Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Αναβάθμιση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας διεκδικεί το Επιμελητήριο Ημαθίας






Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων  διεκδίκησης για το Νομό μας ετοιμάζει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Επιμελητήριο Ημαθίας, μετά την έναρξη της διαβούλευσης  για την ίδρυση του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με  επωνυμία  «Εθνικός Οργανισμός Αγροτικής Έρευνας, Εκπαίδευσης και Ποιότητας – ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΘΟΑΓΕΠ – ΔΗΜΗΤΡΑ).
Η απόφαση πάρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ημαθίας, όπου και ορίστηκε 8μελης επιτροπή που απαρτίζεται από τους: Γιανναβαρτζή Σταύρο (συντονιστή) – τ. Γ.Γ. Ν.Α. Ημαθίας, Μέλος επί Τιμής Επιμελητηρίου Ημαθίας, Γιαννακάκη Χρήστο, Διευθυντή ΑΛΜΕ,  Μέλος επί Τιμής Επιμελητηρίου Ημαθίας, Παντελίδη Δημήτρη– Πρόεδρου  Βιομηχανικού Τμήματος Επιμελητηρίου Ημαθίας, Πέτκο Στέργιο -  Πρόεδρου Εξαγωγικού Τμήματος Επιμελητηρίου Ημαθίας, Πρόεδρου Πανελλήνιας Ένωσης Κατασκευαστών Αγροτικών Μηχανημάτων, Τσαγιόπουλο Αντώνη  - Αγρότη μέλος Επιμελητηρίου Ημαθίας, Χαρίση Θωμά μέλος Επιμελητηρίου Ημαθίας, καθώς και εκπρόσωπου των  Νέων Αγροτών Ημαθίας.

Το υπόμνημα και οι  προτάσεις

Στο  υπόμνημα με τις προτάσεις που θα σταλούν στο Επιμελητήριο Ημαθίας, η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει χαρακτηριστικά:
«Σ’ έναν κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία και η γνώση αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, που δραστηριοποιείται ή σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στον Πρωτογενή Τομέα, αποτελεί το κομβικό σημείο για την επιτυχία της προσπάθειας ανασυγκρότησης της ελληνικής υπαίθρου. Η γεωργική επαγγελματική κατάρτιση, ως δομικό μέρος της Διά Βίου Μάθησης, είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να εφοδιάσουμε τους παραγωγούς με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, που απαιτούνται για να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις απαιτήσεις του αγροτικού επαγγέλματος.
Η Εκπαίδευση των Αγροτών πρέπει να είναι εστιασμένη στην απόκτηση γνώσης για αγροτική επιχειρηματικότητα, διαχείριση περιβάλλοντος, τιμολόγηση προϊόντων, διαχείριση κρίσεων, χρήσης ΑΠΕ, συνεταιριστικής αντίληψης και πολιτικών προώθησης και δικτύωσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα συνοπτικά στοιχεία που αναφέραμε για την σημασία των παραγομένων προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή για τις εξαγωγές και την Εθνική Οικονομία  προτείνουμε να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω προτάσεις μας  στο νέο οργανισμό:
Την ίδρυση και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ΚΕΓΕ Μακροχωρίου στη Βέροια, με αντικείμενο που θα αφορά την καλλιέργεια περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους.
Την συνέχεια και την αναβάθμιση της λειτουργίας του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων στη Νάουσα. 
Γ. Την ίδρυση και λειτουργία Ινστιτούτου Πιστοποίησης Αγροτικών Μηχανημάτων.
Η υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων θα συμβάλουν στην πραγματική αναβάθμιση του αγροτικού επαγγέλματος στην ευρύτερη περιοχή και στην ουσιαστική βελτίωση των προϊόντων, άρα και του τελικού εξαγωγικού προϊόντος και της Εθνικής Οικονομίας».

Συντονισμένη διεκδίκηση

Σύμφωνα με τον Σταύρο Γιανναβαρτζή, οι προτάσεις αυτές θα σταλούν επίσημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ οι προτάσεις είναι ήδη εν γνώσει των Βουλευτών Ημαθίας οι οποίοι θα καλεσθούν να της στηρίξουν και να τις προωθήσουν. Επίσης, όπως τόνισε, στο άμεσο μέλλον θα ενημερωθούν και οι Δήμαρχοι της Ημαθίας αλλά και όλοι οι φορείς του Νόμου, έτσι ώστε συντονισμένα να υπάρξει πίεση προς την κυβέρνηση για να υλοποιήσεις τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου