Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

«Η ιστορία του Ταφικού Εθίμου» από την Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας
Το Ταφικό Έθιμο είναι ένα  ιδιαίτερο έθιμο, καθώς δεν περιλαμβάνει καθόλου θρήνο, αλλά Eυφορία και Eυχάριστη διάθεση.
 
Έθιμο έχει αρχαιοελληνικές ρίζες και συνδεδεμένο άρρηκτα με την ποντιακή παράδοσηγεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στην χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους.


Στην νεότερη ιστορία το ταφικό έθιμο το διέσωσαν και το φέρανε οι Πόντιοι μαζί τους από την χαμένη πατρίδα. Στην ευρύτερη περιοχή κυρίως της Τραπεζούντας του Πόντου, την Κυριακή του Θωμά διοργανώνονταν στα κοιμητήρια των χωριών και των κωμοπόλεων γεύμα προς τιμή των νεκρών.
 
Την Κυριακή του Θωμά όλοι οι κάτοικοι των Eλληνικών κοινοτήτων φρόντιζαν να είναι παρόντες στο γεύμα προς τιμή των νεκρών.
Η Κυριακή του Θωμά αποτελoύσε ημέρα Μνήμης για τους πόντιους.
 
Συγκεντρώνονταν στο νεκροταφείο όπου τελούσαν τρισάγιο υπέρ όλων των κεκοιμημένων και στη συνέχεια άπλωναν τραπεζομάντηλα πάνω στους τάφους με ποικίλα εδέσματα ενώ ακολουθούσε τραγούδι κάτω από τους ήχους της Ποντιακής Λύρας.
Την Κυριακή του Θωμά η παράδοση μας θέλει να την περνάμε μαζί με τους χαμένους φίλους, συγγενείς και συνανθρώπους μας, να παρευρισκόμαστε εκείνη μέρα στους τάφους των ανθρώπων που αγαπάμε.
 
Το Έθιμο σημαίνει τιμή στην μνήμη των νεκρών δικών μας ανθρώπων, αλλά και στη μνήμη των προγόνων μας.
 
ΜΕ ΤΙΜΗ
ΤΟ ΔΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου