Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

NCOFRUIT – HELLAS: Τα ελληνικά οπωροκηπευτικά χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους


Μετά την διατύπωση των οραμάτων της χώρας για το μέλλον των τροφίμων από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ την προσγείωση στην πραγματικότητα και ελπίδα αντιμετώπισης των προβλημάτων εξαγωγής θερινών φρούτων και λαχανικών με τη λήψη μέτρων, ζητάνε οι εξαγωγείς. Όπως υποστηρίζουν, τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως οι επιπτώσεις από την αύξηση των ναύλων καθώς και η αυξημένη γραφειοκρατία με την αλλαγή του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, έχουν σαν αποτέλεσμα κάθε ημέρα που περνάει τα ελληνικά οπωροκηπευτικά να χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν προγραμματικές συμφωνίες με αλυσίδες λιανικής στην Ευρώπη.
Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, δήλωσε:
«Μετά την διατύπωση των οραμάτων της χώρας για το μέλλον των τροφίμων ελπίζουμε τα αρμόδια Υπουργεία να εντρυφήσουν στα πραγματικά και σωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών για να συνεχίσουν αυτές να υπάρχουν και να επιχειρήσουν να τα αντιμετωπίσουν.
Δείγμα των προβλημάτων αυτών και απόδειξη της «αποτελεσματικότητας» των αρμοδίων υπηρεσιών είναι ο βαθμός εφαρμογής από τις Νομαρχιακές Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της εγκυκλίου του ΥΠΑΑΤ για αυστηρή εφαρμογή των κανόνων ποιότητας, τυποποίησης υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων και των καταναλωτών. Αρνούνται μέχρι σήμερα να την εφαρμόσουν και εξακολουθούν να διακινούνται, κατά παράβαση των σχετικών κανόνων της κοινότητας καρπούζια ατυποποίητα χύμα εντός των μεταφορικών μέσων (ακόμη και σε φορτηγά που έχουν μεταφέρει οικοδομικά υλικά) με χρήση βαλκανικών και ιταλικών μεταφορικών φορτηγών.
Οι επιπτώσεις από την αύξηση των ναύλων στα προσφερόμενα αυτοκίνητα ελληνικής ιδιοκτησίας κατέστησαν μέρα με την μέρα τα ελληνικά νωπά οπωροκηπευτικά μη ανταγωνιστικά, λόγω άρνησης του Υπουργείου Μεταφορών χορήγησης καρτών σε αυτοκίνητα φορτηγά και ψυγεία τρίτων χωρών για μεταφορά φρούτων και λαχανικών προς χώρες διάφορες της εθνικότητας τους. Άρχισαν ήδη να παρουσιάζονται ακυρώσεις παραγγελιών από Αλυσίδες Καταστημάτων.
Η ανεξήγητη για δεύτερη εβδομάδα αδράνεια των αρμοδίων για αντιμετώπιση της κατάστασης, φέρνει πλησιέστερα τον κίνδυνο να μείνουν αδιάθετα αρκετά νωπά προϊόντα μας και να χαθούν προγραμματικές συμφωνίες με αλυσίδες λιανικής στην Ευρώπη.
Η αλλαγή του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) στην αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων πρόσθεσε επί πλέον γραφειοκρατία στους παραγωγούς στην διακίνηση των προς εξαγωγή φρούτων και λαχανικών που στο τέλος θα επιβαρύνει την αξία των προϊόντων, σε αντίθεση με τις εξαιρέσεις που προβλέπει για άλλους κλάδους ή φορείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου