Παρά τη θεαματική μείωση της παραγωγής συμπύρηνου φέτος ως και 50%, λόγω των καιρικών συνθηκών και της μειωμένης σποράς, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας καταβάλλει προσπάθειες ώστε να μην βρεθεί ούτε ένας δυσαρεστημένος πελάτης των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών στο εξωτερικό, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΕ, η φετινή παραγωγή συμπύρηνου
ροδάκινου φαίνεται ότι τελικά θα διαμορφωθεί σε 220.000 τόνους, έναντι
των 440.000 τόνων πέρυσι και 365.000 το 2011, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις
του εκτιμά ότι «θα τα καταφέρουμε και η χώρα μας δεν θα απολέσει μερίδιο
της διεθνούς αγοράς κομπόστας».
Από τους 220.000 τόνους, οι 190.000 με 195.000 αγοράστηκαν για
κομπόστα και κατάψυξη σε τιμή των 32 λεπτών το κιλό για τις πρώιμες και
μέσης ωρίμανσης ποικιλίες και στα 35 λεπτά το κιλό για τις όψιμες
(έβερτ).
Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Αποστόλου, στο εξής, οι όψιμες
ποικιλίες θα πληρώνονται πάντα καλύτερα - ως και 10% έναντι των άλλων -
και σε κάθε περίπτωση το κόστος τους ανά κιλό θα είναι κατά τρία λεπτά
υψηλότερο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΕ, τα χαρτοκιβώτια κομπόστας, από 13,5
εκατ. πέρυσι μειώθηκαν στα 7,8 εκατ. φέτος, ενώ στην κατάψυξη
κατευθύνθηκαν 17.000-18.000 τόνοι φρούτων και τα υπόλοιπα αγοράστηκαν
από κονσερβοποιίες, οι οποίες και απέρριψαν τελικά ποσότητα 20% από τη
συνολική που προμηθεύτηκαν, «στέλνοντάς» την για χυμό.
Οι δε ελληνικές βιομηχανίες αγόρασαν 20.000-25.000 τόνους για χυμό
στην τιμή των 15 με 18 λεπτών το κιλό, ενώ 3.000 τόνοι νωπό προϊόν
εξήχθησαν στη Βουλγαρία.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εξαγωγές, ο κ. Αποστόλου εκτίμησε ότι
θα είναι μάλλον μειωμένες σε διψήφιο ποσοστό κι εξέφρασε την ελπίδα πως,
ενώ τα αποθεματικά είναι φέτος 4 εκατ. χαρτοκιβώτια, τον Ιούνιο του
2014 θα είναι διαχειρίσιμα.
Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ροδάκινα, σε ποσοστό 98%, εξάγονται
κυρίως στην Ευρώπη - και συγκεκριμένα τη Γερμανία - και κατά δεύτερο
λόγο στη Ρωσία, αλλά και την Ταϊλάνδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου