Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

1821: Ζωντανά και επίκαιρα τα μηνύματα του ξεσηκωμού

Του Αλέκου Χατζηκώστα
Ο φετινός γιορτασμός της επετείου από την επανάσταση του 1821στέλνει στους εργαζόμενους της χώρας εξαιρετικά επίκαιρα μηνύματα. Η φετινή επέτειος της 25ης Μάρτη, εν μέσω παρελάσεων και πανηγυρικών της ημέρας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν, δεν προσφέρεται για γενικά λόγια περί “ελευθερίας”.Τότε, ο σκλαβωμένος λαός ξεσηκώθηκε κατά της “νέας τάξης πραγμάτων” και της πολιτικής της, όπως αυτή εκφραζόταν από την περιβόητη “Ιερά Συμμαχία”. Σήμερα ο λαός μας έχει απέναντί του τη σύγχρονη “Ιερά Συμμαχία”, (Ε.Ε, ΔΝΤ κ.α) και θα πρέπει να κάνει το ίδιο!Τότε οι καταδυναστευόμενοι και εκμεταλ-λευόμενοι απλοί άνθρωποι έδωσαν τα πάντα στον αγώνα κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας και των ντόπιων συνεργατών της κοτζαμπάσηδων και Φαναριωτών.
Σήμερα, οι εργαζόμενοι της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που στο όνομα της κρίσης τους αφαιρεί κατακτήσεις ετών, δικαιώματα, τους κάνει φτωχότερους.
Το 1821 ο λαός μας ξεσηκώθηκε με το σύνθημα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ”! Σήμερα το δίλημμα που προβάλλει η ίδια η ζωή είναι: “ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η ΥΠΟΤΑΓΗ”; “Ραγιαδισμός ή αγώνας για μια ζωή πραγματικά ελεύθερη”;
Οι χιλιάδες αγωνιστές του 1821 δεν ενέδωσαν στις φωνές, που καλούσαν σε υποταγή και στα κηρύγματα των “φρόνιμων”, που έλεγαν ότι “ο λαός δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με υπέρτερες δυνάμεις”! Απέδειξαν, πως ένας λαός, όταν θέλει, μπορεί να σπάσει τα δεσμά του.
Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός του 1821 θα πρέπει να δόσει τη σκυτάλη σήμερα στον ενιαίο αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας. Τότε ήταν η πάλη για το μοίρασμα της γης και για την εθνική ανεξαρτησία. Σήμερα είναι η πάλη για ανάπτυξη σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, ενάντια στην Ε.Ε και την κυβέρνηση, ενάντια στα μέτρα που παίρνουν από κοινού εναντίον τους.
Το μεγάλο δίδαγμα της Επανάστασης του 1821 είναι ότι ο δρόμος της πάλης και της αποφασιστικής σύγκρουσης είναι επίκαιρος, αποτελεί μονόδρομο για το λαό. Ο ξεσηκωμός του 1821 πραγματοποιήθηκε όταν ο λαός απέκτησε με την πείρα του εμπιστοσύνη στον αγώνα του, όταν αντιλήφθηκε το μέγεθος της δύναμης που έχει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου