Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ο καταρροϊκός πυρετός... σπέρνει τον πανικό στην κτηνοτροφία



  • Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνονται σε όλη την επικράτεια δύο ζωονόσοι, ο καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά, προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων ζώων και οδηγώντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους.


Τα πρώτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού επί ελληνικού εδάφους εμφανίστηκαν τον... Μάιο στο νομό Λακωνίας και μέχρι σήμερα έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και έχουν προσβάλλει και σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζώα. Πιο συγκεκριμένα, τα επίσημα στοιχεία του κράτους αναφέρουν ότι έχουν προσβληθεί 207.000 μηρυκαστικά, από τα οποία έχει πεθάνει λόγω της ασθένειας περίπου το 10%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, όμως, στην πραγματικότητα έχουν προσβληθεί και πεθάνει πολύ περισσότερα ζώα.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω των κουνουπιών, ενώ είναι βέβαιο ότι, αν υπάρχει ένα κρούσμα μέσα σε ένα κοπάδι, θα προσβληθεί και το υπόλοιπο 20% του κοπαδιού.

Να σημειωθεί ότι η ευρεία εξάπλωση του ιού, εκτός από τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην κτηνοτροφία, αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα και στη φετινή παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία αποτελεί βασικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας.
Βέβαια, οι ειδικοί παρουσιάζονται καθησυχαστικοί προς τους καταναλωτές, τονίζοντας ότι ο καταρροϊκός πυρετός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ, ούτως η άλλως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει άρρωστο ζώο στα πιάτο μας.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2014/10/blog-post_205.html#ixzz3GhuVyRYO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου