Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Σύγχρονο Μουσείο Πολιτισμού και Τεχνών ‘’Σήμα κατατεθέν’’ για τον δήμο Νάουσας


Το παλιό εργοστάσιο της ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ, όπως είναι ήδη γνωστό, δωρίθηκε από την οικογένεια Λαναρά στον δήμο, ο οποίος με την σειρά του, το παρεχώρησε στο Υπουργείο Υγείας, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθεί μέχρι το 2013, ως χώρος προέκτασης με το γειτνιάζον προς αυτό Νοσοκομείο.
Είναι προφανές, ότι το συγκεκριμένο κτίριο δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας, για τυχόν επέκταση του Νοσοκομείου, (λόγω της σημερινής δεινής οικονομικής συγκυρίας συζητείται το ενδεχόμενο υποβάθμισής του), αλλά ούτε και της σημερινής δημοτικής αρχής, για προγραμματική αξιοποίησή του, οπότε αναμένεται να επανέλθει στην κυριότητα του δήμου Νάουσας.
Επειδή λοιπόν, αυτό είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο κτίριο με την εκπόνηση ενός συγκροτημένου σχεδίου, αναστηλωτικών και κατασκευαστικών παρεμβάσεων, μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν ιδανικό μουσειακό χώρο, όπου θα παρουσιάζεται σε φυσική αλλά και εικονική μορφή όλη η διαχρονική ιστορία της περιοχής, από την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου και του Αριστοτέλη, μέχρι τον σύγχρονο πλούσιο πολιτισμό που έχει να επιδείξει ο τόπος μας.
Για την προώθηση και υλοποίηση αυτού του σχεδίου, ήδη ξεκίνησα προ μηνός επαφές, με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ οι οποίοι μάλιστα, θεωρώντας την πρόταση για αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου ως μουσείο, αφού βεβαίως, εξετασθεί και η στατικότητα του κτιρίου, πρότειναν να χρησιμοποιηθεί, μετά την υλοποίησή του, ως πρότυπο για την αξιοποίηση και άλλων παρόμοιων εγκαταλελειμμένων χώρων, ανά την Ελλάδα. Επίσης είχα επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πανεπιστημιακούς, ιστορικούς, αλλά και ιδιώτες, οι οποίοι στηρίζουν την πρόταση για υλοποίηση αυτού του αναντίρρητα μεγαλόπνοου σχεδίου κατασκευής ενός σύγχρονου μουσείου τέχνης και πολιτισμού στην περιοχή μας.
Θεωρώ λοιπόν ότι η πρόταση αυτή, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή μας με την αύξηση της επισκεψιμότητας Ελλήνων και ξένων τουριστών, οι οποίοι θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν σε έναν ενιαίο χώρο με έναν μοναδικό τρόπο, όλα τα ιστορικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας ( τον Μέγα Αλέξανδρο να δαμάζει τον Βουκεφάλα, τον Αριστοτέλη να διδάσκει τον Μ. Αλέξανδρο και τους άλλους μαθητές του, την θυσία των γυναικών στην Αράπιτσα, τα οινοποιία, το Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 πηγαδιών κ. α.) Το ερέθισμα να επισκεφθούν τους παραπάνω χώρους και άλλα αξιοθέατα θα παρέχεται στους επισκέπτες του μουσείου, μέσω των εκθεμάτων τα οποία θα παρουσιάζονται σε φυσική αλλά και ηλεκτρονική μορφή. Με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες, για να γνωρίσουν από κοντά όσα εκτίθενται ή παρέχονται ως πληροφορίες θα αναγκάζονται να παραμένουν στην πόλη μας για λίγες ημέρες και αυτό προφανώς θα ωφελήσει πολλαπλά την τουριστική ανάπτυξη της πόλης από την διαμονή, διατροφή, διασκέδαση, αγορά τοπικών προϊόντων κ.λπ. Θα δοθεί παράλληλα και η ευκαιρία σε διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών ,όπως οινοποιούς, παραγωγούς τοπικών προϊόντων, τυποποίησης φρούτων και άλλους να προβάλλουν τα προϊόντα τους και με την σειρά τους να ενεργοποιηθούν και να δημιουργήσουν χώρους υποδοχής και παρουσίασης των δραστηριοτήτων τους.
Σχεδόν οι περισσότερες πόλεις της Ελλάδας που έχουν μακραίωνη ιστορία, διαθέτουν ένα ιστορικής σημασίας σύμβολο μέσω του οποίου αναγνωρίζονται, όπως η Αθήνα με τον Παρθενώνα, η Έδεσσα με τους καταρράκτες, η Καστοριά με την κατασκευή γούνας και την ομώνυμη λίμνη και άλλες. Ο δήμος της Νάουσας διαθέτει πολλά τέτοια σημεία αναφοράς, όπως η Αράπιτσα (πηγές-καταρράκτες-εκβολές), το Βέρμιο, ο Άγιος Νικόλαος, τα ταφικά μνημεία, η σχολή Αριστοτέλους, τα οινοποιία, τα εργοστάσια κ.α.
Εάν όλα αυτά συγκεντρωθούν και προβληθούν κατάλληλα μέσα από έναν συγκροτημένο μουσειακό χώρο, ο δήμος της Νάουσας θα αποκτήσει το δικό του ‘’σήμα κατατεθέν’’!!
Όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν και υπό την μορφή ενός συγκροτημένου φακέλου-πρότασης να ενταχθούν στα πλαίσια του νέου Ευρωπαϊκού προγράμματος αστικής ανάπτυξης πόλεων JESSIKA ( Joint European Support for Sustalnable Investment In City Areas ), το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2011.
Όπως ενημερώθηκα από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα JESSIKA, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμβάλλει από την πλευρά της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με κονδύλια χρηματοδότησης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Επειδή η Νάουσα, ως πόλη, διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και αποβιομηχάνισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε να στραφούμε σε επιλογές, όπως η τουριστική αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και η ανάπτυξη δράσεων που θα την μεταμορφώσει σ’ έναν δημοφιλή προορισμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Το ίδιο με την Νάουσα πρόβλημα αντιμετώπισε πριν λίγα χρόνια η πόλη του ΜΑΛΜΕ στην Σουηδία. Τότε οι τοπικές αρχές ανέθεσαν στον γνωστό για την συμμετοχή του στην κατασκευή του Ολυμπιακού σταδίου, της Αθήνας, Ισπανό αρχιτέκτονα κ. Σαντιάγο Καλατράβα τον σχεδιασμό και την εκπόνηση κατασκευής ενός μοναδικού κτιρίου, γνωστού ως ‘’στριφτού Πύργου’’, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα επικερδή πόλο έλξης και θαυμασμού χιλιάδων τουριστών.
Μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε από την Ολυμπιάδα του 2004, αλλά και την κατασκευή του σύγχρονου μουσείου της Ακρόπολης και με την συμβολή ειδικών, κατά γνωστικό αντικείμενο,( αρχιτεκτόνων, ιστορικών κ.α.), όπως του γνωστού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σκηνοθέτη κ. Δ. Παπαϊωάννου, με τον οποίο έχω ήδη έλθει σε επαφή, να κατασκευάσουμε, με σύγχρονες προδιαγραφές αυτό το μοντέρνο μουσείο Πολιτισμού και Τέχνης.
Για τα μέχρι τώρα στοιχεία που συγκέντρωσα από την έρευνα και τις επαφές μου με ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες, που βοήθησαν και στήριξαν την πρότασή μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον καθένα και συγκεκριμένα:
- Τον δάσκαλό μου καθηγητή-ιστορικό κ. Μ. Βαλσαμίδη
- Τον πρώην Γ. Διευθυντή του γραφείου της Ε.Ε στην Αθήνα κ. Γ. Κασιμάτη
- Την κυρία Ρ. Ορφανουδάκη υπηρεσιακή παράγοντα από το Υπουργείο Πολιτισμού
- Τις κυρίες Μ. Χαλιμούρδα και Γ. Κολώκα και τον κ. Δ. Παπαδόπουλο υπηρεσιακούς παράγοντες από τον ΕΟΤ
Περισσότερα στην ιστοσελίδα μου www.gogosvasilios.gr και ειδικότερα στην κατηγορία – Δραστηριότητες- Επικαιρότητα

Βασίλης Ν. Γώγος
Υποψήφιος Δήμαρχος Ναούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου