Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση των δημ. συμβουλίων Ανθεμίων – Ειρηνούπολης την Τρίτη στην Επισκοπή εν’ όψει «Καλλικράτη» Στόχος το δημοψήφισμα γι



Την πρώτη συνάντηση πραγματοποίησαν τα δημοτικά συμβούλια Ανθεμίων και Ειρηνούπολης την Τρίτη στην Επισκοπή με θέμα την διαβούλευση για τον «Καλλικράτη». Μέσα από έντονο διάλογο, τριβές, αντιθέσεις αλλά και οργανωτικές παραλείψεις ξεκινά η προσπάθεια για ενημέρωση όλων των δημοτικών διαμερισμάτων των δύο δήμων με στόχο το δημοψήφισμα που θα δείξει τον δρόμο και την στάση που θα κρατήσουν οι δύο δήμοι στην διοικητική μεταρρύθμιση που έρχεται. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία Δήμαρχοι αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος, για την δημιουργία επιλογών στους πολίτες ώστε να αποφασίσουν υπέρ ενός δήμου στον κάμπο μεταξύ Ανθεμίων και Ειρηνούπολης με τυχόν προσθήκες που μπορούν να προκύψουν (Αγ. Γεώργιος – Αγ. Μαρίνα από Δοβρά) ή ενός διευρυμένου Δήμου Νάουσας. Η συνάντηση που ήταν άτυπη έγινε με πρωτοβουλία των 2 Δημαρχών και δεν κλήθηκαν βουλευτές – νομάρχης, ενώ έδωσε το παρών ανοίγοντας την διαδικασία ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ημαθίας και Δήμαρχος Μελίκης κ. Καρέλης.

Καρέλης: Έγινε έρευνα από την ΤΕΔΚ. Οι κάτοικοι των χωριών δεν θέλουν την συνένωση με τη Νάουσα
Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε η ΤΕΔΚ Ημαθίας γύρω από τον Καλλικράτη τον Μ.Ο. πληθυσμού των ΟΤΑ σε περισσότερες χώρες της Ε.Ε. (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία) που είναι κατά πολύ μικρότερος από την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΤΕΔΚ για το νομό που εμπεριέχουν 5 Δήμους (μεταξύ αυτών και ο ενιαίος Δήμος Ανθεμίων – Ειρηνούπολης).
«Έγινε μια εξαντλητική διαβούλευση από την ΤΕΔΚ και την ολομέλεια των Δημαρχών και η απόφαση των 5 δήμων στο νομό πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Έγινε έρευνα από τα στελέχη της ΤΕΔΚ και διαπιστώσαμε ότι τα χωριά της επαρχίας Νάουσας δεν ήθελαν επ’ ουδενί να ενωθούν με τη Νάουσα. Αυτά λάβαμε υπόψη και προτείναμε την δημιουργία Δήμου Ανθεμίων – Ειρηνούπολης» είπε ο κ. Καρέλης και πληροφόρησε για την υλοποίηση αντίστοιχης συνάντησης των δήμων πέραν του Αλιάκμονα (Βεργίνα – Μελίκη – Μακεδονίδα) για την σύσταση ενιαίου δήμου.

Σπαθόπουλος: Ανθέμια Ειρηνούπολη έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά
Ο κ. Σπαθόπουλος έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που καθυστερεί να ανακοινώσει τις ακριβείς προθέσεις της γύρω από ζητήματα πόρων, αλλά και το χωροταξικό, όπως και το κρίσιμο θέμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων (υγεία, παιδεία) στους δήμους. «Δεν μας έχει πείσει το Υπουργείο. Αν μας πείσουν ότι η κατάσταση που θα προκύψει θα είναι καλύτερη για τους δήμους μας τότε και εμείς θα τα μεταφέρουμε στους δημότες». Επίσης αναφέρθηκε σε μια σειρά κενών του νομοθέτη για τις αρμοδιότητες στους πρώην δήμους αντιδήμαρχος στους υπό κατάργηση δήμους, αναβαθμισμένους προέδρους Τ.Σ. Καταλήγοντας τόνισε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Ειρηνούπολης να μη συνενωθούν με τη Νάουσα αλλά με τα Ανθέμια με τον οποίο υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά.

Σιδηρόπουλος: Τώρα μας θυμήθηκαν οι Ναουσαίοι
Ο Δήμαρχος Ανθεμίων στη συνέχεια εξέφρασε την κοινή επιθυμία για διαβούλευση που θα οδηγήσει σε δημοψήφισμα τονίζοντας ότι στο συμβούλιο των Ανθεμίων με ψήφους 11 υπέρ 5 κατά πάρθηκε η απόφαση για εθελούσια συνένωση με όμορο δήμο που θα έχει κοινά χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σιδηρόπουλος επιτέθηκε σε κύκλους από τη Νάουσα, που υποστηρίζουν ότι τα οφίκια και τα αξιώματα είναι υπεύθυνα για την στάση των δήμων του κάμπου ενάντια στη συνένωση με τη Νάουσα. Επίσης αναφέρθηκε σε παραδείγματα στήριξης του σε αποφάσεις του κ. Καραμπατζού, ενώ αντίθετα όταν ο ίδιος του ζήτησε να μην κοπεί ο δρόμος Κοπανού – Μονοσπίτων από τον άξονα Βέροιας – Σκύδρας εκείνος δεν το έπραξε.
Ζήτησε να στηριχθεί η προοπτική συνένωσης με την Ειρνούπολη ώστε ο Δήμος που θα προκύψει να είναι αυτάρκης.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι επικεφαλείς παρατάξεων.
Φωτιάδης: Ζητούμενο η βιωσιμότητα των Δήμων
Ο πρώην Δήμαρχος Ειρηνούπολης κ. Φωτιάδης έθεσε το ζήτημα της βιωσιμότητας του ενιαίου δήμου. Να περιμένουμε να δούμε το οικονομικό μέρος και τους πόρους, είπε, αποφεύγοντας να πάρει ανοιχτή θέση υπέρ του Δήμου του κάμπου. Σήμερα θα έπρεπε εδώ να υπάρχει το αδιαχώρητο» και συμφώνησε σε δημοψήφισμα ζητώντας να συνεχιστούν οι ενημερωτικές συνελεύσεις

Βασιλείου: Θέλουμε την ξεκάθαρη θέση των βουλευτών
Να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά στοιχεία αλλά και να ζητηθεί η ξεκάθαρη τοποθέτηση των βουλευτών για το θέμα αυτό ζήτησε ο κ. Βασιλείου. «Δεν μπορεί η Πέλλα να έχει 5 – Δήμους και εδώ στην Ημαθία να μας προτείνουν 3 Δήμους. Θέλουμε δίκαιες προτάσεις σε διαφορετική περίπτωση θα αντιδράσουμε» είπε χαρακτηριστικά ζητώντας να μην αδικηθούμε χωροταξικά σε σχέση με άλλους νομούς παρόμοιου μεγέθους.

Θεοδωρίδης: Να μην βιαζόμαστε, να έρθει πρώτα το χωροταξικό.
Για βιαστικές κινήσεις έκανε λόγο ο κ. Θεοδωρίδης που ζήτησε να έρθει πρώτα το χωροταξικό για να παρθούν αποφάσεις, αποφεύγοντα να πάρει θέση για την προοπτική του κοινού δήμου στον κάμπο. Για βιαστικές κινήσεις έκανε λόγο και η σύμβουλος της παράταξής του κ. Τσαγκαλίδου που πρόσθεσε ότι ο Καποδίστριας δεν ήταν και ότι καλύτερο για την περιφέρεια

Παντζαρτζίδης: Θέλουν να κρατήσουν τον κόσμο στα αστικά κέντρα και να ερημώσουν την ύπαιθρο
Ο κ. Παντζαρτζίδης αναφέρθηκε σε συμπεριφορές και αποφάσεις της Νάουσας που την κράτησαν μακριά από τα χωριά όλα αυτά τα χρόνια, ενώ μίλησε και για τα σχέδια των κρατούντων που θέλουν να διατηρήσουν τον κόσμο ενισχύοντας τα αστικά κέντρα.
«Όλοι θεωρούν σίγουρο ότι θα πάμε στη Νάουσα. Το θέμα είναι σοβαρό. Ορθώς ο κ. Βασιλείου έθεσε το ζήτημα για τους βουλευτές. Συνεχίζουμε αγωνιστικά να διεκδικούμε μια καλύτερη προοπτική για τον τόπο μας με τον κοινό δήμο Ανθεμίων - Ειρηνούπολης»

Κερεμίδου: Εμείς οι 2 αγροτικοί Δήμοι να κάνουμε ένα βήμα εμπρός
«Εμείς οι 2 αγροτικοί δήμοι θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα εμπρός. Ένας Καλλικράτης δεν θα λύσει τα προβλήματα που έχουμε» είπε η κ. Κερεμίδου και ζήτησε εγρήγορση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αναφερόμενη σε παραδείγματα όπου ο Δήμος Νάουσας δεν συνεργάζεται απαξιώνοντας την περιοχή μας όπως (σκουπιδότοπος πάνω από τον Κοπανό, σύσκεψη για Βέρμιο κ.α.)

Αργυρίου: Ναι στη Νάουσα, όσοι αντιτίθενται το κάνουν για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες
Υπέρμαχος της συνένωσης με τη Νάουσα ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Αργυρίου υποστηρίζοντας ότι έτσι θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα των διαμερισμάτων του κάμπου.
Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα καυστικός με όσους αντιτίθενται στο ενδεχόμενο αυτό λέγοντας:
«Ναι στη συνένωση με τη Νάουσα. Αυτοί που δεν θέλουν το κάνουν για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες»

Μαραντίδης: Υπέρ της Νάουσας με τον όρο ότι το διοικητήριο θα γίνει στον Σταθμό
Υπέρ της συνένωσης με τη Νάουσα γιατί είναι οργανωμένος δήμος τάχθηκε ο κ. Μαραντίδης θεωρώντας δεδομένο ότι θα περπατήσει το σχέδιο για 3 δήμους στην Ημαθία.
«Είμαι υπέρ της Νάουσας με προϋποθέσεις να κατεβάσουν το διοικητήριο στον σταθμό και μετά όλοι ενωμένοι για καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε αλλά ωστόσο παραδέχθηκε ότι θα στηρίξει όποιο αποτέλεσμα δώσει το δημοψήφισμα στα Ανθέμια.

Μπόφτσης: Θα ήταν λάθος να στηρίξουμε το μέλλον των παιδιών μας σε λάθος συμπεριφορές και πρακτικές
Ο αντιδήμαρχος κ. Μπόφτσης τάχθηκε υπέρ ενός δήμου Ανθεμίων – Ειρηνούπολης. «Θα ήταν λάθος να στηρίξουμε το μέλλον των παιδιών μας σε λάθος συμπεριφορές και πρακτικές… Η ηγεσία της Νάουσας κινείται με σιγουριά πιστεύοντας στην τακτική του ώριμου φρούτου. Δεν λεν τίποτα για την μεταφορά των υπηρεσιών και το πώς θα εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι των χωριών. Δεν λεν τίποτα γιατί θεωρούν ότι δεν θα μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε…»

Στογιάννης: Οι πολίτες των Ανθεμίων δεν θέλουν συνένωση με Νάουσα
«Δεν ήρθαμε εδώ για να κρίνουμε τους Δημάρχους. Είναι λυπηρό το γεγονός της μικρής προσέλευση, πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος. Αρχικά είχα την εντύπωση ότι με τη Νάουσα θα ήταν καλύτερα, ακούγοντας όμως την άποψη των πολιτών και αφουγκρασμένος τις ανάγκες τους πιστεύω ότι η συνένωση των δήμων Ανθεμίων – Ειρηνούπολης όπως και ο μισός Δοβράς είναι η καλύτερη λύση» είπε ο αντιδήμαρχος κ. Στογιάννης και πρότεινε άμεση κινητοποίηση για το ζήτημα στα διαμερίσματα του Δήμου.

Κυριακίδης: Να είμαστε έτοιμοι για αγώνες, τίποτε δεν χαρίζεται
Σε μια σειρά ζητημάτων που θα έφερνε την Νάουσα εγγύτερα στα διαμερίσματα του κάμπου αλλά δεν το επέλεξαν οι ιθύνοντες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Δ.Σ. κ. Κυριακίδης: «Θα μπορούσε όταν ξεκίνησε να κάνει τον βιολογικό να τον κάνει πιο χαμηλά και να μην ψάχνουμε εμείς τώρα αποδέκτη που θα κουμπώσει τις αποχετεύσεις των διαμερισμάτων. Αντ’ αυτού τον έκανε πάνω από τα Λευκάδια. Μας είπαν ότι δεν δέχονται τα σκουπίδια μας γιατί η χωματερή τους ήταν κορεσμένη. Έχουμε 6 ΚΑΠΗ, 3 Γυμνάσια και 4 παιδικούς σταθμούς. Ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα τα κλείσουν… Να είμαστε έτοιμοι για αγώνες. Τίποτε δεν χαρίζεται»

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση με τους παραβρισκόμενους η πρώην δημ. σύμβουλος κ. Καραμπατάκη τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ ενιαίου δήμου με τη Νάουσα αναφερόμενη στο παράδειγμα συνεργασίας Ανθεμιωτών μέσα από τους συν/σμούς της Νάουσας. Ο υπ. νομ. σύμβουλος με την παράταξη Καραπαναγιωτίδη, κ. Παπαδόπουλος Γιάννης αναφέρθηκε στα σχέδια για τις τοπικές κοινωνίες δίχως να ερωτηθούν οι ίδιες, τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος υπέρ της συνέχισης της ενημέρωσης ενώ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορεί η Νάουσα να βρεθεί κοντά στα χωριά αφού δεν έχει πρόθεση να κατεβάσει καμία υπηρεσία.
Ο κ. Παυλίδης από την ΔΑΚ Ανθεμίων καταφέρθηκε ενάντια στον Καλλικράτη και στον Καποδίστρια, δείχνοντας προτίμηση στις πρώην κοινότητες ως καλύτερο αυτοδιοικητικό σχήμα.
Καταλήγοντας οι κ.κ. Σπαθόπουλος και Σιδηρόπουλος αποφάσισαν να συνεχίσουν την ενημέρωση στα διαμερίσματα του Δήμου υποστηρίζοντας ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει γύρω από το χωροταξικό θα συνεχίσουν να διεκδικούν καλύτερη προοπτική για τον τόπο και ότι θα σεβαστούν απόλυτα τις αποφάσεις των δημοψηφισμάτων των δύο δήμων. Στη συνεδρίαση προήδρευσαν οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Ανθεμίων - Ειρηνούπολης κ.κ. Κυριακίδης και Λ. Κελεσίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου