουν καθυστερούμενες, μέχρι το έτος 2011, ασφαλιστικές εισφορές. Γι” αυτό οι ενδιαφερόμενοι για τη θεώρηση βιβλιαρίου υγείας θα πρέπει να απευθύνονται στον αρμόδιο Ανταποκριτή ΟΓΑ προκειμένου να προμηθευτούν το έντυπο της ΑΤΕ (ΚΜΠ 639) για την πληρωμή των υπολειπόμενων ασφαλιστικών εισφορών έτους 2012 και των τυχόν καθυστερούμενων εισφορών μέχρι το έτος 2011. Επίσης, οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα στη χώρα και σε κάθε περίπτωση η διάρκεια ισχύος του βιβλιαρίου υγείας, δεν μπορεί να υπερβαίνει την ημερομηνία λήξης της άδειας διαμονής. Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την ασφάλιση στον ΟΓΑ εργόσημα που εκδόθηκαν και εξαργυρώθηκαν από το ίδιο πρόσωπο, ενώ θα αποκλείονται περιπτώσεις έκδοσης – εξαργύρωσης μέσα σε μία μέρα, ποσού εργοσήμου που αντιστοιχεί σε 150 ημέρες εργασίας. Αποκλείονται επίσης περιπτώσεις προσώπων που αμείβονται με εργόσημο, ενώ δεν απασχολούνται ως εργάτες γης. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ημέρες εργασίας δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι δε παρακρατηθείσες μέσω εργοσήμου εισφορές, δεν θα επιστρέφονται. Με την εγκύκλιο, δίδονται τέλος οδηγίες προς τους ανταποκριτές του ΟΓΑ, να ελέγχουν την ορθότητα των αριθμών φορολογικού μητρώου και μητρώου κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης και να προβαίνουν στην καταχώρησή τους εάν διαπιστώσουν ότι δεν έχουν καταχωρηθεί. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To Σάββατο, διάθεση προϊόντων, χωρίς μεσάζοντες στη Βέροια


Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, στον ίδιο χώρο στον Προμηθέα, θα ξεκινήσει η διάθεση προϊόντων ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ. Ότι καιρό και να κάνει, θα είμαστε εκεί.
Θα υπάρχουν: Λάδι, αλεύρι, πατάτες, όσπρια, μέλι Θάσου, ελιές, τυρί, απορρυπαντικά, χαρτικά υγείας και κουζίνας και άλλα προϊόντα. Όλα, από παραγωγούς του τόπου μας.

Κώστας Γιοβανόπουλος: Αίτηση να αναρτηθεί η εικόνα του Χριστού στην Ολομέλεια της Βουλής


Η αίτηση να αναρτηθεί εικόνα του Χριστού στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων είναι ίσως το λακωνικότερο κείμενο που υπέγραψα ποτέ. Πιθανόν δε και το ουσιαστικότερο.
 Μάλιστα, αποτελεί απόσταγμα σκέψης τεσσάρων ακόμη ψυχών, του Κ.Α., του Ξ.Σ., του Α.Α. και του Ι.Σ.Σημειώστε πως το ζήτημα δεν λαϊκίζει σε επιχειρηματολογία υπέρ ή κατά της ανεξιθρησκίας, της αθεΐας τυχόν, της ελευθερίας έκφρασης. Τούτα ειν´ αυτονόητα. Περιγράφεται μια αλήθεια, το θεσμικό βουνό διαχρονικά, και αξιώνεται η φυσική αντανάκλασή του. Εννοείται ασφαλώς πως η απάντηση αναμένεται ξεδιψαστική να τη μοιραστούμε αμέσως.  Κώστας Γιοβανόπουλος

ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ: ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΒΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΒΛΕΠΕΙ Η CIA!


ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ!

Οι εσωτερικές πολιτικές και οι εθνοτικές αναταραχές, θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το 2013,  εκτιμούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που υποβάλλουν στο Κογκρέσο.

Η έκθεση παρουσιάστηκε χθες από τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ James Clapper, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή της Γερουσίας για θέματα πληροφοριών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι αδύναμες χώρες της περιοχής υποφέρουν από την οικονομική στασιμότητα, την υψηλή ανεργία, την διαφθορά και το αδύναμο κράτος δικαίου.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Σέρβους, έχει βελτιωθεί από το 2011, ωστόσο τόσο η διπλωματία όσο και οι οργανισμοί για την ασφάλεια της Δύσης κρίνεται αναγκαίο να  εμπλακούν για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση αναφέρει ότι με την αύξηση των προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της αύξησης της βίας από ομάδες Σέρβων εξτρεμιστών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια στην πορεία της προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων είναι και η εξεύρεση λύσης με το Κοσσυφοπέδιο.

Η εποπτεία της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ολοκληρώθηκε, τονίζεται στην έκθεση, και η κυβέρνηση του Κοσόβου θα έχει ως στόχο να επεκτείνει τα μέσα της κυριαρχίας σε ολόκληρο το έδαφός της.

Στην Αλβανία, σύμφωνα με την έκθεση, τα κυβερνητικά όργανα «υποφέρουν» από τη διαφθορά και την αθέμιτη πολιτική επιρροή που υπάρχει πάνω τους. Στους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, υπάρχει η ανησυχία της επιστροφής στην άγρια κομματική διαμάχη που ξέσπασε μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2009, όταν η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τις εκλογές και μποϊκόταρε το κοινοβούλιο για περίπου 2 χρόνια.

Για τα Σκόπια η έκθεση δεν προβλέπει επιστροφή στον εμφύλιο πόλεμο, αυτόν που την ταλάνισε πριν από μία δεκαετία, αλλά προβλέπει περαιτέρω εμβάθυνση των διαφορών μεταξύ των σλαβικών και των αλβανικών κοινοτήτων.

Αυτά ήταν ένα μέρος από τα όσα κατέθεσαν χθες στο Κογκρέσο ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών  των ΗΠΑ James Clapper μαζί με το νέο διευθυντή της CIA, ο John Brennan και τον διευθυντή του FBI Robert Mueller.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Τουρκία: «Στόλος σας καλωσόρισε, αεροπορία σας ξεπροβόδισε»



Και ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας RecepTayyipErdogan μίλησε στη συνάντηση με τον ομόλογο του της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά για "win-win" και «καζάν – καζάν», εισέπραξε μια χλιαρή αντίδραση.

Και αυτό συζητήθηκε, τόσο ένθεν, όσο και εκείθεν του Αιγαίου. Ο κ. Σαμαράς, επομένως, οφείλει να απαντήσει στον ελληνικό λαό…. όσον αφορά το "win-win", το οποίο επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

ΑΘΑΝΑΤΕ ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Μάρτυρας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των ελλήνων της Κύπρου για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Αγνός ιδεολόγος, γαλουχημένος από..
μικρός με τα ιδανικά της πατρίδος, επαναστάτης, ανυπότακτος αγωνιστής, δεν μπορούσε να ανεχτεί να ζει σε σκλαβωμένη πατρίδα. Ήταν ποιητής και μέσα από τα ποιήματά του εξέφραζε την μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα. Πόθος του η Ένωση της Κύπρου με την μητέρα πατρίδα.
Ο Ευαγόρας γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα της Πάφου. Ήταν γιός του Μιλτιάδη και της Αφροδίτης Παλληκαρίδη και είχε άλλα τέσσερα αδέρφια. Το 1953, μόλις στα 15 του χρόνια, τη μέρα που η Βρετανική Αυτοκρατορία γιόρταζε την εκθρόνιση της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο, ο Ευαγόρας στην θέα της Αγγλικής σημαίας να κυματίζει στο Ιακώβιο Γυμνάσιο, ένιωσε ντροπή και αναρριχήθηκε στον ιστό την κατέβασε και την τεμάχισε ως ένδειξη απαξίωσης προς τους αποικιοκράτες και διαμαρτυρίας. Η πράξη του έδωσε το έναυσμα για να ξεσηκωθεί όλη η μαθητική νεολαία της Πάφου και να ξεσπάσουν διαμαρτυρίες.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Απίστευτη αγγελία κάνει το γύρο του διαδικτύου!

Η αγγελία δημοσιεύθηκε σε επαρχιακή εφημερίδα...

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται o Γ.Παπαστάμκος


Σε κρίσιμη κατάσταση ο ΠαπαστάμκοςΣε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hautepierre του Στρασβούργου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Παπαστάμκος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κ.Ο. της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής έχασε τις
αισθήσεις του κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών της Ολομέλειας του Σώματος της οποίας εκείνη τη στιγμή προήδρευε. Η Ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το νοσοκομείο και τους θεράποντες ιατρούς. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση της υγείας του.

Μειωμένη κατά 12% η κατανάλωση ρεύματος το Φεβρουάριο

Πτώση που φτάνει το 12% σημείωσε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Η μείωση της ζήτησης οφείλεται μεν στην οικονομική κρίση αλλά και στο γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας ήταν πιο ήπιος από τον περυσινό με αποτέλεσμα να περιοριστεί η χρήση των κλιματιστικών για θέρμανση.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η μείωση της κατανάλωσης στο δίκτυο διανομής (νοικοκυριά, επιχειρήσεις κλπ.) ήταν τον προηγούμενο μήνα 11,97% ενώ στο δίκτυο υψηλής τάσης από το οποίο τροφοδοτούνται οι μεγάλες βιομηχανίες η πτώση ήταν 4,44%.
Στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου η πτώση της κατανάλωσης ρεύματος σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είναι 6,98%.
Σε επίπεδο παραγωγής, περίπου το 45% της κατανάλωσης Φεβρουαρίου καλύφθηκε από λιγνιτικές μονάδες, το 25% από μονάδες φυσικού αερίου, το 18% από υδροηλεκτρικά, 7% από ανανεώσιμες πηγές και περίπου 4% από εισαγωγές.

Η Τουρκία θέλει το μισό Αιγαίο και απειλεί με «casus belli» για την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, που αποτελεί πάγια επιδίωξη της, αλλά σε συνδυασμό τώρα και με σαφή συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, αξιώνει η Τουρκία. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, πώς μετά τη χθεσινή κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης ετοιμάζεται να βγάλει και το Στόλο στο Αιγαίο προγραμματίζοντας μεγάλη κλίμακας ασκήσεις, προκειμένου να υπερασπιστεί τις θέσεις της, ενώ απειλεί και με τη διενέργεια ερευνών στην περιοχή του Καστελόριζου.
Στρατιωτικές, αλλά και διπλωματικές πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις της Άγκυρας, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο μετά και τη χθεσινή εξέλιξη. Είναι που το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κωνσταντινούπολη συνέβαλε στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έγιναν σαφείς οι ελληνικές θέσεις!!!
Με τη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε χθες η Τουρκία στον ΟΗΕ αμφισβητεί ξεκάθαρα το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση βέβαια του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας.
Όμως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας (δεν το έχει υπογράψει άλλωστε) και επανέρχεται στις «γκρίζες ζώνες», αμφισβητώντας αφενός την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και το γεγονός ότι αυτά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Επιδιώκει συνδιαχείριση του Αιγαίου μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό, συνεπώς και συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στα διεθνή φόρα, όπως τον ΟΗΕ.
Η Άγκυρα κινείται βήμα-βήμα αλλά η ελληνική κυβέρνηση αγρών ηγόραζε ακόμη και όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπα κατάμουτρα στο Σαμαρά «καζάν – καζάν», δηλαδή συνεκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ. Αφού εδώ και χρόνια καθημερινά αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενη την ελληνική υποχωρητικότητα (Ύμια, παραβάσεις του FIR Αθηνών, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, «κρουαζιέρες» μέχρι τη Εύβοια με παραβίαση των χωρικών υδάτων, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ασκήσεις χωρίς άδεια, αμφισβήτηση νησιών όπως το Καστελόριζο και ένα σωρό άλλες προκλήσεις), τώρα φτάνει στο διαταύτα.
Ή θα εκμεταλλευτούμε μαζί τους υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και μέχρι τη Μεσόγειο, σβήνοντας από τον χάρτη την ύπαρξη ελληνικών νησιών ή θα πάμε σε πόλεμο. Ευθεία απειλή με casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα μονομερώς προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Η απάντηση από την ελληνική πλευρά είναι «πως θα διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο». Το ερώτημα είναι πώς, όταν το Ναυτικό δεν έχει καύσιμα για τα πλοία και η Αεροπορία ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη ελέω τρόικας και κυβέρνησης..

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

2ο Γυμνάσιο Νάουσας: Από τις εικόνες των βυζαντινών αγίων στις εικόνες της τηλεόρασης

Tην Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013 η Β' τάξη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των μαθημάτων της Μεσαιωνικής Ιστορίας και της Τεχνολογίας και με συνοδούς τις καθηγήτριες κυρίες Μ. Βαρσαμίδου και Μ.Τσελεπίδου και τον καθηγητή κύριο Μ. Ελευθεριάδη.

Η πρώτη στάση ήταν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ένα μουσείο - στολίδι για την πόλη, βραβευμένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μέσα σ'αυτήν την κιβωτό του Βυζαντινού πολιτισμού, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν με τη βοήθεια των δύο έμπειρων ξεναγών του Μουσείου και να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, από τα πρωτοβυζαντινά ως τα μεταβυζαντινά χρόνια. Θαύμασαν από κοντά αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης,όπως τα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες των παλαιοχριστιανικών τάφων, τον χρυσοκέντητο επιτάφιο της Θεσσαλονίκης, τις βυζαντινές εικόνες της εποχής των Παλαιολόγων. Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή με αντικείμενα της καθημερινής ζωής των βυζαντινών, από τα ταπεινά σκεύη και εργαλεία των φτωχών ανθρώπων ως τα χρυσά περικάρπια μιας βυζαντινής αρχόντισσας.
Βγαίνοντας από τις σκοτεινές αλλά υποβλητικές αίθουσες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, τα παιδιά πέρασαν απέναντι, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου τα υποδέχτηκαν οι άνθρωποι του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης της ΕΡΤ 3. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα ραδιοφωνικά στούντιο από τον κύριο Γιώργο Καλιεντζίδη, προϊστάμενο του Γ' Προγράμματος της ΕΡΤ3. Στις εγκαταστάσεις της τηλεόρασης η κυρία Μαρία Τσακίρη, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της ΕΡΤ3, παρουσίασε σύντομα την ιστορία της τηλεόρασης στην Ελλάδα και καθοδήγησε τα παιδιά σε ένα διαδραστικό μάθημα για την πραγματοποίηση μιας ενημερωτικής εκπομπής. Οι προβολείς στο στούντιο άναψαν, ο εικονολήπτης κύριος Ανδρέας Καπετάνος άνοιξε την κάμερα και όσα παιδιά ήθελαν έγιναν για λίγο δημοσιογράφοι και παρουσιαστές εκφωνώντας το δικό τους δελτίο ειδήσεων ή "ανακρίνοντας" με δύσκολες ερωτήσεις έναν από τους συνοδούς καθηγητές τους. Κάποιοι και κάποιες είχαν τρακ, άλλοι ήταν πιο άνετοι μπροστά στο φακό, αλλά ήταν φανερός ο ενθουσιασμός όλων για τη συμμετοχή σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Από τη βυζαντινή εικόνα στην τηλεοπτική και από τον μυστηριακό κόσμο του Βυζαντίου στον λαμπερό κόσμο της τηλεόρασης. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια εκδρομή;

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ


Το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013 διαθέτουμε λάδι, τυρί, αλεύρι, πατάτες, όσπρια, κρεμμύδια, λαχανικά, ελιές, μέλι, σκόνη πλυντηρίου, υγρό πιάτων, μαλακτικό, χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, χλωρίνη και πολλά άλλα προϊόντα. Πιστεύουμε ότι τα είδη διατροφής, όπως άλλωστε και το ρεύμα, το νερό, η περίθαλψη και η
εκπαίδευση είναι αγαθά κι όχι εμπορεύματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, το Κίνημα άμεσης διάθεσης δεν είναι εγχείρημα φιλανθρωπίας ή ελεημοσύνης, είναι Κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης και αντίστασης. Καλούμε όλους τους κατοίκους να πλαισιώσουν τις δράσεις μας.

Συνεχίζονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Νάουσα



ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ  ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΟ «ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ» ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με επίκεντρο την παράδοση και  το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» συνεχίστηκαν την Κυριακή (10/3) οι εκδηλώσεις «Νάουσα-Αποκριά 2013», που διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας με τη
συμμετοχή Λαογραφικών Συλλόγων και του Συλλόγου Φίλοι του Καρναβαλιού.

«Από τότε ως τώρα..»



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το παιδικό αποκριάτικο Μασκέ Πάρτι, του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Αράπιτσα» σε συνεργασία με τους «Φίλους του Καρναβαλιού» και το ταβερνείο «Τέσσερις Εποχές» το απόγευμα της Παρασκευής.
Σημειώνουμε πως ο  μπουφές με παραδοσιακά Ναουσέικα φαγητά κατά την περίοδο της αποκριάς ήταν δια χειρός  Δημήτρη Μάντσιου.

Επίσης, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 στις 9μ.μ. “η Αράπιτσα” διοργανώνει υπό τους ήχους μιας μακεδονικής και μιας θρακιώτικης μπάντας το Ετήσιο Αποκριάτικο Γλέντι της στις “Τέσσερις Εποχές” στον Άγιο Νικόλα. Η τιμή πρόσκλησης είναι 20 ευρώ και περιλαμβάνει φαγητό και απεριόριστο ποτό. Προσκλήσεις προπωλούνται στο κατάστημα κοσμημάτων “Χριστοδούλου”.
naousanews.gr

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Έρχονται στην Αθήνα οι αγρότες για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο έξω από το ΥπΑΑΤ


Έρχονται στην Αθήνα οι αγρότες για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο έξω από το ΥπΑΑΤ Με πούλμαν, πλοία αλλά δικά τους αυτοκίνητα φθάνουν στην Αθήνα σήμερα Τρίτη, 5 Μαρτίου, εκατοντάδες αγρότες από όλη τη χώρα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν στις 13:00 το μεσημέρι, στην Πλατεία Βάθη, έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Αθήνα. Στην συνέχεια οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγωνιστικών Αγροτικών Μπλόκων, κάλεσε τους αγρότες από όλες τις περιοχές της χώρας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, ενώ ζήτησε από τους εργαζόμενους της πρωτεύουσας «να συμπαραταχθούν με την αγροτιά στη μάχη που δίνει για την επιβίωσή της». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ζητούμενο είναι μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη με γνώμονα «την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών». Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και τα μέλη της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών.
agrotypos.gr

"Ιστορικό Λεξικό του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος"


Στις 8 του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εμείς θα κάνουμε παρέα με έναν άντρα! Θα είμαστε στην παρουσίαση του βιβλίου "Ιστορικό Λεξικό του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος" του Γιώργου Αλεξάτου, που συνδιοργανώνουν ώρα 7 μ.μ. το "Βιβλιοπωλείο της Ρένας" και το πολιτιστικό καφενείο "ΣΕΙΡΙΟΣ" στον όροφο του καφέ.

Ντροπή!



Λίγες μέρες πριν την έναρξη της αποκριάς και κάποιοι αλήτες (για να μην τους χαρακτηρίσουμε αλλιώς) διέλυσαν ένα από τα άρματα του συλλόγου και έκλεψαν όλη την ξυλεία (αξίας αρκετών χρημάτων).
Αυτή η πράξη τους δεν θα περάσει έτσι αφού ήδη έχει ενημερωθεί η αστυνομία
και ξεκίνησαν διαδικασίες .
Τα μέλη του συλλόγου ήδη αρχίσαμε την ανακατασκευή του άρματος που θα βγει
πανέτοιμο και πάλι την τσικνοπέμπτη προς πείσμα αυτών που ήθελαν το αντίθετο.
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ σ αυτούς που δεν σεβάστηκαν τα χρήματα, τον κόπο
και το τρέξιμο τόσων ανθρώπων, που από μεράκι και αγάπη για το καρναβάλι
άδω και πολλούς μήνες έχουν εγκαταλείψει οικογένειες και δουλειές ώστε να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους.
 
Φίλοι Καρναβαλιού Νάουσας

Εγκαινιάστηκε από τον Θεόδωρο Καράογλου η έκθεση φωτογραφιών και κειμηλίων για τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913



Η έκθεση φωτογραφιών και κειμηλίων με θέμα τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, εγκαινιάστηκε στην αίθουσα τέχνης «Ναϊάς» το βράδυ του Σαββάτου (2/3) από τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Βίντεο: Νάουσα - Λευκάδια 0 - 0


Tελέστηκε το μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Μαχαιρά


Παρουσία του νέου Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη,  τελέστηκε στην Ιερά Μονή Μαχαιρά το ετήσιο μνημόσυνο του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. Ακολούθησε τρισάγιο στο κρησφύγετο του ήρωα και αναπαράσταση της μάχης του Μαχαιρά.    
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρέσβης της Ελλάδας, Βασίλης Παπαϊωάννου.
H ιστορία του "Σταυραετού"
Ο Σταυραετός του Μαχαιρά γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1928 στο χωριό Λύση στην πεδιάδα της Μεσαορίας. Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο Αμμοχώστου, ο Αυξεντίου πήγε για σπουδές στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στην Ελλάδα. Παρόλο που δεν κατάφερε να περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις, κατετάχθη στον ελληνικό στρατό και πέρασε από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, ενώ παράλληλα μελετούσε Φιλολογία για να μπει στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
Απολύθηκε από το Στρατό ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού και στη συνέχεια υπηρέτησε για λίγους μήνες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προτού επιστρέψει στην Κύπρο το 1952, όπου εργάστηκε μαζί με τον πατέρα του και αρραβωνιάστηκε.
Στις 20 Ιανουαρίου 1955 ο Γρηγόρης Αυξεντίου συναντάται με τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ, Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή. Ο “Ζήδρος”, έδωσε τον λόγο της Στρατιωτικής του Τιμής, αντί του καθιερωμένου όρκου της ΕΟΚΑ και εντάχθηκε στον αντιαποικιακό αντιστασιακό αγώνα κατά των Άγγλων.
Στις αρχές του Αγώνα, υπηρέτησε ως Τομεάρχης Αμμοχώστου. Την 1η Απριλίου 1955 καταζητήθηκε από τους Άγγλους για συμμετοχή του στον Αγώνα και μετατέθηκε στην επαρχία Κερύνειας, όπου υπηρέτησε ως τομεάρχης, ενώ από τον Δεκέμβριο του 1955 διετέλεσε τομεάρχης Πιτσιλιάς, μέχρι τις 3 Μαρτίου 1957 όπου έπεσε μαχόμενος.
Ο Αυξεντίου είχε επικηρυχθεί για το ποσό των 250 λιρών. Κατόπιν πληροφορίας, οι Άγγλοι εντόπισαν το κρησφύγετο του κοντά στον Μαχαιρά και στις 3 Μαρτίου το περικυκλώνουν. Μετά από πολύωρη μάχη και αφού ο ίδιος αρνήθηκε να παραδοθεί οι Άγγλοι αποικιοκράτες, τον καίνε ζωντανό.
Το καμένο σώμα του θάφτηκε στις 4 Μαρτίου στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα φυλακισμένα μνήματα» από τους Άγγλους.

Μισθό 250-300 ευρώ με λιγότερες ώρες εργασίας ζήτησαν 11 πολυεθνικές





«Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φθάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει η δέσμευση του κατώτατου ημερομισθίου. Δώστε μας την ευκαιρία να προσλαμβάνουμε νέους με λιγότερα χρήματα, για να εργάζονται λιγότερες ώρες και λιγότερες ημέρες κάθε εβδομάδα» πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.

Έκαναν κυνομαχίες μέσα σε σταβλο - 17 συλλήψεις στην Κατερίνη



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Στη σύλληψη 17 ατόμων που συμμετείχαν σε κυνομαχίες προχώρησαν χθες, ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση, μέλη του Αστυνομικού Τμήματος Κατερίνης, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας.Οι συλληφθέντες, 13 Έλληνες και τέσσερις υπήκοοι ΠΓΔΜ, ηλικίας 21 έως 55 ετών, παρακολουθούσαν μονομαχία ανάμεσα σε δύο σκύλους σε χώρο σταυλισμού ζώων στην Κατερίνη, ιδιοκτησίας 25χρονης, η οποία διέφυγε τη σύλληψη.
Από την αστυνομική έρευνα στο σημείο και σε τρία οχήματα εντοπίστηκαν επτά σκύλοι, εκ των οποίων ένας νεκρός.
Οι σκύλοι παραδόθηκαν σε κτηνίατρο του δήμου Κατερίνης για περίθαλψη και διενέργεια εξετάσεων.
Η ιδιοκτήτρια του χώρου και ο 41 ετών ιδιοκτήτης αυτοκινήτου, μέσα στο οποίο εντοπίστηκε ένας σκύλος, αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου για την προστασία των ζώων.
Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης.

Μίκης Θεοδωράκης: Δεν κάνω κόμμα


Τις φήμες πως ετοιμάζεται να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία διαψεύδει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες μέρες.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, με ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα», δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να στηρίξει πρωτοβουλίες με στόχους παράλληλους με εκείνους της «Σπίθας», αλλά διευκτινίζει ότι δεν προτίθεται να κινηθεί προς τη δημιουργία κόμματος.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι έχει εκπληρώσει το χρέος του προς τον λαό και την πατρίδα και εύχεται να βρεθεί μια δύναμη που θα εμπνεύσει ξανά.

ΠΓΔΜ: 26 τραυματίες από τα επεισόδια μεταξύ Αλβανών διαδηλωτών και αστυνομίας



Στους 26 ανέρχονται οι τραυματίες από τα χθεσινά βίαια επεισόδια μεταξύ Αλβανών διαδηλωτών και αστυνομίας, στο κέντρο των Σκοπίων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία), τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί και ισάριθμοι διαδηλωτές, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά.
Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή οκτώ ατόμων για συμμετοχή στα επεισόδια. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα αστικό λεωφορείο, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε οκτώ ιδιωτικά οχήματα, σε τέσσερα οχήματα της αστυνομίας και σε δύο πυροσβεστικά οχήματα.
Τα χθεσινά επεισόδια προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης περίπου 1.000 νεαρών Αλβανών οι οποίοι, όπως αναφέρουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι νεαροί σλαβικής καταγωγής, επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν περίπου 10 Αλβανούς στα Σκόπια, το βράδυ της Παρασκευής.
Οι Αλβανοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του UCK και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους διαλύσουν.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι για τα επεισόδια της Παρασκευής μεταξύ νεαρών Σλαβομακεδόνων και αστυνομίας στο κέντρο των Σκοπίων, προσήχθησαν 19 άτομα.
Τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ Αλβανών διαδηλωτών και αστυνομίας ήταν, πάντως, πολύ πιο εκτεταμένα και βίαια από αυτά της Παρασκευής.
Η κατάσταση σήμερα στα Σκόπια είναι ήρεμη, ωστόσο έντονος είναι ο προβληματισμός για τη βία που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες. Αναλυτές στα Σκόπια σημειώνουν ότι τα επεισόδια αυτά επιβεβαιώνουν τον εύθραυστο χαρακτήρα των διεθνοτικών σχέσεων στην ΠΓΔΜ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ν.Α.Σ.Η. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ



Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις τους κολυμβητηρίου, ενημέρωση από την διατροφολόγο Κα Ευαγγελία Καραντουμάνη, προς τους αθλητές του Ναυτικού Αθλητικού Συλλόγου Ημαθίας. Έγινε εκτενείς αναφορά στο πρόγραμμα διατροφής που θα πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές και στις ¨παγίδες¨ που κρύβουν οι καθημερινές μας συνήθειες. Το ενδιαφέρον των αθλητών του συλλόγου ήταν πολύ μεγάλο και εκδηλώθηκε με «βροχή» ερωτήσεων. Στις οποίες η ανταπόκριση την Κας Καραντουμάνη ήταν υποδειγματική, με αποτέλεσμα να καταφέρει να καλύψει τις απορίες και παράλληλα δώσει τις κατευθύνσεις που πρέπει να κινείται η διατροφή των νέων.

Η Παρουσίαση της παραδοσιακής φορεσιάς των Βλάχων - http://naousanews.gr.



Στην κατάμεστη από κόσμο «Παλαιά Πόλη» παρουσιάστηκε η παραδοσιακή φορεσιά των Βλάχων του Αν. Βερμίου. 
Στην ομιλία της η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Νάουσας, κα Αρχοντούλα Τζιμουλίκου, τόνισε πως η διατήρηση των ηθών και των εθίμων όπως και της παράδοσης, ήταν και παραμένει ο σκοπός τους συλλόγου. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως οι Βλάχοι είχαν παρουσία σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα πρωταγωνιστώντας σε αρκετές φάσεις της ιστορίας της χώρας.
Στη συνέχεια η κα Τζιμουλίκου, ευχαρίστησε την κα Μαρία Τσίτση, ιστορικό και μέλος του συλλόγου για την άοκνη προσπάθειά της όπως και την κα Κατερίνα Τόσκα – Πέτκου για την βοήθειά της. Κλείνοντας την ομιλία της ευχαρίστησε τις βλάχικες οικογένειας που για την εκδήλωση προσέφεραν αυθεντικά βλάχικα κομμάτια από τις προσωπικές τους συλλογές.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κος Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ο οποίος είπε χαρακτηριστικά, πως στη Νάουσα υπάρχει ένα κόσμημα αναφερόμενος στο Λαογραφικό Μουσείο του συλλόγου Βλάχων Ναουσας και πως πρέπει να αναδειχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στην παρουσίαση της φορεσιάς, η κα Μαρία Τσίτση, ανέφερε πως η βλάχικη φορεσιά στηρίζεται στην παράδοση που έχει δημιουργηθεί στην εκάστοτε κοινωνία με το πέρασμα του χρόνου. Οι φορεσιές των Βλαχόφωνων Ελλήνων παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή καθώς και κάποια εξέλιξη έστω και βραδεία. Οι Ναουσαίοι Βλάχοι διαθέτουν πλούσια λαική παράδοση και αναμφίβολα μια από τις κυριότερες εκφράσεις της είναι η παραδοσιακή τους ενδυμασία.
Παρόντες στην πετυχημένη εκδήλωση, ήταν ο αντιδήμαρχος κος Ηλίας, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης αλλά και ο Σύλλογος Βλάχων Περιβολιωτών Σκυλιτσίου και περιχώρων, καθώς και πλήθος κόσμου.