Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Επιμελητηρίου, από το συνδυασμό του Σταύρου Γιανναβαρτζή


Στο πλαίσιο των όσων ορίζει η επιμελητηριακή νομοθεσία, με γνώμονα την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, για το καλό των επιχειρήσεων και του τόπου, παρακαλούμε όπως φέρεται προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. για έγκριση τις παρακάτω προτάσεις:
 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ.
Απαράκλητη τήρηση των όσων ορίζει η νομοθεσία για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και αφορά την επαρκή προσέλευση, τις έγκαιρες ειδοποιήσεις και τα λοιπά που διασφαλίζουνε την νομιμότητα του οργάνου. Αυστηρή και λεπτομερή τήρηση πρακτικών με παράλληλη ηχητική εγγραφή των συμβουλίων.
  1. Πλήρη δημοσιοποίηση των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Δ.Σ. σε κάθε συνεδρίαση, όπως ορίζει ο νόμος, πέρα από την πρακτική του να αναγράφεται το «Ανακοινώσεις, ενημέρωση, επικύρωση πρακτικών». Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα να πληροφορούνται όλοι οι συνάδελφοι επιχειρηματίες και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι για τα θέματα που τους ενδιαφέρουνε και να παρεμβαίνουνε εάν χρειάζεται.
  2. Πλήρη ενημέρωση στα μέλη του Δ.Σ., έχοντας τον αναγκαίο χρόνο και την υποστήριξη της υπηρεσίας για τα θέματα προς συζήτηση. Οικονομικά θέματα να εξετάζονται με ιδιαίτερη σπουδή και να στοιχειοθετούνται επαρκώς πριν από κάθε συμβούλιο.
  3. Ο ορισμός των μελών στις διάφορες επιτροπές που μετέχει το Επιμελητήριο να γίνεται με ορθά, με  αντικειμενικά κριτήρια καταλληλότητας του μέλους (αντικείμενο εργασίας, εμπειρία, χρόνος διαθέσιμος κτλ), ώστε να διασφαλιστεί η σωστή και παραγωγική εκπροσώπηση.
  4. Παραχώρηση γραφείων (εκ των πολλών κλειστών) στους συμβούλους για την συνεργασία τους με τους υπαλλήλους σε θέματα που αφορούνε το Επιμελητήριο και τον κατάλληλο εξοπλισμό τους.
  5. Δέσμευση για μία συνεδρίαση του Δ.Σ. στην Νάουσα και μία στην Αλεξάνδρεια ανά εξάμηνο, σε χώρους που θα παραχωρήσουνε οι Δημοτικές Αρχές, Εμπορικού Σύλλογοι η άλλοι φορείς.
  6. Μία ετήσια κοινή συνέλευση των Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, των Ομοσπονδιών, των Εμπορικών Συλλόγων και άλλων Συλλόγων η φορέων, πέρα των όσων θα απαιτηθούνε εάν παραστεί ανάγκη.
  7. Μία ετήσια συνεδρίαση μαζί με την Περιφέρεια και τις Δημοτικές Αρχές για θέματα που αφορούν την συνεργασία και την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.
  8. Την ενεργοποίηση μόνιμων επιτροπών, όπως δίνεται η δυνατότητα και από την επιμελητηριακή νομοθεσία, ανά Δήμο για την καλύτερη εκπροσώπηση των περιοχών. Να απευθύνεται πρόσκληση προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε. να παραστούν στις συνεδριάσεις ιδίως σε αυτές που κρίνεται πως έχουνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δημοσιοποίηση, (διεκδικήσεις, ευρύτατο σχεδιασμό κτλ).
Άλλωστε η νομοθεσία το ορίζει οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου διεξάγονται δημόσια και σε εξαιρετικές περιπτώσεις χωρίς δημοσιότητα. Πιστεύουμε ακράδαντα πως με την σωστή λειτουργία του οργάνου και με την συνεργασία όλων μας θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Με εκτίμηση
ΓΙΑΝΝΑΒΑΡΤΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
και οι συμμετέχοντες στον συνδυασμό του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου