Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

«Βιο-λογικές κουβέντες»: Τι είναι τα βιολογικά;

Τα βιολογικά προϊόντα είναι κυρίως αγροτικά προϊόντα που η παραγωγή τους στηρίχθηκε σε φυσικές διεργασίες. Αυτό σημαίνει χρησιμοποίηση εναλλακτικών ως προς τα χημικά, μεθόδων αντιμετώπισης εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων (όχι χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων), καθώς και τεχνικών παραγωγής, όπως η εναλλαγή των καλλιεργειών, η ανακύκλωση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων, η χρήση, κατά το δυνατόν, ιθαγενών φυλών ζώων και φυτών, η φυσική διατροφή, η ελεύθερη και υγιεινή βόσκηση κ.λπ.

Τι παραπάνω προσφέρουν σε όλους μας τα Βιολογικά Προϊόντα;
Είναι σαφώς πιο υγιεινά, καθώς δεν αναπτύχθηκαν με παρεμβάσεις που είναι έξω από την «φυσιολογική» τους ζωή, όπως ορμόνες, συνθετικά λιπάσματα, βιταμίνες, αντιβιοτικά κ.α. Είναι ασφαλή για την υγεία μας, μια και δεν έχουν υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Για την περιεκτικότητά τους σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες κλπ. δεν πρέπει να γίνεται καν λόγος. Τα βιολογικά υπερτερούν, και σε πολλές περιπτώσεις, μελέτες έχουν αποδείξει πολλαπλάσιες συγκεντρώσεις. Έχουν ανώτερη διατροφική αξία και, συχνά, είναι πιο γευστικά και μυρωδάτα. Επίσης δεν χρεώνουν τον φορολογούμενο με πιθανές αποζημιώσεις για απόσυρση (θάψιμο) της υπερπαραγωγής. Τέλος, καλλιεργούνται με μεθόδους που είναι πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον, συντελώντας, έτσι, στην προστασία του πλανήτη.

Γιατί τα Βιολογικά Προϊόντα είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά;
Κατ’ αρχήν, τα βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιούν καλλιεργητικές μεθόδους που δεν βοηθούν στην ποσοτική ανάπτυξη της παραγωγής. Η έλλειψη συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, μειώνει τις παραγωγές και, συχνά, τις ελαχιστοποιεί (ασθένειες και έντομα που προκαλούν ζημίες). Το ίδιο συμβαίνει με τα ζιζάνια, που αντιμετωπίζονται με σκάλισμα με το χέρι, πράγμα που ανεβάζει το κόστος παραγωγής. Επίσης, ο παραγωγός δεν έχει τη δυνατότητα να «φορτσάρει» το χωράφι, ώστε να αγγίξει τα ανώτατα όρια της παραγωγής, όπως μπορεί να κάνει ο συμβατικός με αυξημένη χρήση χημικών λιπασμάτων. Ένα στρέμμα συμβατικής πατάτας δίνει περίπου 3,5 με 4 τόνους παραγωγή, ένα στρέμμα βιολογικής δίνει 2 τόνους .Τώρα, τι γεύση και τι θρεπτικά συστατικά έχει η πρώτη καλύτερα να μην το συζητήσουμε. Η ουσία είναι ότι ο συμβατικός παραγωγός θα πουλήσει τη διπλή ποσότητα.
Στην κτηνοτροφία, πάλι, το πρόβλημα εμφανίζεται με την ίδια ένταση. Οι φυσικές τροφές και όχι τα κάθε είδους «συνθετικά πρόσθετα» με τις γνωστές επιπτώσεις υγείας στον άνθρωπο, δεν προσφέρουν τους όγκους παραγωγής των συμβατικών μεθόδων.
Έναν παράγοντα που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η μικρή προσφορά. Σύμφωνα με το νόμο της αγοράς η μικρή αυτή προσφορά μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει, λόγω αυξημένης ζήτησης, υψηλές τιμές. Παρ’ όλα αυτά, εφ’ όσον οι Βιολογικές καλλιέργειες αναπτυχθούν και πάρουν την θέση που τους αξίζει, το κόστος και οι τιμές θα πέσουν σε επίπεδα που θα είναι απολύτως ανταγωνιστικά.

Βιολογικά Προϊόντα Τρίτης γενιάς.
Πριν από 10 χρόνια τα βιολογικά προϊόντα που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην ελληνική αγορά ήταν τα φρούτα και τα λαχανικά. Σιγά σιγά μπήκαν και τα κρέατα και τα τυποποιημένα βιολογικά.
Σήμερα, όμως ο βιολογικός «μπαξές» έχει απ όλα. Παιδικές τροφές , βιολογικά τρόφιμα χωρίς ζάχαρη και αλάτι για όσους ακολουθούν ειδική διατροφή, βιολογικά γεύματα, βιολογικά εντομοαπωθητικά και κατσαριδοκτόνα, είδη για το μπάνιο και την ατομική υγιεινή όπως σαπούνια, σερβιέτες και πάμπερς, καλλυντικά, ακόμα και έτοιμα ενδύματα.

* Βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα Στουγιαννάκη 8 (στον δρόμο του ΟΤΕ), Τηλ.23320 23932 κιν. 693 4141 800, Παναγιώτου Ελένη Τ. Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου