Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ακόμα και εκεί δεν είμαστε ικανοί


Διάβασα στον τύπο για την πρωτοβουλία με την επωνυμία «Via Egnatia» που σαν σκοπό έχει την ανάδειξη του Βορειοελλαδικού φυσικού τοπίου που εκτείνεται γύρω από την ιστορική Εγνατία Οδό και η οργανωμένη καθιέρωσή του ως ενιαίου τουριστικού προορισμού στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά του με την ενθάρρυνση και καθοδήγηση του Γενικού Προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Wolfgang Hoelscher-Obermaier.


Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχα την ευκαιρία να θέσω το θέμα της τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού τόσο στον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ Ιωάννη Γιώργου όσο και στον ίδιο το Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα κατά την διάρκεια των επισκέψεών τους στην Ημαθία.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2008 μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργου Παυλίδη, πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη συνάντηση εργασίας, με συμμετοχή Νομαρχών ή Εκπροσώπων όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία οδός, με στόχο την πρόσθετη ολοκληρωμένη αξιοποίηση του συγκοινωνιακού έργου της Εγνατίας οδού, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των νομών από όπου διέρχεται.
Η συνάντηση αυτή έχει σαν τελική κατάληξη τον Οκτώβριο του 2009 στον καθορισμό ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και τον προσδιορίσμό του τρόπου και των διαδικασιών υλοποίησης του προγράμματος : Τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού με το διακριτικό τίτλο «Εγνατία Τουρισμός», με τη συνεργασία όλων των συμβαλλόμενων, δηλαδή της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσης (Ν.Α.) Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) και της Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.- ΑΝΚΟ.
Το όλο εγχείρημα παρότι μπήκε στην φάση υλοποίησης με συντονιστή την ΑΝΚΟ, σταμάτησε με τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Πλέον αν και πολλοί εκ των συμμετεχόντων βρίσκονται σε θέσεις στις νέες πλέον διοικητικές δομές των Περιφερειών, το θέμα έχει ατονήσει και σποραδικά πλέον μόνο γίνονται αναφορές, έστω και αν αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα του θέματος, όπως άλλωστε και από την πλευρά της δική μας Περιφέρεια.
Ένα ζωτικό θέμα, αιχμή δόρατος στην ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδας, σημαντικό έργο σχεδόν όλως των περιφερειών της βρίσκει ξανά το δρόμο του με την άνωθεν παρέμβαση και συντονισμό φίλων μας.
Η απάντηση του Περιφερειάρχη μας και των Αντιπεριφερειαρχών του ότι αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας στην τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξης της περιοχής φαίνεται να μην ανταποκρίνεται στην πράξη έως σήμερα και να μην πείθει.
Δυστυχώς αποδεικνύεται ακόμα μία φορά η κακοδαιμονία μας και η αδυναμία υλοποίησης στόχων και οραμάτων.
Διαβάζοντας δεν ήξερα να χαρώ ή να λυπηθώ.
Σταύρος Γιανναβαρτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου