Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Επιστολή της Γεωργίας Μπατσαρά στον Υπουργό για το ροδάκινοΤο Σάββατο 5 Ιουλίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Ημαθίας ευρεία σύσκεψη με θέμα συζήτησης το ροδάκινο  όλων των ενδιαφερομένων φορέων στην οποία είχα την τιμή να συμμετάσχω.
Κε Υπουργέ
όπως γνωρίζετε οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και ο αγροτικός πληθυσμός εν γένει εκτός της οικονομικής κρίσης η οποία μαστίζει όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν δύο σοβαρότατα προβλήματα.
1ο Η χαλαζόπτωση του Ιουνίου η οποία έπληξε την περιοχή της Μελίκης προκάλεσε ζημιές 100% στις παραγωγές για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Οι αγρότες όχι μόνο αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καλλιεργητικές δαπάνες αλλά αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα επιβίωσης.
Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω αιτούμαστε:
α) Την έγκαιρη, αντικειμενική και δίκαιη καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να καταβληθούν στους αγρότες όσο το δυνατόν νωρίτερα οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.
β) Την προκαταβολή 3€ ανά δέντρο και 15€ ανά στρέμμα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. 
2ο Η μη απορρόφηση των επιτραπέζιων ροδάκινων από τις αγορές της Ρωσίας έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία τεράστιες ποσότητες ροδάκινων οι οποίες λόγω και της ευαισθησίας του προϊόντος θα οδηγηθούν στις χωματερές.
Το ανωτέρω πρόβλημα σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές της αγοράς για τα επιτραπέζια ροδάκινα τα οποία αυτές απορροφούν οδηγούν τους αγρότες μας σε οικονομική καταστροφή και απόγνωση.
Κύριε Υπουργέ,
είστε ο άνθρωπος που εδώ και πολλά έτη ασχολείται με τον αγροτικό κόσμο και τα προβλήματά του.
Διαθέτετε τη γνώση και την εμπειρία σε αγροτικά θέματα προπαντός όμως την ευαισθησία και τη διάθεση να δώσετε λύσεις προς όφελος του αγροτικού μας κόσμου και της οικονομίας της χώρας μας.
Εφόσον ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ανωτέρω ζημιές ζητάμε:
Την εύρεση λύσης ως προς τη διάθεση των αδιάθετων προϊόντων στην εσωτερική αγορά (στρατό, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, ξενοδοχεία)
Την κοινοποίηση του προβλήματος στη σύσκεψη Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρώπης, ώστε να δοθεί ευρωπαϊκή λύση μέσα από  κοινοτικά προγράμματα
Τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου διεκδίκησης μόνιμων λύσεων για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης των ροδακινοπαραγωγών χωρών του νότου
 
Κε Υπουργέ ,
είμαι βέβαιη ότι θα ενσκύψετε με το μέγιστο ενδιαφέρον στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας όπως σας τα περιέγραψα και σας είναι ήδη γνωστά ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις προς ανακούφιση τους.
 
 
Βέροια 7-7-2014
                                                                                                                Με εκτίμηση
 
                                                                                                         Γεωργία Μπατσαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου