Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κάποτε, όχι πολύ μακριά από σήμερα, φάνταζε ότι αυτή η στιγμή ήταν πολύ μακριά μας. Άλλοι την έβλεπαν σαν ένα από τα πολλά προσφιλή θέματα επιστημονικής φαντασίας εκείνης της εποχής και μιλούσαν για «ενεργειακή κρίση» με τον ίδιο θαυμασμό που μιλούσαν για τους εξωγήινους , τον γκοντζίλα, την μέρα της αποκάλυψης από την πτώση μετεωρίτη στη Γη και τους ιπτάμενους δίσκους! Άλλοι έλεγαν ότι η γη έχει στα έγκατα της πολύ πετρέλαιο που επαρκούσε για εκατονταετίας, ότι δεν θα τελείωνε ποτέ και επομένως δεν θα υπήρχε ποτέ ενεργειακό ζήτημα όπως ήθελαν κάποιοι άσχετοι να το παρουσιάζουν. Όμως όλα τα ευνοϊκά σενάρια και οι αισιόδοξες απόψεις διαψεύστηκαν. Η κακή πραγματικότητα ήρθε πολύ - πολύ γρήγορα . Όσοι και όσα γράφονταν γύρω από το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας που ήταν τότε λίγο πολύ «εκκεντρικά» σήμερα είναι πλέον «κεντρικά». Ένα από τα σοβαρότερα, ίσως το κρισιμότερο, παγκόσμιο ζήτημα , ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στον πλανήτη του είναι σήμερα για το πως μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη με άλλες μορφές ενέργειας εκτός από τις παραδοσιακές.. Με απλά λόγια πως θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε έναν πολιτισμό χωρίς να συνεχίζουμε να καταστρέφουμε άλλο τον ήδη κατεστραμμένο πλανήτη.
Μέρα με την μέρα όμως πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν να φύγουμε από αυτό το οικονομικό σύστημα το οποίο είναι ιδιαίτερα εργοβόρο, καταστροφικό και αδιέξοδο. Είναι σημερινές πια οι εικόνες ενός πλανήτη γεμάτου με σκουπίδια, χωρίς να φαίνεται από τη σκόνη και την ομίχλη ο ουρανός. Είναι ο αυριανός μας πλανήτης εφάμιλλος όλων των άλλων του ηλιακού μας συστήματος που δεν έχουν ζωή! Είναι ένας έρημος πλανήτης! Κατεστραμμένος. Τι κρίμα …
Το πιο βέβαιο όλων σήμερα είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα παρθούν αποφάσεις «υπό πίεση» και όλοι θα γίνουν αποφασιστικότεροι και τολμηρότεροι για μέτρα και συντονισμένες προσπάθειες. Απλά να μην πια αργά, πολύ αργά. Όμως και το τρίπτυχο περιβάλλον-ενέργεια - οικολογία δεν είναι σήμερα άμοιρο εκμετάλλευσης αφού δεν είναι λίγοι οι «κερδοσκόποι »αυτοί που προσπαθούν να αποκτήσουν τεράστια κέρδη πουλώντας αέρα αντί εξοικονόμηση ενέργειας!
Όλες οι παράμετροι δείχνουν και οι επιστήμονες μιλούν ότι τις επόμενες δεκαετίες θα υπάρχει μεγάλη ενεργειακή επιβάρυνση αφού θα υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη. Επομένως η ενεργειακή ζήτηση θα αυξηθεί . Εκείνο που άμεσα είναι απαραίτητο είναι να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες τεχνολογίες. Αλήθεια γιατί βγαίνουν καινούργιοι επιστήμονες στην χώρα μας για να περιμένουν έναν διορισμό στο δημόσιο ή για να φεύγουν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές ; Γιατί υπάρχουν τα τεχνολογικά ιδρύματα μήπως για να τα καταστρέφουμε ;
Είναι η ώρα , ήρθε η ώρα, για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, τώρα. Η χώρα μας λούζεται από τον ήλιο και τον αέρα. Είναι δύο ασύλληπτες μορφές ενέργειας, που έχουν δυστυχώς εγκλωβισθεί και αυτές στα γρανάζια της γραφειοκρατίας , των νόμων και των σφραγίδων. Ποιο υπουργείο και ποιος υπουργός είναι αρμοδιότερος; Τα συμφέροντα πνίγουν τις καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες. Η Ελλάδα με πρωτοποριακές μέθοδες θα πρέπει να γίνει παγκόσμιος πρωτοπόρος. Από την αλλαγή νοοτροπίας θα πρέπει να περάσει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να αντλήσει ευρωπαϊκά κονδύλια που θα μεταμορφώσουν την χώρα μας και θα την μετατρέψουν σε τεράστιο πρότυπο ευρωπαϊκό ενεργειακό πάρκο. Θα πρέπει να προηγηθούμε , να γίνουμε οι ευρωπαίοι επικεφαλής της τεχνολογίας αιχμής, την ίδια ώρα που οι γείτονες μας σκέφτονται και στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσα σε αυτό το οικονομικό τέλμα που έχει περιέλθει και στην φαύλη, άτολμη και ανίκανη δημόσια περιδίνηση σήμερα είναι η καταλληλότερη στιγμή να κάνει το άλμα στο αύριο και να δώσει νέα ενεργειακή πνοή και προοπτική. Ας μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία.
Το χρωστάμε στους νέους ανθρώπους…
Γρηγοριάδης Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου