Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Σε 105 στρέμ. στην Πέλλα το βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς. Μέτρα παρόμοια με της Τριστέτσας εφαρμόζει το ΥπΑΑΤ χωρίς όμως ενισχύσεις (9/7/2014 12:53)


Σε 105 στρέμ. στην Πέλλα το βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς. Μέτρα παρόμοια με της Τριστέτσας εφαρμόζει το ΥπΑΑΤ χωρίς όμως ενισχύσεις Σε περίπου 105 στρέμματα καλλιέργειας ακτινιδιάς στην Π.Ε. Πέλλας (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2.850 η έκταση της καλλιέργειας είναι στρέμματα) έχει εντοπιστεί μέχρι και σήμερα η επικίνδυνη ασθένεια του βακτηριακού έλκους ακτινιδιάς (Pseudomonas syringae pv.actinidiae) σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ. Να σημειωθεί ότι αρχικά τον Ιούνιο το βακτηριακό έλκος είχε εντοπιστεί μόνο σε ένα κτήμα έκτασης περίπου 6 στρεμμάτων στο Δροσερό.


Για το λόγο αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Καρασμάνη τονίζει ότι εκτός από τα μέτρα αντιμετώπισης του βακτηρίου της ακτινιδιάς τα οποία βασίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στην ΚΥΑ 121285/665/2006 (ΦΕΚ 1416/Β') που εφαρμόστηκε για την καταπολέμηση του ιού της Τριστέτσας στα εσπεριδοειδή, θα πρέπει να οριστεί και ενίσχυση των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους θα εκριζωθούν. Σε επικοινωνία που είχαμε για το θέμα με το γεωπόνο του γραφείου Φυτοπροστασίας και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Σκύδρας (στη Πέλλα), κ. Γιώργο Γαϊτάνη μας δήλωσε:
«Είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μην επεκταθεί άλλο το βακτήριο. Αν ληφθούν και έκτακτα μέτρα που ζητάει η Περιφερειακή Ενότητα θα είναι καλύτερα». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραγωγοί είναι ανήσυχοι διότι η ακτινιδιά είναι μια καλλιέργεια για την εγκατάσταση της οποίας απαιτούνται σημαντικά χρηματικά ποσά και για την αγορά των φυτών αλλά και για την υποστήριξή της (συστήματα άρδευσης κ.α.).

Να οριστούν αποζημιώσεις ζητάει η Π.Ε. Πέλλας

Όπως και στην Τριστέτσα έτσι και στο Βακτήριο της Ακτινιδιάς – όπως αναφέρει και στην επιστολή του ο κ. Θεοδωρίδης – η εκρίζωση και καύση της προσβεβλημένης καλλιέργειας είναι η πιο σίγουρη μέθοδος καταπολέμησης. Στην περίπτωση της Τριστέτσας, υπενθυμίζουμε ότι είχε ληφθεί απόφαση καταβολής (από τον τότε Υφυπουργό ΑΑΤ κ. Ι. Δριβελέγκα) ποσού αποζημίωσης ύψους 20,54 ευρώ ανά δένδρο. Ωστόσο, στο σχέδιο που κοινοποιήθηκε, στις Περιφερειακές Ενότητες που καλλιεργείται το ακτινίδιο «παραδόξως δεν αναφέρει τίποτα ως προς την ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών από την ασθένεια, στο βαθμό που δεν ορίζεται σαφώς η ύπαρξη ενίσχυσης του παραγωγού που θα δει τον κόπο του και την επένδυσή του να εξαϋλώνεται εν μία νυχτή χωρίς δική του υπαιτιότητα και χωρίς περιθώριο εναλλακτικής διαχείρισης πέραν της εκρίζωσης», αναφέρει στην επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ ο Αντιπεριφερειάρχης.
Και προσθέτει: «Δεν ζητάμε να γίνει κάτι κατ' εξαίρεση για την περιοχή μας. Ζητάμε, πάντα στα πλαίσια τις ισονομίας και του δικαίου, να οριστεί μία δίκαιη αποζημίωση, όμοια ως προς το σκοπό και το πνεύμα που ίσχυσε για την καταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες από τη Τριστέτσα και η πρόβλεψη της αποζημίωσης αυτής να αποτυπωθεί άμεσα στο υπό επεξεργασία σχέδιο και να μην παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον».

«Θα πρέπει να εντοπιστούν οι νέες φυτείες»

Επίσης, σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον κ. Γρήγορη Οικονόμου, Προϊστάμενο του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Άρτας (η ΔΑΟΚ Άρτας ήταν η πρώτη που εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα προκειμένου να ενημερωθούν οι παραγωγοί), ο οποίος μας δήλωσε: «Θα πρέπει αρχικά να εντοπιστούν οι νέες φυτείες και αυτό θα γίνει μέσω του ΟΣΔΕ. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Από εκεί και μετά θα πρέπει να πάρουμε τα στοιχεία για να κάνουνε δειγματοληψίες στις νέες αυτές φυτείες που παρουσιάζουν τέτοιου είδους συμπτώματα ώστε να απομονώσουμε το βακτήριο».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε στείλει πολλά δείγματα στο Μπενάκειο αλλά ακόμα δεν έχουμε τα αποτελέσματα. Επίσης, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δείγματα και το φθινόπωρο. Αν ισχύει ωστόσο ότι το βακτήριο μεταδίδεται και με τη γύρη τότε ο περιορισμός του θα είναι δύσκολος έως αδύνατος».
Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς το ΥπΑΑΤ
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου