Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι αποκριάτικες εκδηλώσεις «Νάουσα – Αποκριά 2013»



Έπεσε την Καθαρά Δευτέρα η αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Νάουσας με τη συνεργασία Πολιτιστικών-Λαογραφικών Συλλόγων και του Συλλόγου Φίλοι του Καρναβαλιού.
Η παράδοση, το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», το αυθόρμητο γλέντι με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλη την χώρα που ήρθαν στη Νάουσα το αποκριάτικο τριήμερο, ήταν τα χαρακτηριστικά των εφετινών εκδηλώσεων.
 
Τις εκδηλώσεις «Νάουσα-Αποκριά 2013» υποστηρίζει για 4η συνεχόμενη χρονιά η Cyta,  θυγατρική του εθνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών Κύπρου.
 
Το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες»
Το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», ήταν το επίκεντρο της Αποκριάς, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κόσμου που το παρακολούθησε να αναβιώνει με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση της Νάουσας.
Στο κτήριο «Μάκη» του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες έγινε νωρίς το πρωί το «ντύσιμο του Γενίτσαρου» και στη συνέχεια το «μάζεμα του μπουλουκιού». Στο Δημαρχείο από τις 11:30 ξεκίνησε το «προσκύνημα», με τους αρχηγούς των τεσσάρων μπουλουκιών («Νταβέλης», Όμιλος «Α΄ Μπουλούκι», Όμιλος «Β΄ Μπουλούκι», «Λεβεντιά»), να παίρνουν σύμφωνα με το έθιμο την άδεια από τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Καραμπατζό. Στη συνέχεια χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Δημαρχίας εντυπωσιάζοντας τον κόσμο, ο οποίος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς γύρω και μέσα στο δημαρχείο. Τσίπουρο και ξινόμαυρο κρασί Νάουσας προσφέρθηκαν από το δήμο, μαζί με ενημερωτικά έντυπα και πληροφορίες για το δρώμενο.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης, ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Du Qiwen και η Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού κ. Κυριακή Γιαννακίδου, στους οποίους ο κ. Καραμπατζός πρόσφερε συμβολικά δώρα τον «πρόσωπο», από το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες». 
Παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο πρώην βουλευτής και Πρόεδρος του ΕΣΥΔ κ. Άγγελος Τόλκας, ο Αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Άρης Λαζαρίδης, η Περιφ. Σύμβουλος κ. Δώρα Μπαλτατζίδου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων κι άλλοι επίσημοι.     
 
Η Αποκριάτικη γιορτή στην Πλατεία Καρατάσου
Στις 12:30 άρχισε στην πλατεία Καρατάσου η μεγάλη Αποκριάτικη Γιορτή. Το πρόγραμμα άνοιξε το σατιρικό άρμα του Συλλόγου Φίλοι του Καρναβαλιού με εντυπωσιακές καρναβαλικές μεταμφιέσεις εμπνευσμένες από τα αξιοθέατα της Νάουσας. Ακολούθησαν τα χορευτικά σύνολα του Κέντρου Άθλησης και Χορού Body Control της Κατερίνας Νίκου, που χόρεψαν μοντέρνους χορούς (Hip-hop, Latin, Funky jazz κά) κερδίζοντας το χειροκρότημα του κόσμου.

Στη συνέχεια οι Λαογραφικοί Συλλόγοι «Πυρσός», «Σύλλογος Βλάχων Νάουσας», «Εύξεινος Λέσχη», «Λύκειο  Ελληνίδων Νάουσας», και «Αράπιτσα», με περισσότερους από 800 χορευτές και χορεύτριες κάθε ηλικίας χόρεψαν, παρασύροντας στο γλέντι τον κόσμο που είχε κατακλίσει την πλατεία και τους κεντρικούς δρόμους. Στην αποκριάτικη γιορτή συμμετείχαν επίσης οι σύλλογοι:  «Νέα Χορωδία Λευκάδας»,  Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί», Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Τα Ανθέμια», Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου και Σύλλογος Βλάχων Περιβολιωτών Ν. Ημαθίας.
Κατά τη διάρκεια της αποκριάτικης γιορτής προσωπικό του Δήμου, πρόσφερε στους επισκέπτες ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας. Την εκδήλωση παρουσίασαν η κ. Νατάσα Φυσέκα και η κ. Αναστασία Κωνσταντίνου. Το παραδοσιακό γλέντι της πλατείας συνεχίστηκε με «πατινάδα» στους δρόμους της πόλης.

Στην πλατεία Αλωνιών, αργά το απόγευμα, έγινε σύμφωνα με το έθιμο το «βγάλσιμο των προσώπων», το οποίο παρακολούθησε με ιδιαίτερη συγκίνηση αρκετός κόσμος. Στο τέλος στήθηκε γλέντι, όπου Γενίτσαροι και Μπούλες έγιναν ένα με τον κόσμο και χόρεψαν μέχρι αργά το βράδυ.  
 
Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας
Η βροχή που ξεκίνησε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας δεν εμπόδισε να γίνει η γιορτή με φασολάδα και σαρακοστιανά, που κι εφέτος διοργάνωσε στην πλατεία Καρατάσου ο Σύλλογος Φίλων του Καρναβαλιού, προσφέροντας στον κόσμο ζεστή φασολάδα, σαρακοστιανά και ξινόμαυρο κρασί. Στην εκδήλωση χόρεψαν και τα μπουλούκια «Γενίτσαροι και Μπούλες» ακολουθώντας ελεύθερο πρόγραμμα σε όλη την πόλη. Επίσης, παρά τον άστατο καιρό και τη βροχή, εκδηλώσεις για τα «Κούλουμα» διοργανώθηκαν στο Αγγελοχώρι, στην Επισκοπή, στο Γιαννακοχώρι και στο Στενήμαχο, όπου προσφέρθηκαν η παραδοσιακή λαγάνα, χαλβάς, φασολάδα, σαρακοστιανά, κρασί, με μουσικό πρόγραμμα, χορούς με τη συμμετοχή του κόσμου.
 
«Μια πόλη μια γιορτή»
Η καθιερωμένη εκδήλωση του Σαββάτου «Μια πόλη μια γιορτή» έδωσε ξεχωριστό τόνο στην εφετινή Αποκριά. Δεκάδες γλέντια με παραδοσιακές ορχήστρες και χάλκινα στήθηκαν σε όλη την πόλη από κέντρα διασκέδασης (καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, ουζερί) και παρέες. Από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ παντού κυριαρχούσε μουσική και χορός, ενώ προσφέρονταν ξινόμαυρο κρασί Νάουσας και μεζέδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή, από τη Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία, ειδικών μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων στο εμπορικό κέντρο, βοήθησε τον κόσμο να κινείται άνετα και με ασφάλεια, συμμετέχοντας αυθόρμητα στο μεγάλο αποκριάτικο γλέντι.  
Τέλος, παρά την προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση και την κυκλοφορία των οχημάτων, αφού εφαρμόστηκαν από την Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία ειδικά μέτρα, ενώ στις εισόδους της πόλης διανέμονταν έντυπα με πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και χάρτης της πόλης. Επίσης, λειτούργησαν και φυλασσόμενοι χώροι στάθμευσης στα προαύλια των σχολείων.
Για ακόμη μία χρονιά, η Οργανωτική Επιτροπή σε συνεργασία με τους Συλλόγους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ανταποκρίθηκαν επάξια στη διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων.
Οι εκδηλώσεις «Νάουσα-Αποκριά 2013», διοργανώθηκαν με την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου