Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Τιμητική διάκριση του πρωτοψάλτη Αργυρίου Δίντση από την Χαρίεσσα


Με κεντρικό θέμα τον θεσμό του ιεροψάλτη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενταγμένη στα ΙΣΤ’ Παύλεια, που παρουσιάσθηκε στην Κυριακή 13 Ιουνίου, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο –πρώην Μεντρεσέ Τζαμί- με τιμώμενο πρόσωπο τον πρωτοψάλτη Αργύριο Δίντση.
Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων υπογράμμισε πως συνδυάζει όχι μόνο το χάρισμα της φωνής αλλά και της χειροθεσίας και εκφράζει τους ανά τους αιώνες, ιερούς υμνογράφους που συνέθεσαν και συνέγραψαν τους ύμνους της εκκλησίας. Ταυτόχρονα ζυμωμένος με τη λειτουργική ζωή της εκκλησίας και το ιερό έργο των πατέρων της, υμνεί με σεμνό, ταπεινό, κατανυκτικό και εορταστικό τρόπο το Θεό και διακονεί με τη ζωή και τη στάση του στο αναλόγιο.
Ο πατήρ Λεωνίδας Αφεντούλης που μαθήτευσε δίπλα στον άρχοντα πρωτοψάλτη Αργύριο Δίντση, παρουσίασε στη συνέχεια το τιμώμενο πρόσωπο. Από γενιά κληρικών και ιεροψαλτών ο Αργύριος Δίντσης που γεννήθηκε το 1927 στη Χαρίεσσα Ανθεμίων, ξεχώρισε από πολύ μικρός για το μουσικό του ταλέντο και παρά τις δυσκολίες του πολέμου, αγωνίστηκε για να τελειοποιήσει τις γνώσεις του δίπλα στο μεγάλο δάσκαλο Αθανάσιο Καραμάνη. Αφού ολοκλήρωσε την θεωρητική του κατάρτιση ξεκίνησε την ψαλτική του διακονία στην Πέλλα και στη συνέχεια στη Βέροια, στον ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, εκκλησία του Αγ. Σάββα (Κυριώτισσα) και από το 1979 και μέχρι το 1989 στον ιερό ναό της Μητρόπολης.
Αυθεντικός, παραδοσιακός επιμελής και μεθοδικός συνέχισε τη διδασκαλία του στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής που ίδρυσε το 1978 ο μακαριστός Παύλος και παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, μη μπορώντας να κρύψει την συγκίνησή του ο άρχων πρωτοψάλτης Αργύριος Δίντσης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, τον π. Λεωνίδα Αφεντούλη που τον παρουσίασε και τη χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης που διάνθισε την εκδήλωση με ψαλμούς και ύμνους υπό τη διεύθυνση του Ιορδάνη Ζερδαλή. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Ορδουλίδης Γεώργιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου