Ολόκληρη η ζωή σε ένα εικονικό μουσείο, «μοιρασμένο» στο Διαδίκτυο και στις Αιγές. Μία από τις μεγαλύτερες μορφές όλων των εποχών, ένα όνομα σύμβολο δύναμης, θάρρους, νεότητας και δόξας, και με μια ιστορία που εξακολουθεί να γοητεύει και να συναρπάζει τους ανθρώπους, ο Μέγας Αλέξανδρος, θα αποκτήσει μουσείο. Έστω και εικονικό... Καθυστερημένα ασφαλώς, καθώς η έλλειψή του από τη Βεργίνα και από την Ελλάδα γενικώς έχει επισημανθεί ιδιαίτερα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», χάρη στη μελέτη που συνέταξε η αρχαιολόγος δρ Αγγελική Κοτταρίδη, το μουσείο μπορεί να υλοποιηθεί, εφόσον φυσικά ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Την έγκρισή του έδωσε άλλωστε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξετάζοντας συνολικά τη μελέτη για την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών.
Με περισσότερες από 34.900.000 καταχωρίσεις στη μηχανή αναζήτησης Google, με ταινίες, πολυάριθμα ντοκιμαντέρ και εκθέσεις σε όλον τον κόσμο, ουδείς αμφιβάλλει για τη δημοτικότητα του αρχαίου στρατηλάτη, όπως είπε στο συμβούλιο η κυρία Κοτταρίδη, επισημαίνοντας παράλληλα και τη χρήση του σε αρκετές περιπτώσεις με τρόπο επικίνδυνο και αλόγιστο για την εξυπηρέτηση διαφόρων σκοπιμοτήτων.
Στο εικονικό μουσείο για τον Αλέξανδρο θα χρησιμοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής, έτσι ώστε να γίνει μια επιστημονικώς έγκυρη και ταυτόχρονα ελκυστική παρουσίαση της πορείας του ήρωα στην Ιστορία και στον μύθο, καθώς και εκείνων των διεργασιών που οδήγησαν στη δημιουργία του οικουμενικού πολιτισμού ο οποίος ονομάστηκε «ελληνιστικός». Ο τίτλος του θα είναι «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: Από τις Αιγές στην Οικουμένη» και θα λειτουργεί σε δύο επίπεδα: στο Διαδίκτυο μέσω της δημιουργίας σχετικού κόμβου και στο Μουσείο των Αιγών σε ειδική αίθουσα προβολών ρεαλιστικής απεικόνισης.
«Το έργο αποτελεί την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των γνωστών πηγών (υλικών και άυλων) και όλων των διαθέσιμων ερμηνειών και προσεγγίσεων με στόχο την ανασύνθεση της ζωής και της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις συνέπειες της δράσης του στον παγκόσμιο πολιτισμό. Χωρίς να παραβλέπεται η αντιμετώπιση ιδεοληψιών, σκόπιμων ή μη ιστορικών στρεβλώσεων και ανακριβειών» ανέφερε η κυρία Κοτταρίδη. Πολύμορφο, πολυδύναμο, ευέλικτο και συνεχώς εξελισσόμενο θα είναι εξάλλου το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, το δεύτερο πολύ σημαντικό έργο του χώρου που με «διάσπαρτες στον πραγματικό-γεωγραφικό χώρο αίθουσες ενότητες θα αγκαλιάζει και θα ενσωματώνει το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου», σημείωσε η ίδια. Πύλη εισόδου θα είναι το κεντρικό μουσειακό κτίριο, το οποίο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 140 στρεμμάτων. Η αρχιτεκτονική μελέτη του μάλιστα έχει ολοκληρωθεί από το γραφείο του κ. Α. Τομπάζη.
Μνημείο κληρονομιάς και ανοργανωσιάς...
Περίπου 200.000 επισκέπτες έχουν κάθε χρόνο οι Αιγές, οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UΝΕSCΟ. Ωστόσο:
* Πρόχειρα στέγαστρα από λαμαρίνες καλύπτουν τα μνημεία (πλην της βασιλικής ταφικής συστάδας και του ανακτόρου).
* Χωρίς περίφραξη και με τον κίνδυνο απόθεσης σκουπιδιών, λαθρανασκαφών και καταπατήσεων παραμένει το νεκροταφείο των τύμβων (900 στρέμματα με 500 ταφικούς τύμβους, από τους οποίους ελάχιστοι έχουν ανασκαφεί).
* Οργανωμένες διαδρομές δεν υπάρχουν. Έτσι, ο χώρος των Αιγών είναι ουσιαστικά απροσπέλαστος και ακατανόητος για τους επισκέπτες.
* Το μουσείο με τους βασιλικούς τάφους των Αιγών δεν διαθέτει χώρους υποδοχής, εξυπηρέτησης και πληροφόρησης του κοινού.
* Δεν έχει εκδοθεί ακόμη οδηγός του μουσείου.
* Περισσότερα από 30.000 αρχαία βρίσκονται στις αποθήκες και παραμένουν άγνωστα για το κοινό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου