Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Στην διεθνή έκθεση τουρισμού του Βελιγραδίου ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Κώστας Καλαϊτζίδης


Σε μια προσπάθεια στήριξης της παρουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην 37 διεθνή έκθεση τουρισμού  « Sajam Turisma» του Βελιγραδίου, η οποία διήρκεσε από τις 19 έως και τις 22 Φεβρουαρίου 2015, παραβρέθηκε στα εγκαίνια και τις εργασίες αυτής της μεγάλης γιορτής τουρισμού της Σερβίας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Κώστας Καλαϊτζίδης.

Στην έκθεση, πέραν της ΠΚΜ, συμμετείχαν τουριστικές επιχειρήσεις, πρακτορεία και ξενοδοχειακές μονάδες από πολλά μέρη της Ελλάδας. Ο κ.αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με ανθρώπους που προβάλουν και στηρίζουν τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας στην σερβική αγορά, η οποία διαθέτει ένα σημαντικό τουριστικό ρεύμα προς τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, διαπιστώνοντας το ενδιαφέρον των tour operators της γείτονος χώρας να εντάξουν στα τουριστικά τους προγράμματα την Ημαθία.

Στο περιθώριο της επίσκεψης ο κ.Καλαϊτζίδης, είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον πρέσβη της χώρας μας στο Βελιγράδι κ.Οικονομίδη , ανταλλάσσοντας απόψεις για την σύσφιξη των τουριστικών επαφών και οικονομικών συναλλαγών της Π.Ε Ημαθίας με την Δημοκρατία της Σερβίας. « Ήταν πολύτιμες οι εμπειρίες που αποκόμισα από την τουριστική έκθεση του Βελιγραδίου. Η Ημαθία χρειάζεται άμεση ενεργοποίηση  των φορέων της που ασχολούνται με τον τουρισμό, ώστε να καταστεί εφικτή η δημιουργία ενός αντίστοιχου οργανισμού που θα την εκπροσωπεί επίσημα σε επόμενες αντίστοιχες εκθέσεις, σε όλη την Ευρώπη.

Η ολοκλήρωση του Μουσείου των Αιγών σε λίγους μήνες, η αναστύλωση του ανακτόρου του Φιλίππου, οι μοναδικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί μας βυζαντινοί θησαυροί, σε συνδυασμό με εναλλακτικές μορφές ορεινού τουρισμού, μας δίνουν την δυνατότητα να αναπτυχθούμε τουριστικά ως Ημαθία στην αγορά της Σερβίας και όχι μόνο. Θεωρώ επιτακτική αναγκαιότητα τον συντονισμό των προσπαθειών σε αυτό τον τομέα, όλων των φορέων του τόπου μας. Από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο, τους τουριστικούς πράκτορες, τους ξενοδόχου και τους επαγγελματίες μας» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. αντιπεριφερειάρχης.

«Μάρτυς μου ο Θεός» του Μάκη Τσίτα με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη για 4 μόνο παραστάσεις



·        
Η εταιρεία θεάτρου GAFF παρουσιάζει το έργο του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός», που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαικής Ένωσης 2014 για 4 μόνο παραστάσεις 1 και 2 Μαρτίου 2015 στη Νάουσα στον Πολυχώρο Πολιτισμού Βέτλανς.  

Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα του 2004, ο Χρυσοβαλάντης -ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός αλλά οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία-, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του άνεργος και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με την πραγματικότητα. Όλοι –οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του– τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή.
 

Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο - δραματουργική επεξεργασία: Μάκης Τσίτας

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη

Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνογραφική επιμέλεια: Σοφία Καραγιάννη - Λίνα Παγώνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μυρτώ Αθανασοπούλου  
Φωτογραφίες: Νικολέτα Γιαννούλη,Χάρης Λυγούρας  

Παίζει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης  

Η παράσταση θα γίνει στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Πολυχώρου Πολιτισμού VETLANS την Κυριακή 1 Μαρτίου μια παράσταση στις 6:00 μμ  και μία στις 9:00 μμ και την Δευτέρα 2 Μαρτίου μια παράσταση στις 6:00 μμ και μια στις 9:00μμ

Εισιτήρια : Γενική είσοδος 7 ευρώ
ΠΡΟΠΏΛΗΣΗ 12 ευρώ τα 2 ΑΤΟΜΑ

Προπώληση στο λογιστικό γραφείο του Γιάννη  Ιωσηφίδη - Κ. Δημητριάδη 12

Χορηγός Επικοινωνίας www.naousanews.gr

Η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας στην έκθεση Detrop στη Θεσσαλονίκη



Στην 24η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Συσκευασίας “Detrop” η οποία διοργανώνεται από τη ΔΕΘ- HELEXPO από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2015, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας πολιτικής.
·        


Προς αυτή την κατεύθυνση, υλοποιούμε στοχευμένες δράσεις για την ανάδειξη της αγροτικής οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας. Για μία ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει δυναμικά, σε μία ιδιαίτερα σημαντική διεθνή διοργάνωση, τη Detrop. Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας, 64 πρότυπες επιχειρήσεις από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιάσουν εκλεκτά τοπικά προϊόντα, τα οποία προσδιορίζουν την ισχυρή ταυτότητα και φήμη των περιοχών προέλευσής τους. Στόχος της συμμετοχής μας είναι η αποτελεσματική ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας αυτών των “ προϊόντων- σημαία” και η προώθησή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού» δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή της Π.Κ.Μ. ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα της, θα υποδέχονται τους επισκέπτες της 24ης Detrop στο περίπτερο No 12. H 24η Detrop θα προσφέρει στους επισκέπτες της μία αποκλειστική ξενάγηση στα μοναδικά ελληνικά, μεσογειακά, πιστοποιημένα προϊόντα, προϊόντα Π.Ο.Π.(Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και Ε.Π.Ι.Π. (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα).

Στόχος της διοργάνωσης είναι η γνωριμία των επαγγελματιών του κλάδου των τροφίμων-ποτών και γευσιγνωστών από την Ελλάδα και το διεθνή χώρο με τα προϊόντα και τους παραγωγούς τους. Στο πλαίσιο της έκθεσης και με γνώμονα πάντα την ποιοτική και όχι ποσοτική παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, η ΔΕΘ-HELEXPO θα φιλοξενήσει ένα σημαντικό αριθμό εμπορικών επισκεπτών (δίκτυα διανομής, s/m, h/m, καταστήματα delicatessen κ.λπ.) από όλη την Ευρώπη, την Αμερική, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια με τους οποίους προγραμματίζονται προκαθορισμένες Β2Β συναντήσεις. Η έκθεση πλαισιώνεται από μια σειρά παραλλήλων εκδηλώσεων σε συνεργασία με σημαντικούς οργανισμούς του εξωτερικού με στόχο την προσέλκυση εξειδικευμένων επισκεπτών από το διεθνή χώρο και την Ελλάδα, αλλά και την προβολή της έκθεσης μέσω αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ποντιακό Γλέντι στο 5ο Δημοτικό Σχολείο


Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 12:30 μ.μ., στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο Ποντιακό Γλέντι, από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.
 Πολύ κέφι, τραγούδι και χορός με τους Στάθη Νικολαΐδη (Τραγούδι), Δημήτρη Ξενιτόπουλο (Λύρα), Κώστα Ζώη (Νταούλι) και Δημήτρη Φουντουκίδη (Πλήκτρα). Σας περιμένουμε όλους...! Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στη Νάουσα το Βαλκανικό Πρωτάθλημα ΜΤΒ 2015




Τον Δήμαρχο Νάουσας κο Νίκο Κουτσογιάννη επισκέφθηκε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, κ. Θανάσης Τερζής, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της ΕΠΣΜΑΘ Παύλο Παπαδόπουλο και τον Ταμία της Ε.Ο.Π. Παναγιώτη Πριστούρη.
 
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διοργάνωση του διεθνή αγώνα Ορεινής Ποδηλασίας κατηγορίας S2 και Βαλκανικού Πρωταθλήματος, που θα πραγματοποιηθεί στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας, στις 5 Ιουλίου 2015, με τη συνεργασία της Ε.Ο.Π. και του Δήμου Νάουσας, ενώ θα γίνουν και παράλληλες εκδηλώσεις.
 
Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Π. ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Νάουσας για την στήριξή του στη διοργάνωση .Πρόθεση της Ε.Ο.Π., τόνισε ο κ. Τερζής, είναι να πραγματοποιηθεί ένας Διεθνής αγώνας υψηλών προδιαγραφών, αναδεικνύοντας παράλληλα την Πολιτιστική και Τουριστική ταυτότητα του τόπου.
 
Ο Δήμαρχος Νάουσας κος Κουτσογιάννης δήλωσε ότι είναι λάτρης του αθλητισμού και του ποδηλάτου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη διοργάνωση σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων και πέρα των αστικών κέντρων.
 
Σε ανάμνηση της πρώτης επαφής μεταξύ των δύο πλευρών, ο Πρόεδρος κος Τερζής δώρισε στον κο Κουτσογιάννη τη φανέλα της Εθνικής ομάδας (φωτό).
 
Για την οριστικοποίηση και αποσαφήνιση των λεπτομερειών της συνεργασίας στη διοργάνωση αυτού του σημαντικού αγώνα, θα πραγματοποιηθεί και άλλη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Βαριά ποινή στον οδηγό νταλίκας για την καραμπόλα στην Εγνατία

Συνολική ποινή φυλάκισης 29,5 ετών, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας στον 40χρονο Ρουμάνο οδηγό νταλίκας, που παραπέμφθηκε σε δίκη, για το πολύνεκρο δυστύχημα που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στην Εγνατία οδό, κοντά στον κόμβο της Βέροιας.
 Ο τραγικός απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος ήταν έξι νεκροί και 31 τραυματίες.
Βαριά ποινή στον οδηγό νταλίκας για την καραμπόλα στην Εγνατία
Κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικής βλάβης, κατά συρροή, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή προς 5 ευρώ ημερησίως, πράγμα που σημαίνει ότι εφόσον καταβάλει τα χρήματα θα αφεθεί ελεύθερος, καθώς η έφεση δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Η νταλίκα που οδηγούσε ο 40χρονος έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε δεκάδες οχήματα που εκείνη την ώρα ήταν ακινητοποιημένα, στο ύψος της Μέσης Ημαθίας, περιμένοντας να ολοκληρωθούν εργασίες της ΔΕΗ και να δοθεί στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας. Στην απολογία του επικαλέστηκε βλάβη στα φρένα της νταλίκας και υποστήριξε ότι ήταν ελλιπής η προειδοποιητική σήμανση.
Πάντως, η έρευνα, για περαιτέρω ευθύνες γύρω από τις συνθήκες του πολύνεκρου δυστυχήματος, συνεχίζεται από τον ανακριτή Βέροιας.

Πρόνοια για να μην απειληθούν φέτος οι εξαγωγές ροδακίνων



Τζουβάνου Αλεξάνδρα|  17/02/2015 - 04:45 μμ
Την επαγρύπνηση της πολιτικής ηγεσίας για την έγκαιρη καταβολή των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και την εφαρμογή των μέτρων αποζημίωσης των παραγωγών, στα πλαίσια των ζημιών που θα προκαλέσει η πιθανή συνέχιση του ρωσικού εμπάργκο με ευνόητες συνέπειες για τους παραγωγούς, ζήτησαν οι παραγωγοί των Ο.Π. Ημαθίας και Κοζάνης, σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Ο.Π. Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης με τον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, το μεσημέρι της Τρίτης 17 Φεβρουαρίου.
    Προς ώρας δεν υπάρχει καμία επίσημη διαβεβαίωση που αφορά στη συνέχιση των -κατά τα άλλα- βελτιωμένων ελληνορωσικών σχέσεων, αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων., δήλωσε ο κ. Γιαννακάκης. Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος σημείωσε ότι η βελτίωση των σχέσεών μας με τη Ρωσία άπτονται της συνολικής στάσης της Ε.Ε. αλλά και των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με το ρωσικό κράτος και επομένως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα πρέπει να κινηθεί έγκαιρα και δυναμικά και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις.

    Από πλευράς τους, οι Ο.Π. Ημαθίας και Κοζάνης ζήτησαν την νωρίτερη εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για το ροδάκινο, στη περίπτση που και την επόμενη καλλιεργητική σεζόν χρειαστούν, και μάλιστα νωρίτερα από ότι φέτος προκειμένου να αποσυμφορηθεί ει δυνατόν η κατάσταση των παραγωγών. Μάλιστα, ο Χρήστος Γιαννακάκης τόνισε ότι οι περσινές ζημιές δεν είναι εύκολο να αποτιμηθούν και ακούγονται διαφορετικές απόψεις επί του ζητήματος, ωστόσο θέλοντας να δόσει μία πρώτη εντύπωση σημείωσε ότι πέρσι το ελληνικό ροδάκινο πληρώνονταν στο παραγωγό προς 45 λεπτά το κιλό ενώ φέτος έχει πέσει στα 20-22 λεπτά το κιλό ενώ ταυτόχρονα παρήχθησαν 200.000 τόνοι καλό επιτραπέζιο ροδάκινο. Η ανισοκατανομή αυτή τιμής και ύψους παραγωγής, δεδομένου του υψηλού κόστους, συνεπάγεται ότι φέτος οι παραγωγοί, οι οργανώσεις και η βιομηχανία αντιμετωπίζουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση.

    Επιπλέον, ο Χρήστος Γιαννακάκης εξέφρασε τη πικρία ότι οι ομάδες παραγωγών Ημαθίας και Κοζάνης κατατάσσονται στους αδικημένους των έκτακτων πληρωμών ύψους 33 εκατ. ευρώ, που είχε πραγματοποιήσει προεκλογικά και επιλεκτικά ο πρώην υπουργός ΥπΑΑΤ Γιώργος Καρασμάνης, αφού ουσιαστικά οι μόνοι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Ημαθίας που είχαν πληρωθεί τότε ήταν από τον Α.Σ.Νάουσας. Ο κ. Γιαννακάκης εξέφρασε την προσδοκία ότι μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου θα έχουν καταβληθεί τα χρήματα και στους υπόλοιπους ροδακινοπαραγωγούς.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ο.Π. Ημαθίας δήλωσε ότι η αγορά της Ρωσίας αποτελεί αναντικατάστατη αγορά-στόχο για τα ελληνικά ροδάκινα, νεκταρίνια, εσπεριδοειδή, κεράσια και ακτινίδια που παράγει η Ο.Π. Ημαθίας, ωστόσο ήδη η Ο.Π. έχει δρομολογήσει συναλλαγές με αραβικές χώρες, συνάπτοντας 3ετές πρόγραμμα συνεργασίας αλλά και με σκανδιναβικές χώρες όπως η Νορβηγία και η Δανία στις οποίες επίσης έχει εξάγει τα προϊόντα του, προκειμένου να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών από το ρωσικό εμπάργκο.
    agronews.gr