Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Η Παρουσίαση της παραδοσιακής φορεσιάς των Βλάχων - http://naousanews.gr.



Στην κατάμεστη από κόσμο «Παλαιά Πόλη» παρουσιάστηκε η παραδοσιακή φορεσιά των Βλάχων του Αν. Βερμίου. 
Στην ομιλία της η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Νάουσας, κα Αρχοντούλα Τζιμουλίκου, τόνισε πως η διατήρηση των ηθών και των εθίμων όπως και της παράδοσης, ήταν και παραμένει ο σκοπός τους συλλόγου. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως οι Βλάχοι είχαν παρουσία σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα πρωταγωνιστώντας σε αρκετές φάσεις της ιστορίας της χώρας.
Στη συνέχεια η κα Τζιμουλίκου, ευχαρίστησε την κα Μαρία Τσίτση, ιστορικό και μέλος του συλλόγου για την άοκνη προσπάθειά της όπως και την κα Κατερίνα Τόσκα – Πέτκου για την βοήθειά της. Κλείνοντας την ομιλία της ευχαρίστησε τις βλάχικες οικογένειας που για την εκδήλωση προσέφεραν αυθεντικά βλάχικα κομμάτια από τις προσωπικές τους συλλογές.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κος Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ο οποίος είπε χαρακτηριστικά, πως στη Νάουσα υπάρχει ένα κόσμημα αναφερόμενος στο Λαογραφικό Μουσείο του συλλόγου Βλάχων Ναουσας και πως πρέπει να αναδειχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στην παρουσίαση της φορεσιάς, η κα Μαρία Τσίτση, ανέφερε πως η βλάχικη φορεσιά στηρίζεται στην παράδοση που έχει δημιουργηθεί στην εκάστοτε κοινωνία με το πέρασμα του χρόνου. Οι φορεσιές των Βλαχόφωνων Ελλήνων παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή καθώς και κάποια εξέλιξη έστω και βραδεία. Οι Ναουσαίοι Βλάχοι διαθέτουν πλούσια λαική παράδοση και αναμφίβολα μια από τις κυριότερες εκφράσεις της είναι η παραδοσιακή τους ενδυμασία.
Παρόντες στην πετυχημένη εκδήλωση, ήταν ο αντιδήμαρχος κος Ηλίας, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης αλλά και ο Σύλλογος Βλάχων Περιβολιωτών Σκυλιτσίου και περιχώρων, καθώς και πλήθος κόσμου. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου