Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Δραματική έκκληση του Δημάρχου Νάουσας «Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα σε δυο μήνες θα έχουμε στάση πληρωμών»



Γράφει ο Βαλάντης Λιόλιος

Την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους Δήμους της χώρας και την παραδοχή πως αν τα πράγματα δεν αλλάξουν και ο Δήμος Νάουσας θα κηρύξει στάση πληρωμών, ανέλυσε στους εργαζομένους ο Δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημοτικό Θέατρο.
Δήλωσε ξεκάθαρα πως  δεν γνωρίζει κανείς πόσο θα αντέξουν οι δήμοι, στη στιγμή που από το 2009 έχουν υπάρξει περικοπές της τάξεως του 60% και τώρα σχεδιάζονται κι άλλες ύψους 30%.
Παρουσιάζοντας στοιχεία της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δήμου είπε πως το μόνιμο προσωπικό του Δήμου και του Νομικού Προσώπου χρειάζεται 400.000 ευρώ το μήνα ενώ 50.000 ευρώ είναι τα λειτουργικά έξοδα.

Αντιθέτως, τα χρήματα που λαμβάνει πλέον ο Δήμος κάθε μήνα από τους Κ.Α.Π. (Κοινωφελούς Αυτοτελούς Πόρους) και τη ΔΕΗ είναι 265.000 + 55.000. Δηλαδή κάθε μήνα υπάρχει πλέον ένα έλλειμμα της τάξεως των 130.000 ευρώ. «Εμείς μπορούμε να αντέξουμε υπο αυτές τις συνθήκες ακόμη δυο μήνες, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα θα έχουμε δυσκολίες στο να καταβληθούν οι μισθοί» είπε.
Ο κ. Καραμπατζός παρουσίασε κι άλλα στοιχεία που δείχνουν την δραματική μείωση των εσόδων του Δήμου.
Η Σ.Α.Τ.Α. (Συλλογικές Αποφάσεις Τοπικής Αυτοδιοίκηση), δηλαδή κρατικά χρήματα για τη λειτουργία των Δήμων και την εκτέλεση έργων, ενώ  κάθε χρόνο ήταν γύρω στα 700.000 ευρώ, τώρα ο Δήμος δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ.
Επίσης, ο Δήμος δεν έχει λάβει χρήματα για συντηρήσεις σχολείων, για έργα, ενώ έχει μειωθεί και η χρηματοδότηση για την Πυροπροστασία. Συνολικά ο Δήμος έχει να λάβει 928.000 λιγότερη χρηματοδότηση από το 2011.
«Αποφασίσαμε πρώτα να πληρώνουμε τις εισφορές των εργαζομένων  και τους μισθούς τους και στη συνέχεια να πληρώνονται οι αιρετοί», είπε ο Δήμαρχος Νάουσας. « Σας καλώ να περάσουμε μαζί τη βάρκα αυτή απέναντι, να πέσουμε ηρωϊκώς μαχόμενοι» είπε χαρακτηριστικά.

Στις επισημάνεις του κ. Καραμπατζού αντέδρασε εκ μέρους των εργαζομένων του Δήμου η Μαρία Μπόσκου τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι θα είναι μαζί με το Δήμαρχο αν δηλώσει ρητά πως θα αρνηθεί απολύσεις, εφεδρείες και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου