Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα παρελθόντων ετών συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τον ΤΟΕΒ Ζερβοχωρίου

Την Παρασκευή συνεδρίασε η Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ Ζερβοχωρίου αναδεικνύοντας τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που τον ταλανίζουν και εμποδίζουν στην λειτουργία του που έχει στόχο την αρδευτική διευκόλυνση των αγροτών της περιοχής.
Σημαντικότερο πρόβλημα όπως το ανέδειξε ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Δημητρίου και όπως ήταν καθολικά παραδεκτό είναι το οικονομικό πρόβλημα είσπραξης (ρευστότητας) με αποτέλεσμα να υπάρχει οφειλή προς τον ΓΟΕΒ αλλά και προς τρίτους οφειλέτες (χρέη από παρελθόντα έτη). Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η λειτουργία του που ελλείψει μητρώου – ενημέρωση καρτελών υπάρχει πρόβλημα στην ταυτοποίηση και διαλεύκανση των οφειλετών προς τον οργανισμό.
Ο Πρόεδρος καυτηρίασε στην απουσία της αρμόδιας επιτροπής αρχής ΔΕΒ Ν. Ημαθίας σημειώνοντας ότι τους ζητήθηκε επίμονα να δώσουν το παρών στην συνέλευση.

“Οι καρτέλες είναι ανενημέρωτες”
«Κάναμε αγωγές σε ανύπαρκτα πρόσωπα» είπε με αγανάκτηση ο κ. Δημητρίου με αποτέλεσμα ο ΤΟΕΒ να επιβαρύνεται οικονομικά δίχως αποτέλεσμα (κάποια πρόσωπα δεν είναι υπαρκτά έχουν αποβιώσει, ενώ δεν έχουν ενημερωθεί οι καρτέλες). «Οι καρτέλες είναι μπάχαλο. Άλλαξαν τα κτηματολόγια και αντέγραψαν τα παλιά του 1960… τόσο» είπε αργότερα χαρακτηριστικά μεγαλώνοντας την ανησυχία των παραβρισκόμενων μελών. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι παρουσιάζονται μέλη να οφείλουν ενώ έχουν πληρώσει.

Ζητήθηκε η απόλυση του Προέδρου και του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ από τη νομαρχία!!!
Ο κ. Δημητρίου μίλησε για έλλειψη παντελούς βοήθειας από νομαρχία και ΥΕΒ (μόνο εκπαίδευση για Η/Υ προσφέρουν από υπάλληλο του ΤΟΕΒ Νάουσας), τονίζοντας ότι ζητήθηκε η παραίτηση του ιδίου ως προέδρου με απόφαση της νομαρχίας (εισήγηση νομικού συμβούλου), ύστερα από καταγγελία για παράνομη κατοχή ιδιότητας μέλους του ΤΟΕΒ από άλλο μέλος. Είχε προηγηθεί μια σειρά απόρριψης αποφάσεων του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ από την ΥΕΒ (σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου) και ένα έγγραφο διαμαρτυρίας από πλευράς ΤΟΕΒ με αποτέλεσμα την εντολή νομάρχη για την παραίτηση του Προέδρου μετά από εισήγηση του νομικού συμβούλου της νομαρχίας.
«Δεν έχουμε καταχραστεί τίποτα, παλεύουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, τρέχουμε και δεν φτάνουμε και τώρα παλεύουμε για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου.

Προβλήματα με τους υδρονομείς
Ένα άλλο ζήτημα αφορά το πρόβλημα με τους υδρονομείς και της εν γένει λειτουργίας τους που σίγουρα δεν βοηθά τον οργανισμό. Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για παραβίαση όλων των εντολών του Δ.Σ. και της Γ.Σ από τους ίδιους αλλά και έλλειψη ελέγχου από το υπαλληλικό προσωπικό του ΤΟΕΒ καθιστώντας τους πλέον ανεξέλεγκτους. Έκανε λόγο για το ζήτημα των εισπράξεων αλλά και την παροχή νερού σε αγρότες που έχουν παλιές οφειλές. Μάλιστα ζήτησε να αξιολογηθούν οι νεοπροσληφθέντες υδρονομείς για να μην υπάρξουν και φέτος παρόμοια προβλήματα.
Έχουμε 15 – 20 αγωγές που δεν αντιστοιχούν σε υπαρκτά πρόσωπα, δυστυχώς οι υπάλληλοι αδυνατούν να τα βρουν ενώ οι δικηγόροι ζητάν 5 έως 6 .000 ευρώ για να διασταυρώσουν τα στοιχεία με ΟΣΔΕ, υποθηκοφυλάκείο κ.α» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ.

Νέος τρόπος πληρωμής των αρδευτικών
Καταλήγοντας ο κ. Δημητρίου με την σύμφωνη γνώμη και του σώματος πρότεινε να έρχεται το μέλος από τα γραφεία να πληρώσει (όχι στον υδρονομέα), ώστε να παίρνει βεβαίωση ότι δεν οφείλει στον οργανισμό αλλά και να ταυτοποιείτε η κατοχή – ενοικίαση του στο κτήμα

Μείωση και ρύθμιση ζήτησε το ΤΟΕΒ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς ΓΟΕΒ
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. εξήρε την πολύ καλή συνεργασία που έχουν με τον ΓΟΕΒ όλο αυτό το διάστημα και επεσήμαναν ότι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι του θα πρέπει να γίνει μια ρύθμιση με ταυτόχρονη μείωση του ποσού (από 230.000). Μάλιστα ο Πρόεδρος σημείωσε ότι το 2009 οι υποχρεώσεις προς ΓΟΕΒ έχουν πληρωθεί στο έπακρο. Στη συνέχεια διευκρινίστηκαν και υποχρεώσεις προς άλλους οφειλέτες και διαβάστηκε ο ισολογισμός από τον γραμματέα του οργανισμού
Με επιφύλαξη ως προς τους χρεώστες ο ισολογισμός
Μετά και την πρόταση του ταμία του Δ.Σ. κ. Τσιχλακίδη Νίκου ο ισολογισμός πέρασε με επιφύλαξη ως προς το κεφάλαιο χρεώστες λέγοντας με νόημα: «Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει και εγώ θα είμαι ο τελευταίος ταμίας που θα ψηφίζει με επιφύλαξη γιατί δεν γνωρίζει την ακριβή κατάσταση»

Αντικατάσταση του Δ.Σ. θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Δευτέρα
Με νέα έγγραφο που γνωστοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου στον ΤΟΕΒ την Δευτέρα στις 15 Μαρτίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας θα συζητήσει θέμα που αφορά την αντικατάσταση του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ εν όλω ή εν μέρει .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου