Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ολοκληρωτική καταστροφή των μήλων Ροδοχωρίου


Η ανεμοθύελλα και η χαλαζόπτωση που έπληξε το Σάββατο 24 Ιούλη το αγρόκτημα Ροδοχωρίου, κατάστρεψε ολοκληρωτικά την παραγωγή των μήλων του Δημοτικού Διαμερίσματος, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Αγροτικού Συλλόγου Ροδοχωρίου η «Ελπίδα».
Το δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής : «Η καταστροφή φθάνει το 90%, όπως προεκτίμησαν ο προϊστάμενος και τα στελέχη του ΕΛΓΑ στην πρώτη τους επίσκεψη στο Ροδοχώρι μετά τη χαλαζόπτωση. Κοντά στους κατοίκους του χωριού βρέθηκαν ο Νομάρχης Ημαθίας κος Κων/νος Καραπαναγιωτίδης και ο Δήμαρχος Νάουσας κος Αναστάσιος Καραμπατζός.
Η καταστροφή αυτή έρχεται σε συνέχεια της κακής χρονιάς του 2009 για την παραγωγή μήλων και κερασιών, καθώς και της εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής κερασιών της φετινής χρονιάς λόγω της ακαρπίας.
Με τα έξοδα της καλλιέργειας να έχουν ήδη γίνει (και όπως είναι γνωστό είναι μεγάλα στην περίπτωση των μήλων) και το πολύ υψηλό ποσοστό ζημιάς, φαίνεται ότι οι κάτοικοι του Ροδοχωρίου θα αντιμετωπίσουν πλέον μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Για το λόγο αυτό καλούν την Πολιτεία να σταθεί δίπλα τους.

Συγκεκριμένα απαιτούν:
Άμεσος και αντικειμενικός έλεγχος της καρπόπτωσης λόγω της ανεμοθύελας (όπως δεσμεύτηκαν τα στελέχη και ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ)
Άμεσος και αντικειμενικός έλεγχος της ζημιάς από χαλαζόπτωση μέσα στον Αύγουστο
Πάγωμα για 2 χρόνια των δανείων προς τις Τράπεζες των κατοίκων του Ροδοχωρίου
Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων μέχρι το Δεκέμβρη.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η απαίτηση μας για τα παραπάνω, δεν αποτελεί χάρισμα ή ευνοϊκές ρυθμίσεις, αλλά δίκαια αιτήματα που δημιουργήθηκαν από την θεομηνία της 24ης Ιούλη.
Θα θέλαμε σε αυτόν τον αγώνα να είστε μαζί μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου