Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας σε κοινή – ανοικτή σύσκεψη για το Νοσοκομείο



Το ζήτημα του Νοσοκομείου της πόλης μας είναι γνωστό σε όλους.
 Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι η κυβέρνηση με τις τεράστιες μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες όλων των μονάδων υγείας και στη βάση των δεσμεύσεων της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση - κεφάλαιο μετατρέπει την υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα, προχωρά στην κατάργηση κλινών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ΙΚΑ.
Τα στοιχεία που υπάρχουν και για το δικό μας Νοσοκομείο και ΙΚΑ σχετικά με τις ελλείψεις σε ιατρικό – νοσηλευτικό – διοικητικό προσωπικό είναι χαρακτηριστικά για την πορεία τους και γνωστά σε όλη την τοπική κοινωνία.
Ταυτόχρονα με την προγραμματισμένη και καλά οργανωμένη – σχεδιασμένη υποβάθμιση κλινικών, ώστε να παρουσιαστούν σαν μη αναγκαίες, προχωράνε και στην σταδιακή εφαρμογή μετατροπής του Νοσοκομείου (με όποια μορφή) σε αυτόνομο – αυτοχρηματοδοτούμενο οργανισμό, υλοποιώντας τις αποφάσεις για είσοδο 5€ - εισαγωγή 25€, για απογευματινά ιατρεία με πληρωμή μέσα στο νοσοκομείο, εξετάσεων, θεραπειών κλπ.
Με λίγα λόγια:
Αν θα υπάρχει αύριο νοσοκομείο με το σύνολο των κλινικών, δε θα καθορίζεται από την αναγκαιότητα να περιθάλψει και να γιατρέψει τον άνθρωπο, αλλά από το αν θα βγάζει τα λειτουργικά του έξοδα. Αν δεν καλύπτει τα έξοδα του, θα θεωρείται ασύμφορο και θα κλείνει.
 
 
 
Κύριοι,
Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας όλο το προηγούμενο διάστημα με τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε, εξέφρασε τη ριζική του αντίθεση σε ένα τέτοιο νοσοκομείο, που κριτήριό του θα είναι το κέρδος και όχι οι λαϊκές ανάγκες.
Δήλωσε καθαρά και χωρίς υπεκφυγές τη θέση του, που ήταν και παραμένει:
Νοσοκομείο Νάουσας, όπως το γνώρισε και μεγάλωσε με αυτό ο ναουσαίικος λαός, με όλες τις κλινικές, επανδρωμένες με ιατρικό – νοσηλευτικό – βοηθητικό – διοικητικό προσωπικό, που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας, όπου θα μπορούν να μπαίνουν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, άνεργοι, ασφαλισμένοι ή όχι να θεραπεύονται χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
Η υγεία είναι το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό! Κριτήριο δεν είναι τα έσοδα και έξοδα. Δεν είναι ανώνυμη εταιρεία, που κρίνεται με βάση την επισκεψιμότητα.
Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι έχουμε χρέος απέναντι στην αυριανή πόλη, στους συμπολίτες του διευρυμένου δήμου, στους εργαζόμενους, στους άνεργους και κυρίως στη νέα γενιά να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα.
Όσοι περίμεναν να δοθούν λύσεις από αυτούς που οδηγούν το Νοσοκομείο σε κέντρο υγείας, προσφέρουν μέγιστη υπηρεσία σε αυτούς που σχεδιάζουν και υλοποιούν αυτή την πολιτική συρρίκνωσης, απαξίωσης και συγχώνευσής του. Είναι συνυπεύθυνοι.
Νιώθοντας λοιπόν αυτή την ευθύνη αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι, συνυπεύθυνοι, σε ένα τέτοιο έγκλημα. Θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να πράξουν και οι άλλοι φορείς της πόλης.
Ήρθε η ώρα, που ο καθένας παίρνει και ατομικά και συλλογικά την ευθύνη του σαν φορέας για το τι Νοσοκομείο θέλει και το τι πρακτικά θα κάνει.
Θεωρούμε ότι η υπεράσπιση του δικαιώματος του ανθρώπου να αντιμετωπίζει τα προβλήματα υγείας άμεσα, αποτελεσματικά και δωρεάν χρειάζεται μια πανστρατιά του λαού της περιοχής, απειθαρχία και ανυπακοή στις αποφάσεις τις κυβέρνησης – Ε.Ε.
Για τους παραπάνω λόγους, παίρνουμε την πρωτοβουλία για μια ακόμη φορά να καλέσουμε σε κοινή – ανοιχτή δημόσια σύσκεψη όλους τους φορείς της περιοχής στις 10 Απρίλη, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7.30μμ στην Εστία Μουσών.
Στη σύσκεψη αυτή θα πρέπει κάθε φορέας να έρθει με απόφαση για το τι νοσοκομείο θέλει και τι προτείνει.
Είναι καιρός από τα ευχολόγια, τι υποσχέσεις, τους εφησυχασμούς να περάσουμε στη δράση.
Στόχος μας δεν είναι να γίνει μια ακόμα σύσκεψη, αλλά να ανοίξει ο δρόμος διεκδίκησης.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου