Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Συμμετοχή των Λυκείων Νάουσας στην αποκριά




Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου συνάντηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Μάντσιου Δημήτρη και μελών της Επιτροπής Οργάνωσης Αποκριάς με μαθητές των 15μελών συμβουλίων του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου Νάουσας όπου συζητήθηκαν θέματα για την Αποκριά.

Βασικός στόχος της συνάντησης αυτής ήταν η ενημέρωση των μαθητών για ζητήματα της Αποκριάς, η συμβολή τους στην ορθή οργάνωση δραστηριοτήτων της και η αποφυγή χρήσης κροτίδων και παρόμοιων μέσων. Προγραμματίστηκε επίσκεψη ομάδων μαθητών Λυκείων σε δημοτικά σχολεία ώστε να κάνουν συζητήσεις με τα παιδιά των δημοτικών σχολείων για την επικινδυνότητα και την αποφυγή της χρήσης των κροτίδων.

Μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις οι συμβαλλόμενοι συμφώνησαν στην προώθηση των δραστηριοτήτων της Αποκριάς στα socialmediaαλλά και κάθε δυνατό μέσο ώστε να στεφθεί η όλη προσπάθεια με επιτυχία κάνοντας την Νάουσα γνωστή και σε ένα άλλο κοινό δυνητικών επισκεπτών της.

Αποκριάτικη γιορτή με το Υφάδι Νάουσας


Το Υφάδι ΑμεΑ Νάουσας σας προσκαλεί σε ένα αποκριάτικο απογευματινό, την παραμονή Τσικνοπέμπτης, Τετάρτη 2 Μαρτίου και ώρα 5.00-8.00, στην Λέσχη Αξιωματικών Νάουσας.

Δωρεάν μαθήματα στην Φιλαρμονική Κοπανού


    Από την Φιλαρμονική Κοπανού «Αγία Παρασκευή» ανακοινώθηκαν τα εξής:
    Από σήμερα μέχρι και τις επόμενες 3 εβδομάδες η Φιλαρμονική Κοπανού ανοίγει τις πόρτες της σε όλους ΔΩΡΕΑΝ!!! Όποιος θέλει μικροί και μεγάλοι, μπορούν να έρθουν και να παρακολουθήσουν κάθε Πέμπτη και Σάββατο Δωρεάν μαθήματα οργάνων (αρμόνιο, κιθάρα, τρομπέτα, φιλικόρνο, τύμπανα, κλαρινο, θεωρίας και χορωδία). Την Πέμπτη από τις 14:00 έως τις 19:30 και το Σάββατο από τις 15:00 έως τις 18:30.

    Συνελήφθη ιδιοκτήτρια καταστήματος στη Νάουσα για εμπορία κροτίδων

      Συνελήφθη στις (27-02-2015) το πρωί από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Νάουσας, μία 55χρονη ημεδαπή για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, παιδικών αθυρμάτων και φωτοβολίδων.
      Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα της 55χρονης στη Νάουσα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 33 συσκευασίες που περιείχαν συνολικά 1.628 παιδικά αθύρματα και 15 συσκευασίες που περιείχαν 600 κροτίδες, χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή.
      Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.

      Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

      Η Ελλάδα μετατρέπεται ΚΑΙ σε ισλαμική ΑΠΟΙΚΙΑ…







      Αποκριάτικο γλέντι της "Αράπιτσας"



      Ένα ξεχωριστό αποκριάτικο γλέντι διοργανώνει ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "Η Αράπιτσα" το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016 και ώρα 9:00 μ.μ. στην ταβέρνα "Πέστροφα" (Μπρούβαλης) στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας, με τη συνοδεία της ορχήστρας  του Τρύφωνα Παζαρέντζη (ζουρνάς και χάλκινα) αλλά και κρητική μουσική.
      Στο γλέντι θα παραβρεθούν και οι χορευτές της Μορφωτικής Στέγης Χαμεζίου Σητείας Κρήτης, τους οποίους ο Όμιλος "Αράπιτσα" θα φιλοξενήσει το δεύτερο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς.
      Επίσης, την Κυριακή 13 Μαρτίου, ο Όμιλος "Αράπιτσα" στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Νάουσας, θα διοργανώσει τον Ναουσαίικο γάμο, με τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων από την Κρήτη.


      Το Διοικητικό Συμβούλιο

      48χρονη έκλεψε ρούχα από κατάστημα και συνελήφθη




      Συνελήφθη προχθές (22-02-2016) το μεσημέρι στην Βέροια από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας μία 48χρονη ημεδαπή, διότι νωρίτερα την ίδια μέρα με την μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσε από κατάστημα ρούχων στην Βέροια ενδύματα, τα οποία βρέθηκαν στη κατοχή της και αποδόθηκαν στην 26χρονη ιδιοκτήτρια.

      Η Μανταλένα Παπαδοπούλου νέα εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ


        Η μέχρι τώρα πρόεδρος της νεολαίας ΑΝΕΛ, η υποψήφια βουλευτής Ημαθίας Μανταλένα Παπαδοπούλου, αποτελεί τη νέα εκπρόσωπο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, στη θέση της νέας υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνας Χρυσοβελώνη.  «Ευχαριστώ τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την εμπιστοσύνη του. Αναλαμβάνω αυτή τη θέση συναισθανόμενη το βάρος της ευθύνης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζει η πατρίδα μας. Από εδώ και πέρα θα τα λέμε συχνά» ανέφερε στην πρώτη της δήλωση η κα. Παπαδοπούλου.  Τις ευχόμαστε καλή επιτυχία στα καθήκοντας της με την πεποίθηση ότι ως κορυφαίος παράγοντας κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση θα προωθήσει την επίλυση ζητημάτων του νομού μας

      Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

      Εκδήλωση Μίεζας για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό


      Μήπως είναι η μεγάλη μας ευκαιρία;

      Του Σταύρου Γιανναβαρτζή

      Με αφορμή την εξαγγελία του πρώτου Αγροτικού Επιχειρηματικού Πάρκου (ΑΕΠ) που έγινε πρόσφατα από την αρμόδια υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη και αφορά την περιοχή της Πέλλας, δράττομαι της ευκαιρίας να την θέσω σαν μία πολύ καλή ευκαιρία δημιουργίας αντίστοιχου πάρκου ώστε να επωφεληθεί και η περιοχή μας, αλλά και να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της Αγοράς της Κουλούρας  - Αμάλθεια.
      Η δημιουργία των σύγχρονων Αγροτικών Επιχειρηματικών Πάρκων αποτελούν ίσως την απάντηση σε πολλά από τα προβλήματα των επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού κλάδου και  θα συγκεντρώσουν ένα σημαντικό κομμάτι της μεταποίησης και των σχετιζόμενων με την παραγωγή και εμπορία υποστηρικτικών υπηρεσιών.

      ΟΑΕΔ: 1.065.337 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι. Οι άνδρες ανέρχονται σε 73.620 (ποσοστό 39,04%) και οι γυναίκες σε 114.965 (ποσοστό 60,96%)



      Στο 1.065.337 άτομα ανήλθαν οι επίσημα εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας αύξηση κατά 17.676 άτομα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ.

      Ειδικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Ιανουάριο 2016, ανήλθε σε 876.752 άτομα.

      Από αυτά 449.269 (ποσοστό 51,24%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 427.483 (ποσοστό 48,76%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

      Οι άνδρες ανέρχονται σε 347.810 (ποσοστό 39,67%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 528.942 (ποσοστό 60,33%).

      Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για το ίδιο διάστημα, ανήλθε σε 188.585 άτομα. Από αυτά 61.378 (ποσοστό 32,55%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 127.207 (ποσοστό 67,45%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

      Και ύστερα οι απαράδεκτοι της κατοχικής βουλής έχουν το θράσος να μιλούν για ανάπτυξη.

      Μαύρα πανιά απ’ το Αιγαίο


         Στάθης στον eniko
      Μαύρα πανιά απ’ το Αιγαίο
      Εν πρώτοις μια μικρή σύνοψη. Οταν πριν από λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας είχε αναρωτηθεί ρητορικώς «αν έχει σύνορα η θάλασσα», είπαμε ορισμένοι ότι πρόκειται για ένα σχήμα λόγου. Την επόμενη μέρα όμως, ύστερα από δεύτερες σκέψεις (οι δεύτερες σκέψεις είναι πράγμα καλόν), είπαμε ορισμένοι ότι τέτοιες (ρητορικές έστω) ερωτήσεις δεν επιτρέπεται να τις εκστομίζει ένας πρωθυπουργός. Την τρίτη ημέρα (και βλέποντας τα τουρκικά δημοσιεύματα) θυμηθήκαμε όλοι ότι παρόμοιον τι λέγει η Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο (όπου αμφισβητεί συνθήκες , γκριζάρει ζώνες και διεκδικεί εδάφη) - διότι... παραδόξως η θάλασσα όχι μόνον έχει σύνορα, αλλά στην επιφάνειά της φύονται εδάφη, ενώ στους βυθούς της ανθεί πλούτος. Την τέταρτη ημέρα θέμα ελέγχου των συνόρων στο Αιγαίο έθεσε η κυρία Μέρκελ. Ζητώντας κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες επί των συνόρων που αμφισβητεί η Τουρκία, επί της θαλάσσης που δεν έχει σύνορα, επί των κυμάτων που βάδισε ο Χριστός και πάει λέγοντας. Το γλυκό είχε δέσει.

      Νίκος Κουτσογιάννης: Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει…


      "Μια «συννεφιασμένη» Κυριακή. Μια μέρα που στη δημοκρατική πόλη της Νάουσας, έπεσε βαρύ το σύννεφο του σκότους, της αλαζονείας, της εγωπάθειας και του διχασμού...  γράφει τους θεσμούς εκεί που δεν πιάνει μελάνι... αποφεύγει «όπως ο διάολος το θυμάρι» τον δημοκρατικό διάλογο... Ο κατήφορός του δεν έχει τέλος. Η Νάουσα, οι πολίτες, ολόκληρος ο Δήμος, δεν θα τον επιτρέψουμε." [όλη η άποψη του κ. Καραμπατζού στο http://www.naousanews.gr/index.php/apopseis/arthrografia/item/3586-tasos-karampatzos-i-dimokratia-o-dialogos-kai-i-kryfi-politiki-atzenta-tou-dimarxou

      Σε ποια δεκαετία βρισκόμαστε; Aπό ποιο σεντούκι της ιστορίας βγήκε αυτή η διχαστική ρητορική; Kαι για ποιο θέμα;
      H πραγματικότητα με δύο λόγια: Σκεφτήκαμε πως θα ήταν καλύτερο για όλους να μεταφέρουμε το δημαρχείο σε πιο βολικό, πιο οικονομικό κτίριο. Το δηλώσαμε ως πρόθεση και το μελετάμε για να το εισηγηθούμε εμπεριστατωμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

      Τάσος Καραμπατζός: «Aπόλυτη θεσμική εκτροπή»

       Κυριακή  21-2-2016.  Μια πολύ  «συννεφιασμένη» μέρα. Μια μέρα, που στην  δημοκρατική πόλη της Νάουσας έπεσε βαρύ το  σκότος της πολιτικής  αλαζονείας, της εγωπάθειας και του διχασμού. Αφορμή, το θέμα της μεταφοράς ή μη του Δημαρχείου της Νάουσας.
       Η παράταξη του «Κοινού Τόπου», εκφραζόμενη πρωτίστως από τον επικεφαλής της κ. Κουτσογιάννη Νικόλαο, αλλά και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αποστόλου Απόστολο, πέτυχε προσωρινά  μια περήφανη νίκη  της οπισθοδρόμησης, του μη διαλόγου, της ασέβειας των θεσμών και της λειτουργίας των οργάνων της αυτοδιοίκησης και τελικά της  περιφρόνησης της ίδιας της δημοκρατίας. 

      Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάουσας για τη μεταφορά του δημαρχείου

      are


       Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣ)έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή, ότι το ζήτημα της  μεταφοράς του Δημαρχείου αποτελεί τριτεύον θέμα, σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι,  οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες  και οι συνταξιούχοι.
           Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, μη έχοντας διαφωνίες  στις  ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, το έχουν αναγάγει  σε πρώτο θέμα, σε πεδίο ρήξης και σύγκρουσης.

      Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

      Στη Νάουσα κλιμάκιο του Μετσόβιου για τα υδροηλεκτρικά.

       
      Οι προοπτικές του πρωτοποριακού και καινοτόμου σχεδίου του Δήμου Νάουσας για την εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης συζητήθηκαν την Τρίτη με κλιμάκιο της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε το γραφείο του δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη και προτεινόμενα σημεία για την τοποθέτηση υδροληκεκτρικών σταθμών. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση του Δημάρχου και του προέδρου της ΔΕΥΑΝ Γιάννη Παρθενόπουλου με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και παρουσίαση του συνολικού επενδυτικού σχεδίου του Δήμου Νάουσας για την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών σταθμών μεγάλης ισχύος, τη μελέτη του οποίου ανέλαβε ήδη το Μετσόβιο. Για το σχέδιο αυτό προγραμματίζεται δημόσια προβολή του στο κοινό της πόλης.

      «Εξιστορώ…»




      ''ελάτε να πιαστούμε χέρι-χέρι,
      να περπατήσουμε τα αιματοβαμμένα χώματα της Ιωνίας
      να ζήσουμε και να απολαύσουμε
      μια πραγματική Μικρασιάτικη Βεγγέρα''


      Ο Μορφωτικός Σύλλογος Κοπανού ''Η ΜΙΕΖΑ''
      σας προσκαλεί στον κύκλο πολιτιστικών διαλέξεων με θέμα τη Μικρά Ασία,
      '' ΕΞΙΣΤΟΡΩ...''
      Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18:00 στο Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς ''ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ'' αίθουσα Έρια.
      Ομιλητής θα είναι ο κ. Απόστολος Εμμανουηλίδης εκπαιδευτής τουριστικών επαγγελμάτων και θα αναφερθεί στην περιοχή της Ερυθραίας (Τσεσμέ, Κρήνη, Αλάτσατ, Βουρλά) και της Σμύρνης
      Θα πραγματοποιηθεί μια πραγματική Μικρασιάτικη Βεγγέρα.
      Συμμετέχει ο Μικρασιατικός Σύλλογος Ημαθίας μαζί με την χορωδία του με χορούς και τραγούδια της Μικράς Ασίας.
      Με τιμή
      για το Δ.Σ

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      Β.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ                                                 Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ

      ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
       Για όσους επιθυμούν να έρθουν στην εκδήλωση θα υπάρχει λεωφορείο το οποίο θα τους μεταφέρει ΔΩΡΕΑΝ από τον Κοπανό στη Νάουσα. Ώρα αναχώρησης 5μ.μ. από το καφενείο του κ. Τάκη Μίχου και 5:15μ.μ. από το καφενείο του κ. Μανώλη Καραγιάννη.
      Επιστροφή στις 9μ.μ.

      Η Βασιλόπιτα του ΚΕΠΚΑ Νάουσας - Ημαθίας




      Την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γ. Συνέλευση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Νάουσας-Ημαθίας στο καφέ του ξενοδοχείου DELLAGIO.
       Η πρόεδρος Σταυρούλα Μολύβα  έκανε τον απολογισμό της δράσης της Ένωσης για το 2015 και πληροφόρησε τα μέλη και  τους φίλους για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις οι οποίες έχουν σκοπό να ενημερώσουν τους πολίτες -  καταναλωτές για θέματα της καθημερινότητας και ποιότητας ζωής στην περιφέρεια του Δήμου Νάουσας και της Ημαθίας .
       Έγινε άμεση πρόσκληση για δραστηριοποίηση - συμμετοχή των πολιτών στην Ένωση γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος που απέμεινε, ώστε να βρει ο  καταναλωτής το δίκαιό του σε μια ανεξέλεγκτη και ασύδοτη αγορά, καλώντας τους δε να κάνουν τις αγορές προγραμματισμένα και σύμφωνα με τις οικονομικές αντοχές κάθε οικογένειας αποφεύγοντας τις προκλήσεις των αγορών.
      Μετά τη λήξη της συνεδρίασης  η πρόεδρος κα Στ. Μολύβα έκοψε την βασιλόπιτα όπου τυχερός ήταν ο κος Λουκάς Ιωάννης και  έλαβε δώρο το βιβλίο «Ιστορία της Νάουσας» του Στουγιαννάκη.
      Τυχερός των φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν το ΚΕΠΚΑ ΝΑΟΥΣΑΣ ( και δεν ήταν στημένο J) .

                Η Πρόεδρος                                                                   Ο Γ. Γραμματέας

               Σταυρούλα Μολύβα                                                     Δημήτρης Βογιατζής

      Επιμόρφωση από εκπροσώπους του Δασαρχείου στο 5ο Δ.Σ. Νάουσας


        Επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής του Βερμίου, στους μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης, από τους υπαλλήλους του Δασαρχείου Μαρταβαλτζή Γεώργιο και Μώκιου Βαλεντίνη, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιείται στις παραπάνω τάξεις, από τους εκπαιδευτικούς Μάινο Κωνσταντίνο, Κουγιουμτζόγλου Μάρθα και τη Δ/ντρια Αβραμίδου Βέρα, με θέμα «Πεζοπορώ για να γνωρίσω τις φυσικές ομορφιές των βουνών της πατρίδας μου».

        Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

        -Υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα;

        Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός για τη χώρα

             Μνημόνια και εθνικοί – γεωπολιτικοί κίνδυνοι

        του Ρούντι Ρινάλντι
        Η αρχή της έκτης χρονιάς μνημονιακής κυριαρχίας – ειδικού καθεστώτος σε μια χώρα πλήρους μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ δεν βρίσκει την Ελλάδα απλά στη θέση μιας μετανεωτερικής αποικίας χρέους. Δεν βρίσκει μόνο τον πολιτικό κόσμο πλήρως ευθυγραμμισμένο (ακόμα περισσότερο μετά την Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός για τη χώραεκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ.) με όσα επιβάλλουν η τρόικα, οι ΗΠΑ-Ε.Ε. και οι «αγορές». Δεν βρίσκει το πολιτικό σύστημα κι όλες τις πλευρές της κρατικής και αμυντικής υπόστασης παραλυμένες και απορροφημένες στο πώς θα μαζέψουν με ληστρικά μέτρα τις «δόσεις» που απαιτούν οι τοκογλύφοι δανειστές.
        Βρίσκει τον τόπο εκτεθειμένο σε γεωπολιτικές αναμετρήσεις και εξελίξεις που μειώνουν κάθε ίχνος κυριαρχίας και απειλούν να καταστήσουν τη χώρα μικρότερη από όλες τις πλευρές, πιο «λίγη», πιο αδύνατη να σταθεί στα πόδια της, πιο διαλυμένη την κοινωνία, πιο σμπαραλιασμένη την υπόστασή της.
        Σε μια περίοδο που η τάση προς τον πόλεμο έχει φουντώσει ειδικά στην περιοχή μας, η «νησίδα Ελλάς» μοιάζει να μην θέλει να αντικρίσει κατάματα την πραγματικότητα. Μοιάζει σαν μεθυσμένη από την «πρώτη και δεύτερη φορά Αριστερά», ενώ μεγάλο μέρος της κοινωνίας θέλει να διαπιστώσει απλώς αν τα επιπρόσθετα μέτρα θίγουν και πόσο και όχι για το αν η χώρα θα μπορεί να υπάρχει σε λίγο καιρό. Η «νησίδα Ελλάς» με όσα κουβαλά, καλά και κακά, σαν να μην θέλει να δει την επαπειλούμενη εθνική καταστροφή που την πλησιάζει.
        Ο πόλεμος έχει φτάσει πολύ κοντά
        Μια ματιά στο χάρτη αρκεί για να ανησυχήσει και ο πιο ανυποψίαστος πολίτης. Στον πόλεμο της Συρίας εμπλέκονται άμεσα (Συρία, Ιράν, Ρωσία, Αγγλία, ΗΠΑ, Τουρκία, Ιράκ, Γαλλία, Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Λίβανος), στο Νότιο τμήμα της Τουρκίας μαίνεται ένας άγριος πόλεμος ενάντια στους κουρδικούς πληθυσμούς, κάτι σαν στρατιωτική κατοχή από μεριάς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η Τουρκία εμπλέκεται επίσης στη μεγάλη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, γεγονός που διευρύνει τα θέατρα επιχειρήσεων (με πιθανή την εμπλοκή και της Αρμενίας όπου σταθμεύουν ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις). Από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ινσιρλίκ οι εμπλεκόμενες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις πραγματοποιούν αποστολές ενάντια σε διάφορους στόχους στο συριακό έδαφος. Από την Κύπρο, δηλαδή από τις αγγλικές βάσεις, απογειώνονται βρετανικά και γαλλικά αεροπλάνα που εκτελούν επιχειρήσεις στον ίδιο τον πόλεμο.
        Η Τουρκία, διαισθανόμενη τη δύσκολη θέση όπου βρέθηκε με τις εχθροπραξίες που άνοιξε με τη Ρωσία, αναγκάστηκε να διακόψει σε ένα βαθμό τις διευκολύνσεις προς τον ISIS πραγματοποιώντας εντυπωσιακό άνοιγμα προς την Γερμανία και την Ε.Ε. Το πρόσφατο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη με θύματα κυρίως Γερμανούς τουρίστες μπορεί να θεωρηθεί ως «απάντηση» του ISIS για την αλλαγή στάσης της Τουρκίας απέναντί του.
        Ο μεγάλος πονοκέφαλος της γείτονος χώρας, λοιπόν, είναι διπλός: Η μια του πλευρά είναι το πρόβλημα του κουρδικού ζητήματος όπου εξαπολύει ανελέητο πόλεμο σε ολόκληρη την Τουρκία και ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική της πλευρά και η δεύτερη είναι η αναζήτηση τρόπου για να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Δύσκολα τα… παυσίπονα για τέτοιους πονοκεφάλους…
        Το γκριζαρισμένο Αιγαίο
        Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το Αιγαίο εν έτει 2016 είναι ίδιο με πριν. Οι δυνάμεις της Frontex έχουν ενισχυθεί, οι κοινές περιπολίες ανάμεσα σε Ελλάδα-Ε.Ε.-Τουρκία είναι ζήτημα χρόνου να θεσμοθετηθούν, ενώ αρκετά ελληνικά νησιά χάνουν σιγά-σιγά το χαρακτήρα τους. Οι ροές προσφύγων και μεταναστών δεν μειώνονται, κάποιες ΜΚΟ επανδρωμένες με περίεργους τύπους διαφόρων μυστικών υπηρεσιών δρουν ανενόχλητες. Είναι δε τόσο εξόφθαλμη η δραστηριότητά τους, ώστε ακόμη και τα ΜΜΕ αναγκάστηκαν κάτι να ψελλίσουν. Σταχυολογούμε από τον τύπο της Παρασκευής 15/1: «Ενώπιον του ανακριτή θα βρεθούν το Σάββατο 5 συλληφθέντες (δύο Δανοί μουσουλμάνοι και τρεις Ισπανοί), εργαζόμενοι σε ΜΚΟ στη Λέσβο, καθώς παρείχαν βοήθεια σε είσοδο παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη δικογραφία ρυμουλκούσαν βάρκες με μετανάστες χωρίς να βρίσκονται σε κίνδυνο αυτές ή οι επιβάτες τους, ενώ ήταν παρόν σκάφος του Λιμενικού και χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές για τη δράση τους».
        «Βρετανός υπήκοος, μουσουλμάνος αραβικής καταγωγής έστησε τζαμί στον χώρο που περιβάλλει το κέντρο πιστοποίησης και καταγραφής στη Μόρια Λέσβου και σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνει για το σκοπό αυτό χρήματα σε λογαριασμό της ΜΚΟ στην τράπεζα HSBC με κωδικό Greece Projects. (Αυγή 15/6)
        Βλέπουμε, δηλαδή, ότι με πρόσχημα τη συμμετοχή σε ΜΚΟ να στήνονται παρατηρητήρια και ειδικά δίκτυα από «άγνωστες» υπηρεσίες και δυνάμεις που Κύριος οίδε τι ακριβώς σκαρώνουν.
        Όλοι, βέβαια, έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται τι γίνονται οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στα νησιά αφού η Ειδομένη έχει κλείσει ως «πύλη» εξόδου. Υποπτεύονται, δηλαδή, αυτό που πραγματικά συμβαίνει, ότι η χώρα μετατρέπεται αθόρυβα σε «αποθήκη ψυχών».
        Ο «καλός γείτονας» θέλει το Αιγαίο γκριζαρισμένο, ιδιαίτερα την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο. Κάθε τόσο εξαγγέλλει ότι «κλειδώνει» περιοχές του για στρατιωτικές ασκήσεις, συνεχίζει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, ενώ μόλις πρόσφατα προχώρησε μονομερώς στην δέσμευση περιοχών μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ασκήσεις από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Οι Τούρκοι επιμένουν ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι «αδιευκρίνιστα» και ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα (γνωρίζοντας ότι αυτή η άποψη αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αποτροπή χάραξης ελληνικής ΑΟΖ).
        Σε όλες αυτές τις αιτιάσεις έχει φυσικά την κάλυψη και την ασυλία από το ΝΑΤΟ κυρίως και πρόσφατα από την Ε.Ε.
        Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος;
        Ο τρίτος και ίσως κυριότερος παράγοντας συρρίκνωσης της υπόστασης του ελληνισμού είναι οι προσπάθειες να καταλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα και στη θέση της, με πρόσχημα την επανένωση και συναδέλφωση του νησιού να φτιαχτεί ένα βοσνιακής κοπής μόρφωμα – προτεκτοράτο (όπως σωστά ισχυρίστηκε ο Λ. Αξελός στην συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος) που θα είναι, στην ουσία, υπό ΝΑΤΟϊκή- βρετανική και ιδιαίτερα τουρκική επικυριαρχία. Οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας τέτοιας λύσης (κάτι σαν το Σχέδιο Ανάν) προχωρούν με εμπόδια, είναι όμως μάλλον απίθανο να κάνει πίσω η Τουρκία από όσα έχει ήδη κερδίσει μέχρι σήμερα αλλά και από τις στρατηγικές βλέψεις της στην περιοχή.
        Κάτω από άλλους όρους και με προϋπόθεση να υπήρχε στρατηγική ενότητας και κοινής δράσης του Ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα κοινής στάσης ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι «πονοκέφαλοι» για μια διαφορετική πολιτική που θα διασφάλιζε δικαιώματα και συμμάχους. Αντίθετα, η έλλειψη στρατηγικής, η πολιτική «φιλίας» τάχα με την Τουρκία, η σιωπή για όσα κάνει ή γίνονται σε Κύπρο, Κουρδιστάν, Συρία και μικρασιατικά παράλια, η αποδοχή των ανοιγμάτων προς Ε.Ε. και Γερμανία, η απουσία βέτο ή έστω ενός αστερίσκου σε όλες τις συνόδους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., δείχνουν ανάγλυφα με ποιο τρόπο οι Έλληνες ιθύνοντες σκέφτονται να πολιτευθούν στις κρίσεις που έρχονται.
        Ως κατακλείδα
        Από τα όσα ελάχιστα αναφέραμε, προκύπτει πως δεν φτάνει μια απλή «αντιμνημονιακή» προσέγγιση όταν δεν παίρνει υπ’ όψιν της το σύνολο των ζητημάτων και κινδύνων που είναι εκτεθειμένη η χώρα. Ιδιαίτερα τα ζητήματα ανεξαρτησίας, τα θέματα ειρήνης και πολέμου, άμυνας και φιλίας στην περιοχή, τα ζητήματα πολιτισμού και Ιστορίας, δημοκρατίας και κυριαρχίας δεν είναι καθόλου αναχρονιστικά ή δεύτερης κατηγορίας. Κανένας στόχος κοινωνικού περιεχομένου δεν μπορεί να προωθηθεί χωρίς την εμβάθυνση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και της υπόστασης κάθε χώρας.
        Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό είναι το μείζον συμπέρασμα από την 6χρονη πείρα μνημονιακής επιβολής/κατοχής. Μόνο που το 2016 το περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του 2010. Το γεωπολιτικό διαδραματίζει τεράστιο ρόλο και πρέπει να εισβάλει στην ατζέντα του κινήματος, αν θέλουμε η χώρα και η κοινωνία να μη μετατραπούν σ’ «ένα πεδίο βολής φτηνό, που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι», όπως λέει και το τραγούδι…

        Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

        Γραβάτες και σώβρακα…


         Στάθης στον eniko
        Γραβάτες και σώβρακα…
        Το αξιοθαύμαστο σθένος του λαού της Ρώμης («με το σπαθί και το άροτρο») υπήρξε στα χέρια των αρχόντων του πρώτα το εργαλείο και ύστερα το εμπόρευμα, με τα οποία μετέτρεψαν τη δημοκρατική Ρώμη εν πρώτοις και την αυτοκρατορική στη συνέχεια σε ένα πολιτειακό σύστημα που αντιλαμβανόταν τον πόλεμο ως εργολαβία προς πλουτισμό και την ειρήνη ως προετοιμασία για πόλεμο. Από τότε
        ελάχιστα έχουν αλλάξει οι άνθρωποι, η πολιτική και τα πολιτεύματα (άλλωστε οι αναφορές τους σήμερα στον ελληνορωμαϊκό κόσμο παραμένουν ιδιαίτατες). Για να δουλέψει αυτή η κρεατομηχανή (η οντότης Ρώμη) χρειαζόταν κανόνες. Προς τούτο οι Ρωμαίοι αξιοποίησαν στο έπακρο το αθηναϊκό και σπαρτιατικό δίκαιο, δημιουργώντας το «περίφημο» ρωμαϊκό δίκαιο, στο οποίον εν πολλοίς αναφέρεται και το σύγχρονο. Το δίκαιο εκείνο
        τακτοποιούσε τις ταξικές σχέσεις της εποχής, εξασφαλίζοντας την υπεροχή των Δυνατών έναντι των υπόλοιπων ελεύθερων και των δούλων, αλλά ο κύριος όγκος του αφορούσε στις σχέσεις των Δυνατών μεταξύ τους και στον ασταμάτητο αγώνα αλληλοεξόντωσης της τάξης τους, προς προσπορισμό πλούτου και ισχύος. Ο λαός υπήρξε για αιώνες σφάγιο σε ατέλειωτους εμφυλίους (των πλούσιων οικογενειών), ώσπου σφάγιο στη θέση του να μπει ο επαγγελματικός στρατός. Αλλά, αν η Pax Romana που ακολούθησε υπήρξε για τους κατακτημένους, τον πολύ λαό της Ρώμης και τους σκλάβους μια σχετικώς ειρηνική και ιδιαιτέρως μακρά περίοδος, για τους Δυνατούς ήταν μια αδιάκοπη και ανελέητη σφαγή στο εσωτερικό της τάξης τους . Το
        παλιό, λαϊκό εκείνο «με το σπαθί και το άροτρο» είχε αντικατασταθεί «με το σπαθί και τον νόμο» (που στην ουσία ήταν ο νόμος του σπαθιού) των Δυνατών (είτε πατρικίων είτε πάμπλουτων πληβείων). Ο νόμος,
        για όποιον έπεφτε στην αρπάγη του, ήταν σκληρός, αλλά νόμος. Dura lex sed lex, σκληρός νόμος αλλά νόμος, έλεγαν αυτοί που είχαν τον νόμο και το σπαθί του νόμου στα χέρια τους. Το ίδιο λέγεται συχνά και σήμερα: σκληρός νόμος αλλά νόμος. Σκληρό το Μνημόνιο αλλά πρέπει να εφαρμοσθεί. Αυτό έλεγαν και λένε οι Δυνατοί εξ Ευρώπης, το ίδιο οι παρ’ ημίν μπιστικοί τους τε και κολήγοι, το ίδιο έλεγε και η Δεξιά,
        το ίδιο λέει τώρα και η Αριστερά που κυβερνά όπως κυβέρνησε η Δεξιά. Είναι σαν να έλεγαν οι Γράκχοι, λόγου χάριν (ως άλλος ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της εποχής), dura lex sed lex και να κάθονταν στα αυγά τους, ώσπου να τα κλουβιάνουν, αντί να αγωνισθούν να αλλάξουν τους σκληρούς νόμους. Είναι όπως έκανε σήμερα ο κ. Τσίπρας, όταν διαπίστωσε ότι «δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς», όταν «παραδέχθηκε την ήττα», την πήρε και την έκαμε σημαία της επόμενης νίκης του, λέγοντας
        κι αυτός dura lex sed lex. Αποδείχθηκαν στη συνέχεια οι «προσπάθειές μας συφοριασμένες», κάτι για «ισοδύναμα» από ’δω, κάτι για «παράλληλα μέτρα» από ’κει, κάτι για το μνημόνιο που εφαρμόζουμε, αλλά αρνούμεθα «την ιδιοκτησία του» - και εξουθενωθήκαμε! τζίφος! Κι άρχισαν βροχή οι εφαρμοστικοί νόμοι, σκληροί νόμοι αλλά νόμοι. Αλήθεια;
        Είναι, κατ’ αρχάς, νόμιμο το Μνημόνιο; Με τις ψήφους ποιων και πόσων βουλευτών; Το πρώτο Μνημόνιο αλλά και το δεύτερο υπήρξαν σαθρά, αίολα (και έωλα, δηλαδή βρόμικα) οπωσδήποτε. Ουδέποτε υπερψηφίσθηκαν απ’ τον απαιτούμενο, κατά το Σύνταγμα, αριθμό βουλευτών. Δηλαδή απ’ τα δύο τρίτα του Σώματος, καθότι το Μνημόνιο Ενα άλλαζε το διεθνές στάτους της χώρας και αυτό δεν μπορούσε να έχει επισυμβεί με την πλειοψηφία του 150 συν ένας μόνον.
        Εκείνος που νομιμοποίησε εκ των υστέρων τα δύο Μνημόνια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εξασφάλισε για το τρίτο Μνημόνιο τις ψήφους όλων των μνημονιακών δυνάμεων, υπερβαίνοντας σε άθροισμα ψήφων το απαιτούμενο των δύο τρίτων. Ετσι, και το μνημόνιο έγινε νόμιμο και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ιδιοκτήτης της συμφωνίας, άμα τε και εντολοδόχος των δυνάμεων εκείνων που υποκατέστησαν
        το Σύνταγμα της χώρας με ένα διακρατικό σύμφωνο.
        Ετσι, στον παρόντα χρόνο (κι όχι επί Ρώμης) η χώρα κυβερνάται με ανθύπατο το κουαρτέτο, και τοπικούς συνεργάτες τους διαχειριστές του ελληνικού κράτους - προτεκτοράτου πλέον.
        Είναι μια ανώμαλη κατάσταση. Αναγνωρίσιμη από την αναγνωρισμένη διεθνώς οικονομική κατοχή της χώρας από τρίτους. Και με δραματικά εμφανές το πολιτικό παράλογο που προκύπτει απ’ την πολιτειακή αποσάθρωση. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να φερθεί ως πρωθυπουργός, ενώ πρωθυπουργός είναι οι «θεσμοί», που εκπροσωπούν ξένους Δυνατούς (και εν προκειμένω κατακτητές) . Η Βουλή προσπαθεί να κάνει τη Βουλή, ενώ μπορεί μόνον να «νομιμοποιεί» εφαρμοστικούς νόμους. Η Βουλή βουλεύεται με βάση αλλότριες βουλήσεις. Και βεβαίως με υπαγορεύσεις.
        Πάνω απ’ το κεφάλι της δημοκρατίας ίπταται μια δικτατορία. Που έχει λόγο για όλα. Απ’ τους μισθούς έως το προσφυγικό πρόβλημα, απ’ την άμυνα της χώρας έως τη δικονομία, απ’ το εκπαιδευτικό σύστημα έως τη φορολόγηση και το ασφαλιστικό.
        Αυτή η ανωμαλία παράγει πολιτικό λόγο παράλογο. Το παραλήρημα του ΣΥΡΙΖΑ (όπως το να καλεί σε απεργία εναντίον της πολιτικής του) είναι ενδεικτικό. Κι ακόμα ενδεικτικότερο το χάσμα μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνωμένων. Για παράδειγμα ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαιώνει ότι το ασφαλιστικό που προτείνει είναι καλύτερο απ’ το προηγούμενο, βγάζοντας ηλίθιους ή τρελούς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βγει στους δρόμους και εκατομμύρια πολίτες που βράζουν άναυδοι σε όλην την επικράτεια.
        Τα αλλεπάλληλα ψέματα (για τα «κόκκινα» δάνεια, το φορολογικό, τις δημοσιονομικές ανάγκες, τα αναπτυξιακά προγράμματα, την εκποίηση υποδομών, την υποθήκευση πόρων και τόσα άλλα) λέγονται, διότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πολιτικό και πολιτειακό αυτεξούσιο.
        Ο κ. Τσίπρας μπορεί να λέει ό,τι του κατεβαίνει, διότι αυτό που λέει δεν έχει καμιάν αξία. Μπορεί, φέρ’ ειπείν, να ματώσει την κοινωνία, το κράτος, το κόμμα του, τον εαυτόν, για να περάσει έναν δρακόντειο νόμο, μόνον και μόνον για να του πει μετά η Κομαντατούρ Μπερλίν ότι ο νόμος αυτός δεν είναι αρκετά δρακόντειος.
        Οταν το κουαρτέτο λέει όχι σε κάτι, δεν το κάνει ναι μετά, όπως έκανε με το όχι ο κ. Τσίπρας. Ο πολιτικός εξευτελισμός (αλλά και η οικονομική λεηλασία της χώρας) είναι διαρκής. Δεν θα πειραχθούν οι συντάξεις, έλεγε η κυβέρνηση, μετά ότι δεν θα πειραχθούν οι κύριες συντάξεις, μετά ότι δεν θα πειραχθούν οι χαμηλές συντάξεις - συνεχείς υποχωρήσεις, ώσπου ο εξευτελισμός της κυβέρνησης (και, ει δυνατόν, η απαξίωση του λαού) να «γίνει τέλειος». Ο,τι και να λέει
        η κυβέρνηση, της το ξελέει το κουαρτέτο ή την αναγκάζει να το «ξεπεί» η ίδια! Αλήθεια,
        είναι ευήθης ο κ. Αλεξιάδης (Τσίπρας), ώστε να μη γνωρίζει ότι όποιος βγάζει 20.000-30.000 ευρώ τον χρόνο δεν είναι πλούσιος; Είναι τόσο γελοίος ώστε να πιστεύει ότι μπορεί να αφαιρεθεί το 60% και το 80% των εσόδων ενός μικρομεσαίου νοικοκυριού με φόρους και εισφορές;
        Οχι! Ούτε ευήθης ούτε γελοίος είναι ο κ. Αλεξιάδης, ή ο όποιος Τσακαλώτος, ή Σταθάκης κ.λπ. Τους αναγκάζει, όμως, να φέρονται ωσάν ευήθεις και γελοίοι το καθεστώς κατοχής. Τίποτα πιο διαβρωτικό απ’ αυτό δεν υπάρχει για μια κοινωνία.
        Το «σύμπαν» γύρω μας αποσαθρώνεται διότι η χώρα ζει υπό διττό καθεστώς , διατελεί «υπό δύο σημαίας» και διοικείται από μια κυβέρνηση που ομολογεί στον εαυτόν της, αλλά όχι δημοσίως, ότι δεν είναι κυβέρνηση - ότι είναι για τα «θελήματα» των δυνατών.
        Κάθε φορά που αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να φερθεί ως κυβέρνηση εξευτελίζεται, οι γκαουλάιτερ την αδειάζουν και ο λαός αρχίζει να χάνει ξανά τον αυτοσεβασμό του. Και σε μεγάλο βαθμό οι Ελληνες τη reconquista (ανάκτηση) όχι ενός imperium αλλά της αξιοπρέπειάς τους επιχείρησαν. Μάλιστα με επιτυχία. Από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο λαός στη μεγάλη πλειοψηφία του πανηγύριζε και έως το δημοψήφισμα ήλπιζε. Τώρα
        αυτή η μεγάλη πλειοψηφία καλείται να γίνει πάλι σιωπηλή. Ο γεωργός που πανηγύριζε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα ο λωλός που δεν καταλαβαίνει την πολιτική του και βγαίνει αναιτίως στους δρόμους!.. Ολα αυτά συνιστούν μια κατάσταση αδιέξοδη, παράλογη, ανήθικη, γκροτέσκ, που δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Το σχήμα «παίρνει του Κατρούγκαλου τη γραβάτα το κουαρτέτο και ο Κατρούγκαλος παίρνει τα σώβρακα του κοσμάκη» δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ.
        Το ύστατο επιχείρημα του γονατισμένου ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το σείστρο περί την επιστροφή της Δεξιάς. Λες και η Δεξιά δεν έχει ήδη επιστρέψει με τη δεξιά πολιτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, αυτήν
        την κοκορομαχία του δικομματικού μονοκομματισμού την έπαιξε κατά κόρον το ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες. Οσον κι αν προσπαθήσει να παίξει το ίδιο παίγνιο ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορέσει να το κατορθώσει επί τόσο μακρό διάστημα όσον κατόρθωσε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, όπως και η Ν.Δ. διαχειρίστηκαν μια ψευδή ευμάρεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα διαχειρίζεται τη φούσκα που έσκασε. Διαχειρίζεται έναν «σκληρό νόμο, αλλά νόμο». Προβαίνοντας όμως και σε ένα θανάσιμο άγος.
        Διότι ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν εσφιγμένοι του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν διαχειρίζονται μόνον έναν σκληρό νόμο αλλά νόμο, αλλά ότι διαχειρίζονται έναν σκληρό νόμο πλην όμως παράνομον...
        Παράνομον διότι η νομιμοποίηση των μνημονίων απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποίησε ούτε νομιμοποιεί την ταυτόχρονη κατάλυση του Συντάγματος.
        Εκείνο που όντως νομιμοποίησε ο κ. Τσίπρας (κι εδώ έγκειται το άγος) είναι η σκληρότητά του ούτως ειπείν νόμου. Αντιμετωπίζει το ανήθικον ως νόμιμον. Επικαλούμενος την ανάγκη. Και κατά
        τούτο ο κ. Τσίπρας αντιστρέφει έναν ακόμη νόμο, τον αρχαιότερο. Οτι δηλαδή «υπέρτατος νόμος είναι η σωτηρία της πατρίδας». Στο όνομα αυτού του νόμου ανήλθε ο κ. Τσίπρας στην εξουσία (την οποίαν σαν κακομαθημένο παιδί αρνείται ότι κατέχει! Και όντως δεν την κατέχει, διότι δεν θέλησε να την αναλάβει). Και ιδού
        ο τραγέλαφος: α) Στην κυβέρνηση χωρίς την εξουσία (ή μάλλον καλύτερα: σε μια κυβέρνηση χωρίς εξουσία) ο κ. πρωθυπουργός, υπήκοος στην εξουσία άλλων. β) Με την εντολή του λαού, να αναλάβει την εξουσία, ατιμασμένη. γ) Με την ανάγκη (για τη σωτηρία της πατρίδας) αντεστραμμένη. δ) Με τους (σκληρούς εφαρμοστικούς) νόμους να αποτυπώνουν τη δικτατορία της οικονομικής φρίκης που υφίσταται ο λαός. ε) Με τα εξ Εσπερίας νέφη να σωρεύονται πάνω μας τόσον απειλητικά όσον το 146 π.Χ. ή το 1204 μ.Χ.
        Κι όλα αυτά στο όνομα της Αριστεράς, πράγμα που οδηγεί στον εξοστρακισμό των ελπίδων για κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές προς το καλύτερο - εξοστρακισμό μακρόν ή βραχύ, θα δούμε...
        Δεν ξέρω, αλλά εκτός απ’ τον Ανδρόνικο Κομνηνό που έταξε στον λαό τα πάντα και τον ξεγέλασε σε όλα (με αποτέλεσμα το τραγικό τέλος του), δεν μου έρχεται στον νου άλλος Αλκιβιάδης χειρότερος...