Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Εξαπάτηση ελληνικών επιχειρήσεων


Το επιμελητήριο Ημαθίας ανακοίνωσε πως από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο υπάρχει ενημέρωση ότι καταγράφεται αύξηση από την αρχή του έτους στις περιπτώσεις εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων ή πολιτών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με φερόμενη έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. 
Παρατηρείται επίσης η τροποποίηση των μεθόδων απόπειρας αποκόμισης παράνομων κερδών.
 
Τα περιστατικά εξαπάτησης διακρίνονται κυρίως σε:
Α) Χρήση πλαστών στοιχείων
Β) Ψευδή ηλεκτρονικά μηνύματα
Γ) Υποκλοπή ηλεκτρονικών διευθύνσεων και εκτροπή πληρωμών

Συστήνεται στους ενδιαφερόμενους να είναι πολύ προσεκτικοί στις συναλλαγές τους και να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της εταιρείας που πρόκειται να συνεργαστούν. Ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του  διαδικτυακού τόπου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου της χώρας: http://www.companieshouse.gov.uk/.  Επιπρόσθετα, σημειώνουμε ότι έλεγχος των ευρωπαϊκών εταιρειών μπορεί να πραγματοποιηθεί με καταχώρηση του ΑΦΜ της εταιρείας ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/.

Στη περίπτωση που η επικοινωνία γίνεται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, καλό είναι να γίνεται έλεγχος της αυθεντικότητας των στοιχείων του μηνύματος πριν από κάθε συμφωνία και  εκτέλεση μεταφοράς χρημάτων. Επίσης, οι ελληνικές εταιρείες να έρχονται σε επαφή με τους συνεργάτες τους,  χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να διακριβώσουν την αυθεντικότητα των σχετικών μηνυμάτων.
 
Εν κατακλείδι, αν κάποια εταιρεία ή ιδιώτης παραπλανηθεί από δράσεις ως οι αναφερόμενες ανωτέρω και αποστείλει χρήματα, εκτός από την ενημέρωση της Πρεσβείας της αντίστοιχης χώρας, θα πρέπει να καταθέσει μήνυση στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές της έδρας ή του τόπου κατοικίας. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης να ενημερώνεται η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Ημαθίας www.imathiachamber.gr, όπου υπάρχει αναρτημένη η επιστολή του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου