Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Σημαντικές διακρίσεις μαθητριών του 1ου Γυμνασίου Νάουσας


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του  διεθνούς κύρους Λευκαδίτη ιστορικού Νικολάου Σβορώνου, που γεννήθηκε πριν 100 χρόνια, το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Λευκάδας και η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας  προκήρυξαν πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό τοπικής ιστορίας.
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν στους μαθητές  της  Γ΄ τάξης Γυμνασίου και της  Α΄ τάξης Λυκείου, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στην  συγγραφή ιστορικού δοκιμίου, σε ατομική ή ομαδική βάση και με επιλογή θέματος από την τοπική - κατά περιοχή - ιστορία. Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό ήταν ενθουσιώδης και ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς συγκεντρώθηκαν περίπου 2500 μαθητικές σελίδες, πάνω σε ποικίλα θέματα της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας που φωτίζουν, με τον ιδιαίτερο τρόπο και ύφος της μαθητικής διερεύνησης και γραφής, συναρπαστικές πτυχές των ελληνικών τόπων και των ανθρώπων τους. Για την αξιολόγηση των γραπτών εργασιών συγκροτήθηκε εξαμελής επιτροπή από φιλολόγους και ιστορικούς των σχολείων της Λευκάδας, με την τιμητική συμμετοχή του Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Εταιρείας Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας, κ. Γεωργίου Λεοντσίνη.
Την πόλη μας και την τοπική της ιστορία εκπροσώπησαν οι μαθήτριες του Λαππείου Γυμνασίου,  Ήρα Καραγιαννοπούλου και Ιωάννα Καστανιώτη, οι οποίες συμμετείχαν με ατομικές εργασίες που αφορούσαν την ιστορία προγόνων τους που διακρίθηκαν στο Μακεδονικό Αγώνα. Συγκεκριμένα, η μαθήτρια Ήρα Καραγιαννοπούλου διαγωνίστηκε με την εργασία «Γεώργιος Καραγιαννόπουλος – Παπαγιώργης Λυμπινιάς. Ένας Ναουσαίος ιερέας στη δίνη του Μακεδονικού Αγώνα», ενώ η μαθήτρια Ιωάννα Καστανιώτη με την εργασία «Αθανάσιος Χατζόπουλος – Καπετάν Μακρής. Ένας αφανής Μακεδονομάχος από την Πιερία». Οι δύο μαθήτριές μας πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις, αφού η μεν Ήρα Καραγιαννοπούλου κέρδισε την πρώτη θέση, στη δε Ιωάννα Καστανιώτη απενεμήθη ειδικός έπαινος. Η βράβευση θα γίνει στην Λευκάδα στο πλαίσιο σχετικού συνεδρίου το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι οι εργασίες των δύο μαθητριών θα δημοσιευτούν στο επόμενο ειδικό τεύχος του περιοδικού Νιάουστα.
Παρακάτω ακολουθεί περίληψη της εργασίας της Ήρας Καραγιαννοπούλου που κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού.

Ο Διευθυντής
Ιωάννης Βαρθολομαίος



Περίληψη εργασίας της μαθήτριας του Λαππείου Γυμνασίου Νάουσας Ήρας Καραγιαννοπούλου με τίτλο: «Γεώργιος Καραγιαννόπουλος – Παπαγιώργης Λυμπινιάς. Ένας Ναουσαίος ιερέας στη δίνη του Μακεδονικού Αγώνα, Νάουσα 2012.
1ο βραβείο πανελληνίου μαθητικού διαγωνισμού τοπικής ιστορίας προς τιμήν του Ν. Σβορώνου.

Ο Γιώργος Καραγιαννόπουλος ή αλλιώς Παπαγιώργης Λυμπινιάς ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της Νάουσας που συμμετείχαν στον Μακεδονικό αγώνα. Γεννήθηκε το 1861 και μεγάλωσε στη Νάουσα. Το 1885 παντρεύτηκε  την Ευγενία Κολτσάκη, η οποία όμως πέθανε νωρίς, αφήνοντας τα τρία παιδιά που είχαν αποκτήσει χωρίς μητέρα. Για πολλά χρόνια ο Γιώργος Καραγιαννόπουλος υπηρέτησε ως ιερέας στο μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου αργότερα, το 1901, εξελέγη Ενοριακός Αντιπρόσωπος και πρόεδρος της ενορίας Μεταμορφώσεως στη Νάουσα. Παράλληλα, αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ζωής του στο Μακεδονικό αγώνα. Βοήθησε ως πράκτορας, φιλοξενώντας συχνά Μακεδονομάχους και απεσταλμένους αξιωματικούς από την Νότια Ελλάδα όπως τον Κ. Μαζαράκη. Το σπίτι του χρησίμευε ως καταφύγιο των ανταρτών, ως προσωρινός χώρος περίθαλψης των τραυματιών του πολέμου και ως μυστικός χώρος συγκέντρωσης και ανεφοδιασμού των ανταρτών. Το 1906, ο Παπαγιώργης εκτέλεσε έναν Τούρκο με το όνομα, που προσπαθούσε να βιάσει μια γυναίκα, γεγονός που του άλλαξε όλη τη ζωή. Η πράξη του αποκαλύφθηκε και ο Παπαγιώργης, για να αποφύγει κρεμάλα, αναγκάστηκε να φύγει στη νότια, απελευθερωμένη Ελλάδα. Διακόνησε για τέσσερα χρόνια σαν εφημέριος στη Σπάρτη και επέστρεψε το 1912 στη Νάουσα όπου έψαλε τη λειτουργία της απελευθέρωσης της Νάουσας στη Μεταμόρφωση. Πέθανε το 1923 σε ηλικία 62 ετών, αφού υπέφερε από βαριά εγκαύματα εξαιτίας μιας πυρκαγιάς στο σπίτι του. Σήμερα, υπάρχει μια οδός με το όνομά του, καθώς και μια προθήκη στο Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας με ορισμένα από τα προσωπικά του αντικείμενα, τιμώντας έτσι την πολύτιμη συνεισφορά του στον Μακεδονικό Αγώνα και αφήνοτας τη μνήμη του αγέραστη στην ιστορία της Νάουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου