Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Νέα πρωτοβουλία Καραμπατζού για τον άξονα Βέροιας - Σκύδρας


Συζήτηση για τον ημιτελή νέο οδικό άξονα που προβλέπεται να συνδέσει την Εγνατία οδό με τη Νάουσα, τη Σκύδρα και την Έδεσσα, έγινε στο Δ.Σ. της Νάουσας την Δευτέρα. Εκεί διαφάνηκε έντονα η ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί το έργο, λόγω του υψηλού κόστους που έχει πια αποκτήσει εξαιτίας των υψηλών τιμών που ορίστηκαν για τις αποζημιώσεις.
Ο Δήμαρχος κ. Καραμπατζός μιλώντας για τις δυσκολίες του έργου λόγω του υψηλού κόστους (προεκτιμάται ότι απαιτούνται πάνω από 200 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση των τριών τμημάτων του έργου), υποστήριξε ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ολοκληρωθεί η «κάθετος» και να «κουμπώσει» με την Εγνατία στο ύψος της Μέσης. Ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τον αρμόδιο υπουργό κ. Ρέππα και υφυπουργό κ. Μαγκριώτη και με την Περιφερειάρχη κ. Λιονή και ζήτησε από το σώμα να λάβει ομόφωνη πολιτική απόφαση, με στόχο να ασκηθεί πολιτική πίεση ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Ενημέρωσε και για την πρόθεσή του να ζητήσει από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων του νομού να λάβουν ανάλογες αποφάσεις. Σύμφωνος με την πρωτοβουλία του Δημάρχου και με επόμενες κινήσεις ήταν και ο Δήμαρχος Δοβρά.
Για συμφέροντα που απεργάζονται την απομόνωση της Νάουσας και για κάποιους που εσκεμμένα καθυστερούν-κωλυσιεργούν το έργο, δημιουργώντας προβλήματα στην ανάπτυξη της περιοχής, έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Σπάρτσης. Επέδωσε στον πρόεδρο του σώματος τη μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας βάσει της οποίας επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χάραξη του τμήματος Πατρίδα-Νάουσα, τονίζοντας ότι κανένας Νομάρχης ή Περιφερειάρχης δεν είναι υπεύθυνος για τη χάραξη του έργου. Έθεσε το ερώτημα γιατί δεν παρέστη εκπρόσωπος του Δημοσίου στα δικαστήρια που εκδίκασαν τις υψηλές τιμές των αποζημιώσεων, τόνισε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης είναι η αιτία που το έργο δεν προχωρά ούτε στα «ελεύθερα» τμήματα του δρόμου και εξέφρασε την άποψη ότι εσκεμμένα καλλιεργείται το δίλημμα του σημείου που θα «κουμπώσει» ο δρόμος στη λογική του «διαίρει και βασίλευε». Ο κ.. Λακηνάνος, χαρακτήρισε αναγκαίο για την ανάπτυξη της περιοχής χαρακτήρισε τον άξονα σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν αποτελεί πανάκεια για τη λύση των σοβαρών προβλημάτων της περιοχής Νάουσας.
Το σώμα ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα την πρόταση του Δημάρχου, δεν την υποστήριξαν μόνο οι 2 σύμβουλοι. Σύμφωνα με αυτήν, εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να ασκήσει πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου, να παραστεί στο Εφετείο με στόχο τη μείωση των τιμών των αποζημιώσεων, μαζί με άλλους δημάρχους και να πιέσουν την υπουργό Οικονομίας για να χρηματοδοτηθεί το έργο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Απορρίφθηκε αίτημα εργαζομένων με Stage
Σε άλλο θέμα αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η απόρριψη του αιτήματος των εργαζομένων των Stage. Οι 15 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο Δήμο με πρόγραμμα Stage από το 2007 ζητούσαν από το σώμα να αποφασίσει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η πρόταση του Δημάρχου ήταν αρνητική απέναντι στο αίτημα, καθώς υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά προσωρινές, αλλά πρότεινε να τους δοθούν βεβαιώσεις προϋπηρεσίας για το χρόνο εργασίας τους στο Δήμο.
Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο Δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος δεν υπέβαλε αίτημα για θέσεις Stage, αλλά δεν μπορούσε και να αρνηθεί. Τόνισε ότι οι ειδικότητές τους δεν προβλέπονται στο οργανόγραμμα του Δήμου, ενώ δεν προβλέπεται και στον προϋπολογισμό η σχετική δαπάνη σημειώνοντας ότι η μονιμοποίησή τους θα ήταν οικονομικό φορτίο ασήκωτο για το Δήμο. Η πρόταση του Δημάρχου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 11 ψήφους υπέρ (των συμβούλων της πλειοψηφίας και της ανεξάρτητης Ιωσηφίδου), 8 κατά (των συμβούλων των δύο παρατάξεων της μειοψηφίας και του Γ. Φουντούλη) και ένα λευκό (του ανεξάρτητου Γ. Πάτσου).
Συμφωνία για φράγμα στο τρίγωνο Φυτειά-Στενήμαχος-Τρίλοφος
Με την παρουσία του Δημάρχου Δοβρά έγινε η συζήτηση για την κατασκευή αρδευτικού φράγματος στο τρίγωνο μεταξύ Φυτειάς, Στενημάχου και Τριλόφου. Ο κ. Τσιούντας χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή, και ανέφερε ότι η δημοτική αρχή, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έβαλε 204.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Θησέας» για το έργο, το οποίο δημοπρατήθηκε και τώρα υλοποιείται. Ο κ. Καραμπατζός εξέφρασε την συμφωνία του και η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου