Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Εκτός βιολογικής άλλη μια πενταετία τα κηπευτικά


Για συστηµατική προσπάθεια υποβάθµισης της σηµασίας της αγροτικής παραγωγής και διωγµό στην ουσία των βιοκαλλιεργητών στη χώρα µας, κάνουν λόγο οι συντελεστές του κλάδου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, παίρνοντας αφορµή, όχι µόνο από τις καθυστερήσεις στις πληρωµές του προγράµµατος (2012-2016) αλλά και από τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες συντάσσεται η δράση για τη νέα περίοδο.
Υπό διωγμό αισθάνονται ότι βρίσκονται οι βιοκαλλιεργητές, ενώ και οι πληρωμές σκαλώνουν στα αδιέξοδα του «μηχανογράφου».
Το γεγονός ότι για µια ακόµα 5ετία δεν υποστηρίζονται από τις προβλεπόµενες επιδοτήσεις για τα βιολογικά οι καλλιέργειες κηπευτικών, συνιστά αιτία πολέµου για τις οργανώσεις των βιοκαλλιεργητών, εκπρόσωποι των οποίων τονίζουν στην Agrenda ότι η Ελλάδα είναι η µόνη ευρωπαϊκή χώρα που επιµένει να αφήνει εκτός πεδίου δράσης του προγράµµατος τα λαχανικά, όταν µάλιστα η εντύπωση των καταναλωτών και γενικά της κοινωνίας είναι τελείως διαφορετική.
Με τον τρόπο που κινούνται τα πράγµατα από την πλευρά των υπεύθυνων αρχών, οι βιοκαλλιεργητές κηπευτικών βρίσκονται καθηµερινά στη δυσάρεστη θέση να απολογούνται στην κοινή γνώµη και στους καταναλωτές για τα λάθη άλλων, είτε αυτοί είναι αρµόδιες αρχές και πιστοποιητικοί οργανισµοί, είτε είναι ακόµα και καλλιεργητές εκτατικών (κυρίως) καλλιεργειεργειών, ελιάς και αµπέλου, που ήταν µέχρι τώρα στο πρόγραµµα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα των 2.500 περίπου βιοκαλλιεργητών που µπήκαν πρώτη φορά σε πρόγραµµα την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο και στην περίπτωση των οποίων η ολιγωρία των αρµοδίων υπηρεσιών και οι γενικεύσεις των πολιτικών ηγεσιών, έχουν δηµιουργήσει ένα τεράστιο νοµικό ζήτηµα, χωρίς επί της ουσίας ευθύνη των δικαιούχων.
Το όλο ζήτηµα έχει να κάνει µε την εκπρόθεσµη έκδοση κάποιων βεβαιώσεων συµµόρφωσης και µάλιστα σε νεοεισερχόµενος στο πρόγραµµα,  όχι γιατί δεν υπήρχε κάποιο πραγµατικό πρόβληµα στον τρόπο παραγωγής αλλά επειδή η καθυστέρηση προκήρυξης του προγράµµατος δεν άφηνε χρονικά περιθώρια για την έκδοση αυτών των βεβαιώσεων στην ώρα τους.

Έµειναν εκτός farmers market
Άνιση εις βάρος τους µεταχείριση καταγγέλλουν οι βιοκαλλιεργητές και στον τρόπο µε τον οποίο δοµούνται µε βάση το νέο νόµο 4384/2016 οι λαϊκές αγορές βιολογικών και τα λεγόµενα farmers market.
Στην πραγµατικότητα λένε οι βιοκαλλιεργητές, το πάνω χέρι στη διαχείριση του υπό ίδρυση φορέα (farmers market) ανά περιφερειακή ενότητα θα έχουν οι συµβατικοί παραγωγοί που είναι και πολυπληθέστεροι, ενώ οι παραγωγοί βιολογικών θα εκπροσωπούνται σε ξεχωριστή γενική συνέλευση η οποία δεν θα µπορεί να έχει αποφασιστικό ρόλο.
Εν τω µεταξύ, για τον αποκλεισµό των κηπευτικών από τα επιδοτούµενα προγράµµατα βιολογικής παραγωγής, τονίζουν στελέχη του χώρου, έχει ληφθεί υπ’ όψη εδώ και χρόνια µια υποτυπώδης µελέτη - φάντασµα Γεωπονικού Πανεπιστηµίου, στην οποία συµπεραίνεται ωστόσο ότι τα λαχανικά απολαµβάνουν µεγάλης προστιθέµενης αξίας και παρουσιάσουν πολύ µεγαλύτερες (στρεµµατικές;) αποδόσεις από άλλες καλλιέργειες, εποµένως δεν έχουν ανάγκη ειδικότερης στήριξης από το σχετικό πρόγραµµα για τη βιολογική παραγωγή.   
Τέλος, για τις µεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωµές των βιοκαλλιεργητών, οι εκπρόσωποι του κλάδου ρίχνουν µεγάλο µέρος της ευθύνης στη µηχανογραφική υποστήριξη της οποίας γίνεται σήµερα αποδέκτης ο ΟΠΕΚΕΠΕ και στην αδυναµία του Οργανισµού να ταυτοποιήσει επί της ουσίας τις εκτάσεις που έχουν µπει σε πρόγραµµα και δηλώνονται για βιολογική παραγωγή, ανεξαρτήτως όλων των άλλων πιστοποιητικών -τήρησης των αρχών βιολογικής παραγωγής - που είναι σε θέση να προσκοµίζουν οι δικαιούχοι του προγράµµατος.   

Στο στόχαστρο του ΟΟΣΑ
Μεγάλες ανησυχίες από την πλευρά των βιοκαλλιεργητών εκφράζονται και σε ότι αφορά στα υπό συζήτηση µέτρα της γνωστής εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ η οποία, όπως λένε, έχει βάλει στο στόχαστρο το extra παρθένο ελαιόλαδο και τις ποικιλιακές διαφοροποιήσεις που είναι δυνατές και καταγεγραµµένες στην εγχώρια παραγωγή και για τις οποίες δείχνει διάθεση να πληρώνει η κατανάλωση. Οι ρυθµίσεις στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης, τονίζουν, τείνει να καταστήσει το ελαιόλαδο µαζικό εµπόρευµα µιας χαµηλής για τα ελληνικά δεδοµένα κατηγορίας στην οποία τον πρώτο λόγο θα έχουν οι µεγάλες βιοµηχανίες.
Πανάγος Γιάννης agro news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου