Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης



Τη μορφή επιστροφή φόρου θα έχει τελικά το επίδομα θέρμανσης που θα θεσπισθεί ως «αντιστάθμισμα» της εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, όπως προέκυψε από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Οικονομικών.
Η εξίσωση των φόρων «κλειδώνει» στο 80%του φόρου που ισχύει σήμερα για το πετρέλαιο κίνησης, κάτι που σημαίνει ότι ο ειδικός φόρος στο θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 330 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται προς 1,45 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ περίπου κατά 10 λεπτά το λίτρο θα μειωθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης
Από τη χορήγηση του επιδόματος –που θα έχει, όπως προαναφέραμε τη μορφή επιστροφή φόρου αφού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα κονδύλια- θα εξαιρούνται όσοι έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ ή ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ
Θα υπάρχει γεωγραφικό –«κουτσουρεμένο» ωστόσο- κριτήριο καθώς η χώρα θα «χωριστεί» σε τέσσερις ζώνες αλλά δεν θα υπάρχει υψομετρικό κριτήριο.
Το εισοδηματικό κριτήριο ορίστηκε στις 15.000 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς παιδιά. Θα αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και θα φτάνει έως τα 30.000 ευρώ για κάποιον που έχει τέσσερα παιδιά.
Το επίδομα θα αφορά στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης και όχι στην αγορά οποιουδήποτε καυσίμου
Δεν θα δικαιούνται επίδομα όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 150.000 ευρώ.
Θα χάνουν το επίδομα όσοι έχουν υψηλό τεκμαρτό εισόδημα (π.χ μεγάλα αυτοκίνητα, πισίνες κλπ)
Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσω ειδικής σελίδας που θα δημιουργήσει η ΓΓΠΣ. Θα κατατίθεται η αίτηση και η ΓΓΠΣ θα ελέγχει αν πληρούνται τα κριτήρια. Μέσω των φορολογικών δηλώσεων θα ελέγχεται η αξία των ακινήτων και το εισόδημα, ενώ μέσω του συστήματος Ήφαιστος θα ελέγχεται αν ο καταναλωτής προχώρησε στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης
Για κάθε περιοχή της χώρας, θα υπάρχει ένα πλαφόν επιδότησης. Το πλαφόν αυτό θα κυμαίνεται από τα 100 έως τα 400 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη.
Το ποσό που διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης θα οριστεί σε σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή και στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου