Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

3η μέρα εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Χαρίεσσα

 
Το δημοτικό σχολείο Χαρίεσσας και Μονοσπίτων τίμησε τη μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η Δ/ντρια κα. Κουτσογιάννη Αθηνά και οι δάσκαλοι του σχολείου ανέλαβαν τις μέρες αυτές μέσω της διδασκαλίας την ανάδειξη της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των τραγικών γεγονότων της Γενοκτονίας. Στη συνέχεια τα παιδιά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο αποτύπωσαν με ένα κολάζ ό,τι διδάχθηκαν από τους εκπαιδευτικούς τους.

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των 353.000 άθαφτων νεκρών Ελλήνων του Πόντου. Η Εύξεινος Λέσχη άνοιξε τις πύλες της στο ίδιο της το "Μέλλον".. τα παιδιά! Οι μικροί μαθητές συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Ευξείνου Λέσχης και χάρισαν το "κολάζ" που με τόσο μεράκι έφτιαξαν, ενώ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κ. Καραγκιοζίδη Κυριάκο 80 ετών και να ακούσουν δια στόματός του του ιστορίες από τον Πόντο. Ο κ. Κυριάκος είναι κατασκευαστής μουσικών οργάνων και έτσι τα παιδιά είχαν την τύχη να μάθουν για την ποντιακή λύρα τόσο για την ιστορία της, όσο για τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής της, ζητώντας στο τέλος να ακούσουν από τον ίδιο και μια μελωδία.
Στη συνέχεια η γεν. γραμματέας του συλλόγου Ηλιάνα Παμπουχίδου μίλησε στα παιδιά για τις παραδοσιακές φορεσιές των ποντίων μιας και το χώρο κοσμούν δυο εκθέματα, μιας αντρικής και μιας γυναικείας φορεσιάς. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την ποιότητα των υφασμάτων και γενικότερα όλων των λεπτομερειών της κατασκευή τους.
Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Στέλιος Δάγγας και ο δημοτικός σύμβουλος Θοδωρής Γαϊτανίδης. Αφού άκουσαν τα παιδιά υποσχέθηκαν πως θα είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν. Ο κ. Δάγγας τόνισε πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες και πρέπει να προγραμματιστούν επισκέψεις και από άλλα σχολεία.
Ήταν μια ουσιαστική και εποικοδομητική εκδήλωση για όλα τα παιδιά. Ο σύλλογος έχει κατασκευάσει ένα μουσειακό πάνελ τοίχου επτά μέτρων ξεκινώντας από τη Μυθολογία και φτάνοντας στο Σήμερα έτσι ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος!
Η γραμματέας του συλλόγου τόνισε πως αν κάτι πρέπει να μείνει από τη σημερινή εκδήλωση είναι πως "Δίχως μνήμη δεν υπάρχει μέλλον".  Και επικρότησε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των παιδιών. Ανακοίνωσε τέλος πως ένας από τους πρωτεύοντες στόχους του συλλόγου είναι η διατήρηση του πολιτισμού μέσα από την "εκπαίδευση", καθιερώνοντας από την τρέχουσα χρονιά υποτροφία μαθητών, έναν σε κάθε βαθμίδα, (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια), με το συνολικό ποσό των 300 ευρώ.
Μετά την εκδήλωση τα παιδιά απόλαυσαν γλυκίσματα και χυμούς που επιμελήθηκαν οι μαμάδες του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου