Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Κινδυνεύουν να μείνουν δίχως ταμείο ανεργίας

Δίχως την συνδρομή του ταμείου ανεργίας κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι σε μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων της Ημαθίας, αν εφαρμοστεί απόφαση του ΟΑΕΔ που τις χαρακτηρίζει ως μη εποχικές. Οι προϋποθέσεις για την ένταξη των εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας ολοένα και δυσκολεύουν με αποτέλεσμα η χειμαζόμενη οικονομία της περιοχής μας να χτυπάει κόκκινο αυτό το χειμώνα. Την Δευτέρα το πρωί εργαζόμενοι σε μεταποιητικές μονάδες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με συγκέντρωση στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στη Νάουσα. Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της 2ωρης στάσης εργασίας, από τις 9-11 π.μ., που κήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο διαλογής και ψύξης φρούτων και λαχανικών Νάουσας και περιφέρειας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Σωματείο συνεταιριστικών υπαλλήλων. Θυμίζουμε ότι οι εποχιακά εργαζόμενοι στις μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων χρειάζονται πλέον 125 ημερομίσθια-ένσημα (αντί των 100 που απαιτούνταν νωρίτερα), αφαιρουμένων και των ενσήμων των δύο τελευταίων μηνών, για να ενταχθούν στο Ταμείο ανεργίας. Ενώ τα 50 απαιτούμενα από το ΙΚΑ ένσημα για τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας σταδιακά θα αυξηθούν σε 100. Το πρόβλημα υπολογίζεται ότι αγγίζει 2.500-3.000 περίπου εργαζόμενους στο νομό Ημαθίας. Όπως είναι αναμενόμενο οι εργαζόμενοι διαφωνούν με την εξέλιξη αυτή (προηγήθηκε εγκύκλιος του ΙΚΑ, από τον Μάιο του 2008 που είχε επιτρέψει την πρόσληψη στις επιχειρήσεις αυτές εργαζομένων που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ χωρίς υποχρέωση ασφάλισης στο ΙΚΑ), υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εξαρτημένη εργασία και θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, αλλά και ότι έτσι πλήττονται συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα τους
Οι αντιπροσωπείες των διοικήσεων των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου ζήτησαν από την Δ/ντρια ου υποκαταστήματος κ. Ράλλη να «παγώσει», προς το παρόν, η προαναφερθείσα απόφαση του οργανισμού, με στόχο να καταργηθεί στη συνέχεια. Και παράλληλα αιτήθηκαν την ένταξη των εργαζομένων σε μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στο νόμο περί εποχικών επαγγελμάτων.
Σχετικά με τις παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου Νάουσας σχετικά με το θέμα ενημέρωσε τους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας κ. Τσίτσης. Ανέφερε ότι, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου επισκέφθηκαν τους υπουργούς Εργασίας και τους ενημέρωσαν για το πρόβλημα, σημειώνοντας ότι αποδέχονται το δίκαιο του αιτήματος αλλά η απόφαση δεν αίρεται.

Τα αιτήματατων εργαζομένων
- Ένταξη στο νόμο 1836/89 (περί εποχιακών επαγγελμάτων) με δικαιούχους εποχιακού βοηθήματος όσους πραγματοποιούν από 30 έως 80 ένσημα το χρόνο.
- Ταμείο ανεργίας με 80 ένσημα και πάνω χωρίς να αφαιρούνται οι 2 τελευταίοι μήνες.
- Δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης με 30 ένσημα το χρόνο.
- Δικαίωμα παροχών εργατικής εστίας (θερινές διακοπές κ.λ.π.) με 30 ένσημα το χρόνο.
- Να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηριστούν εποχιακές όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις που αποκλείονται απ’ αυτή την εγκύκλιο.
- Να καταργηθεί το άρθρο 53 του νόμου 3518/2006, για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας όσων έχουν ΟΓΑ και να μπουν όλοι στο ΙΚΑ.
- Κατοχύρωση σύνταξης ΙΚΑ με 2000 ένσημα εποχιακά.
- Για όσους έχουν παράλληλη ασφάλεια ΟΓΑ και θα συνταξιοδοτηθούν απ’ αυτόν τον φορέα, να προσαυξάνεται αναλογικά η σύνταξή τους συνυπολογίζοντας και τα εποχιακά ένσημα του ΙΚΑ.
- Έκτακτο βοήθημα 1000 ευρώ για το 2009, λόγω μειωμένης δραστηριότητας του κλάδου, σε όσους εποχιακούς πραγματοποίησαν από 30 έως 125 ένσημα. Το επίδομα αυτό να δοθεί και σε όσους εποχιακούς είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και δεν τους κολλήθηκαν τα ανάλογα ένσημα.
- Όλες τις παραπάνω παροχές να απολαμβάνουν και όσοι έχουν παράλληλη ασφάλεια ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου