Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον Ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο σε Πέλλα και Ημαθία για τις συνέπειες από το εμπάργκο της Ρωσίας


Παρέμβαση στους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας, πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι οι επιπτώσεις που ζουν αυτή την περίοδο με το εμπάργκο της Ρωσίας στα προϊόντα τους, συνδέονται με τους ανταγωνισμούς των Ευρωπαϊκών μονοπω-λίων και τις επιδιώξεις τους. Οι αγρότες πληρώνουν με την παραγωγή και το εισόδημά τους την πολιτική της ΕΕ και το στόχο να διεισδύσουν τα μονοπώλιά της στην Ουκρανία και σε άλλες περιοχές.
       Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του κόμματος, περιόδευσε σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς των δύο νομών και το βράδυ παραβρέθηκε σε σύσκεψη του Αγροτικού Συλ-λόγου Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”, όπου συζητήθηκε η αγωνιστική απάντηση που πρέπει να δώσουν οι αγρότες, απέναντι στις νέες δραματικές εξελίξεις που αφορούν το μέλλον τους και την επιβίωση των οικογενειών τους. 
         Τα στελέχη του ΚΚΕ διαπίστωσαν από πρώτο χέρι το νέο καταστροφικό χτύπημα που δέχονται οι αγρότες αυτή τη φορά εξαιτίας των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και του εμπάργκο που ανακοί-νωσε στη συνέχεια η Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα. Κάλεσαν τους αγρότες αγωνιστικά να διεκδικήσουν την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος του 2014, με άμεση αποζημίωση του κόστους παραγωγής, να μην επαναπαυθούν από τις δήθεν καθησυχαστικές δηλώσεις και τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών, να απαιτήσουν να διαχωρίσει η Ελλάδα τη θέση της από τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και να παλέψουν για αποδέσμευση από την ΕΕ και τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων. 
 
 Διαδοχικά επισκέφθηκαν στην Πέλλα τον ΑΣ Πέλλας ( πρώην ΕΑΣ Γιαννιτσών ), το διαλογητήριο του στην Καλλίπολη και το κέντρο παραλαβής στο Γυψοχώρι. Επίσης το διαλογητήριο της Κοινοπραξίας ΚΑΣΟ «Μ. Αλέξανδρος» στο Δροσερό και στην Ημαθία τον ΑΣ Επισκοπής, τον ΑΣΟΠ Επισκοπής και τον                       ΑΣ «ΜΙΕΖΑ» ΝΑΟΥΣΑΣ. 
        Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών περιέγραψαν τις επιπτώσεις που όπως είπαν, θα επιφέρουν ανεπίστρεπτο χτύπημα στη συνέχιση της λειτουργίας των ίδιων, και ολοκληρωτική καταστροφή για χιλιάδες αγρότες που για άλλη μια χρονιά χρεώνονται για να καλλιεργήσουν, παράγουν και τελικά δεν πληρώνονται ούτε για το κόστος παραγωγής. 
        Με το κλείσιμο της αγοράς της Ρωσίας, τεράστιες είναι οι αποθηκευμένες ποσότητες με ροδάκινα και νεκταρίνια που μένουν πλέον να σαπίζουν στα ψυγεία και εκατομμύρια κιλά παραμένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια. Μόνο ο ΑΣ Πέλλας έχει 200 τόνους αδιάθετη ποσότητα στα ψυγεία , αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στην Ημαθία με περίπου 10 εκ. κιλά στα ψυγεία και άλλα τόσα να αναμένεται να συγκομι-στούν το επόμενο διάστημα. 
       Την ίδια ώρα μεγάλος αριθμός φορτηγών που δεν είχαν προλάβει να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στην Ρωσία, πριν την ανακοίνωση του εμπάργκο, επιστρέφουν πίσω με κατεστραμμένα πλέον τα προϊόντα. 
     Η καταστροφή δεν σταματά στη φετινή παραγωγή. Όπως είπαν, θα χαθεί για πολλά χρόνια η αγορά της Ρωσίας καθώς το κενό που δημιουργείται ήδη καλύπτεται από άλλες χώρες όπως η Τουρκία. Το μέγεθος των επιπτώσεων θα φανεί την επόμενη χρονιά. Και αν υπολογίσει κανείς ότι η αγορά της Ρωσίας απορρο-φούσε περίπου το 42% της παραγωγής ροδακίνων της χώρας μας, μπορεί να καταλάβει καθένας ότι η ζημιά που προκαλείται είναι τεράστια. 
      Οι επιπτώσεις όμως δεν περιορίζονται στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Με το εμπάργκο χάνεται μια κρίσιμη αγορά και για άλλες σημαντικές παραγωγές φρούτων που ακολουθούν τους επόμενους μήνες, όπως τα ακτινίδια, τα μήλα, οι φράουλες, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
 
 
 
       Επιπλέον άρχισε ήδη η πίεση στις αγορές των άλλων χωρών που εξάγουν προϊόντα οι συνεταιρισμοί, προκειμένου να ρίξουν κι άλλο τις τιμές. Πχ, πουλάνε στη Ρουμανία με 35 λεπτά το κιλό, από τα οποία καθαρά θα μείνουν για τον αγρότη παραγωγό το πολύ 15 -20 λεπτά. 
       Αυτή η κατάσταση ήρθε να προστεθεί στα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχθηκαν φέτος οι αγρότες και πριν το εμπάργκο της Ρωσίας. 
       Στα επιτραπέζια ροδάκινα οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα πολύ πριν από το εμπάργκο. Η πρώιμη παραγωγή πουλήθηκε στα 35 λεπτά από τον παραγωγό, όταν πέρσι πωλούνταν 70 και 80 λεπτά το κιλό. Εκτιμούν ότι μετά το εμπάργκο οι εκβιασμοί θα κλιμακωθούν προκειμένου να δώσουν εντελώς τσάμπα τη σοδιά τους. 
       Είχαν προηγηθεί καταστροφές από τις αλλεπάλληλες χαλαζοπτώσεις αλλά και τις βροχοπτώσεις που προκάλεσαν αρρώστιες στην παραγωγή ( Μύκητες Μονίλια ) και οι αγρότες δεν κατάφεραν να τις αντιμε-τωπίσουν παρά τα ακριβά ραντίσματα, που εφάρμοσαν. Ο ΕΛΓΑ εξαιτίας και της έλλειψης προσωπικού ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις. Και αν κρίνουν από τις περσινές αποζημιώσεις που πήραν  - όσοι τις πήραν - , γνωρίζουν ότι θα είναι ψίχουλα και σε καμία περίπτωση δεν θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί.
       Οι αγρότες σε κάθε σταθμό της περιοδείας, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και για την ΚΑΠ της ΕΕ, και συνολικότερα για την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και τους οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, σε υπερχρέωση στις τράπεζες και τελικά στην οριστική χρεοκοπία. 
       “Οι αγρότες δεν παίρνουμε λεφτά από τα ροδάκινα, δεν θα πάρουμε από τα ακτινίδια, και θα πρέπει να πληρώσουμε εφορία, χαράτσια, φόρο για τα χωράφια, τον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ. Από που θα βρούμε τα χρήματα;”, λένε. Και προσθέτουν: “όλοι για φυλακή είμαστε, καλλιεργούμε, κάνουμε έξοδα και δεν εισπράττουμε τίποτα. Σε λίγο θα μας πάρει τα χωράφια και τα σπίτια η τράπεζα και θα γίνουμε εργάτες στην ίδια μας τη γη”. 
       Επιπλέον δηλώνουν αγανάκτηση που ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει δώσει εντολή για να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν για την απώλεια που θα υποστούν από το εμπάργκο. Και σχολιάζοντας τις διάφορες συσκέψεις που γίνονται με πρωτοβουλία κυβερνητικών και άλλων παραγό-ντων ( αντιπεριφερειάρχες, κλπ), όπου πρώτη θέση βρίσκουν πάντα οι εξαγωγείς και οι βιομήχανοι διεκδικώντας κι αυτοί αποζημιώσεις, λένε: “Αν χάσουν οι εξαγωγείς και οι βιομήχανοι θα χάσουν από τα κέρδη, όχι από την επιβίωση. Χρόνια τώρα έβγαλαν τεράστια κέρδη και ακόμη και φέτος αγόρασαν τα προϊόντα μας κοψοχρονιά, κάτω του κόστους”. 
       Τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τους αγρότες να παλέψουν και να απαιτήσουν άμεση καταγραφή του μεγέθους της ζημιάς και άμεση αποζημίωση για όλο το κόστος παραγωγής. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και να διαχωρίσει τη θέση της η Ελλάδα από τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας προκειμένου να ξανανοίξουν οι αγορές.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου