Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Αποχέτευση – άρδευση – πολιτιστικό κέντρο οι στόχοι για το 2010 του Δήμου Ειρηνούπολης

Με μοναδικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού για το έτος 2010 συνεδρίασε την Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ειρηνούπολης. Στο σώμα έγινε και αναφορά για το πρόσφατα κατατεθειμένο από την κυβέρνηση σχέδιο μεταρρύθμισης της αυτοδιοίκησης. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις δυσκολίες εκπροσώπησης των μικρών δήμων στους μεγάλους δήμους που θα προέλθουν από τη συνένωση και εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν το Υπουργείο Εσωτερικών θα δεχθεί τις προτάσεις των τοπικών ΤΕΔΚ. Παράλληλα επεσήμανε την ύπαρξη πολλών κενών στο σχέδιο, σημειώνοντας ως μεγαλύτερο την πρόβλεψη οι Αντιδήμαρχοι να είναι θεματικοί και τοπικοί χωρίς να διευκρινίζει αν θα προέρχονται από τους δήμους που θα συγχωνευτούν σε μεγαλύτερους
Σπαθόπουλος: Αποχέτευση – άρδευση – πολιτιστικό οι στόχοι για το 2010
Σχετικά με τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2010, ο Δήμαρχος επεσήμανε κάποια βασικά σημεία του, τονίζοντας «Ο προϋπολογισμός δείχνει και τους στόχους του Δήμου: αποχέτευση, άρδευση, πολιτιστικό και σχολεία»: Από τα 5 εκ. ευρώ περίπου (σύνολο εσόδων-εξόδων 4.911.544 ευρώ) σημείωσε ότι τα μισά περίπου (2.419.415 ευρώ) θα διατεθούν σε έργα, την ώρα που οι μεγάλοι δήμου διαθέτουν στον τομέα αυτό μόνο το 20% του προϋπολογισμού τους. Ποσό 650.000 ευρώ προβλέπεται να διατεθούν στην άρδευση (κατασκευή νέων πομονών άρδευσης με τα αναγκαία δίκτυα άρδευσης, 2 πομόνες στο Ζερβοχώρι, 2 στο Αγγελοχώρι και 3 στον Πολυπλάτανο). Ποσά 400.000 ευρώ θα διατεθούν για το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, 100.000 ευρώ σε αντιπλημμυρικά έργα, πάνω από 100.000 ευρώ στα σχολεία. Επίσης, ο Δήμαρχος σημείωσε την αλλαγή φωτιστικών και την τοποθέτηση μειοτήρων ταχύτητας (σαμαράκια) σε σημεία του Δήμου. Ενημέρωσε και για τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής να δημιουργηθεί στο Δήμο, στο πλαίσιο της κατάρτισης του ΣΧΟΑΠ, και βιομηχανική περιοχή (πέρα από τη βιοτεχνική) στην περιοχή Ροδίνας, εκφράζοντας ανησυχία για ενδεχόμενες επιπτώσεις στη διαδικασία από τις επικείμενες συνενώσεις.
Με την ευκαιρία ο Δήμαρχος ενημέρωσε και για την προώθηση από το Δήμο της μελέτης του δικτύου εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης σε Αγγελοχώρι και Πολυπλάτανο, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, η οποία δημοπρατήθηκε, επικαιροποιήθηκε και θα κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Στην επισήμανσή του ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο με δανειοδότηση, ο πρόεδρος σημείωσε ότι έχει δοθεί εντολή στις Τράπεζες να μην δίνουν δάνεια σε δήμους λόγω των επικείμενων συνενώσεων.
Αναφερόμενος στα έργα που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο κ. Σπαθόπουλος είπε ότι μ’ αυτά ολοκληρώνονται οι υποδομές του Δήμου. Σημείωσε, επίσης, τις ελάχιστες υποχρεώσεις του Δήμου (30-40.000) και τόνισε ότι το αποθεματικό έχει ύψος 1.065.904 ευρώ, με χρηματικό υπόλοιπο από τακτικά έσοδα 476.036 ευρώ και 589.867 ευρώ από έκτακτα έσοδα. «Αν δεν είχαμε αυτά τα οικονομικά μεγέθη, δεν θα γκρινιάζαμε», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι ο «Καλλικράτης» πρέπει να εξετάσει τον νόμο 1416/1984 που είχε θεσπίσει εθελοντικές συνενώσεις με κίνητρα, χαρακτηρίζοντάς του ως τον «καλύτερο νόμο».
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου