Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Με επιτυχία το σεμινάριο αυτοάμυνας στη Νάουσα


seminar aftoamina
Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Αγ. Νικόλαο της Νάουσας επιμορφωτικό σεμινάριο σε θέματα αυτοάμυνας στην καθημερινότητα (streetprotection) με εκπαιδευόμενους άνδρες γυναίκες έφηβους και  παιδιά από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Η αύξηση της βίας καθημερινά (κλοπές τσαντών, κινητών,  πορτοφολιών, χρημάτων σε ΑΤΜ, είσοδοι σε σπίτια για κλοπή με τους ενοίκους μέσα, βιασμοί ή απόπειρες  4500 δηλωμένοι για το 2013) κάνει την πιθανότητα να συμβεί κάτι στο καθένα μας πολύ υψηλή.
Η φιλοσοφία πίσω από την αυτοάμυνα είναι η αποφυγή μιας εμπλοκής και όχι η επιδίωξη αυτής. Όπως τόνισε ο κύριος εισηγητής του σεμιναρίου Αντώνης Θεοφιλίδης, πτυχιούχος ψυχολογίας και επί πολλά χρόνια αθλητής και καθηγητής πολεμικών τεχνών με επαγγελματική εμπειρία ως φρουρός στο δημόσιο και ιδιωτικό  τομέα και εμπνευστής του streetprotection,  κύριο μέλημά μας είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής έστω και αν χρειαστεί για αυτό να δώσουμε π.χ. το κινητό μας ή κάποια χρήματα. Τις περισσότερες φορές όμως, όπως δείχνει η πράξη, οι δράστες δεν αρκούνται μόνο στη κλοπή κάποιον αντικειμένων αλλά προσπαθούν  να βλάψουν εμάς ή συγγενικά μας πρόσωπα. Στις περιπτώσεις αυτές η γνώση κάποιων τεχνικών που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε χρόνο για να διαφύγουμε ή να καλέσουμε βοήθεια ή να ξεπεράσουμε την συγκεκριμένη κατάσταση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες είναι επιβεβλημένη.
Πολύ σημαντικό ρόλο έχει επίσης η ψυχολογική προετοιμασία του ατόμου και η ψυχική του ετοιμότητα να αντιδράσει σε μια τέτοια κατάσταση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αθλητών και πρωταθλητών πολεμικών τεχνών που όταν βρέθηκαν σε ανάλογη κατάσταση δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε αυτήν.
Στα πλαίσια αυτά εκτός της  πρακτικής εξάσκησης σε τεχνικές αποφυγής της εμπλοκής δόθηκε έμφαση και στην ψυχολογική προετοιμασία των εκπαιδευόμενων με την εξάσκησή τους σε πραγματικά σενάρια τέτοιων καταστάσεων.
Ο πρόεδρος της Ε.Ο.Μ.Α (ελληνική ομοσπονδία μαχητικών αθλημάτων) Σαριανίδης Γιώργος τίμησε με την παρουσία του το σεμινάριο στον Αγ. Νικόλαο Νάουσας  μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την προσπάθεια του streetprotection και την πορεία ένταξης του στην ομοσπονδία.
Από τους διοργανωτές δόθηκε η υπόσχεση να διοργανωθεί τις επόμενες εβδομάδες (μετά τις απόκριες) ανάλογο σεμινάριο με συμμετέχοντες από την περιοχή της Νάουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου