Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι ροδακινοπαραγωγοί


Το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν τις εισόδους των βιομηχανιών και στους τρεις νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας, έτσι ώστε να μην περνούν τα φορτηγά με το προϊόν από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου εξετάζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας.
Η απόφαση αυτή προέκυψε εξαιτίας της «αδιάλλακτης», όπως τη χαρακτηρίζουν, «στάσης των βιομηχανιών και την επιμονή τους να αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές το προϊόν τους».
Εντός της εβδομάδας, οι ομάδες παραγωγών των τριών νομών πρόκειται να συνεδριάσουν προκειμένου να αντιδράσουν μαζικά και ενωμένοι. Αν δεν πετύχουν αυτό που διεκδικούν, δηλώνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε εκριζώσεις των δέντρων τους.
Σήμερα το πρωί, ροδακινοπαραγωγοί από τη Λάρισα, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του εργοστασίου ΕΛΒΑΚ, διαμαρτυρόμενοι για τη χαμηλή τιμή που καταβάλει για το προϊόν τους (0,20 ευρώ/κιλό), η οποία, σύμφωνα με τους παραγωγούς, «μετά βίας καλύπτει το κόστος παραγωγής».
«Η διοίκηση της ΕΛΒΑΚ είναι ανένδοτη και ούτε καν δέχθηκε να συζητήσει μαζί μας ενδεχόμενη αύξηση τιμής», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αγίσσας (Λάρισας), Αλέξανδρος Παντραλέξης. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, οι παραγωγοί θα συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους. Εξέφρασε δε την απόλυτη εναρμόνιση των ροδακινοπαραγωγών Λάρισας με τους συναδέλφους τους σε Πέλλα και Ημαθία.
«Στον αέρα είναι τα πάντα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αγώνα στην Πέλλα, Τάσος Κυραλίδης, επισημαίνοντας πως όσοι πωλούν, εισπράττουν τιμή που δεν ξεπερνά τα 0,19 ευρώ/κιλό όταν οι παραγωγοί διεκδικούν 0,35 ευρώ/κιλό.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κυραλίδης, από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, οπότε πρόκειται να αρχίσει η συγκομιδή της ποικιλίας «Άνδρους», που θεωρείται η πιο «χρήσιμη» για τις βιομηχανίες, «εμείς θα αποκλείσουμε τις εισόδους στις βιομηχανίες. Ζημιωμένοι εμείς, ζημιωμένες και οι βιομηχανίες», τόνισε ο κ. Κυραλίδης, εκφράζοντας την αγανάκτηση όλων των ροδακινοπαραγωγών.
«Δεν έχουμε λεφτά για να βάλουμε φαΐ στο τραπέζι μας», διαμαρτύρεται από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης ομάδων παραγωγών Αγίου Παύλου Ημαθίας, Αντώνης Νεστορόπουλος, προειδοποιώντας τις βιομηχανίες πως «φέτος είναι η τελευταία χρόνια που μπορούν να δουλεύουν με άνεση καθώς οι περισσότεροι ροδακινοπαραγωγοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε εκριζώσεις».
Πηγή: Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου