Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Δάνεια ύψους έως και 10 εκατ. ευρώ ανά βιομηχανία για την εξόφληση των παραγωγών συμπυρήνου

Απόφαση για την παροχή εγγυήσεων του δημοσίου που θα ανέρχονται σε ποσοστό 80%, στα δάνεια που θα χορηγηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα σε συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις επεξεργασίας συμπύρηνων ροδάκινων για την διευκόλυνση της διαδικασίας εξόφλησης των ροδακινοπαραγών, υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Η απόφαση που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων (συνεταιριστικών και ιδιωτικών) με ετήσιες εξαγωγές που υπερβαίνουν το 30% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους κατά την τελευταία τριετία.
Σύμφωνα με την απόφαση τα δάνεια θα χορηγηθούν για την εξόφληση των παραγωγών ροδάκινων και το ύψος τους ανά επιχείρηση θα ισούται με τις ανεξόφλητες οφειλές της επιχείρησης προς τους ροδακινοπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγόρασε. Ως ανώτατο ύψος του δανείου ανά επιχείρηση ορίζονται τα 10 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει ότι «τα εν λόγω δάνεια χορηγούνται μέσω μιας αυτοτελούς δανειακής σύμβασης, έχουν διάρκεια από την ημερομηνία χορήγησης τους μέχρι την 31.12.2011 και η εξόφληση τους πραγματοποιείται σε δύο ισόποσες χρεολυτικές δόσεις, με πρώτη καταβλητέα την 30.6.2011 και τελευταία την 31.12.2011. Το ποσό εκάστου δανείου ισούται με το συνολικό ποσό των ανεξόφλητων οφειλών κάθε επιχείρησης προς τους ροδακινοπαραγωγούς για αγορασθείσες ποσότητες ροδάκινων. Η εκταμίευση του δανείου γίνεται κατόπιν ελέγχου από το πιστωτικό ίδρυμα των προσκομισθέντων από την επιχείρηση εκδοθέντων παραστατικών και το σχετικό ποσό θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ροδακινοπαραγωγών κατά το ύψος της πιστοποιούμενης οφειλής κάθε επιχείρησης προς αυτούς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στον λογαριασμό του κάθε παραγωγού. Για τον λόγο αυτό, οι εταιρείες θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία κάθε παραγωγού, το είδος και την ποσότητα του προϊόντος που έχει αγορασθεί ανά παραγωγό, την τιμή μονάδας ανά κιλό, το συνολικό ποσό και τα σχετικά παραστατικά αγοράς από κάθε παραγωγό, το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανά παραγωγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου