Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για το ρωσικό εμπάργκο



Σύσκεψη με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας έπειτα από το εμπάργκο της Μόσχας σε αγροτικά προϊόντα των κρατών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10.30 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών.
Επί τάπητος μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθούν και οι δυνατότητες να βρεθούν νέες αγορές όπου θα διατεθούν τα προϊόντα που «μπλόκαρε» το εμπάργκο.
Της σύσκεψης θα προΐσταται ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα και σε αυτή θα συμμετέχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αποδέσμευση περίπου 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών της Ε.Ε., ο οποίος πλήττεται από το ρωσικό εμπάργκο.
Τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από χθες Δευτέρα, αφορούν τα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια.
Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι το πακέτο των 125 εκατ. ευρώ «δεν επηρεάζει τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα» και ότι αφορά «ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας».

πηγή: naftermporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου