Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΥΠΑ ΠΟΥ ΔΙΕΦΥΓΕ ΑΠO ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ


Η Ομάδα Παρέμβαση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, κινητοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα μετά από πληροφορίες για την ύπαρξη ενός γύπα “Gyps Fulvus” (κοινώς όρνιο) που κυκλοφορούσε στην περιοχή του Αλιάκμονα στο ύψος των εγκαταστάσεων του φράγματος Ασωμάτων της ΔΕΗ. Το Σάββατο το πουλί εντοπίστηκε από μέλος της Ομάδας στα πλατάνια της αναρρυθμιστικής λίμνης Αγ. Βαρβάρας (πάνω από τη γέφυρα) και επί τόπου έφτασαν τέσσερα μέλη τα οποία με συντονισμένες προσπάθειες κατάφεραν να συλλάβουν το πουλί.
Η σύλληψη του σπάνιου αυτού πουλιού κρίθηκε αναγκαία γιατί, αν και είχε ικανότητα πτήσης έδειχνε εμφανή σημάδια πλήρης εξοικείωσης με τον άνθρωπο, γεγονός που το καθιστούσε ανίκανο να επιβιώσει στη φύση.
Το συγκεκριμένο πουλί προέρχονταν από ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ, σε εγκαταστάσεις “κολαστήριο” που παράνομα διατηρούνται στην περιοχή σε γνώση των αρμοδίων Αρχών. Η Δασική υπηρεσία και ο Δήμος της Βέροιας είναι από καιρός ενήμεροι για αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Η κατοχή ατόμων του είδους gyps fulvus είναι παράνομη, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις:
Η Ομάδα Παρέμβαση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, ανέλαβε την προώθηση του σπάνιου αυτού πουλιού στο Κέντρο Περίθαλψης “ΑΛΚΥΟΝΗ” (μετά από συνεννόηση με τον Δντη του κ. Μάριο Φουρνάρη, που έδωσε και τις απαραίτητες οδηγίες ασφαλούς μετακίνησης του). Σημαντική βοήθεια με οδηγίες για τη σύλληψη του πουλιού έδωσε και ο υπεύθυνος Β. Ελλάδας του Κέντρου Περίθαλψης ΕΚΠΑΖ κ. Σταύρος Καλπάκης τον οποίο και ευχαριστούμε. Στις ειδικές εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ θα επιχειρηθεί η επαναφορά του γύπα στην προτέρα άγρια κατάσταση για να είναι ικανό να επιβιώσει και να αναπαραχθεί ελεύθερο και πάλι στη φύση.

Η Ομάδα Παρέμβαση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, ευχαριστεί τη Διοίκηση και το προσωπικό των ΚΤΕΛ Ν. Ημαθίας που υποστηρίζει τη δράση της για τη διάσωση σπάνιων ειδών, μεταφέροντας δωρεάν τα άγρια ζώα και πουλιά που συλλέγονται τραυματισμένα.
Σημειώνεται ότι, για το περιστατικό του γύπα, η Ο.Π. ενημέρωσε (πριν γίνει η σύλληψη του γύπα), τον αρμόδιο υπάλληλο του Δασαρχείου Βέροιας (όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσία και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την παράνομη κατοχή προστατευμένων ειδών CITES), ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει τον Δασάρχη. Μετά από τέσσερις ώρες αναμονής δεν εμφανίστηκε κανείς από το Δασαρχείο και τα μέλη της Ομάδας που πήραν μέρος στην επιχείρηση αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη σύλληψη του πουλιού χωρίς την παρουσία της υπηρεσίας, λίγο πριν νυχτώσει. Στην επιχείριση πήραν μέρος οι: Αντώνης Μομπαϊτζής, Σωτήρης Παρασκευαΐδης, Αργυρίου Φώτης, Χάρης Κουρουζίδης. Το Δασαρχείο ενημέρωσε το Δασαρχείο Βέροιας για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης και έθεσε στη διάθεση του όλα τα στοιχεία της υπόθεσης.
Επειδή πρόσφατα στην ίδια περιοχή η Ο.Π. παρέλαβε από κάτοικο της Αγ. Βαρβάρας γεράκι (Buteo buteo) το οποίο έφερε εμφανή σημάδια ακροτηριασμού από βάναυση προσπάθεια που έγινε για την περίθαλψη του από άγνωστα άτομα, καλούμε τις αρμόδιες Αρχές να παρέμβουν άμεσα για την κατάσχεση όλων των άγριων πτηνών που κρατούνται παράνομα σε παράνομες εγκαταστάσεις, την ύπαρξη των οποίων γνωρίζουν, και διατηρούμε κάθε επιφύλαξη να κάνουμε χρήση κάθε μέσου για την απόδοση ευθυνών προς πάσαν κατεύθυνση.
Για την Ο.Π.
Φώτης Αργυρίου - Χάρης Κουρουζίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου