Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Επιφυλάξη απέναντι στον “Καλλικράτη”

Ανοιχτά μέτωπα παραμένουν η χρηματοδότηση του σχεδίου, ενώ υπάρχουν ασάφειες το τετελεσμένο των παραμένει διασφαλίζεται το οικονομικό, ασάφειες στο θεσμικό – αρμοδιότητες, σκοτάδι για το χωροταξικό. Οι γενικόλογες αρχές και τοποθετήσεις κυριάρχησαν στις εντυπώσεις που αποκόμμισαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για το τι μέλει γενέσθαι γύρω από το σχέδιο Καλλικράτης. Αρκετοί δήμοι παραμένουν σε αγωνιστική εγρήγορση θα μπορούσε να σημειώσει κανείς.
Βασικά αιτήματα της
ΚΕΔΚΕ είναι:
Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών μαζί με τους αντίστοιχους πόρους. Στελέχωση ΟΤΑ μαζί με αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού. Θεσμοθέτηση Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μερικών ακόμη πόλεων με αιρετά διοικητικά όργανα. Εκλογή δημοτικών συμβουλίων από το σύνολο των ψηφοφόρων του νέου δήμου και με ποσόστωση ανάλογη του πληθυσμού του κάθε συνενούμενου δήμου

Σιδηρόπουλος: Εάν συνοδευτούν οι αρμοδιότητες με πόρους και προχωρήσει σωστά η διαβούλευση τότε πάμε καλά
Η βούληση της κυβέρνησης είναι δεδομένη για να προχωρήσει το σχέδιο «Καλλικράτης» μας δηλώνει αρχικά ο Δήμαρχος Ανθεμίων κ. Σιδηρόπουλος και συνεχίζει
« Μπήκαν αρκετά ζητήματα όπως οι χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα που θα πρέπει να συνεχιστούν και το 2010. Υπολογίζουμε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις των δημοτικών συμβουλίων και των ΤΕΔΚ. Ο αριθμός των 370 Δήμων δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση και υπάρχει η δυνατότητα να διαπραγματευθεί μεγαλύτερο αριθμό Δήμων.
“Ένας αγροτικός Δήμος θα πρέπει να συνενωθεί με έναν αγροτικό”
Εάν η αποκέντρωση συνοδευτεί από αντίστοιχους πόρους και αποφασιστεί η χωροταξική διευθέτηση μετά από ώριμη διαβούλευση, τότε πιστεύω ότι θα πάμε καλά. Εγώ το έχω ανακοινώσει σ’ όλα τα συντεταγμένα όργανα ότι δεν κάνω διαβούλευση για την διαβούλευση, αλλά για την ουσία. Ένας αγροτικός δήμος θα πρέπει να συνενωθεί μ’ ένα άλλο αγροτικό δήμο. Δύο υγιείς και μικροί δήμοι μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό και μεγάλο. Δεν μπορούν να συνενωθούν δύο αγροτικοί καλοί με ένα αστικό που παρουσιάζει προβλήματα αυτό θα ήταν αδιέξοδο» μας είπε ο Δήμαρχος δίνοντας το στίγμα και των προθέσεων του για το χωροταξικό.

Σπαθόπουλος: Γενικόλογη ενημέρωση, δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν θα δώσουν ούτε αυτά του 2009
Για γενικόλογη ενημέρωση κάνει λόγο ο Δήμαρχος Ειρηνούπολης κ. Σπαθόπουλος που αφήνει πολλά ερωτηματικά. Ο Δήμαρχος μας λέει ότι σχετικά με το οικονομικό σκέλος μας είπε ότι ο Υπουργός κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι χρήματα δεν υπάρχουν για την μεταρρύθμιση γεγονός που απογοήτευσε ακόμη και τους Δημάρχους και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις, ο χρόνος δεν φτάνει...
Θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από μικρούς δήμους που στο επόμενο διάστημα θα κορυφωθούν ειδικά από την στιγμή που θα ανακοινωθεί το χοροταξικό. Χαρακτηριστικό ότι το 2010 δεν θα λάβουν ούτε τις ενισχύσεις του 2009 οι δήμοι από τα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΘΗΣΕΑΣ, ΣΑΤΑ). Είναι γεγονός ότι μ’ αυτά τα δεδομένα δεν θα υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλους δήμους να απορροφήσουν τους μικρούς ώστε να υλοποιήσουν αναπτυξιακά προγράμματα. Ένα άλλο ζήτημα αφορά το χρόνο που πιέζει ασφυκτικά δεδομένου ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Ακόμη πρέπει να ακολουθήσουν και οι μετατάξεις υπαλλήλων και αλλαγές πολλές φορές υπηρεσιών στα αντίστοιχα τμήματα παράγοντας που θα επιτείνει την σύγχυση. Θετικό κρίνουμε την τοποθέτηση του κ. Ραγκούση που αφορούσε το χωροταξικό ότι δεν θα γίνει καμία αναγκαστική συνένωση ούτε θα αιφνιδιαστούν οι ΟΤΑ και μάλιστα δεν έκανε αναφορά στον αριθμό των 370 Δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου