Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Canto A Tempo: Μια διαφορετική χορωδία




Μια χορωδία διαφορετική, 60 παιδιά που απολαμβάνουν  να τραγουδούν, να χορεύουν και να ξεσηκώνουν το κοινό  με τον ήχο και την εικόνα τους.
Είναι η Canto A Tempo και σας προσκαλεί  στη 2η Συναυλία της για τη Λήξη του Χορωδιακού Έτους  με ένα πρόγραμμα, που θα σας παρασύρει  στο τραγούδι και τη χαρά.
Θα σας περιμένουμε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015 στις 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσεων στη Γραμματεία της Εστίας Μουσών από τις 2 Ιουνίου.

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δ. Ω. Νάουσας Εστία Μουσών
Οι υπεύθυνες μουσικοί, Δήμητρα Μητρέντση & Μαρία Πέτκου

Ασύδοτη ρίψη σκουπιδιών σε κοινόχρηστους χώρους

 



Η κατάσταση με την ασύδοτη ρίψη σκουπιδιών σε κοινόχρηστους χώρους και δρόμους είναι απογοητευτική.
Καθαρίζουμε με προσωπικές δαπάνες τον κεντρικό δρόμο εισόδου της Κοινότητας από σακούλες, πλαστικές φιάλες, χαρτιά και την επόμενη ημέρα η εικόνα είναι ίδια.
Επίσης ο χώρος του γεμιστικού βυτίων μέχρι το μεσημέρι της 27-5-2015 εμφάνιζε την κατάσταση, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία (τριτοκοσμική κατάσταση).
Η εικόνα που εμφανίζει το χωριό με όλους τους βρόμικους χώρους επικρίθηκε τις τελευταίες ημέρες και από ξένους τουρίστες.
Η ευθύνη κύρια είναι των πολιτών και ραντιστών και βέβαια ευθύνη έχει και ο Δήμος που δεν τοποθετεί περισσότερους κάδους και δεν διενεργεί πιο συχνή αποκομιδή των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων.
Μετά το μεσημέρι η κατάσταση άλλαξε, αφού μαζί με τις εθελόντριες και εθελοντές (Υφαντίδου Βάσω, Καρυπίδου Νίκη, Ορδουλίδου Γεωργία, Ελευθεριάδου Χρύσα, Μακρίδου Ιωάννα, Λυκίδη Αναστασίου, Αλιτζανίδη Ηλίας και εμού της Προέδρου) καθαρίσαμε το χώρο και εμφανίζει την εικόνα στη δεύτερη φωτογραφία.

Πόσες ημέρες θα είναι καθαρός ο χώρος ; Θα σεβαστούν οι πολίτες-ραντιστές το περιβάλλον και την προσπάθειά μας ; Ή θα αποδείξουν για μία ακόμη φορά ότι έχουν έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας ;

Η Πρόεδρος Κοινότητας Λευκαδίων
            Τομπουλίδου Ζωγράφα

Πολύ καλή εμφάνιση της Κολυμβητικής Ακαδημίας Νάουσας στους «Μακεδονικούς 2015»


Με άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα επέστρεψαν οι αθλητές της αγωνιστικής μας ομάδας από τους  Διεθνείς αγώνες «Μακεδονικοί 2015» που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Μαίου.
Στους αγώνες συμμετείχαν περισσότεροι από 560 αθλητές και αθλήτριες από Ελλάδα και εξωτερικό, με πολλούς πρωταθλητές Ελλάδας αλλά και Ευρώπης ανάμεσά τους, δίνοντας άλλη αίγλη στους αγώνες.
Για λογαριασμό της Κ.Α. Νάουσα συμμετείχαν οι:
Νούση Ναυσικά: προκρίθηκε σε 2 μεγάλους τελικούς. Στα 100μ πρόσθιο κατετάγη 5η πιάνοντας και το όριο για το πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών και στα 200μ πρόσθιο, όπου κατετάγη 8η.  Έκανε ακόμη 2 νέα ατομικά ρεκόρ.
Γεωργογιάννης Νίκος: 2 νέα όρια για το πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών, στα 100μ ελεύθερο και τα 100μ πρόσθιο καθώς και 3 νέα ατομικά ρεκόρ. Επίσης με την επίδοση του στα 100μ ελεύθερο έγινε ο πρώτος Ναουσαίος που κολύμπησε κάτω από 1.00’’.
Ταχυδρομίδου Δέσποινα: προκρίθηκε σε 1 μεγάλο τελικό στα 200μ πεταλούδα όπου κατετάγη 5η στην κατηγορία Γυναικών και 1η στην κατηγορία της (παγκορασίδες β) με νέο ατομικό ρεκόρ καθώς και σε 2 μικρούς τελικούς στα 100μ πεταλούδα και 400μ Μ.Α., πετυχαίνοντας συνολικά 4 νέα ατομικά ρεκόρ.
Δημούλα Ευγενία: κατετάγη 3η στο μικρό τελικό των 800μ ελεύθερο με εξαιρετική εμφάνιση και νέο ατομικό ρεκόρ. Νέο ατομικό ρεκόρ σημείωσε και στα 400μ ελεύθερο.
Δρενοβιάδης Κωνσταντίνος: Η φυσική του κατάσταση βελτιώνεται συνέχεια μετά τη μακρόχρονη απουσία του. Αποτέλεσμα, 4 νέα ατομικά ρεκόρ σε 50-100-200 πρόσθιο και 50 ελεύθερο.
Πλουμπίδου Ανθή: πολύ καλή εμφάνιση πιάνοντας τα πρώτα 2 όρια στα 50μ ύπτιο και τα 50μ πρόσθιο, εξασφαλίζοντας την συμμετοχή της στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατηγοριών. Συνολικά έκανε 4 νέα ατομικά ρεκόρ.
Γιαννακίδου Αφροδίτη: Αξιόλογη πρόσπαθεια μετά τον πρόσφατο τραυματισμό της. Νέο ατομικό ρεκόρ στα 50μ πεταλούδα.
Καρατσιώλη Κατερίνα: Πολύ καλή προσπάθεια και 2 νέα ατομικά ρεκόρ.
Ο προπονητής του αγωνιστικού τμήματος Λαζαρίδης Βασίλης δήλωσε: παρά την κούραση των εξετάσεων αλλά και των προπονήσεων είμαι πολύ ευχαριστημένος από τις επιδόσεις όλων των αθλητών μου. Συμπληρώσαμε το παζλ με τους αθλητές που θα συμμετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριων, αφού όλοι όσοι είχαν στόχο τα όρια από την αρχή της χρονιάς, κατάφεραν να πιάσουν τουλάχιστον 2. Πετύχαμε πολλά νέα ατομικά ρεκόρ, κάποιους πολύ καλούς χρόνους σε πανελλήνιο επίπεδο και συνεχίζουμε με αισιοδοξία την προετοιμασία μας για τους Πανελλήνιους αγώνες κατηγοριών τον Ιούλιο.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τον σχεδιασμό Χάρτας Υγείας στην Ημαθία συζήτησαν ο δήμαρχος Νάουσας και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο

    ygeia naousa
    Ο σχεδιασμός μιας Χάρτας Υγείας σε επίπεδο Ημαθίας ήταν το αντικείμενο συνάντησης του Δημάρχου Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη με το σωματείο εργαζομένων της Μονάδας Βέροιας του Νοσοκομείου Ημαθίας. Ο Πρόεδρος του σωματείου Γιάννης Βοργιατζίδης και το μέλος Βασίλης Κωνσταντινόπουλος ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για τις προσπάθειές τους αναφορικά με τη δημιουργία μιας επιτροπής αποτελούμενης από τους εμπλεκόμενους με την Υγεία φορείς και τους αιρετούς θεσμούς της Αυτοδιοίκησης, με στόχο τον σχεδιασμό και την κατάθεση πρότασης για έναν Χάρτη Υγείας που θα άρει τις αντιπαλότητες μεταξύ των δύο Μονάδων Υγείας και θα σχεδιάσει σε βάθος δεκαετίας την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους προς όφελος των πολιτών και των ασθενών.
    Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τα δύο μέλη του σωματείου εργαζομένων της Μονάδας Βέροιας στάθηκαν αλληλέγγυοι στα προβλήματα της Μονάδας Νάουσας, που στην περίοδο αυτή είναι πιο έντονα.
    Από την πλευρά του ο Δήμαρχος συμφώνησε με τον σχεδιασμό του σωματείου, μιλώντας για ενιαία αντίληψη των πραγμάτων στον τομέα της Υγείας. Εστίασε επίσης στην ανάγκη εξειδίκευσης των δύο Μονάδων Υγείας Βέροιας και Νάουσας σε συγκεκριμένα αντικείμενα, αλλά και σωστού καταμερισμού του ιατρικού προσωπικού (ακόμη και σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας), με στόχο την ταχύτερη και αρτιότερη εξυπηρέτηση, την καλύτερη παροχή υγείας και τη βιωσιμότητα όλων των Μονάδων Υγείας.

    Το 8ο Φεστιβάλ Παιδικών Ποντιακών Χορών στη Νάουσα

     
    Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας το 8ο Φεστιβάλ ποντιακών χορών των παιδικών χορευτικών τμημάτων που θα γίνει στις 27 και 28 Ιουνίου στις 19:00μ.μ. στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας σε συνεργασία με τον σύλλογο ''ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ''.
    Το Δ.Σ. του συλλόγου εξασφάλισε σε συνεργασία με επαγγελματίες της πόλης της Νάουσας,οικονομικές επιλογές για διαμονή και εστίαση, καθώς και προτάσεις για επίσκεψη σε αξιοθέατα της περιοχής και βεβαίως την επίσκεψη στην βιβλιοθήκη που στεγάζεται στον σύλλογο, για όσους ενδιαφέρονται να συνδυάσουν την συμμετοχή στο φεστιβάλ με μια εκδρομή.
    Περισσότερες πληροφορίες θα λάβετε από τον πρόεδρο του συλλόγου κ.Φανιάδη Φώτιο στο τηλέφωνο 6972020962.

    «Παρακάθ» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκαδίων "Τα Ανθέμια"

     
    Η Νεολαία του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκαδίων «Τα Ανθέμια» διοργανώνει «Παρακάθ» το Σάββατο 30 Μαΐου 2015 στο γήπεδο μπάσκετ Λευκαδίων.
    Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισιώνουν οι εξής:
    Τσιμενίδης Δημήτριος Λύρα
    Φωστηρόπουλος Θεόδωρος Τραγούδι
    Τσιμενίδης Ειρηναίος Νταούλι
    Τσαντεκίδης Νικόλαος Πλήκτρα
    Λαζαρίδης Μπάμπης Λύρα
    Διαμαντίδης Θάνος Λύρα
    Θα δώσει χορευτική παράσταση το μεσαίο τμήμα του συλλόγου.
    Θα προσφέρονται κρέατα, ποτά και αναψυκτικά.
    Ώρα έναρξης 9μμ.

    Τρίτη 26 Μαΐου 2015

    Προσλήψεις στην VENUS στην Βέροια

    Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βέροιας «VENUS GROWERS» ανακοίνωσε πως δέχεται αιτήσεις για προσλήψεις εποχιακού προσωπικού ηλικίας άνω των 18 ετών, στα γραφεία του Συνεταιρισμού, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 9.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
    1. Αστυνομική ταυτότητα (σε φωτοτυπία),
    2. Α.Φ.Μ. (σε φωτοτυπία του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της βεβαίωσης απόδοσης),
    3. Αρ. Μητρώου ΙΚΑ (φωτοτυπία ενός μηχανογραφημένου αποσπάσματος ή του δελτίου απογραφής),
    4. Α.Μ.Κ.Α. (σε φωτοτυπία),
    5. Πιστοποιητικό υγείας εργαζομένων σε εργοστάσια υγειονομικού ενδιαφέροντος (επικυρωμένο αντίγραφο),
    6. Βιβλιάριο καταθέσεων Τράπεζας Πειραιώς (εάν υπάρχει),
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ:
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ:
    - Ασφαλιστική ενημερότητα ΟΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ:
    - ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ άδειες παραμονής και εργασίας,
    - Διαβατήριο.
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Προσωπικού της εταιρείας.
    Τηλ. 23310 23311, εσωτερικό 123 ή 141 ή 147
    23330 26220 για το Εργοστάσιο της Αλεξάνδρειας
    23310 23311 για το Εργοστάσιο της Βέροιας

    Η ‘Πρόσβαση’ στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

      Από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας ανακοινώθηκαν τα εξής:
      “Την Πέμπτη 21 Μαΐου έγινε στο σχολείο μας ένα Βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Ασφαλής χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών». Το πραγματοποίησαν οι ειδικοί ψυχολόγοι- παιδαγωγοί της «Πρόσβασης» κ. Γεώργου Σοφία, Μπασιούρη Φανή και Τσολάκη Χριστίνα.
      Η αναγκαιότητα της δράσης αυτής προέκυψε μέσα από το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το Μάρτιο με θέμα «Επιθετική συμπεριφορά μέσα στο σχολικό περιβάλλον», όπου διαπιστώθηκε ότι αρκετά  παιδιά ασχολούνται συστηματικά με παιχνίδια βίας.
      Οι τάξεις χωρίστηκαν ανά δύο και οι κυρίες ενημέρωσαν τα παιδιά για το θέμα και κουβέντιασαν μαζί τους, με τρόπο προσαρμοσμένο στις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες. Επίσης έγιναν προβολές σχετικές με το θέμα. Η δράση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πιστεύουμε χρήσιμη για τα παιδιά.
      Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στην Εστία Μουσών ομιλία για το ίδιο θέμα, που απευθυνόταν στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Ομιλήτρια ήταν η ψυχολόγος κ. Φανή Μπασιούρη, η οποία με απλό, μεστό και άμεσο λόγο ανέπτυξε το θέμα και έδωσε χρήσιμες οδηγίες και κατευθύνσεις στους γονείς. Στη συνέχεια ακολούθησε ενδιαφέρουσα  συζήτηση, όπου εκφράστηκαν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες όλων καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων ευχαριστεί θερμά την «Πρόσβαση» για την πάντα πρόθυμη και εποικοδομητική συνεργασία τους.”

      Συνεργασία Δήμου Νάουσας με το ΕΕΕΕΚ



      Μια μόνιμη και ευαίσθητη συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ Νάουσας ξεκίνησε ο Δήμος Νάουσας σε θέματα της απτής καθημερινότητας.
      Τιμώντας τους μαθητές του σχολείου για το τρίτο πανελλήνιο βραβείο στην εκστρατεία Free Mobility με θέμα την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις πόλεις τη Δευτέρα, ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης πρότεινε την ανά τρίμηνο δραστική συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου με το σχολείο και τους μαθητές του, για την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και της προόδου σε θέματα που τους αφορούν, με στόχο μια πιο ελκυστική πόλη, με δικαίωμα στην πρόσβαση για όλες και όλους.
      Το πρώτο ραντεβού συνεργασίας με το ΕΕΕΕΚ Νάουσας ορίστηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 9 το πρωί, με αντικείμενο την αποκατάσταση των διαβάσεων στην πόλη, στο πλαίσιο των προτάσεων της έρευνας που υλοποίησαν οι μαθητές του.
      Άξιο αναφοράς το ότι στη διάρκεια της συνάντησης της Δευτέρας σχολιάστηκε η απουσία αρκετών μαθητών του ΕΕΕΕΚ από το δημαρχείο, αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασής τους σε αυτό. Ο Δήμαρχος τόνισε επ’ αυτού ότι οι σχεδιασμοί της διοίκησης για το νέο Δημαρχείο, εκτός των άλλων θα λύσουν και ζητήματα προσβασιμότητας ΑμΕΑ.

      Ανάβαση στο Άγιο Πνεύμα με τον ΕΟΣ Νάουσας



      Την Δευτέρα 1/6/2015, ημέρα του Αγίου Πνεύματος, ο Ε.Ο.Σ. ΝΑΟΥΣΑΣ θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ανάβαση στην κορυφή Άγιο Πνεύμα, του όρους Βερμίου της Νάουσας.
      Η αναχώρηση θα γίνει στις 08:30π.μ, από το Μικρό Καταφύγιο του Συλλόγου που βρίσκεται στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας, ενώ σε λειτουργία θα είναι και ο εναέριος αναβατήρας του χιονοδρομικού κέντρου. Υπεύθυνος της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Καραγιαννόπουλος Ιωάννης, και οδηγός μονοπατιού ο κ. Φραγκοτσινός Γεώργιος.
      Στο εξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος θα τελεστεί Θεία Λειτουργία. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή από τις 20:30-22:00 στα γραφεία του ΕΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ, Β. Φιλίππου 2, τηλέφωνο 2332 0 28567.

      Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

      Χαιρετισμός της βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου στην εκδήλωση τιμής και μνήμης της ΕΛΠΝ για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού



       “Κυρίες και Κύριοι,
      Φίλες και Φίλοι,
      Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης. Είναι ημέρα απόδοσης της οφειλόμενης τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό.
      Ο Ποντιακός Ελληνισμός, από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας γνώρισε συνεχείς διωγμούς. Προσπάθειες για βίαιο εξισλαμισμό με αποκορύφωμα την προσχεδιασμένη και συστηματική δίωξη των Ελλήνων στις αρχές του 20ου αιώνα.
      Όμως, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά δεν ήταν αρκετά, για να κόψουν τους ψυχικούς δεσμούς των ποντίων με την πατρίδα τους. Αμέσως μετά την εγκατάστασή τους στις νέες τους εστίες, οργάνωσαν και έχτισαν με δύναμη, κουράγιο και αξιοπρέπεια την καινούργια τους ζωή, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οικονομική, πολιτιστική και μορφωτική ανάπτυξη της Ελλάδας. Μπόλιασαν με τη ζωντάνια και την ενεργητικότητά τους τους ντόπιους και συμμετείχαν σε όλες τις μεγάλες στιγμές του λαού μας, από την εποποιία του ‘40, της αντίστασης μέχρι και τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, προκοπή και προοπτική. Οι νεότεροι έγιναν άξιοι συνεχιστές μιας ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς από όλες τις εκφάνσεις των δραστηριοτήτων του Ποντιακού Ελληνισμού.
      Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Υποχρέωση όλων μας είναι να τη σεβόμαστε και να τη μελετάμε. Να τη μεταδίδουμε και να μην την ξεχνάμε. Να την προωθούμε και πάνω από όλα να την ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ.
      Γιατί οι πατρίδες είναι σαν τους ανθρώπους, πεθαίνουν από την στιγμή που αρχίζουμε να τις ξεχνάμε.
      Σας εύχαριστώ’’.
       Φρόσω Καρασαρλίδου
      Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ημαθίας
       

      Ρεσιτάλ κιθάρας νέων καλλιτεχνών και μήνας γνωριμίας στο Δημοτικό Ωδείο Νάουσας



       
      Την ερχόμενη Κυριακή 24 Μαΐου και ώρα 11.30 πμ το Δημοτικό Ωδείο φιλοξενεί σε ένα "ματινέ" ρεσιτάλ κιθάρας δύο νέους καλλιτέχνες, τελειόφοιτους σπουδαστές στην τάξη κιθάρας του Θάνου Μήτσαλα. 

      Πρόκειται για τους Αλέξανδρο Χαλκιά και Αναστάση Σιδέρη. Θα ερμηνεύσουν έργα από όλες τις στυλιστικές περιόδους της μουσικής τέχνης των συνθετών Ντόουλαντ, Μπαχ, Λενιάνι, Τζουλιάνι, Βίλα Λόμπος, Μορέλ, κ.ά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών και εντάσσεται στον κύκλο συναυλιών "ταλέντων πράξις". Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
      ΜΗΝΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
      Ξεκίνησε μέσα σε αυτή την εβδομάδα και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 20 Ιουνίου στο Δημοτικό Ωδείο Νάουσας ο δωρεάν μήνας γνωριμίας με τα μουσικά όργανα. Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης δίνει την ευκαιρία και το κίνητρο σε όσους νέους και νέες σκέφτονται στο άμεσο μέλλον να ξεκινήσουν την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, να λάβουν δωρεάν αυτά τα πρώτα μαθήματα γνωριμίας μέσα στον προσφερόμενο δωρεάν μήνα. 
      Παραδίδονται μαθήματα από καταξιωμένους καθηγητές στα παρακάτω όργανα: κλαρινέτο, φλογέρα, τσέλο, βιολί, κιθάρα, πιάνο και βυζαντινή

      3η μέρα εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Χαρίεσσα

       
      Το δημοτικό σχολείο Χαρίεσσας και Μονοσπίτων τίμησε τη μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η Δ/ντρια κα. Κουτσογιάννη Αθηνά και οι δάσκαλοι του σχολείου ανέλαβαν τις μέρες αυτές μέσω της διδασκαλίας την ανάδειξη της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των τραγικών γεγονότων της Γενοκτονίας. Στη συνέχεια τα παιδιά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο αποτύπωσαν με ένα κολάζ ό,τι διδάχθηκαν από τους εκπαιδευτικούς τους.

      Η 19η Μαΐου είναι ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των 353.000 άθαφτων νεκρών Ελλήνων του Πόντου. Η Εύξεινος Λέσχη άνοιξε τις πύλες της στο ίδιο της το "Μέλλον".. τα παιδιά! Οι μικροί μαθητές συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Ευξείνου Λέσχης και χάρισαν το "κολάζ" που με τόσο μεράκι έφτιαξαν, ενώ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κ. Καραγκιοζίδη Κυριάκο 80 ετών και να ακούσουν δια στόματός του του ιστορίες από τον Πόντο. Ο κ. Κυριάκος είναι κατασκευαστής μουσικών οργάνων και έτσι τα παιδιά είχαν την τύχη να μάθουν για την ποντιακή λύρα τόσο για την ιστορία της, όσο για τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής της, ζητώντας στο τέλος να ακούσουν από τον ίδιο και μια μελωδία.
      Στη συνέχεια η γεν. γραμματέας του συλλόγου Ηλιάνα Παμπουχίδου μίλησε στα παιδιά για τις παραδοσιακές φορεσιές των ποντίων μιας και το χώρο κοσμούν δυο εκθέματα, μιας αντρικής και μιας γυναικείας φορεσιάς. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την ποιότητα των υφασμάτων και γενικότερα όλων των λεπτομερειών της κατασκευή τους.
      Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Στέλιος Δάγγας και ο δημοτικός σύμβουλος Θοδωρής Γαϊτανίδης. Αφού άκουσαν τα παιδιά υποσχέθηκαν πως θα είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν. Ο κ. Δάγγας τόνισε πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες και πρέπει να προγραμματιστούν επισκέψεις και από άλλα σχολεία.
      Ήταν μια ουσιαστική και εποικοδομητική εκδήλωση για όλα τα παιδιά. Ο σύλλογος έχει κατασκευάσει ένα μουσειακό πάνελ τοίχου επτά μέτρων ξεκινώντας από τη Μυθολογία και φτάνοντας στο Σήμερα έτσι ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος!
      Η γραμματέας του συλλόγου τόνισε πως αν κάτι πρέπει να μείνει από τη σημερινή εκδήλωση είναι πως "Δίχως μνήμη δεν υπάρχει μέλλον".  Και επικρότησε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των παιδιών. Ανακοίνωσε τέλος πως ένας από τους πρωτεύοντες στόχους του συλλόγου είναι η διατήρηση του πολιτισμού μέσα από την "εκπαίδευση", καθιερώνοντας από την τρέχουσα χρονιά υποτροφία μαθητών, έναν σε κάθε βαθμίδα, (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια), με το συνολικό ποσό των 300 ευρώ.
      Μετά την εκδήλωση τα παιδιά απόλαυσαν γλυκίσματα και χυμούς που επιμελήθηκαν οι μαμάδες του συλλόγου.

      Παρουσίαση πολιτιστικών προγραμμάτων γυμνασίου Ειρηνούπολης

       
      Γεύσεις και αρώματα της Ανατολικής Θράκης και Μικρασίας

      Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαΐου  με μεγάλη επιτυχία στο Γυμνάσιο Λ.Τ. Ειρηνούπολης η παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος της Β’ Λυκείου ‘Γεύσεις ,αρώματα και τραγούδια της Ανατολικής Θράκης και Μικρασίας’. Πλήθος κατοίκων της περιοχής παρακολούθησαν την παρουσίαση από τα παιδιά της Β’ Λυκείου θεατρικού σκετς με σκηνές από το λογοτεχνικό έργο <<Λωξάντρα>> και απόλαυσαν τη μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, Λαβίδα Ειρήνη, που ερμήνευσε χαρακτηριστικά τραγούδια της Ανατολής και Μικρασίας. Ακολούθησε μπουφές με παραδοσιακά φαγητά και γλυκά της Ανατολής που είχαν ετοιμάσει με επιμέλεια τα παιδιά και οι οικογένειές τους και τα οποία απόλαυσαν οι καλεσμένοι.
      Υπεύθυνος πολιτιστικού προγράμματος: Κερεμίδης Ιωάννης

      Συμμετοχή του Γυμνασίου- Λ.Τ. Ειρηνούπολης στο Spring Festival
      Την περασμένη Τετάρτη 13 Μαΐου το Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ειρηνούπολης συμμετείχε με τη μαθήτρια της Β΄ Λυκείου Λαβίδα Ειρήνη στην ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Ημαθίας “Spring Festival”. Η μαθήτρια ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο δυο τραγούδια το “One and only” της Adele και το “Mercy on me” της Christina Aguilera κερδίζοντας κυριολεκτικά τις εντυπώσεις σε μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση στο Χώρο Τεχνών Βέροιας.

      «Λογοτεχνικό και Θεατρικό εργαστήρι»
      Την Πέμπτη 14 Μαΐου παρουσιάστηκε με επιτυχία στους γονείς και το κοινό της Ειρηνούπολης η θεατρική παράσταση «Ανώνυμοι Ερωτοχτυπημένοι» από τους μαθητές της Γ΄ και Α΄ γυμνασίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Γυμνασίου Λ.Τ. Ειρηνούπολης.
      Το έργο απόλαυσαν νωρίτερα σε δύο άλλες παραστάσεις οι μαθητές και καθηγητές του γυμνασίου καθώς και οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου με τους δασκάλους τους.
      Η θεατρική παράσταση ήταν πρωτότυπη βασισμένη σε ιδέα των μαθητών. Ορισμένες σκηνές βασίστηκαν σε διασκευή γνωστών έργων και άλλες σε πρωτότυπα κείμενα από τους μαθητές της ομάδας και την υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος Κα Βασιλείου Μαριορίτσα. Τα σκηνικά, επίσης, φιλοτεχνήθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές.
      Η ανταμοιβή όλων των συντελεστών ήταν το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού.


      Ο Διευθυντής του Σχολείου: Ουζουνίδης Νικόλαος

      Ευχαριστήριο του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη στους συντελεστές της 1ης Γιορτής ΄Άρτου και Ζύμης΄


      Με αφορμή την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η 1η Γιορτή «Άρτου και Ζύμης», αλλά και την αγάπη και τη ζεστασιά με την οποία  την αγκάλιασαν το τριήμερο λειτουργία της, τόσο η Σχολική Κοινότητα ,όσο και οι πολίτες της Ημαθίας, αισθάνομαι την υποχρέωση να καταθέσω για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μου στους συνδιοργανωτές, που μέσα σε λίγο  χρονικό διάστημα, κατάφεραν να ετοιμάσουν  μια τόσο όμορφη και ουσιαστική εκδήλωση.
      Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στον  Δήμαρχο Βέροιας κ. Βοργιαζίδη, τους Αντιδημάρχους, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας κ. Τουλίκα, τον πατέρα Σωσίπατρο, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας κ. Μούσιο τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρτοποιών Βέροιας κ. Κόγια , την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κα Τσιπουρίδου και όλους του επισήμους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
      Στους δυο μεγάλους χορηγούς, τους «Μύλους Λούλη» και την εταιρεία «Στεφάνου» που μας παραχώρησαν με μεγάλη χαρά πολύτιμο μηχανικό εξοπλισμό και τους άριστους τεχνικούς τους, ώστε να μπορέσει η ομάδα αρτοποιών που πλαισίωνε τη γιορτή, να παρασκευάσει εκλεκτά αρτοσκευάσματα.
       Σε όλους τους χορηγούς αρτοπαρασκευαστές από την Ελλάδα και την Ημαθία που μοίρασαν τα εδέσματά  τους, τους μαθητές του Δημόσιου ΙΕΚ Βέροιας, τους μύλους ανά την Ελλάδα που παραχώρησαν την πρώτη ύλη, τους Ημαθιώτες χορηγούς, το ραδιόφωνο Α.ΒΕ.ΝΑ. που κάλυψε αφιλοκερδώς την εκδήλωση και όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα που την πρόβαλλαν.
      Επίσης, για μια ακόμη φορά θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, το Δήμο της Βέροιας για την ουσιαστική συνδρομή του με τις τεχνικές του υπηρεσίες ,καθώς και όλους τους εθελοντές που βοήθησαν για να στηθεί και να λειτουργήσει το δύσκολο αυτό εγχείρημα.
      Κλείνοντας, εύχομαι από καρδιάς, μετά την εμπειρία που αποκομίσαμε από το 3ήμερο αυτό, η Γιορτή «Άρτου και Ζύμης» το επόμενο έτος να είναι ακόμα καλύτερη.


      Κώστας Καλαϊτζίδης
      Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

      Συνάντηση κοινωνικών φορέων της Βέροιας και του βουλευτή Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσα με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

       
      Συνάντηση είχαν στο υπουργείο την Παρασκευή 15 Μαίου 2015 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Δ.Σ του Δημοτικού Συμβουλίου Βεροίας Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου και Αθανάσιος Αποστολόπουλος με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. 
       
      Στην προγραμματισμένη συνάντηση τέθηκαν υπόψη της Υπουργού οι προτάσεις των φορέων με στόχο τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης γύρω από τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης που απασχολούν τον νομό. 
      Συγκεκριμένα συζητήθηκαν, η δημιουργία στέγης για την υποστηριζόμενη διαβίωση παιδιών ΑΜΕΑ, που στερούνται κοινωνικής προστασίας μετά το θάνατο των γονιών τους, το ζήτημα της ολοκλήρωσης και βελτίωσης των δομών της Πρωτοβουλίας για το Παιδί με τη δημιουργία ενός ενιαίου Κέντρου Αναφοράς και Ψυχοκοινωνικής στήριξης της οικογένειας, καθώς και θέματα αναδοχής. Τέθηκε επίσης το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των Ρωμά (του Εργοχωρίου) και της ένταξης του Δημοτικού ιατρείου σε δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας. 
      Η Υπουργός ενημερώθηκε παράλληλα από τους εκπροσώπους των φορέων για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των υγειονομικών Επιτροπών, των δομών Κοινωνικής Ασφάλισης, τη διαδικασία απονομής επιδομάτων και λοιπών παροχών στα ΑΜΕΑ. 
       
      Η Υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση επεξεργασία και επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν στο  επόμενο διάστημα, δείχνοντας ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον και εκφράζοντας τη συμπαράσταση της πολιτείας στην πολύπλευρη δράση των κοινωνικών φορέων της περιοχής. 
       
       
      Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι τοπικών κοινωνικών φορέων, ο κ. Τέλης Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για το παιδί, οι κ. Δανόγλου Χρήστος και Καραγιάννης Χρήστος, Αντιπρόεδρος και μέλος αντίστοιχα του Φιλανθρωπικού και μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου ΑΜΕΑ νομού Ημαθίας «Τα Παιδιά της Άνοιξης».

      Φρόσω Καρασαρλίδου: Μέχρι τέλη Μαϊου η πληρωμή από ΕΛΓΑ όσων δεν πληρώθηκαν ακόμη για το περσινό χαλάζι


       

      Μέχρι τα τέλη Μαϊου θα έχουν πληρωθεί και οι παραγωγοί των περιοχών που δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμη από τις ζημιές του περσινού χαλαζιού. Η βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου μετέφερε στον διοικητή του ΕΛΓΑ τις έντονες διαμαρτυρίες των παραγωγών για την καθυστέρηση αυτή. Η απάντηση που δόθηκε είναι πως η καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες εκταμίευσης του ποσού επειδή απαιτήθηκαν περισσότερα χρήματα από αυτά που
      είχαν προϋπολογιστεί. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΛΓΑ την περασμένη Παρασκευή παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής
      Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου δόθηκε η διαβεβαίωση ότι μέχρι τέλη του Μαϊου θα έχουν τακτοποιηθεί όλοι οι παραγωγοί. Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ
      αναφέρεται ότι εντός του Μαϊου έχουν προγραμματιστεί πληρωμές συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους που είχαν υποστεί ζημιές το 2014 και το
      πρώτο δίμηνο του 2015.

      Τρίτη 19 Μαΐου 2015

      Καλοκαιρινή κατασκήνωση στην Αγία Τριάδα από τον Ζαφειράκη


      Για πρώτη χρονιά φέτος ο Ζαφειράκης, θα λειτουργήσει καλοκαιρινή κατασκήνωση στην Αγία Τριάδα για παιδιά από 7-17 χρονών. Από 19-26 Ιουνίου στο καταπράσινο τοπίο του υπέροχου Βέρμιου, τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν ταυτόχρονα ψυχή-μυαλό και σώμα, μέσα
      από τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετάσχουν.

       Για αρτιότερη οργάνωση, παρακαλείστε να δηλώσετε συμμετοχή έως 10/6 στο ΔΑΚ Νάουσας κάθε Δευτ 18.00-21.00, Τετ 19.30-21.00, Πεμπ 19.30-21.00 και Σαβ 11.00-14.00.

      Επίσης πληροφορίες στα τηλέφωνα 6936716462, 6938997206, 6945410902.

      Δέκα bloggers στην οινοποιητική ζώνη της Μακεδονίας και τον δήμο Νάουσας


      Δεκαμελή ομάδα αρθρογράφων, συγγραφέων, δημοσιογράφων, bloggers, ανταποκριτών, ομιλητών και φωτογράφων του δικτύου Circle of Wine Writers υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης. Ο Δήμαρχος Νάουσας καλωσόρισε εγκάρδια τα μέλη της αποστολής και στη συνέχεια τα ενημέρωσε για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό, κάνοντας ειδική αναφορά στον παραγωγικό ιστό της
      περιοχής και ιδιαιτέρως στο κεφάλαιο του ξινόμαυρου, για το οποίο οι φιλοξενούμενοι εκφράστηκαν με ενθουσιασμό.



      Η ομάδα Circle of Wine Writers φιλοξενήθηκε από την Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» 9-15 Μαΐου σε οινοποιεία της περιοχής. Πρόκειται για αντιπροσωπευτική  παγκόσμια ένωση με κεντρική δραστηριότητά τους την επικοινωνία για το κρασί. Η ομάδα του CWW επισκέφτηκε οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, ενώ γνώρισε ακόμη περισσότερους οινοπαραγωγούς σε ειδικές γευστικές δοκιμές που πλαισίωσαν το πρόγραμμα.



      Μέλος του CWW είναι ο δημοφιλής Έλληνας δημοσιογράφος οίνου και blogger Θόδωρος Λέλεκας, που συνόδεψε την ομάδα στις οινικές διαδρομές του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.

      Προκήρυξη του προγράμματος Leader.Άρθρο του Γιώργου Αδαμίδη, Οικονομολόγου-MSc, Σύμβουλου Ανάπτυξης Φορέων & Επιχειρήσεων

      Προκηρύχθηκε από την Αναπτυξιακή Ημαθίας (ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε.) το τοπικό πρόγραμμα Leader που απευθύνεται σε επενδύσεις ειδικά χωροθετημένες στις πεδινές περιοχές του Νομού Ημαθίας. Για τον Δήμο Νάουσας οι περιοχές από τις οποίες μπορεί κανείς να υποβάλλει την πρότασή του είναι οι Δημοτικές Ενότητες Ανθεμίων και Ειρηνούπολης.

      Προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα (ιδιώτες, εταιρίες, κλπ) για
      ίδρυση νέων ή για επέκταση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται είναι ενδεικτικά: η αξιοποίηση της φυτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής μέσω επενδύσεων μεταποίησης‐ τυποποίησης και εμπορίας (κονσερβοποιία,  χυμοποιεία, διαλογητήρια, αποξηραντήρια, ψυγεία, αποθήκες, παραγωγή μαρμελάδων-γλυκών κλπ), αγροτουριστικές δράσεις (ξενώνες, χώροι εστίασης), εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού (πεζοπορία, mountain bike, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αναρρίχηση κλπ), μονάδες οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, κλπ.

      Η επιδότηση της επένδυσης κυμαίνεται στο 50% ανάλογα με την δραστηριότητα. Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι μέχρι την Δευτέρα 20/07/2015, ώρα 13:00.

      Το γραφείο μας αναλαμβάνει: αναλυτική ενημέρωση, προετοιμασία φακέλων, υποβολή προτάσεων και πλήρη διαχείριση κατά την διάρκεια της ένταξης και της υλοποίησης των έργων, μέχρι και την τελευταία εκταμίευση της επιδότησης.

      Διεύθυνση: Πλατεία Καρατάσου 8, 1ος όροφος (πρώην κινημ. «ΑΓΓΕΛΙΚΑ») στη Νάουσα

      Τηλέφωνα: 23320 23032 και 6947 930360

      Σάββατο 16 Μαΐου 2015

      Ερώτηση για τις καθυστερήσεις επιστροφών ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος προς πολίτες και επιχειρήσεις, κατέθεσε ο Βεσυρόπουλος

        besiropoulos
        Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με την οποία ζητά να ενημερωθεί, για τις καθυστερήσεις στο ρυθμό εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
        Ειδικότερα, ο Βουλευτής Ημαθίας, με αφορμή την γενικευμένη ανησυχία που κυριαρχεί σε επιχειρήσεις και πολίτες, από τις καθυστερήσεις επιστροφών ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος, θέτει δύο συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό, αναφορικά με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες αλλά και για το ρυθμό εξυπηρέτησης, πολιτών και επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.
        Επιπλέον, επισημαίνει, πως ενώ το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την επιστροφή ΦΠΑ εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης, η ιδιότυπη στάση πληρωμών στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο επιβαρύνεται και με την καταβολή τόκων προς τους δικαιούχους.

        Τρίτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο Leader

          leader
          Η ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. προέβη στην 3η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο τοπικό πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER. Το υλικό της προκήρυξης βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. www.anhma.gr 
          Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 20ή Ιουλίου 2015 και ώρα 13:00

          Πληρωμές 25 εκατομμυρίων ευρώ θα κάνει ο ΕΛΓΑ μέσα στον Μάιο


          Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ πραγματοποίησε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τη διοίκηση, τους διευθυντές των περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών και τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Οργανισμού.
          Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ προς τον Αναπληρωτή Υπουργό, έχουν προγραμματιστεί πληρωμές εντός του Μαΐου, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους που είχαν υποστεί ζημιές το 2014 και το πρώτο δίμηνο του 2015.

          Τρίτη 5 Μαΐου 2015

          '''Ο ρ κ ο ς'' στις Παιώνιες Κράστας Βερμίου Και την Κυριακή 10/5/2015 ιερουργίες...

          Του Ηλία Τσέχου
          Και την Κυριακή 10/5/2015, 10 π.μ., από την πλατεία Γιαννακοχωρίου αναχωρούμε για τον τόπο λατρείας της πανέμορφης βασίλισσας των βοτάνων, της παιώνιας, στις αυλές της, στην Κράστα Βερμίου, 6 χιλ. από Ροδοχώρι, απαιτώντας το, κόσμος πολύς, σχολεία!
          Ένα μικρό πλήθος κόσμου, σαράντα έως πενήντα λάτρεις της φύσης και πάθος για την γνωριμία με τις παιώνιες, θαύμασε, λάτρεψε, τραγούδησε, διάβασε ποιήματα, την Κυριακή 3/5/2015, και ''γεωπονήθηκε'' από τον εκλεκτό φίλο Νίκο Μπάμπο...
          Ο Ανδρέας, η Λία, ο Σπύρος, ο Γιώργος, ο Γιώργος, ο Ντίνης, ο Ηλίας, ο Αλέξανδρος, η Λίνα, ο Γιώργος, ο Δημήτρης, η Έλενα, η Αγνή, η Μαρία, η Μαρία, ο Αντώνης, η Μαρία, η Καίτη, η Σωτηρία, η Χαρά, ο Γεράσιμος, η Ελένη...από Έδεσσα, Θεσσαλονίκη, Κοπανό, Βέροια, Νάουσα, Μαρίνα, Γιαννακοχώρι, Ροδοχώρι, Φλώρινα...
          Δ ώ σ α μ ε  ό ρ κ ο αιώνιας αγάπης, λατρείας, επίσκεψης, χαράς, συναντήσεων, με τις παιώνιες, ένα εκρηκτικά ποιητικό γεγονός στα μέρη μας!
          Ναι! Θριαμβολογώ, διότι ο Τάσος και ο Αρθούρος, κατενθουσιασμένοι, Τετάρτη 6/5/2015, θα με οδηγήσουν στην χαρτογράφηση λιβαδιών της παιώνιας, από Αγία Φωτεινή έως Άνω Γραμματικό, που σημαίνει, πρακτικά, από του χρόνου, ένας μήνας επισκέψεων στις παιώνιες Βερμίου, δύο σαββατοκύριακα χαμηλά και δύο ψηλά. Θρίαμβος !
          Παιώνιες, Αιώνιες αγάπες στα μέρη μας!!!
          Κυριακή, 10 π.μ. από την πλατεία Γιαννακοχωρίου η αναχώρηση, εξοπλισμένοι '' θεϊκά'' όλοι οι εκδρομείς και διότι η εκρηκτικότητα της ανθοφορίας δηλώνει την πληρότητά της και επικοινωνίας 6939699902...

          Η Φρόσω Καρασαρλίδου για τις ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες του κάμπου από την ακαρπία

          Επικοινωνία της βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου με ΕΛΓΑ για έναρξη υποβολής των δηλώσεων
          Σοβαρές ζημιές παρατηρούνται στις δενδροκαλλιέργειες του νομού μας, από ακαρπία που οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βροχές του προηγούμενου διαστήματος προκαλώντας την ανησυχία των παραγωγών μας. Για το θέμα ενημερώθηκε η βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου, η οποία επικοινώνησε με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ ζητώντας να πληροφορηθεί τις ενέργειες του οργανισμού για την καταγραφή των ζημιών και την έναρξη υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς. Η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ ενημέρωσε ότι πρόκειται να εκδοθεί ανακοίνωση του οργανισμού για έναρξη υποβολής των δηλώσεων από 6 έως 18 Μαϊου για τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα βερύκοκα.
          --
          Φρόσω Καρασαρλίδου
          Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ημαθίας

          Σάββατο 2 Μαΐου 2015

          Επιτυχία για τον TAEKWON-DOΝάουσα σε Διεθνές Πρωτάθλημα




          Με τη συμμετοχή 330 αθλητών από Συλλόγους 3 χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα) διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο 25 & 26 Απριλίου στη Σόφια της Βουλγαρίας ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Τετράθλου TAEKWON-DO με την επωνυμία LULIN CUP 2015. Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στo Αθλητικό Κέντρο Siconco με διοργανωτές το Υπουργείο Αθλητισμού, την Εθνική Ομοσπονδία TAEKWON-DO και την Αθλητική Ομοσπονδία της Αστυνομίας της Βουλγαρίας.
          Ο Αθλητικός Σύλλογος «Τέτραθλον» Νάουσας οργάνωσε την μεγαλύτερη αποστολή του στο εξωτερικό από συστάσεως του, αποτελούμενη από 40 άτομα συνολικά μεταξύ των οποίων 18 αθλητές. Η εμφάνιση του Συλλόγου ήταν φανταστική και ο αριθμός των 32 μεταλλίων που κατέκτησε (14 χρυσά, 8 ασημένια και 10 χάλκινα) αποτελεί ρεκόρ για Διεθνή Διοργάνωση. Οι αθλητές του Συλλόγου συμμετείχαν σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και όλα τα αγωνίσματα του Τετράθλου TAEKWON-DO και οι διακρίσεις τους έχουν ως εξής: Σκιαμαχία:  Χρυσά μετάλλια : Δημητριάδου Παρθένα, Δήμου Σταύρος, Δούτσης Εμμανουήλ, Λογγινίδης Γρηγόριος, Μπάμπου Ελένη, Στογιάννης Κωνσταντίνος. Ασημένια μετάλλια: Πλουμπίδης Βασίλειος, Ράνου Αικατερίνα. Χάλκινα μετάλλια: Δούτσης Νικόλαος, Καρυπίδου Βαρβάρα, Φειδάντσης Γαβριήλ. Ελεύθερη Μονομαχία: Ασημένια μετάλλια: Πετρά Δάφνη, Φειδάντσης Γαβριήλ. Χάλκινα μετάλλια: Δήμου Σταύρος, Πλουμπίδης Βασίλειος, Φειδάντσης Αλέξανδρος. Δοκιμές  Δύναμης Εδάφους: Χρυσά μετάλλια : Δημητριάδου Παρθένα, Δούτσης Εμμανουήλ, Καρυπίδου Βαρβάρα, Λογγινίδης Γρηγόριος, Τζέπος Κωνσταντίνος. Ασημένια μετάλλια: Στογιάννης Κωνσταντίνος, Φειδάντσης Γαβριήλ. Χάλκινα μετάλλια: Γιούρος Λουκάς, Δούτσης Νικόλαος. Άλματα καθ’ ύψος: Χρυσά μετάλλια : Λογγινίδης Γρηγόριος, Παπαντωνίου Δημήτριος, Στογιάννης Κωνσταντίνος. Ασημένια μετάλλια: Δημητριάδου Παρθένα, Φειδάντσης Γαβριήλ. Χάλκινα μετάλλια: Πετρά Δάφνη, Τζέπος Κωνσταντίνος. Επίσης, πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Δημητριάδου Γεωργία και Σαμαράς Στυλιανός, άξιοι συγχαρητηρίων οι Κοτζιάμπαση Αικατερίνη, Μπίντα Δέσποινα και Στογιάννης Πέτρος που δεν συμμετείχαν ως αθλητές αλλά επέλεξαν να συντροφεύσουν και να στηρίξουν τους συναθλητές τους στην προσπάθειά τους.
          Τέσσερις από τους παραπάνω αθλητές, οι Δημητριάδου Παρθένα, Λογγινίδης Γρηγόριος, Στογιάννης Κωνσταντίνος και Φειδάντσης Γαβριήλ, με τα μετάλλια που κατέκτησαν ανακηρύχθηκαν οι καλύτεροι αθλητές των αγώνων στις ηλικιακές τους κατηγορίες.
          Την αποστολή συνόδευσαν στο εξωτερικό η Πρόεδρος κα Παπαντωνίου Αγγελική, μέλη του Δ.Σ., γονείς των αθλητών και ο Εκπαιδευτής Δημητριάδης Παναγιώτης 4 DAN ο οποίος δήλωσε δικαιωμένος για την σκληρή δουλειά των τελευταίων εβδομάδων και την ανοδική πορεία του Συλλόγου.
           

          Επιτυχημένο το τριήμερο Φεστιβάλ Υδροκίνησης στη Νάουσα




          Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Φεστιβάλ Υδροκίνησης στις 24-26 Απριλίου με πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις που κάλυπταν όλο το φάσμα των υδροκίνητων εγκαταστάσεων που διαθέτει η πόλη της Νάουσας.


           Το Φεστιβάλ οργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος RESTORHYDROintelligentEnergyEurope.  Σκοπός της δράσης να προβληθούν οι δυνατότητες που διαθέτει η πόλη για την αξιοποίηση υπαρχουσών εγκαταστάσεων υδροκίνησης για την παραγωγή ενέργειας αλλά και για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Συμμετείχαν  83 εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με την Υδροκίνηση και 31 μηχανικοί – μηχανολόγοι, λαογράφοι και ιστορικοί που ασχολούνται με την μελέτη μύλων και γενικότερα των Υδροκίνητων εγκαταστάσεων της χώρας μας.
          Την Παρασκευή 24 Απριλίου στα ΕΡΙΑ παρουσιάστηκαν οι στόχοι της δράσης   από την Υπεύθυνη του ΚΠΕ κα. Στυλιανού Λιάνα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ Μάντσιος μίλησε για το όραμα του δήμου για τις υδροκίνητες κλειστές μονάδες της πόλης μας και ακολούθησε animationγια τη χρήση του νερού ως πηγή ενέργειας  από το NIFF. Το Σάββατο 25  Απριλίου γνωρίσαμε την υδροκίνητη εγκατάσταση του εργοστασίου ΠΕΛΛΑ ΟΛΥΜΠΟΣ, τη δέση του εργοστασίου  ΥΦΕΝ.  Στο κτήριο Μούγγρη μας καλοδέχθηκε το διοικητικό συμβούλιο και η  μελίρρυτη Ευγενία Ζάλιου μίλησε για την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης, η κα Φανή Σιπητάνου δίδαξε τους παραβρισκόμενους τον τρόπο παρασκευής παραδοσιακής πίτας συνοδεία  ξινόμαυρου του κτήματος Κυρ Γιάννη, ενώ η εξαιρετική κα. Φανούλα Σιώπη μας μίλησε για την διαδικασία παραγωγής κουκουλιών και μεταξιού. Στο μύλο του Μάκη ο Θανάσης Αήγγης περιεγραψε τον τρόπο άλεσης του σουσαμιού, το οινοποιείο ΒΑΕΝΙ παρουσίασε τα κρασιά του συνοδευόμενα με λιχουδιές με βάση το σουσάμι και το ταχίνι, ενώ η παραμυθού Κατερίνα Κλεάρχου είπε παραμύθια για μύλους. Στο χώρο των εικαστικών εργαστηρίων οι Νίκος Μπλιάτκας, Μαρία Παπαδοπούλου και Θάνος Ζιάκας δίδαξαν μεθόδους αποτύπωσης φτερωτών και υδροτροχών. Οι Βάλια Αμοιρίδου και Γιώργος Αδαμίδης παρουσίασαν στα ΕΡΙΑ ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για νερόμυλους όπως υλοποιείται στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης . Στο χώρο ΝΑΙΑΣ οι Δήμητρα Μητρέντζη και Γιάννης Μαρμαράς παρουσίασαν μια εκπληκτική εκπαιδευτική πρόταση  για τη διδασκαλία του νερού, ακολούθησε δράση θεατρικής έκφρασης με τις ηθοποιούς Λουκία Ορφανίδου και Κωνσταντίνα Λάλλου. Στο πλακόστρωτο του πάρκου το Λύκειο Ελληνίδων προσκάλεσε τους συμμετέχοντες σε παραδοσιακούς χορούς της Νάουσας. Το βράδυ του Σαββάτου σημαντικοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην αξιοποίηση της Υδροκίνησης ως τρόπου βιώσιμης ανάπτυξης. Ομιλητές ήταν οι Παπαντώνης Δημήτρης αναπληρωτής Πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μανωλάκος Δημήτρης μηχανολόγος μηχανικός του Μετσόβιου, Νομικός Στέφανος αρχιτέκτονας μηχανικός, πρόεδρος του Ινστιτούτου ελληνικών μύλων και της ελληνικής εταιρίας Εθνολογίας, Λεκού Όλγα από το Υπουργείο Πολιτισμού, Οικονόμου Ανδρομάχη κύρια ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και άλλοι σημαντικοί ομιλητές. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τεληγιαννίδης εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη κ Καλαϊτζίδη, ο σχολικός σύμβουλος κ. Σταγιόπουλος Πέτρος εκ μέρους του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδη και ο οικοδεσπότης στην πόλη δήμαρχος Νάουσας κ Κουτσογιάννης ο οποίος και αναφέρθηκε στους στόχους του δήμου για την αξιοποίηση των δημοτικών υδροκίνητων εγκαταστάσεων της πόλης μας. Την Κυριακή 26Απριλίου το πρωί έγινε γνωριμία με υδροκίνητες εγκαταστάσεις στην Έδεσσα, Μαρίνα και Γιαννακοχώρι ενώ το απόγευμα στα ΕΡΙΑ ο πατέρας Στυλιανός Μακρής μίλησε για το «νερό στην ορθόδοξη Θρησκεία», προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Νάουσα» του κ. Αντιφάκου, παρουσιάστηκαν τραγούδια για το νερό από τη νεανική χορωδία της Ιεράς μητρόπολης υπό τη διεύθυνση της κας. Πέτκου  και θεματική χορογραφία  από το μπαλέτο της Ευξείνου Λέσχης υπό την καθοδήγηση της κας. Μπράτση .
          Φεστιβάλ Υδροκίνησης πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη από την Ισπανία μέχρι τη Ρωσία με το θεματικό τίτλο milldaysμε στόχο την ανάδειξη των Υδροκίνητων εγκαταστάσεων που διαθέτει κάθε περιοχή. Στη χώρα μας  είναι η πρώτη φορά που υλοποιήθηκε σχετική δράση.  Θεωρούμε πως η συνέχιση του Φεστιβάλ μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την πόλη της Νάουσας και επιβάλλεται να συνεχιστεί τόσο στη Νάουσα προβάλλοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όσο και σε άλλες περιοχές δεν είναι δε τυχαίο ότι ενθουσίασε ιδιοκτήτες μύλων στην Πελοπόννησο  που πρότειναν την επόμενη χρονιά να υλοποιηθεί το Φεστιβάλ στις δικές τους περιοχές.
          Το Φεστιβάλ υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και του Δήμου Νάουσας. Η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Νάουσας ευχαριστεί την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαιτζίδη, τον Περιφερειακό σύμβουλο κ. Τεληγιαννίδη και τους  συνεργάτες τους για την ουσιαστική βοήθεια τους στη υλοποίηση της δράσης. Επίσης ευχαριστεί την κα Καλπαξίδου Σοφία πρόεδρο και τον κ Χατζηστυλλή  Κώστα σύμβουλο της κοινότητας Νάουσας για την συνεργασία τους, όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν και τους  εκπροσώπους φορέων και συλλόγων που αποδέχθηκαν την πρόσκληση της και εργάστηκαν για την προβολή της πόλης μας.