Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΠΥΡΣΟΣ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ



Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Οι κυρίες της φωτογραφίας είναι από την Αφρική. Η μία κρατάει τύμπανο και η άλλη κάτι σαν σείστρο. Είναι μέλη του γκρουπ « The Mandinka Epic &  SOUNDJATA » που χορεύει χορούς με μάσκα,   Chaka Zulu  και άλλους Αφρικανικούς με απλά όργανα και με τύμπανα.
Θα είναι το δεύτερο Αφρικανικό γκρουπ που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ της Νάουσας  μετά το γκρουπ του Tongo, το οποίο είχε αφήσει άριστες εντυπώσεις στην πόλη μας, ιδιαίτερα θα έλεγα στα δορυφορικά Φεστιβάλ του ΠΥΡΣΟΥ, όπου έγινε περιζήτητο.
Είναι αξιολάτρευτος ο τόπος σας, είπαν. Απ’ ότι διαβάζω αξιολάτρευτος είναι και ο δικός τους τόπος, αν και τον μάδησε η αποικιοκρατία και τον ρήμαξε από πληθυσμό το δουλεμπόριο. Η μεγαλύτερη όμως καταστροφή έγινε στην Αφρική με την χωρίς σεβασμό άγρια εισβολή του τεχνοκρατικού μας πολιτισμού και της οικονομίστικης νοοτροπίας στον Πολιτισμό των ανθρώπων αυτών. Ήταν πρωτόγονες έστω, αγνές όμως κοινωνίες και τις διαλύσαμε, τις κάναμε εκμεταλλεύσεις. Δεν τους δώσαμε το δικαίωμα να δουν, να μάθουν, να συγκρίνουν, να αποδεχθούν ή να απορρίψουν, τους επιβάλλαμε με μια βάναυση, απάνθρωπη, κτηνώδη συμπεριφορά αυτό που υπαγόρευε το οικονομικό μας συμφέρον. Και αδικήσαμε και τον εαυτό μας, δεν τους αφουγκραστήκαμε, δεν διδαχτήκαμε από αυτούς κάποια πράγματα και κάποιες αρχές που τις έχουμε χάσει. Στη δεύτερη φωτογραφία μια κυρία του συγκροτήματος χαιρετάει με ευγένεια ψυχής ένα κοριτσάκι λευκό, που με την αγνή του καρδιά  ανταποκρίνεται αυθόρμητα με τόση χαρά στο χαιρετισμό της Αφρικανής. Αγνή, ανθρώπινη, βαθειά ελεύθερη, ειλικρινής έκφραση χαράς ακτινοβολούν τα πρόσωπά τους. Και να σκεφθεί κανείς ποια γνώμη επικρατούσε κάποτε για τους Αφρικανούς… Θα ευχόμουν να είχα προγραμματίσει μια αποστολή στην Αφρική, με την ευκαιρία κάποιου Φεστιβάλ. Κάποτε είχα δώσει μια πρόσκληση στο Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας για Αίγυπτο. Ήταν μια καλή ευκαιρία να δούμε τον πολιτισμό των Αιγυπτίων και γιατί όχι, να ανοίξει η πόρτα και για Μαρόκο και Σενεγάλη, στο πράσινο ακρωτήριο και πιο κάτω, Ζάμπια, Μοζαμβίκη, Ζιμπάμπουε με τους Ζουλού και τα άλλα φύλα της Αφρικής. Γράφω τις γραμμές αυτές για να κάνω μια εισαγωγή στις νέες τάσεις που ξεχωρίζουν στο ανανεωμένο Φεστιβάλ του ΠΥΡΣΟΥ. Αλλά και για έναν άλλο λόγο. Να σας γνωρίσω ότι θα παρουσιαστεί και στη Νάουσα  το βιβλίο της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ελένης Γκίνου που τιτλοφορείται «Αφρικής Μέθεξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου