Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μείωση 30% στο κόστος προμηθειών τροφίμων στο Νοσοκομείο Νάουσας


nosokomeio_naousas
Aπό το Νοσοκομείο Νάουσας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονική» στις 23/8/2012 με τίτλο «Καπέλο 215% στη σίτιση των ασθενών» θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον Ημαθιώτη πολίτη αλλά και κάθε Έλληνα φορολογούμενο πως το Γ.Ν. Νάουσας δεν συγκαταλέγεται στα νοσοκομεία όπου πραγματοποιείται οποιαδήποτε υπερτιμολόγηση στα τρόφιμα, όπως ατυχώς αναφέρθηκε.


 

Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας λοιπόν οφείλουμε να περιγράψουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Όπως πολύ σωστά αναφέρει το δημοσίευμα, το κριτήριο κατακύρωσης στον διαγωνισμό προϊόντων διατροφής αποτελεί το μεγαλύτερο προσφερόμενο ποσοστό έκπτωσης επί τοις εκατό στην Μέση τιμή πώλησης του είδους την ημέρα παράδοσης του.  Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το τμήμα Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έκδιδε δελτία τιμών (κατόπιν δειγματοληψίας) και έπειτα έλεγχε τις τιμές στα αντίστοιχα τιμολόγια ειδών διατροφής. Αυτό όμως πλέον έχει περιοριστεί μόνο στα φρέσκα οπορωλαχανικά, στο ελαιόλαδο, στα κρεατικά και τα ψάρια. Οπότε δημιουργήθηκε ένα κενό ελέγχου στα είδη παντοπωλείου και τα γαλακτοκομικά τα οποία και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για την προμήθεια τροφίμων.
Για να καλυφθεί το κενό αυτό, το νοσοκομείο της Νάουσας με απόφαση ΔΣ ορίζει ετησίως τριμελή Επιτροπή «ελέγχου της κανονικότητας της τιμής» προκειμένου να πραγματοποιεί  ανά τακτά χρονικά διαστήματα (1-3 μήνες ) έλεγχο τιμών στην τοπική αγορά. Το δελτίο τιμών που προκύπτει κάθε φορά γνωστοποιείται στους προμηθευτές (ανάρτηση στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου, www.gnnaousas.gr)  ώστε να τιμολογήσουν ανάλογα. Επιπλέον όλα τα τιμολόγια των παραπάνω ειδών ελέγχονται από την ίδια επιτροπή. Αν διαπιστωθεί παρέκκλιση στην τιμολόγηση το νοσοκομείο ζητά άμεσα από τον προμηθευτή να εκδώσει πιστωτικό τιμολόγιο.
Συγκριτικά με το παραπάνω δημοσίευμα σας αναφέρουμε ενδεικτικές τιμές τροφίμων όπως προέκυψαν από την έρευνα αγοράς της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε κατά τον μήνα Ιούλιο.
Τιμές χωρίς ΦΠΑ για το τυρί φέτα 7,38 €/κιλό, για τα μακαρόνια Ν6  1,63 €/κιλό, για τα αλμυρά μπισκότα 40 γρ. 0,38 € και το κονκασέ το κιλό 1,22 €.
Με τον συστηματικό έλεγχο των τιμών που πραγματοποιείται αλλά και με τον σχολαστικό έλεγχο των τιμολογίων διαβεβαιώνουμε πως δεν υπάρχει «καπέλο» στις τιμές των τροφίμων στο νοσοκομείο μας. Επιπλέον μάλιστα με την οργάνωση του τμήματος Διατροφής και τον εξορθολογισμό των παραγγελιών έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση (περίπου 30%) στο κόστος προμήθειας τροφίμων στο Γ.Ν.Νάουσας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου