Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Εκδηλώσεις στο Ζερβοχώρι για την πανήγυρι του Πρ. Ηλία



Στο γήπεδο του Α. Ζερβοχωρίου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις από τον σύλλογο Ποντιακά Νιάτα και τον φιλοξενούμενο Αγ. Χριστόφορο Πολυπλατάνου.
Αρκετός κόσμος έδωσε το παρών από την Ειρηνούπολη και την ευρύτερη περιοχή, ενώ από τους επισήμους παραβρέθηκαν ο νομάρχης κ. Καραπαναγιωτίδης, ο δήμαρχος κ. Σπαθόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Δουλγερίδης, ο επικεφαλής παράταξης του Δ.Σ. κ. Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Παπαδόπουλος και εκπρόσωποι φορέων και τοπικών συλλόγων.

Διήμερο εκδηλώσεων της Μίεζας Κοπανού



Με επιτυχία διοργάνωσε στην πλατεία Κοπανού διήμερο εκδηλώσεων ο σύλλογος Μίεζα Κοπανού παρουσιάζοντας χορευτικά συγκροτήματα και το φιλοξενούμενο Κυπριακό συγκρότημα που έκλεψε τις εντυπώσεις.
Μετά τα χορευτικά υπήρχε πρόγραμμα με πόντιους καλλιτέχνες για όλους τους παραβρισκόμενους.
Στις εκδηλώσεις έδωσαν την Παρασκευή το παρών οι βουλευτές Τάσος Σιδηρόπουλος, Θανάσης Γικόνογλου, ο νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπόφτσης, ο αντιδήμαρχος Νάουσας κ.Γιάνστης, η νομ. σύμβουλος Δώρα Μπαλτατζίδου, οι δημ. σύμβουλοι Τάσος Θεοδωρίδης, Νόπη Τσαγκαλίδου, Αλέκα Παπανδρέου εκπρόσωποι συλλόγων και τοπικών φορέων της περιοχής κ.α.

Με κάθε επισημότητα η περιφορά της εικόνας της Αγίας Μαρίνας


Παρουσία πλήθους πιστών, της Φιλαρμονικής του Δήμου Ανθεμίων και με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα η περιφορά της εικόνας της Αγ. Μαρίνας στην Μαρίνα. Την επομένη μέρα Σάββατο ο Δήμος Ανθεμίων διοργάνωσε μουσική βραδιά στην πλατεία του χωριού.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ. Γικόνογλου, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Καρμπατζός, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κυριακίδης, οι αντιδήμαρχοι Ανθεμίων κ. Μπόφτσης, Στογιάννης, ο αντιδήμαρχος Νάουσας κ. Χαλκιάς η Πρόεδρος της Δημ. Επιχείρησης κ. Παπανδρέου, δημ. σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Για τον Καλλικράτειο Δήμο Νάουσας

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ προσωπικό των τριών εταιρικών Δήμων Νάουσας, Ανθεμίων, Ειρηνούπολης, πρέπει να λάβει την ευθύνη να εμφυσήσει στον υπό ίδρυσιν Καλλικράτειο Δήμο Νάουσας τη βούληση για κάτι το στερεό, το μόνιμο, το ακλόνητο.
Πρέπει να ξυπνήσει η επαρχία Νάουσας από τον βαθύ πολιτικό λήθαργο στον οποίο έχει περιπέσει εδώ και αρκετές δεκαετίες και ο οποίος διακόπτεται μόνο από τους «εφιάλτες» τοπικιστικών διχαστικών νοοτροπιών, λογικών, στάσεων και συμπεριφορών, που δεν επιτρέπουν να γεννηθεί και να αναπτυχθεί ανάμεσα στους κατοίκους της ένα ισχυρό αίσθημα του «εμείς».
Να ξυπνήσει ό,τι είναι κοιμισμένο. Να αναστηθεί ό,τι μοιάζει με νεκρό.
Λανθασμένες επιλογές και χειρισμοί του παρελθόντος, δεν έχουν θέση στο παρόν. Χθεσινές νοοτροπίες που χώριζαν τους ανθρώπους σε «δικούς μας» και «ξένους», σε «Ναουσαίους» και μη, σε «πρωτευουσιάνους» και σε «χωριάτες», «σε βουνίσους» και σε «καμπίσιους», δεν έχουν θέση στο σήμερα.
Όποιος κατάγεται απ’ το πουθενά, δηλαδή, όχι απ’ τη Νάουσα, για κάποιους συμπολίτες μας, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Αυτή την αίσθηση υπεροψίας εισπράττει ακόμα και σήμερα, έστω περιορισμένα, ο «ξένος». Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα είναι έγκλημα να συνεχιστεί. Απλά κόστισε ακριβά… Πρέπει να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία.
ΝΑΙ, ΑΝΗΚΟΥΜΕ όλοι οι κάτοικοι των τριών εταιρικών Δήμων στον ίδιο Δήμο πλέον. Είμαστε συνδημότες ανεξαρτήτως καταγωγής, με τα ίδια δικαιώματα. Μοιραζόμαστε την ίδια φροντίδα να συντηρήσουμε το κοινό μας σπίτι, να το επαυξήσουμε, να το μεγαλώσουμε, να το κάνουμε ισχυρό ΟΙΚΟ.
Οικία και οίκος μας είναι ο Καλλικράτειος Δήμος Νάουσας.
ΟΛΟΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ το λιθαράκι μας να χτίσουμε το κοινό μας σπίτι, μα προπαντός οι δημοτικοί μας άρχοντες είναι αυτοί που θα βάλουν τα θεμέλια, θα εφαρμόσουν τα σχέδια και θα το χτίσουν μέχρι το τελευταίο του κεραμίδι.
Είναι οι πρωτομάστορες.
Έχουν ιστορική ευθύνη απέναντι σε όλους τους πολίτες της επαρχίας μας, απέναντι στις μελλοντικές γενιές, να χτίσουν ένα σπίτι γερό, ικανό να στεγάσει το μέλλον και τις ανάγκες του.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ «ΠΤΩΧΟΠΡΟΔΡΟΜΟΙ» ας μείνουν πίσω να κλαίνε τη μοίρα τους, να βουλιάξουν στην κινούμενη άμμο της μιζέριας τους. Όσοι οραματίζονται το μέλλον, αντιλαμβάνονται προς τα πού τραβάει η Ιστορία, αφουγκράζονται τη φωνή των καιρών, ας τραβήξουν μπροστά. Ας περάσουν το «Ρουβίκωνα» για να καταχτήσουν τη ρώμη (το σφρίγος) της Νέας Εποχής που ανατέλλει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Χρήστος Μπίντας

Παρουσιάστηκαν τα νέα κρασιά του ΒΑΕΝΙ Βίος Ελλήνων η ναυαρχίδα του συν/σμού



Την Τετάρτη στον ειδυλλιακό χώρο του Αγ. Νικολάου ο Πρόεδρος του ΒΑΕΝΙ Νάουσας κ. Φουντούλης παρουσίασε ακόμη μια σειρά κρασιών ενώ έκανε και αναφορά για την πορεία του συν/σμού και τις εξαγωγικές του δραστηριότητες. Στην παρουσίαση έδωσαν ακόμη το παρών ο αντιπρόεδρος και αντιδήμαρχος Δοβρά κ. Κουμτσίδης το μέλος του Δ.Σ. κ. Γκότσης στελέχη και μέλη του συν/σμού.
«Εξαγάγουμε σε 24 χώρες» είπε ο Πρόεδρος και αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε όταν ξεκίνησε να αναλαμβάνει την Προεδρεία του συν/σμού. Επίσης αναφέρθηκε στα νέα προιόντα κόκκινη και λευκή σανκριά στην αγορά σε 2 συσκευασίες ενώ για την λευκή υποστήριξε ότι ίσως είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε άλλη μια σειρά προϊόντων του ΒΑΕΝΙ το κρασί ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ που βγαίνει σε λευκό – ροζέ – κόκκινο το οποίο έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα σε πωλήσεις και θεωρείται εφάμιλλο του ΙΜΕΡΟΥ.
Επίσης υπήρξε και αλλαγή του Ούζου Βαένι σε Μακεδονικό Ούζο που είχε μεγάλη ανταπόκριση στη Γερμανική αγορά.
Ο κ. Φουντούλης παρουσίασε ένα εξαιρετικό προϊόν το Βίος Ελλήνων το οποίο βγαίνει από εκλεκτά κρασιά σε περιορισμένες ποσότητες 5.000 μπουκάλια.
«Θα είναι η ναυαρχίδα μας» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος. Μαζί με το κρασί αυτό ετοιμάστηκε ακόμη ένα προϊόν η Θεία Ευχαριστία. Ο κ. Φουντούλης μίλησε και για την παντελή στήριξη της πολιτείας προς τους οινοποιούς και αμπελουργούς με αποτέλεσμα να εισρέουν παράνομα σταφύλια και να εμφιαλώνονται σταφύλια σε εξευτελιστικές τιμές 5 – 6 λεπτά ενώ ο συν/σμός είναι υποχρεωμένος να πληρώνει στους παραγωγούς 55 λεπτά.
Σε τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων προϊόντων αναφέρθηκαν οι οινολόγοι κ. Μάρας και Μπέρσος.
Η παρουσίαση έκλεισε με γεύμα που παρέθεσε ο κ. Φουντούλης στους δημοσιογράφους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

Διάβασα την επιστολή του Δημάρχου στην εφημερίδα σας εκδοθείσα φυσικά από το γραφείο του Δημάρχου ,έτσι για να έχει το περιεχόμενο αόριστο επιστολογράφο , φυσικά ενυπόγραφο από τον ίδιο.
Θα απαντήσω στην επιστολή του Δημάρχου ,ως πολίτης του καποδιστριακού Δήμου Νάουσας και φυσικά ως πολίτης και κάτοικος του Καλλικρατικού Δήμου .
Αγαπητέ Κε Δήμαρχε , Ιστορική ευκαιρία για το μέλλον της επαρχίας που μια οκταετία αγνοήσατε ,εγκαταλείψατε στην τύχη της , χωρίς έργα υποδομής ,χωρίς δρόμους ,με τριτοκοσμικές συνθήκες ζωής, δεν πρέπει να αποκαλείται ευκαιρία σήμερα , ιστορική ευκαιρία για το μέλλον της επαρχίας ; Ίσως ιστορική για σας αν επανεκλεγείτε , για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.
Μιλάτε για Κοινωνική Συνοχή εσείς ; Οι πολίτες σας γράφουν επιστολές στα ΜΜΕ και απαξιώνεται τους πάντες, χωρίς έστω μια συγνώμη για την απαξίωση . Ποια Συνοχή ; Τώρα λέτε Κοινωνική Συνοχή εσείς που δημιουργήσατε την διάσπαση και την καθολική δυσαρέσκεια των συνεργατών σας ; Τι σημαίνει συνοχή πέστε ξεκάθαρα στον κόσμο . (Πασχίζω να συγκεντρώσω από παντού συνεργάτες όπως όπως ,και όποιους έχουν μερικά κουκιά για να μπορέσω να επανέλθω στον Δημαρχιακό θώκο ) .
Από τις πράξεις σας και την αποτυχημένη θητεία σας στην αυτοδιοίκηση , μέχρι και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ που πρεσβεύατε δυσκολεύεται να σας δώσει αυτοδικαίως το χρίσμα . Τώρα εκ των υστέρων λέτε να κρατήσει ο καθένας την ιδεολογική του τοποθέτηση διότι στην αυτοδιοίκηση είναι καθήκον να μην έχουμε ιδεολογικές ταμπέλες . Μπράβο είναι σωστό αλλά μάλλον πολύ αργά για να μην φανεί η ταμπέλα του κομματικού αντάρτη. Οταν βουλιάζει ένα πλοίο τα ποντίκια το εγκαταλείπουν πρώτα .Λέει μια λαϊκή παροιμία .
Τώρα λοιπόν όλοι μαζί ; Γιατί ; Γιατί ( Στα πλαίσια του ενωμένου δήμου θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία του τόπου λέτε). Δεν αρκούν τα οκτώ χρόνια ανυπακοής στις απεγνωσμένες εκκλήσεις των πολιτών και των συνεργατών σας , για τα κακώς κύμαινα και τα λάθη σας;
Υποβιβάσατε μια υπερήφανη και πλούσια πόλη . Σε υποδειγματική πόλη της ανεργίας και της καφετερίας . Όπου πας , όπου κοιτάξεις Καφετέριες , θα ανοίξουν και άλλες για να υποδεχτούν τις στρατιές των ανέργων.
Κε Δήμαρχε που ζείς ; και που ονειρεύεσαι ; με το πρόχειρο γράμμα σας , θα ενημερώσετε τους πολίτες για τον νόμο με τα 286 άρθρα του , σε τρεις κόλλες χαρτί ;
(Η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και η εφαρμογή της στο νέο Δήμο Νάουσας είναι ένα μεγάλο στοίχημα γράφεται ).
Ναι είναι ένα στοίχημα ,οι πολίτες να καταλάβουν και να απαιτήσουν στις εκλογές να αλλάξουν πρόσωπα και δυναμικές ,αφήνοντας στο παρελθόν όλους εκείνους που με τα λόγια τα ΜΕΓΑΛΑ και τις υποσχέσεις τους .Υφαρπάζουν την ψήφο τους ,την επόμενη των εκλογών συναντούν την απαξίωση ,την μιζέρια και τα (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ).
Φάσκεις και αντιφάσκεις ,από την μια λες Κε Δήμαρχε.(Στην Ανοικτή Πόλη την Νέα Νάουσα Ανοίγονται νέοι Ορίζοντες με το σχεδιασμό και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής σε όλους τους τομείς) . Από την άλλη λες ,Κε Δήμαρχε. ( Είναι Βέβαιο ότι τα πρώτα χρόνια θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια ,θα υπάρξουν προβλήματα και ελλείψεις . Δεν μπορούν να γίνουν όλα απ ‘ τήν μια μέρα στην άλλη , γράφεις ). Καλά που το πας ; πέντε χρόνια σχεδιασμό μετά άλλα πέντε για την υλοποίηση των μεγάλων έργων;
Τι να πρωτοπιστέψουμε έτσι ακριβώς συνέβη και πριν οκτώ χρόνια ο κόσμος πίστεψε και μετά οκτώ χρόνια τα ιδία ΠΑΝΤΕΛΑΚΙ ΜΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥ .
Νομίζω ότι είναι άδικο για όλους μας να περάσουν και αλλά χρόνια οπισθοδρόμησης , απραξίας , και αναποτελεσματικότητας .
Λέω τόσα και αλλά τόσα γιατί δεν εκτελέσατε τα προγραμματισμένα έργα που επί δυο τετραετίες τώρα είναι ανεκτέλεστα .
Εκτός αυτού κάνατε την μεγαλύτερη ζημιά στους δικαιούχους ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ κωλυσιεργώντας , ως αναποφάσιστος χρόνια τώρα , έτσι προχθές μάθαμε άναυδοι την δήλωση του ΟΕΚ για το πάγωμα απανταχού της επικράτειας, των εργατικών κατοικιών . Αυτό είναι ένα φοβερό ΕΓΚΛΗΜΑ αφήνοντας στον δρόμο 150 οικογένειες δικαιούχων Ναουσαίων . Αν δεν είναι αυτό ανικανότητα τοτε τι είναι ;
Τα μπαλώματα στους δρόμους ; η τις ασφαλτοστρώσεις που μένουν επιδεικτικά στην μέση για να μην εξυπηρετηθούν οι αντίπαλοι ψηφοφόροι;
Άλλη μια σύγκριση και νομίζω είναι αρκετή . Πως θα δημιουργήσετε ανάπτυξη στον τόπο τώρα που η χώρα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης : ενώ τόσα χρόνια που υπήρχαν τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα ,δεν μπορέσατε να συντηρήσετε και να αναστηλώσετε την πόλη που σε μέγεθος ήταν μικρότερη του Καλλικρατικού Δήμου.
Μήπως με την εις άτοπον απαγωγή θα στερηθούν πολλά οι Καλλικρατικοί πολίτες της περιφέρειας ;
Σας παρακαλώ σταματήστε τα προσκλητήρια ,σωτηρίας της πόλης και των πολιτών της , ας δώσουμε την δυνατότητα στους πολίτες να βρουν μόνοι τους αυτήν τη φορά , τι είναι σωστό για την πόλη και το συμφέρον τους .
Δεν έχω προσωπική διαφορά με τον Τάσο Καραμπατζό .
Εχω μεγάλη διαφορά με τον Νυν Δήμαρχο της Ιστορικής πόλης της Νάουσας που δεν προσέφερε σχεδόν τίποτε στον τόπο μου , δεν εκτέλεσε το πρόγραμμα του επί δυο τετραετίες ,και επιθυμεί να ζητά ΕΝΟΤΗΤΑ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την προκοπή που έχει χαθεί έστω σαν έννοια από αυτόν τον τόπο.
Ευχαριστώ την εφημερίδα που μου παραχώρησε τον χώρο για να προωθήσω τις απόψεις μου.
Γαλουτζής Δημήτρης
Κάτοικος Γιαννακοχωρίου

Το πρωτοσέλιδο του νέου "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ"



Το σοβαρό ενδεχόμενο να μεταφερθεί η σχολή συνοριακών Νάουσας στο Αγγελοχώρι στις εγκαταστάσεις του πρώην αστυνομικού σταθμού φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο του ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ που πηγαίνει διακοπές για 2 συνεχόμενες εβδομάδες και θα εκδοθεί ξανά την Παρασκευή στις 13 Αυγούστου.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Επίσκεψη του Τάσου Σιδηρόπουλου σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και βιομηχανίες


Ο Βουλευτής του Ν. Ημαθίας, κ. Αναστάσιος Σιδηρόπουλος επισκέφτηκε το τελευταίο διήμερο τους παρακάτω Συνεταιρισμούς και Βιομηχανίες:
Α.Σ. Ειρηνούπολης «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Α.Σ. Ειρηνούπολης
Α.Σ. Διαβατού «ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»
Α.Σ. Κεφαλοχωρίου
Α.Σ. Κουλούρας «ΑΠΟΛΛΩΝ»
Ε.Α.Σ Βέροιας
ΑΣΟΠ Επισκοπής Νάουσας
Α.Σ Επισκοπής Νάουσας
Α.Σ Μελίκης
Α.Σ «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»
Βιομηχανία Παντελίδη «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ»
ΑΛ.Μ.ΜΕ.
VENUS

Στις επισκέψεις αυτές και τις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν τόσο με τις διοικήσεις των συνεταιρισμών, όσο και με τους παραγωγούς, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια ανοδική τάση στην τιμή του επιτραπέζιου ροδάκινου σε σχέση με την περσινή περίοδο. Σοβαρό πρόβλημα, αντίθετα, έχει προκύψει με το βιομηχανικό ροδάκινο, καθώς η συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ των Βιομηχάνων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την διαμόρφωση της τιμής, δεν τηρείται από την πλευρά των Βιομηχάνων με αποκλειστική τους ευθύνη. Για το λόγο αυτό, ο Βουλευτής θα επισκεφθεί άμεσα την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να ενημερώσει τον καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργό για το θέμα που έχει προκύψει.

Ο Βουλευτής δήλωσε ότι στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, ώστε να διασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και ειδικότερα την κατάσταση του βιομηχανικού ροδάκινου. Για το θέμα αυτό θα καταθέσει και ενημερωτικό σημείωμα προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί εθνικό προϊόν από το οποίο εξαρτάται σημαντικά η τοπική οικονομία αλλά και η γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι ροδακινοπαραγωγοί


Το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν τις εισόδους των βιομηχανιών και στους τρεις νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας, έτσι ώστε να μην περνούν τα φορτηγά με το προϊόν από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου εξετάζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας.
Η απόφαση αυτή προέκυψε εξαιτίας της «αδιάλλακτης», όπως τη χαρακτηρίζουν, «στάσης των βιομηχανιών και την επιμονή τους να αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές το προϊόν τους».
Εντός της εβδομάδας, οι ομάδες παραγωγών των τριών νομών πρόκειται να συνεδριάσουν προκειμένου να αντιδράσουν μαζικά και ενωμένοι. Αν δεν πετύχουν αυτό που διεκδικούν, δηλώνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε εκριζώσεις των δέντρων τους.
Σήμερα το πρωί, ροδακινοπαραγωγοί από τη Λάρισα, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του εργοστασίου ΕΛΒΑΚ, διαμαρτυρόμενοι για τη χαμηλή τιμή που καταβάλει για το προϊόν τους (0,20 ευρώ/κιλό), η οποία, σύμφωνα με τους παραγωγούς, «μετά βίας καλύπτει το κόστος παραγωγής».
«Η διοίκηση της ΕΛΒΑΚ είναι ανένδοτη και ούτε καν δέχθηκε να συζητήσει μαζί μας ενδεχόμενη αύξηση τιμής», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αγίσσας (Λάρισας), Αλέξανδρος Παντραλέξης. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, οι παραγωγοί θα συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους. Εξέφρασε δε την απόλυτη εναρμόνιση των ροδακινοπαραγωγών Λάρισας με τους συναδέλφους τους σε Πέλλα και Ημαθία.
«Στον αέρα είναι τα πάντα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αγώνα στην Πέλλα, Τάσος Κυραλίδης, επισημαίνοντας πως όσοι πωλούν, εισπράττουν τιμή που δεν ξεπερνά τα 0,19 ευρώ/κιλό όταν οι παραγωγοί διεκδικούν 0,35 ευρώ/κιλό.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κυραλίδης, από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, οπότε πρόκειται να αρχίσει η συγκομιδή της ποικιλίας «Άνδρους», που θεωρείται η πιο «χρήσιμη» για τις βιομηχανίες, «εμείς θα αποκλείσουμε τις εισόδους στις βιομηχανίες. Ζημιωμένοι εμείς, ζημιωμένες και οι βιομηχανίες», τόνισε ο κ. Κυραλίδης, εκφράζοντας την αγανάκτηση όλων των ροδακινοπαραγωγών.
«Δεν έχουμε λεφτά για να βάλουμε φαΐ στο τραπέζι μας», διαμαρτύρεται από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης ομάδων παραγωγών Αγίου Παύλου Ημαθίας, Αντώνης Νεστορόπουλος, προειδοποιώντας τις βιομηχανίες πως «φέτος είναι η τελευταία χρόνια που μπορούν να δουλεύουν με άνεση καθώς οι περισσότεροι ροδακινοπαραγωγοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε εκριζώσεις».
Πηγή: Agronews.gr

Θανάσης Γικόνογλου: Αν αφήσουμε την "παράγκα" όρθια θα είμαστε συνυπεύθυνοι για το θάνατο της αγροτικής ζωής


Με αφορμή όσα διαδραματίζονται και φέτος γύρω από την εμπορία του συμπύρηνου ροδάκινου, μετά την σύσκεψη που συγκάλεσε ο Νομάρχης και στην οποία παραβρέθηκα, βρέθηκα ανάμεσα στους αγρότες που συγκεντρώθηκαν στο Μακροχώρι για να ανταλλάξουν προβληματισμούς για το μέλλον τους και αισθάνομαι την ανάγκη να ξεκαθαρίσω τις θέσεις μου, όπως έκανα και από το βήμα της συγκέντρωσης όταν κλήθηκα να εκφράσω την άποψη μου.
Παρακολουθώ, όπως κάθε χρόνο, τις διεργασίες που εξελίσσονται μεταξύ των μεταποιητών συμπύρηνου ροδάκινου και των αγροτών παραγωγών, για την τιμή που θα έχει φέτος το προϊόν. Είθισται από παλιά, αυτή την εποχή να αναζητούνται δημόσιοι τιμητές των θέσεων της μιας ή της άλλης πλευράς. Η αίσθηση που έχω πλέον από τη θέση του βουλευτή μέσα από την συνεχή επικοινωνία με τους απλούς αγρότες, είναι ότι στα μάτια της κοινής γνώμης η παράσταση αυτή έχει λάβει κωμικοτραγικές διαστάσεις εμπαιγμού και υποκρισίας. Το γεγονός ότι και οι δυο πλευρές αναζητούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμάχους ή και αντιπάλους προκειμένου να προβάλλουν η κάθε μια τις δικές της θέσεις, προσωπικά, ως νέο πολιτικό, μόνο θλίψη μου γεννά.
Δυστυχώς, πολλά χρόνια τώρα μια ολόκληρη κοινωνία ταλανίζεται ανάμεσα σε διογκωμένα διλήμματα και "επαναστάτες" που σώζουν τον τόπο. Καταστάσεις δηλαδή, που έχουν κοινή αφετηρία και τον ίδιο μοιραίο προορισμό, την εξαπάτηση του αγροτικού κόσμου και τη διατήρηση του σε ρόλο ναυαγού στο πέλαγος της υποκρισίας και της ιδιοτέλειας κάποιων επιτήδειων.
Και θα είμαι ξεκάθαρος. Επιτήδειοι που επιδιώκουν κάθε χρόνο να θολώσουν το τοπίο για να αποκομίσουν οφέλη για τους ίδιους, συναντάμε και στους δυο χώρους. Υπάρχουν σωστοί βιομήχανοι αλλά υπάρχουν και εκείνοι που αποσκοπούν στην αρπαχτή και αδιαφορούν για μέλλον του κλάδου. Υπάρχουν οι χιλιάδες φιλότιμοι και εργατικοί αγρότες που μοχθούν και αγωνιούν για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής, αλλά υπάρχουν και κάποιοι ανάμεσα τους που όλα αυτά τα χρόνια επιδιώκουν τον εύκολο πλουτισμό συνεργαζόμενοι κάτω από το τραπέζι με κερδοσκόπους της αγοράς.
Όλο αυτό το διάστημα, που εξελίσσεται αυτός ο "παραδοσιακός" διάλογος για την τιμή του προϊόντος, κάποιοι προσπαθούν να αποκρύπτουν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή, στην αλυσίδα αυτής της παραγωγικής δραστηριότητας, κρίκοι της οποίας είναι τόσο οι παραγωγοί συμπύρηνου όσο και οι παραγωγοί κομπόστας, δεν μπορεί να πιστεύει κάποιος ότι πρέπει να έχουμε νικητές και ηττημένους ή ωφελημένους και ριγμένους. Όποια από τις δυο πλευρές χρεοκοπήσει, θα συμπαρασύρει και την άλλη στην καταστροφή.
Έχει ειπωθεί βέβαια πολλές φορές στο παρελθόν από τους πιο ψύχραιμους, ότι σε αυτή την παραγωγική αλυσίδα νομοτελειακά πρέπει όλοι οι κρίκοι να είναι το ίδιο ισχυροί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι θέμα χρόνου να σπάσει. Κι αν σπάσει η αλυσίδα θα σταματήσει η παραγωγή. Αυτοί λοιπόν που έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο αλλά και την ευθύνη να προστατέψουν την παραγωγική αυτή αλυσίδα, που ξεκινά από το χωράφι, περνά από την μεταποίηση του και καταλήγει στην εξαγωγή του τελικού προϊόντος, δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους ίδιους τους συμμετέχοντες σε αυτήν.
Δυστυχώς, μετά την αποδέσμευση της παραγωγής από τις κοινοτικές ενισχύσεις, που σήμανε κατ ουσία και την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, κυριάρχησαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα που εν πρώτοις φαινόταν ότι λειτουργούν υποστηρικτικά στο εισόδημα των παραγωγών, αλλά μεσομακροπρόθεσμα αποδεικνύεται ότι λειτούργησαν ως ανάχωμα στην προσπάθεια του αγροτικού κόσμου να περάσει στη νέα εποχή.
Οι "πατερίτσες" του κράτους που εφευρίσκονταν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είτε ως συγκεκαλυμμένες ενισχύσεις του αγροτικού εισοδήματος, είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή, αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν βοήθησαν τον αγροτικό κόσμο να κατακτήσει τη ανταγωνιστική εκείνη θέση που απαιτούν οι καιροί, στην αγορά. Αντίθετα, συνετέλεσαν στη "αγρανάπαυση" συνειδήσεων και στην ανάπτυξη στρεβλώσεων, που εγκλώβισαν τον αγροτικό κόσμο σε ψεύτικα διλήμματα και αδιέξοδα αιτήματα. Οι αγρότες μας, αντί να οργανώνουν το μέλλον των δραστηριοτήτων τους, αναλώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια σε μια ανούσια διεκδίκηση στήριξης του εισοδήματος τους από το κράτος, κλείνοντας τα μάτια στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. Βέβαια, δεν φταίει για αυτή την κατάσταση ο απλός αγρότης που μοχθεί καθημερινά για τη σοδειά του, αλλά ο περίγυρος που απαρτίζεται από διάφορους παράγοντες του αγροτοσυνεταιριστικού και αγροτοσυνδικαλιστικού χώρου, πολιτικούς που συνέπλευσαν με αυτούς, πολιτευτές και αυτόκλητους σωτήρες του τόπου που αναζητούσαν τον εύκολο τρόπο να αναρριχηθούν σε ένα σαθρό πολιτικό σύστημα.
Παραγωγοί και μεταποιητές είναι καταδικασμένοι να αναζητήσουν από κοινού τους κοινούς μελλοντικούς στόχους. Είναι καταδικασμένοι να μάθουν να σχεδιάζουν από κοινού το μέλλον της καλλιέργειας συμπύρηνου, για να διατηρηθεί η ελληνική κομπόστα σε υψηλό επίπεδο. Αν επικρατήσουν οι φωνές που παροτρύνουν να διευρυνθεί το χάσμα και η εγκληματική αντίληψη περί "λύκου και προβάτου", καμιά από τις δυο πλευρές δεν μπορεί να ελπίζει ότι υπάρχει καλό μέλλον στις παραγωγικές δραστηριότητες τους. Σε αυτή τη χώρα άλλωστε, δεν μας λείπουν τα παραδείγματα κατάρρευσης επαγγελματικών κλάδων ακριβώς επειδή επικράτησε η στείρα αντίληψη της μάχης χαρακωμάτων.
Ως νέος βουλευτής, διαισθανόμενος την ευθύνη απέναντι στους χιλιάδες αγρότες του νομού, δηλώνω απερίφραστα, ότι δεν προτίθεμαι να συρθώ λαϊκίζοντας προς άγρα ψήφων στη λογική της στείρας αντιπαράθεσης που κυριαρχεί όλα αυτά τα χρόνια, πλειοδοτώντας ανερμάτιστα στην ελεημοσύνη που σέρνουν κάποιοι τον αγροτικό κόσμο.
Τις ευθύνες μου για την προώθηση ουσιαστικών προτάσεων στην κυβέρνηση, για την ανασύσταση του αγροτοσυνεταιριστικού χώρου και την παροχή κάθε εργαλείου πρόσφορου να βοηθήσει στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής, τις αναλαμβάνω στο ακέραιο και στο βαθμό που μου αναλογούν. Πρέπει να αλλάξουν οι δομές, πρέπει να αλλάξουν τα πλαίσια στα οποία κινείται η αγροτική ζωή του τόπου και πρέπει μέσα από αυτές τις αλλαγές να επαναπροσδιοριστεί η κατεύθυνση της αγροτικής οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να γκρεμίσει το σαθρό σημερινό οικοδόμημα, που στην πραγματικότητα του αρμόζει ο χαρακτηρισμός "παράγκα", και να βάλει τα θεμέλια πάνω στα οποία, με τη δική τους προσπάθεια οι αγρότες, θα χαράξουν νέα πορεία. Και σε αυτή την προσπάθεια θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις.
Είμαι παρών στις εξελίξεις, για να κάνουμε όλοι μαζί τον απολογισμό όσων θα συμβούν, για να δούμε πρόσωπα, πρακτικές και αποτελέσματα. Θέλω να συμβάλω επί της ουσίας, με διάφανες πολιτικές προτάσεις, για να πάψει ο αγροτικός κόσμος να εμφανίζεται ως επαίτης, να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στην αγορά, να πάψει να σύρεται ως ουραγός καταστάσεων που ορίζουν άλλοι και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της αγροτικής δραστηριότητας για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Από τους αγρότες και εν προκειμένω από τους παραγωγούς συμπύρηνου, θέλω να ζητήσω να αναλογιστούν, πως και γιατί επί σειρά ετών διατηρούνται εγκλωβισμένοι στην πρακτική της διεκδίκησης κάποιων λεπτών του ευρώ από τρίτους (επί της ουσίας σε ρόλο επαίτη), αντί να έχουν τον έλεγχο της αγοράς, όντας οι παραγωγοί της πρώτης ύλης και αριθμητικά υπερδεκαπλάσιοι από τους "αντιπάλους" τους.
Από την κυβέρνηση θα απαιτήσω με επιμονή να βάλει βαθιά το μαχαίρι για να ξεριζώσει τη σαπίλα στο αγροτοσυνεταιριστικό και αγροτοσυνδικαλιστικό χώρο, δίχως να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Για μένα προσωπικά δεν τίθεται θέμα πολιτικού κόστους.
Ή πάμε μπροστά και ισοπεδώνουμε στο πέρασμα μας την παράγκα της εξαπάτησης του αγροτικού κόσμου ή χρεωνόμαστε την ευθύνη για τη διαιώνιση του κυκλώματος που κρατά δέσμιο τον αγροτικό κόσμο.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΒΕΝΟΥΣ και ΑΛΜΜΕ κατήγγειλαν "συναδέλφους" ότι οδηγούν το συμπύρηνο σε αδιέξοδο






Για αντιδεοντολογική συμπεριφορά βιομηχανιών ροδακίνου που πλήττουν την ελληνική κονσέρβα και το αγροτιό εισόδημα έκαναν λόγω οι δύο συν/κές βιομηχανίες του νομού μας ΒΕΝΟΥΣ και ΑΛΜΜΕ σε κοινή τους συνέντευξη την Παρασκευή.
Δείτε και δύο σχετικά βίντεο από τον Πρόεδρο και τον Δ/ντή της Βενους να επικρίνουν αγροτοσυνδικαλιστές, και συν/σμούς που πάνε πολλά χρόνια πίσω το συμπύρηνο και τον αγροτικό κόσμο

Συνεταιρισμούς της Νάουσας επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός


Τους συνεταιρισμούς Α.Σ. Νάουσας και ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας επισκέφθηκε ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Καραμπατζός το πρωί της Τρίτης (13/7). Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης επίσκεψης - η οποία γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο αυτή όπου η παραγωγή και η διακίνηση των προϊόντων βρίσκονται στην αιχμή τους - ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Νάουσας κ. Αντώνη Πασχούλα, τον Πρόεδρο του Α.Σ. Νάουσας Κώστα Ταμπακιάρη και μέλη του Δ.Σ. και συνομίλησε με τους εργαζόμενους των συνεταιρισμών και τους παραγωγούς. Οι δύο Πρόεδροι ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για την εφετινή παραγωγή και τις εξαγωγές των ροδακίνων. Ο κ. Καραμπατζός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πάνω από το 90% της παραγωγής, η οποία είναι πολύ καλή σε ποιότητα, εξάγεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η αγροτική παραγωγή είναι η κύρια πηγή εισοδήματος της Νάουσας, και ότι η πολιτεία οφείλει με παρεμβάσεις και συγκεκριμένα μέτρα να διευκολύνει την προώθηση των εξαγωγών. Ο κ. Καραμπατζός επεσήμανε ότι με τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» πολλές αρμοδιότητες του αγροτικού τομέα, μεταβιβάζονται από τις Νομαρχίες στους Δήμους, και ότι στα πλαίσια του νέου Δήμου Νάουσας η συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς θα είναι ακόμη στενότερη και πιο ουσιαστική προς όφελος του αγροτικού κόσμου της περιοχής.

Προβληματικά ξεκινά η χρονιά για το συμπύρηνο, αυξημένες οι εξαγωγές για το επιτραπέζιο


Άκαρπη η συνάντηση για το συμπύρηνο στη νομαρχία Ημαθίας

Το νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη εξουσιοδότησαν να βρει διέξοδο στο ζήτημα του συμπύρηνου ροδάκινου, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσαν οι παραγωγοί του νομού σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, Τάσος Κυραλίδης, μετά τη σημερινή, ευρεία σύσκεψη, στη Νομαρχία Ημαθίας την Δευτέρα
Παράλληλα, οι ροδακινοπαραγωγοί ανανέωσαν το «ραντεβού» τους με το Νομάρχη Ημαθίας, σε δύο ημέρες, οπότε κι αυτός θα τους παρουσιάσει τα αποτελέσματα των μέχρι τότε ενεργειών του. Υπενθυμίζεται ότι, οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν 0,35 ευρώ/κιλό για το συμπύρηνο και 0,25 ευρώ/κιλό για το χυμό, ενώ οι βιομηχανίες υπόσχονται μεν καλύτερη τιμή της περυσινής (0,18 ευρώ/κιλό), αλλά διαμηνύουν πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να φτάσουν στα ποσά που ζητούν οι ομάδες παραγωγών

Αυξημένες σε σχέση με πέρυσι οι εξαγωγές ροδάκινων
Αυξημένες σε σχέση με πέρσι είναι οι εξαγωγές ροδάκινων το τελευταίο δεκαήμερο, Τους εξαγωγικούς φορείς φρουτολαχανικών προβληματίζει η αυξομείωση στα ναύλα των οδικών μεταφορών, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας είχαν εξαχθεί:
• 5.876 τόνοι νεκταρίνια, έναντι 2.246 τόνων πέρυσι.
• 20.747 τόνοι ροδάκινα, έναντι 10.489 τόνων πέρυσι.

ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΡΑΣΤΑΣ


Την Κυριακή 8 Αυγούστου 2010 και ώρα 9 π.μ. από τη βιβλιοθήκη του Γιαννακοχωρίου αναχωρεί η ορειβατική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου με όλους εσάς καλεσμένους, για ενα ολοήμερο ποτάμιο ταξίδι, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη κι ανάδειξη του φαραγγιού της Κράστας.
Πολλές οι εκπλήξεις, άπειρες γνωριμίες με τη φύση, πεζοπορώντας υδάτινα, ακούγοντας μουσικές, τρώγοντας, ψαρεύοντας και κολυμπώντας, σας καλούμε όλους στο φαραγγι της Κράστας, ύψους 100 - 250 μέτρων, μήκους 50 μέτρων, πλάτους 20 μέτρων, έλκοντας με το παρόν της η φύση και μεθώντας όλες τις αισθήσεις.
Ανιχνευτές οι Μάινος Γιώργος, Κελεσίδης Κώστας, Τσέχος Ηλίας, Παυλίδης Γιώργος, Κίτσος Γιάννης και φωτογράφος της παρέας ο Ανθόπουλος Σόλων.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
 09:00 Αναχώρηση από τη βιβλιοθήκη του Γιαννακοχωρίου
 09:45 Στάση, διαμονή στη “Δέση”
 Έως 10:30 καφές – κεράσματα
 10:35 Καλοσώρισμα από την υπέυθυνη της πολιτιστικής ομάδας Γιαννακοχωρίου : Αγάπη Θεοδοσιάδου
 10:45 Ο Νίκος Κύρου ξεδιπλώνει στην ομιλία του τα πετρώματα της Κράστας
 11:00 Δύο ποιήματα για την Κράστα : Ηλίας Τσέχος
 11:10 Ομάδες αναχώρησης για το φαράγγι της Κράστας (1,5 χιλ)
 12:30 Ο Δημοσθένης Πίτος μας ενημερώνει : Η αναρρίχηση σήμερα, χλωρίδα και πανίδα της Κράστας και επιτόπια δίνει μαθήματα αναρρίχησης στο βράχο της Δέσης
 13:15 Νέες ομάδες αναχώρησης για το φαράγγι της Κράστας (1,5 χιλ)
 14:30 Ποτάμια εδέσματα, κρασιά και φρούτα Γιαννακοχωρίου
 15:30 Ψάρεμα, κολύμπι
 16:45 Με Φυσικούς ήχους και όργανα, σε πέτρινο όγκο ως πάλκο, θα τραγουδήσει και θα παίξει μπουζούκι και ποντιακή λύρα ο Δημήτρης Σκεντερίδης, με τον Χριστόπουλο Δημήτριο στο ακορντεόν. Μέσα στους μύθους και στους θρύλους της πραγματικότητας μας, σας καλούμε στην ολοήμερη Αυγουστιάτικη έξοδο, στο ποτάμι Μέγα Ρέμα και στο φαράγγι της Κράστας διαβεβαιώνοντας πως του χρόνου ο Όλγανος ποτάμιος θεός θα είναι μαζί μας. Όλοι καλεσμένοι την Κυριακή 8 Αυγούστου 2010, και ώρα αναχώρησης 9:00 π.μ απο την βιβλιοθήκη του Γιαννακοχωρίου. “Αυστηρά” δηλώνουμε συμμετοχή, Τρίτη έως Παρασκευή 19:00 - 22:00 στο τηλέφωνο 2332051371 και στα κινητά 6982154237 - 6939699902

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Νέες συλλήψεις στον Αλιάκμονα


Το Σάββατο, έγιναν νέες συλλήψεις στον Αλιάκμονα, στην περιοχή της Μελίκης και στον Παλαιό Πρόδρομο. Με έγγραφό της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καλούσε τον Δήμο Μελίκης, να αποκαταστήσει την αυθαιρεσία στην κοίτη του ποταμού, με την κατασκευή αυθαίρετης διάβασης, μέχρι τις 10-7-2010. Την εργασία αυτή ο Δήμος Μελίκης, την ανέθεσε σε έναν από τους παράνομους αμμολήπτες. Το Σάββατο, με χωματουργικό μηχάνημα χωρίς άδεια, γινόταν τάχα εργασίες αποκατάστασης. Η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν άμεση και με τρία περιπολικά. Έγιναν δυο συλλήψεις και επεβλήθησαν κατ ΄αρχάς διοικητικά πρόστιμα. Να σημειωθεί ότι για πολλοστή φορά καλείται ο Δήμος να αποκαταστήσει την αυθαιρεσία και αντί αυτού πάντα αποκαθιστούσαν χωρίς φόβο, τις όποιες ζημιές έκανε η ορμή του νερού. Σήμερα, 13-7-2010, παρά τα έγγραφα, την κοινοποίηση σε Αστυνομία και υπηρεσίες, καμία αποκατάσταση δεν υπήρξε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ


Με επιτυχία συνεχίζεται το πρόγραμμα επισκέψεων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας των μαθητών που διαμένουν την περίοδο αυτή στις Κατασκηνώσεις Αγίας Τριάδας, και το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Περισσότεροι από 70 μαθητές στο πλαίσιο της παραμονής τους στις κατασκηνώσεις, μεταβαίνουν στο κολυμβητήριο μαζί με τους δασκάλους και τους συνόδους τους, όπου κάνουν τα πρώτα μαθήματα κολύμβησης με την καθοδήγηση προπονητών. Τους μαθητές επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης (8/7) ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός και ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ε. ΔΗ.Π.Ο.Ν. κ. Κώστας Τζέκος. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του προγράμματος, το οποίο είναι συνέχεια του αντίστοιχου που υλοποιήθηκε το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου και συμμετείχαν όλοι οι μαθητές των σχολείων του Δήμου Νάουσας. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της κατασκηνωτικής περιόδου.

Ο Χρήστος Τρεμπελής υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας


Την Δευτέρα το μεσημέρι, το ΚΚΕ γνωστοποίησε τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων που θα υποστηρίξει στην Κεντρική Μακεδονία καθώς επίσης και τα ονόματα των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του ΚΚΕ είναι ο Χρήστος Τρεμπελής, ενώ για τον Δήμο Βέροιας θα στηρίξει την Ιωάννα Σοφρόνωφ
Τρεμπελής Χρήστος: Γεννήθηκε στα Μονόσπιτα της Ημαθίας το 1952. Σπούδασε εργοδηγός Μηχανολόγος και εργάστηκε ως τεχνικός σε Κλωστοϋφαντουργία του ομίλου Λαναρά. Συμμετείχε για πολλά χρόνια ενεργά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα διατέλεσε πρόεδρος κλαδικού και εργοστασιακού σωματείου. Επί σειρά ετών πρόεδρος και σήμερα μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας.

Σύγχρονο Μουσείο Πολιτισμού και Τεχνών ‘’Σήμα κατατεθέν’’ για τον δήμο Νάουσας


Το παλιό εργοστάσιο της ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ, όπως είναι ήδη γνωστό, δωρίθηκε από την οικογένεια Λαναρά στον δήμο, ο οποίος με την σειρά του, το παρεχώρησε στο Υπουργείο Υγείας, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθεί μέχρι το 2013, ως χώρος προέκτασης με το γειτνιάζον προς αυτό Νοσοκομείο.
Είναι προφανές, ότι το συγκεκριμένο κτίριο δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας, για τυχόν επέκταση του Νοσοκομείου, (λόγω της σημερινής δεινής οικονομικής συγκυρίας συζητείται το ενδεχόμενο υποβάθμισής του), αλλά ούτε και της σημερινής δημοτικής αρχής, για προγραμματική αξιοποίησή του, οπότε αναμένεται να επανέλθει στην κυριότητα του δήμου Νάουσας.
Επειδή λοιπόν, αυτό είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο κτίριο με την εκπόνηση ενός συγκροτημένου σχεδίου, αναστηλωτικών και κατασκευαστικών παρεμβάσεων, μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν ιδανικό μουσειακό χώρο, όπου θα παρουσιάζεται σε φυσική αλλά και εικονική μορφή όλη η διαχρονική ιστορία της περιοχής, από την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου και του Αριστοτέλη, μέχρι τον σύγχρονο πλούσιο πολιτισμό που έχει να επιδείξει ο τόπος μας.
Για την προώθηση και υλοποίηση αυτού του σχεδίου, ήδη ξεκίνησα προ μηνός επαφές, με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ οι οποίοι μάλιστα, θεωρώντας την πρόταση για αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου ως μουσείο, αφού βεβαίως, εξετασθεί και η στατικότητα του κτιρίου, πρότειναν να χρησιμοποιηθεί, μετά την υλοποίησή του, ως πρότυπο για την αξιοποίηση και άλλων παρόμοιων εγκαταλελειμμένων χώρων, ανά την Ελλάδα. Επίσης είχα επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πανεπιστημιακούς, ιστορικούς, αλλά και ιδιώτες, οι οποίοι στηρίζουν την πρόταση για υλοποίηση αυτού του αναντίρρητα μεγαλόπνοου σχεδίου κατασκευής ενός σύγχρονου μουσείου τέχνης και πολιτισμού στην περιοχή μας.
Θεωρώ λοιπόν ότι η πρόταση αυτή, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή μας με την αύξηση της επισκεψιμότητας Ελλήνων και ξένων τουριστών, οι οποίοι θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν σε έναν ενιαίο χώρο με έναν μοναδικό τρόπο, όλα τα ιστορικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας ( τον Μέγα Αλέξανδρο να δαμάζει τον Βουκεφάλα, τον Αριστοτέλη να διδάσκει τον Μ. Αλέξανδρο και τους άλλους μαθητές του, την θυσία των γυναικών στην Αράπιτσα, τα οινοποιία, το Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 πηγαδιών κ. α.) Το ερέθισμα να επισκεφθούν τους παραπάνω χώρους και άλλα αξιοθέατα θα παρέχεται στους επισκέπτες του μουσείου, μέσω των εκθεμάτων τα οποία θα παρουσιάζονται σε φυσική αλλά και ηλεκτρονική μορφή. Με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες, για να γνωρίσουν από κοντά όσα εκτίθενται ή παρέχονται ως πληροφορίες θα αναγκάζονται να παραμένουν στην πόλη μας για λίγες ημέρες και αυτό προφανώς θα ωφελήσει πολλαπλά την τουριστική ανάπτυξη της πόλης από την διαμονή, διατροφή, διασκέδαση, αγορά τοπικών προϊόντων κ.λπ. Θα δοθεί παράλληλα και η ευκαιρία σε διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών ,όπως οινοποιούς, παραγωγούς τοπικών προϊόντων, τυποποίησης φρούτων και άλλους να προβάλλουν τα προϊόντα τους και με την σειρά τους να ενεργοποιηθούν και να δημιουργήσουν χώρους υποδοχής και παρουσίασης των δραστηριοτήτων τους.
Σχεδόν οι περισσότερες πόλεις της Ελλάδας που έχουν μακραίωνη ιστορία, διαθέτουν ένα ιστορικής σημασίας σύμβολο μέσω του οποίου αναγνωρίζονται, όπως η Αθήνα με τον Παρθενώνα, η Έδεσσα με τους καταρράκτες, η Καστοριά με την κατασκευή γούνας και την ομώνυμη λίμνη και άλλες. Ο δήμος της Νάουσας διαθέτει πολλά τέτοια σημεία αναφοράς, όπως η Αράπιτσα (πηγές-καταρράκτες-εκβολές), το Βέρμιο, ο Άγιος Νικόλαος, τα ταφικά μνημεία, η σχολή Αριστοτέλους, τα οινοποιία, τα εργοστάσια κ.α.
Εάν όλα αυτά συγκεντρωθούν και προβληθούν κατάλληλα μέσα από έναν συγκροτημένο μουσειακό χώρο, ο δήμος της Νάουσας θα αποκτήσει το δικό του ‘’σήμα κατατεθέν’’!!
Όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν και υπό την μορφή ενός συγκροτημένου φακέλου-πρότασης να ενταχθούν στα πλαίσια του νέου Ευρωπαϊκού προγράμματος αστικής ανάπτυξης πόλεων JESSIKA ( Joint European Support for Sustalnable Investment In City Areas ), το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2011.
Όπως ενημερώθηκα από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα JESSIKA, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμβάλλει από την πλευρά της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με κονδύλια χρηματοδότησης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Επειδή η Νάουσα, ως πόλη, διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και αποβιομηχάνισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε να στραφούμε σε επιλογές, όπως η τουριστική αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και η ανάπτυξη δράσεων που θα την μεταμορφώσει σ’ έναν δημοφιλή προορισμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Το ίδιο με την Νάουσα πρόβλημα αντιμετώπισε πριν λίγα χρόνια η πόλη του ΜΑΛΜΕ στην Σουηδία. Τότε οι τοπικές αρχές ανέθεσαν στον γνωστό για την συμμετοχή του στην κατασκευή του Ολυμπιακού σταδίου, της Αθήνας, Ισπανό αρχιτέκτονα κ. Σαντιάγο Καλατράβα τον σχεδιασμό και την εκπόνηση κατασκευής ενός μοναδικού κτιρίου, γνωστού ως ‘’στριφτού Πύργου’’, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα επικερδή πόλο έλξης και θαυμασμού χιλιάδων τουριστών.
Μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε από την Ολυμπιάδα του 2004, αλλά και την κατασκευή του σύγχρονου μουσείου της Ακρόπολης και με την συμβολή ειδικών, κατά γνωστικό αντικείμενο,( αρχιτεκτόνων, ιστορικών κ.α.), όπως του γνωστού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σκηνοθέτη κ. Δ. Παπαϊωάννου, με τον οποίο έχω ήδη έλθει σε επαφή, να κατασκευάσουμε, με σύγχρονες προδιαγραφές αυτό το μοντέρνο μουσείο Πολιτισμού και Τέχνης.
Για τα μέχρι τώρα στοιχεία που συγκέντρωσα από την έρευνα και τις επαφές μου με ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες, που βοήθησαν και στήριξαν την πρότασή μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον καθένα και συγκεκριμένα:
- Τον δάσκαλό μου καθηγητή-ιστορικό κ. Μ. Βαλσαμίδη
- Τον πρώην Γ. Διευθυντή του γραφείου της Ε.Ε στην Αθήνα κ. Γ. Κασιμάτη
- Την κυρία Ρ. Ορφανουδάκη υπηρεσιακή παράγοντα από το Υπουργείο Πολιτισμού
- Τις κυρίες Μ. Χαλιμούρδα και Γ. Κολώκα και τον κ. Δ. Παπαδόπουλο υπηρεσιακούς παράγοντες από τον ΕΟΤ
Περισσότερα στην ιστοσελίδα μου www.gogosvasilios.gr και ειδικότερα στην κατηγορία – Δραστηριότητες- Επικαιρότητα

Βασίλης Ν. Γώγος
Υποψήφιος Δήμαρχος Ναούσης

Σύσκεψη για την ρύπανση στην Τ66 και τον Λουδία συγκάλεσε η Υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τσάκρη

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θεοδώρα Τζάκρη συγκάλεσε την Δευτέρα (12/7) στη Γ.Γ. Μακεδονίας-Θράκης σύσκεψη με θέμα α) την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τη διαχείριση των υγρών και στερεών βιομηχανικών αποβλήτων ενόψει και της έναρξης της φετινής παραγωγικής περιόδου των εποχικών εργοστασίων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, β) το επίπεδο ετοιμότητας των αρμοδίων υπηρεσιών ελέγχου και γ) τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης.
Συγκεκριμένα, η σύσκεψη αφορούσε το θέμα της ρύπανσης της Τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία την θερινή περίοδο λειτουργίας των εποχικών μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην περιοχή της Πέλλας και της Ημαθίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποδοτική λειτουργία των συστημάτων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων των βιομηχανιών, αλλά και από την εγκατάσταση μιας ελάχιστης οικολογικής παροχής στα εν λόγω υδατικά συστήματα.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος η Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Μαρία Λιονή, ο Αντινομάρχης Ημαθίας κ. Γ. Σουμπέκας, ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας κ. Ν. Τσοτσόλης, ο Διευθυντής της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. κ. Π. Μπέκας, η προϊσταμένη του Τμήματος κα Χ. Μιχαλοπούλου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της ΠΚΜ κ. Μαλετσίδου, οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων Περιβάλλοντος των Ν. Α. Ημαθίας και Πέλλας κ.κ. Γ. Μπαρμπαρούσης και Δ. Μανδάλης, αντίστοιχα, υπηρεσιακοί παράγοντες των εν λόγω υπηρεσιών, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας κ. Κ. Αποστόλου. Σε δηλώσεις της η κα Υφυπουργός, τόνισε τα εξής:
«Η σύσκεψη αφορούσε στο μεγάλο θέμα της ρύπανσης της Τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία των εποχικών μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην περιοχή της Πέλλας και της Ημαθίας, όπου υπάρχει και το πρόβλημα.
Η ένταση του φαινομένου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποδοτικότητα της λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (βιολογικών καθαρισμών) που διαθέτουν οι βιομηχανίες (κονσερβοποιεία) που λειτουργούν στην περιοχή, αλλά και από την εξασφάλιση μιας ελάχιστης φυσικής ροής κυρίως στην Τάφρο 66. Το πρόβλημα που δημιουργείται από τη μη αποδοτική λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων οξύνεται από το γεγονός ότι κυρίως η Τάφρος 66 κατά τη θερινή περίοδο και ιδιαίτερα το χρονικό διάστημα από 15 Ιουλίου έως αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχει την ελάχιστη απαιτούμενη οικολογική ροή και άρα τη δυνατότητα αυτοκαθαρισμού».
Η κ. Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι «η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί τη λήψη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα εντάσσονται οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στις μεταποιητικές μονάδες από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τα πρόστιμα που αυτές επιβάλλουν. Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα εντάσσεται η εκπόνηση ενός Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου για τα υδατικά αυτά συστήματα, το οποίο θα αντιμετωπίζει και θα υποδεικνύει συνολικά τις δράσεις και τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, και στα μακροπρόθεσμα μέτρα η υλοποίηση των τεχνικών έργων που θα απορρέουν από το Ειδικό αυτό Διαχειριστικό Σχέδιο.
Από κει και πέρα, αυτό που προέκυψε από τη σύσκεψη είναι ότι, όπως μας διαβεβαίωσε η κα Λιονή, για την εκπόνηση αυτού του Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει υποβάλει ήδη αίτηση για τη χρηματοδότησή του στο Υπουργείο Οικονομίας, το οποίο είναι περίπου της τάξης των 800.000 ευρώ και αποτελεί για την Περιφέρεια ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.
Αυτό λοιπόν που προσπαθούμε σε πρώτη φάση είναι να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση αυτού του Σχεδίου που θα μας υποδείξει και τα τεχνικά έργα που θα μας επιτρέψουν να παρέμβουμε πιο συστηματικά και πιο οργανωμένα», επισήμανε η κ. Τζάκρη.
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΕ εξέθεσε στην κ. Υφυπουργό την εκτίμησή του για τη φετινή βιομηχανική παραγωγή, η οποία αναμένεται στα ίδια επίπεδα με την περσινή και ότι από την πλευρά τους οι μεταποιητικές βιομηχανίες (κονσερβοποιία) καταβάλλουν προσπάθεια για την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη λειτουργία των βιολογικών τους καθαρισμών.
Οι εκπρόσωποι της ΔΙΠΕΧΩ ενημέρωσαν την κ. Υφυπουργό ότι σε έγγραφό τους προς τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Πέλλας και Ημαθίας και τις βιομηχανίες ζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων και τη διενέργεια μετρήσεων και υποδεικνύουν στις μεταποιητικές μονάδες τη σύναψη συμβάσεων με αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης στερεών αποβλήτων για την αποκομιδή των υπολειμμάτων και των ακατάλληλων φρούτων, καθώς και της λυματολάσπης, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υδάτων ότι θα πραγματοποιήσουν ελέγχους για την παρακολούθηση της ελάχιστης ροής στις στραγγιστικές τάφρους.
Από την πλευρά τους οι Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων διαβεβαίωσαν ότι έχουν την ετοιμότητα να προβούν σε ελέγχους και να επιβάλουν τα ανάλογα πρόστιμα όπου χρειαστεί. Παράλληλα επεσήμαναν την ανάγκη λειτουργίας τριτοβάθμιου συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας και πρότειναν την ανάληψη δράσεων για την αξιοποίηση της λυματολάσπης από τους παραγωγούς για γεωργική χρήση.
«Αν υπάρχει συντονισμός ενεργειών μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των τμημάτων Περιβάλλοντος των Ν.Α. και συμμόρφωση των βιομηχανιών, τα προβλήματα ρύπανσης στην Τάφρο 66 και στον ποταμό Λουδία θα περιορισθούν κατά πολύ», κατέληξε η κ. Τζάκρη.

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Ε-Ν & ΕΞΑΘΛΟΥ ΠΠΑ΄ ΓΕ ΝΑΟΥΣΑΣ


2ος Πανελληνιονίκης ο Γ.Τεσσαρομάτης στο 6αθλοΠΠΑ΄ στην Αθήνα.
Το Σαββατοκύριακο 3,4/7 έγιναν στην Αθήνα οι Πανελλήνιοι αγώνες στίβου στην κατηγορία Ε-Ν και οι Πανελλήνιοι Συνθέτων Αγωνισμάτων στην κατηγορία των ΠΠΑ΄. Η Γυμναστική Ένωση Νάουσας συμμετείχε με 4 αθλητές και 1 αθλήτρια που στους τελικούς των αγωνισμάτων τους πέτυχαν τις εξής διακρίσεις:
ΕΞΑΘΛΟ ΠΠΑ΄
Γ.Τεσσαρομάτης 2ος (4.450β.)
ΕΦΗΒΩΝ
ΤΡΙΠΛΟΥΝ: Μπόφτσης Π. 4ος (14.39)
ΜΗΚΟΣ: Μπόφτσης Π.6ος (6.70)
ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ: Ντόι Α. 6ος (14μ.78)
ΑΚΟΝΤΙΟ: Ντόι Α. 8ος (53.49)-Στεφανής Γ. 11ος (52.23)
ΝΕΑΝΙΔΩΝ
ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ: Στεφανή Ι. 14η (10.34)
ΑΛΛΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ: Το Σαββατοκύριακο αυτό στα Τρίκαλα θα γίνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Παμπαίδων-Παγκορασίδων και η Γ.Ε.Νάουσας θα μεταίχει με 2αθλητές τον Γ.Τεσσαρομάτη στο Ύψος και τον Α. Καζεπίδη στα 300μ.

Σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία στο Άλσος Παπάγου Βέροιας


Έκτακτη σύσκεψη για το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας στο Άλσος Παπάγου Βέροιας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε συνέχεια των συσκέψεων του ΣΝΟ (Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου) στο γραφείο του Νομάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη, παρουσία του Αντινομάρχη Γιώργου Σουμπέκα, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Διονύση Ντόβα, του Διευθυντή της ΔΕΥΑΒ Θωμά Αχτσή και του Υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Κώστα Νοβάκη. Απουσίαζε εκτάκτως ο Αντιδήμαρχος Βέροιας Μιχάλης Σουμελίδης. Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της ΔΕΥΑΒ αναφορικά με τους κρουνούς στο χώρο του Άλσους, ενώ αποφασίστηκε η Νομαρχία να παραχωρήσει φορτωτή για άμεση διάνοιξη της αντιπυρικής ζώνης. Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο κ. Σουμελίδη υπήρξε η δέσμευση για πλήρη καθαρισμό του άλσους. Από την πλευρά του Νομάρχη έγιναν συστάσεις για καθημερινή επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών για την προστασία του στολιδιού αυτού της Βέροιας.
ΑΠΟ ΤΟ ΣΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ.

Συνάντηση Νομάρχη - Γικόνογλου


Συνάντηση με το Βουλευτή Ημαθίας Θανάση Γικόνογλου είχε την Τρίτη ο Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, παρουσία των Αντινομαρχών Χάιδως Μπουτζιώνα, Ολυμπίας Ιακωβίδου και Γιώργου Σουμπέκα, καθώς και του Γ.Γ. της Ν.Α. Ημαθίας Σταύρου Γιανναβαρτζή. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ελλείψεις προσωπικού, απουσία νομιάτρου κ.α.), αλλά και η διαδικασία μετάβασης στο Καλλικράτη. Επίσης έγινε εκτενέστατη ενημέρωση από την πλευρά του Νομάρχη στο ζήτημα του ροδακίνου, των εξαγωγών και των προβλημάτων που παρουσιάζονται το διάστημα αυτό. Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της «Αμάλθειας Α.Ε.» και η ανάγκη αξιοποίησης της περιφερειακής αγοράς Κουλούρας στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας του Βουλευτή.
Από την πλευρά του κ. Γικόνογλου κατατέθηκαν σκέψεις και προτάσεις για όλα τα ζητήματα αλλά και η δέσμευση ότι θα δοθούν το συντομότερο δυνατόν απαντήσεις.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για τον Ενιαίο Δήμο της Νάουσας ζήτησε πρώτη δημοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή του υποψήφιου που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στον ενιαίο Δήμο της Νάουσας.
Το ΠΑΣΟΚ έχει καθορίσει σαν τρόπο επιλογής υποψηφίου την προκριματική εκλογή από την κοινωνία με κάλπες, στις οποίες θα συμμετέχουν οι πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεσμεύεται και πάλι με την ευκαιρία αυτή ότι θα τηρήσει το αποτέλεσμα της κάλπης .
Δυστυχώς ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Καραμπατζός , παρά τις αντίθετες δηλώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν δέχεται την προκριματική εκλογή ούτε δεσμεύεται από το αποτέλεσμα, αλλά δηλώνει ότι έχει ετοιμάσει ψηφοδέλτιο και ότι κατεβαίνει έτσι κι αλλιώς . Απορρίπτει έτσι την μόνη αντιπροσωπευτική, δημοκρατική και αξιόπιστη διαδικασία και ζητάει την «ελέω θεού» επιλογή του από τα κεντρικά της Αθήνας, η οποία όμως αν δεν γίνει ο ίδιος πάλι θα κατέβει.
Αυτός είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Μια τέτοια λύση που δεν στηρίζεται στην επιλογή από τον κυρίαρχο λαό δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την ανεξάρτητη, ελεύθερη αλλά κυρίως δυναμική άσκηση της διοίκησης του Δήμου.
Για μας, για την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, η μόνη σωστή , δίκαια,
σεβαστή και δεσμευτική επιλογή είναι η εκλογή από τη βάση.
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Καταργούνται 9 δρομολόγια του ΟΣΕ από και προς Θεσ/νίκη


Ένα αξιόπιστο και πάμφθηνο μέσο όπως το τρένο συνεχίζει να απαξιώνεται με την κατάργηση σημαντικού αριθμού δρομολογίων από και προς Θεσ/νίκη.
Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σύμφωνα με νέα απόφαση του ΟΣΕ καταργούνται τον 7.06 για Θες/νίκη, 14.04, 15.10 μ.μ., 18.58 μ.μ. 22.22 μ.μ.
Προς Έδεσσα – Φλώρινα
5.45 π.μ. για Έδεσσα
9.44 π.μ. για Φλώρινα
13.38 μ.μ. για Έδεσσα
17.56 μ.μ. για Έδεσσα
21. 26 μ.μ. για Έδεσσα
Μετά την κατάργηση των δρομολογίων από τις 12. 20 για Θες/νίκη πηγαίνει 16.42 μ.μ. πολύ μεγάλο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Αθηναϊκό τύπο η «μαύρη τρύπα» του ΟΣΕ που έχει ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μεγαλώνει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη λειτουργία των γραμμών που είναι ζημιογόνες εκτινάσσοντας το ετήσιο έλλειμμά του στο 1 δισ. ευρώ και το ημερήσιο έλλειμμα του περίπου σε 3 εκατ. ευρώ!
Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο για τρεις γραμμές (από τις οποίες οι δύο στο δίκτυο της Πελοποννήσου) ο ΟΣΕ έχει ετήσιες ζημιές που ξεπερνούν τα 16,5 εκατ. ευρώ όταν τα έσοδα περιορίζονται μόνο σε μερικές χιλιάδες ευρώ.
Η περικοπή των γραμμών αυτών ή η λειτουργία τους μέσω προγραμματικών συμφωνιών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μονόδρομο ώστε ο ΟΣΕ να μειώσει τα ελλείμματά του και να ισοσκελίσει τον ισολογισμό του μέχρι το Μάρτιο του 2011. Σε διαφορετική περίπτωση ο Οργανισμός θα βάλει «λουκέτο».
Αποκαλυπτικά πάντως είναι τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και σύμφωνα με τα οποία:
Για τη διαδρομή Κόρινθος - Τρίπολη η ετήσια ζημιά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η λειτουργία της γραμμής Πάτρα - Καλαμάτα κοστίζει επίσης το χρόνο 4,5 εκατομμύρια ευρώ στον ΟΣΕ.
«Πρωταθλητής» η γραμμή Θεσσαλονίκη - Φλώρινα η οποία «γεννά» ετήσιες ζημιές της τάξεως των 7,5 εκατ. ευρώ!
Οι εμπορευματικές μεταφορές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκαλούν ζημιές που ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ ετησίως (O ΟΣΕ έχει 1,2% του συνόλου των εμπορευμάτων που διακινούνται στη χώρα).
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν οι περισσότερες γραμμές του δικτύου της Πελοποννήσου αλλά και οι άλλες περιφερειακές συνδέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για γραμμές που βάσει του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ είτε θα κλείσουν είτε θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο με ευθύνη των Δήμων ή των Κοινοτήτων, που θα αναλάβουν και το κόστος της λειτουργία τους ορισμένες μόνο ώρες ή μέρες.
Προγραμματικές συμβάσεις μπορεί να συνάψουν δήμοι, περιφέρειες, ιδιώτες ή ένας κοινωνικός φορέας, ο οποίος θα δεχθεί να επιδοτήσει τη λειτουργία της γραμμής για ορισμένες ώρες και δρομολόγια που τον εξυπηρετούν.
Η γραμμή Θεσσαλονίκη - Κοζάνη όπου η συμμετοχή στα ποσοστό των εσόδων είναι μόλις 30% θα μπορεί να λειτουργήσει μόνο με προγραμματική συμφωνία.

12Ο ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


Το Ιερό Ίδρυμα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» θα πραγματοποιήσει και φέτος το 12ο «Συναπάντημα» της Ποντιακής νεολαίας, δηλαδή της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων.
Το Συναπάντημα της Ποντιακής νεολαίας έχει γίνει πλέον ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός με την συμμετοχή 600 και πλέον εκπροσώπων νεολαιών ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Φέτος το Συναπάντημα θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 18 Ιουλίου στους χώρους της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.
Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων μας και στην διατήρηση των ηθών και εθίμων της παράδοσής μας και το ενδιαφέρον για το παρόν και το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στο πρόγραμμα του Συναπαντήματος θα υπάρξουν διαλέξεις-εισηγήσεις και συζητήσεις, που αφορούν θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών πολιτιστικού περιεχομένου, ξενάγηση στο Μουσείο του Ιδρύματος, εκδρομές, παρουσίαση της δράσης των νέων του κάθε Σωματείου και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με θέατρο και ποντιακό γλέντι.
Το φετινό Συναπάντημα αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 700 νέοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων
Ιδιαίτερο στοιχείο του τρόπου διοργάνωσης αποτελεί το γεγονός πως οι νεολαίοι συγκροτούν στο τέλος κάθε Συναπαντήματος Οργανωτική Επιτροπή εκπροσώπων τους. Η Επιτροπή αυτή αναλαμβάνει να διαμορφώσει το πρόγραμμα του επομένου Συναπαντήματος σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, οι Νέοι διοργανώνουν ένα πλούσιο Παραδοσιακό γλέντι με μουσικές και τραγούδια του Πόντου. Οι μουσικοί και οι τραγουδιστές είναι τα ίδια τα παιδιά, έτσι σ’ αυτήν την εκδήλωση σου δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσεις τα νέα ταλέντα της Παράδοσης και να εκτιμήσεις για πολλοστή φορά το έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία τα οποία αγκαλιάζουν τους Νέους σταυρωτά στις ρίζες μας.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων που επιθυμούν να λάβουν μέρος μπορούν να απευθυνθούν στο Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» στα τηλέφωνα: 2310-271812, 271336 fax: 2310285343 και στο e-mail: panagiasoumela@hellasnet.gr Η Οργανωτική Επιτροπή
του 12ου «Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων»

NCOFRUIT – HELLAS: Τα ελληνικά οπωροκηπευτικά χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους


Μετά την διατύπωση των οραμάτων της χώρας για το μέλλον των τροφίμων από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ την προσγείωση στην πραγματικότητα και ελπίδα αντιμετώπισης των προβλημάτων εξαγωγής θερινών φρούτων και λαχανικών με τη λήψη μέτρων, ζητάνε οι εξαγωγείς. Όπως υποστηρίζουν, τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως οι επιπτώσεις από την αύξηση των ναύλων καθώς και η αυξημένη γραφειοκρατία με την αλλαγή του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, έχουν σαν αποτέλεσμα κάθε ημέρα που περνάει τα ελληνικά οπωροκηπευτικά να χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν προγραμματικές συμφωνίες με αλυσίδες λιανικής στην Ευρώπη.
Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, δήλωσε:
«Μετά την διατύπωση των οραμάτων της χώρας για το μέλλον των τροφίμων ελπίζουμε τα αρμόδια Υπουργεία να εντρυφήσουν στα πραγματικά και σωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών για να συνεχίσουν αυτές να υπάρχουν και να επιχειρήσουν να τα αντιμετωπίσουν.
Δείγμα των προβλημάτων αυτών και απόδειξη της «αποτελεσματικότητας» των αρμοδίων υπηρεσιών είναι ο βαθμός εφαρμογής από τις Νομαρχιακές Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της εγκυκλίου του ΥΠΑΑΤ για αυστηρή εφαρμογή των κανόνων ποιότητας, τυποποίησης υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων και των καταναλωτών. Αρνούνται μέχρι σήμερα να την εφαρμόσουν και εξακολουθούν να διακινούνται, κατά παράβαση των σχετικών κανόνων της κοινότητας καρπούζια ατυποποίητα χύμα εντός των μεταφορικών μέσων (ακόμη και σε φορτηγά που έχουν μεταφέρει οικοδομικά υλικά) με χρήση βαλκανικών και ιταλικών μεταφορικών φορτηγών.
Οι επιπτώσεις από την αύξηση των ναύλων στα προσφερόμενα αυτοκίνητα ελληνικής ιδιοκτησίας κατέστησαν μέρα με την μέρα τα ελληνικά νωπά οπωροκηπευτικά μη ανταγωνιστικά, λόγω άρνησης του Υπουργείου Μεταφορών χορήγησης καρτών σε αυτοκίνητα φορτηγά και ψυγεία τρίτων χωρών για μεταφορά φρούτων και λαχανικών προς χώρες διάφορες της εθνικότητας τους. Άρχισαν ήδη να παρουσιάζονται ακυρώσεις παραγγελιών από Αλυσίδες Καταστημάτων.
Η ανεξήγητη για δεύτερη εβδομάδα αδράνεια των αρμοδίων για αντιμετώπιση της κατάστασης, φέρνει πλησιέστερα τον κίνδυνο να μείνουν αδιάθετα αρκετά νωπά προϊόντα μας και να χαθούν προγραμματικές συμφωνίες με αλυσίδες λιανικής στην Ευρώπη.
Η αλλαγή του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) στην αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων πρόσθεσε επί πλέον γραφειοκρατία στους παραγωγούς στην διακίνηση των προς εξαγωγή φρούτων και λαχανικών που στο τέλος θα επιβαρύνει την αξία των προϊόντων, σε αντίθεση με τις εξαιρέσεις που προβλέπει για άλλους κλάδους ή φορείς».

Η νέα νομαρχιακή Επιτροπή του ΛΑΟΣ Ημαθίας

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΛΑΟΣ Ημαθίας έπειτα από τις σχετικές διαδικασίες προτάσεων και διαβουλεύσεων των τοπικών στελεχών και μελών του κόμματος και την τελική έγκριση της ανακοίνωσε τη νέα της σύνθεση που έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Έλσα Μανωλοπούλου Νηπιαγωγός
Αντιπρόεδρος: Δούμος Ευσέβιος Πωλητής
Γραμματέας: Δημησιάρης Αντώνης Άνεργος
Γραφείο Οργάνωσεως & Κινητοποιήσεως: Χρήστος Τσιάρτας Ελ. Επαγγελματίας
Γραφείο Συνδικαλισμού: Κωνσταντίνος Χρυσοστομίδης Οδηγός
Γραφείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Παύλος Σεμερτζίδης Συνταξιούχος
Γραφείο Νεολαίας: Χριστόδουλος Σκουρτόπουλος Ιδιωτικός Υπάλληλος
Γραφείο Γυναικών: Τασούλα Παρασίδου Άνεργη
Γραφείο Οικονομικού: Τάσος Καρασαρλής Υπάλληλος ΔΕΗ
Τα γραφεία τη Νομαρχιακής Επιτροπής βρίσκονται επί της οδού Ζωγιοπούλου 3 στην Βέροια και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 2331066299 & 6946904251.

“Αυτοί που αγαπάνε τον Δήμο και τους Δημότες ξαναχτύπησαν”

Για δεύτερη φορά από την οριστική ψήφιση του νέου Δήμου αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται και που κατά καιρούς με διάφορα δημοσιεύματα επικρίνουν την Δημοτική Αρχή, συνεχίζουν τον καταστροφικό τους έργο.
Χωρίς να ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των Δημοτών, που γι’αυτό άλλωστε τους ψήφισε ο κόσμος, δεν παρευρέθηκαν για 2η φορά σε τακτικό συμβούλιο και ενώ ήρθαν, είδαν ότι έχουμε πλειοψηφία και για να μην περάσουν τα θέματα, ράμπα Μονοσπίτων στην περιοχή ‘Κουτίχα’, πεντάμηνες συμβάσεις εργατικού προσωπικού και άλλα σοβαρά θέματα για την λειτουργία του Δήμου, όπως κάνανε σε προηγούμενο συμβούλιο για τις πλατείες του Κοπανού, τις πεζοδρομήσεις, για το γεμιστικό της Επισκοπής κ.α., ήπιαν έναν καφέ σε διπλανή καφετέρια και αποχώρησαν αφού ο τσιλιαδόρος τους ειδοποίησε ότι μειοψηφούν.
Το αποτέλεσμα αυτών των πράξεων τους είναι να μην μπορεί ο Δήμος να πραγματοποιήσει προγραμματισμένα έργα προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών.
Αυτοί που κατά καιρούς ¨ενδιαφέρονται¨ για οικονομία στον Δήμο χρεώνουν άσκοπα με έξοδα παράστασης, ικανοποιώντας μόνο τον εγωισμό τους χωρίς να ενδιαφέρονται για τους Δημότες.
Εμείς δηλώνουμε ότι μέχρι την λήξη της θητείας μας θα αγωνιστούμε για την επίλυση των προβλημάτων γιατί δεν μας ενδιαφέρουν τα προσωπικά προβλήματα του καθενός, αλλά να προχωρήσουν και να τελειώσουν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί.

Υ.Γ. Για να μην αδικήσουμε όλους τους συναδέλφους υπήρχαν και αυτοί που είχαν ειλημμένες υποχρεώσεις και δεν ήρθαν.

Υπογράφουν
Δήμαρχος κος Σιδηρόπουλος Δημήτριος
Στογιάννης Χρήστος
Μπόφτσης Δημήτρης
Κυριακίδης Δημήτρης
Κερεμίδου Σοφία
Παπανδρέου – Κανούδη Αλέκα

Κόντρα στις νόμιμες διαδικασίες

Κ. Δ/ντά
Για άλλη μια φορά είμαι αναγκασμένος να επανέλθω δίχως να θέλω να κουράσω το αναγνωστικό σας κοινό αλλά η αναγκαιότητα του ζητήματος επιβάλλει την παρέμβαση μου για το θέμα των φωτοβολταικών.
Την Δευτέρα στις 28 Ιουνίου είχαμε την δημοπρασία για την ενοικίαση δημοτικών εκτάσεων στη Μαρίνα και στη Χαρίεσσα σε ιδιωτική εταιρία φωτοβολταϊκών. Λίγες μέρες πριν έγγραφο από την Περ. Κεν. Μακεδονίας με αριθμό πρωτοκόλλου 5091 και ημερομηνία 24 Ιουνίου 2010 προειδοποιούσε την αρμόδια επιτροπή του Δήμου Ανθεμίων να μην προχωρήσει στην διαδικασία της δημοπρασίας.
Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος εκτός του ότι δεν πρωτοκόλλησε το έγγραφο ότι το παρέλαβε δεν ενημέρωσε ούτε την αρμόδια επιτροπή της δημοπρασίας.
Το έγγραφο καταλήγει ως εξής:
«Ύστερα από τα ανωτέρω, σας εφιστούμε την προσοχή, να μην προχωρήσετε στην διαδικασία της δημοπρασίας εκμίσθωσης των εκτάσεων, πράξη που θα στερείται νομιμότητας, εάν προηγουμένως δεν μεταβληθεί η χρήση τους».
Τι κρύβεται πίσω από την βιασύνη του Δημάρχου Ανθεμίων και της δημοτικής αρχής και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετείται όταν απαξιώνεται με αυτό τον τρόπο επίσημο έγγραφο της Περ. Κεν. Μακεδονίας.
Οι πολίτες μας ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Με τιμή
Χρίστοφορος Ιωαννίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Ανθεμίων