Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Νέο Φόρουμ Ελληνο-Βουλγαρικής Συνεργασίας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα



Συμμετέχει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας βουλευτής Θανάσης Γικόνογλου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην Καβάλα, οι διήμερες συναντήσεις των εκπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ημαθιώτης βουλευτής Θανάσης Γικόνογλου και ο βουλευτής Καβάλας Σάββας Εμινίδης. Από Βουλγαρικής πλευράς συμμετείχαν οι βουλευτές Λιούμπεν Ταρτάνσκι και Άγκελ Δημητρόφ.
Η διημερίδα είχε ως θέμα τον συντονισμό, την ανάλυση των δεδομένων και τη λήψη της τελικής απόφασης για τη συμφωνία συγκρότησης ενός Διασυνοριακού Φόρουμ μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, μέσα από το οποίο θα διασφαλίζεται η αξιοποίηση Προγραμμάτων Χρηματοδότησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων με τη συμμετοχή Περιφερειών, Δήμων, Επιμελητηρίων και ΜΚΟ των δυο χωρών.
Η συμφωνία είχε αρχικά επιτευχθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Σόφια, με τη συμμετοχή και του κ. Θανάση Γικόνογλου στην αποστολή.
Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας μετά από εισήγηση του κ. Γικόνογλου, συμφωνήθηκε το Φόρουμ να καλύψει και περιοχές της Β. Ελλάδας που δεν έχουν σύνορα με την Βουλγαρία, αλλά διαθέτουν στενούς δεσμούς επιχειρηματικής συνεργασίας με τη γείτονα χώρα, όπως είναι ο νομός Ημαθίας.
Οι τομείς τους οποίους κυρίως θα καλύψει το Φόρουμ, είναι ο Τουρισμός, η Μεταποίηση, οι Μεταφορές και η Ενέργεια.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής από την Βουλγαρική πλευρά, βουλευτής Λιούμπεν Ταρτάνσκι είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι στα πλαίσια της συνάντησης τέθηκε μία ιδέα που γεννήθηκε με αφορμή την επίσκεψη στη Σόφια του Κάρολου Παπούλια. «Πλέον, η ιδέα απέκτησε συγκεκριμένο πλαίσιο ως προς το ποιοι θα συμμετέχουν και τι θέματα θα συζητηθούν», είπε ο Βούλγαρος Βουλευτής, ο οποίος συμπλήρωσε μάλιστα ότι μετά το φόρουμ του Μαϊου στην Καβάλα θα γίνει το 2012 αντίστοιχη διαδικασία στην Σόφια. Ο κ. Ταρτάνσκι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το όλο εγχείρημα θα έχει τελικά επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου