Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

2ο Γυμνάσιο Νάουσας: Από τις εικόνες των βυζαντινών αγίων στις εικόνες της τηλεόρασης

Tην Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013 η Β' τάξη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των μαθημάτων της Μεσαιωνικής Ιστορίας και της Τεχνολογίας και με συνοδούς τις καθηγήτριες κυρίες Μ. Βαρσαμίδου και Μ.Τσελεπίδου και τον καθηγητή κύριο Μ. Ελευθεριάδη.

Η πρώτη στάση ήταν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ένα μουσείο - στολίδι για την πόλη, βραβευμένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μέσα σ'αυτήν την κιβωτό του Βυζαντινού πολιτισμού, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν με τη βοήθεια των δύο έμπειρων ξεναγών του Μουσείου και να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, από τα πρωτοβυζαντινά ως τα μεταβυζαντινά χρόνια. Θαύμασαν από κοντά αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης,όπως τα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες των παλαιοχριστιανικών τάφων, τον χρυσοκέντητο επιτάφιο της Θεσσαλονίκης, τις βυζαντινές εικόνες της εποχής των Παλαιολόγων. Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή με αντικείμενα της καθημερινής ζωής των βυζαντινών, από τα ταπεινά σκεύη και εργαλεία των φτωχών ανθρώπων ως τα χρυσά περικάρπια μιας βυζαντινής αρχόντισσας.
Βγαίνοντας από τις σκοτεινές αλλά υποβλητικές αίθουσες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, τα παιδιά πέρασαν απέναντι, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου τα υποδέχτηκαν οι άνθρωποι του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης της ΕΡΤ 3. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα ραδιοφωνικά στούντιο από τον κύριο Γιώργο Καλιεντζίδη, προϊστάμενο του Γ' Προγράμματος της ΕΡΤ3. Στις εγκαταστάσεις της τηλεόρασης η κυρία Μαρία Τσακίρη, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της ΕΡΤ3, παρουσίασε σύντομα την ιστορία της τηλεόρασης στην Ελλάδα και καθοδήγησε τα παιδιά σε ένα διαδραστικό μάθημα για την πραγματοποίηση μιας ενημερωτικής εκπομπής. Οι προβολείς στο στούντιο άναψαν, ο εικονολήπτης κύριος Ανδρέας Καπετάνος άνοιξε την κάμερα και όσα παιδιά ήθελαν έγιναν για λίγο δημοσιογράφοι και παρουσιαστές εκφωνώντας το δικό τους δελτίο ειδήσεων ή "ανακρίνοντας" με δύσκολες ερωτήσεις έναν από τους συνοδούς καθηγητές τους. Κάποιοι και κάποιες είχαν τρακ, άλλοι ήταν πιο άνετοι μπροστά στο φακό, αλλά ήταν φανερός ο ενθουσιασμός όλων για τη συμμετοχή σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Από τη βυζαντινή εικόνα στην τηλεοπτική και από τον μυστηριακό κόσμο του Βυζαντίου στον λαμπερό κόσμο της τηλεόρασης. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια εκδρομή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου