Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Πανηγυρική η κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. Ανθεμίων - Ειρηνούπολης την Παρασκευή Διατράνωσαν την βούληση τους για τον ενιαίο δήμο του κάμπου



Η καθολική βούληση συμβούλων αλλά και πολιτών για δημιουργία ενιαίου δήμου Ανθεμίων – Ειρηνούπολης διατρανώθηκε την Παρασκευή στο δημαρχείο Ειρηνούπολης στην πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδρίαση και στάλθηκε το ομόφωνο ψήφισμα στο υπουργείο εσωτερικών.
Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων η οικονομική κατάσταση των 2 δήμων, η άριστη συνεργασία των 2 δήμων μέσω της κοινής ΔΕΥΑ, αναφέρθηκε ο εξοπλισμός, το ανθρώπινο δυναμικό, ήδη ξεκίνησε και προχωρά η κοινή τεχνική και οικονομική υπηρεσία οι κτιριακές υποδομές όπου θα στηριχθεί, αναμένοντας την οριστική απόφαση του υπουργείου για να οργανωθεί ο νέος δήμος που θα προκύψει στα πλαίσια του “Καλλικράτη”
Αξιοσημείωτο επίσης ότι από τους 30 δημοτικούς συμβούλους των 2 δήμων μόνο ο κ. Αργυρίου έχει τοποθετηθεί κατηγορηματικά υπέρ της συνένωσης με τον Δήμο Νάουσας.


Καρέλης: Συγχαρητήρια προκαταλάβατε τις εξελίξεις
Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Καρέλης που έδωσε το παρών και δήλωσε για ακόμη μια φορά υπέρμαχος του δήμου Ανθεμίων – Ειρηνούπολης όπως πρότεινε και η ΤΕΔΚ Ημαθίας χαρακτήρισε πρωτοπόρο την διαδικασία του δημοψηφίσματος.
«Η ΤΕΔΚ έκανε έρευνα και διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι του κάμπου δεν θέλουν συνένωση με τη Νάουσα… Συγχαρητήρια προκαταλάβατε τις εξελίξεις. Δικαιώσατε την ΤΕΔΚ…. Έχετε το απόλυτο δικαίωμα της αυτοδιοίκησης, αυτοδιαχείρισης» είπε σχετικά.
Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπουργείο θα εξετάσει τα αιτήματα των εκείθεν του Αλιάκμονα Δήμων και θα προκύψει ο ενιαίος Δήμος Βεργίνας – Μελίκης και Μακεδονίδος.

Σπαθόπουλος: Δεν καταλαβαίνω γιατί φωνάζουν. Ο Δήμος τους παραμένει ως έχει. Μήπως γιατί δεν πήραν λάφυρα;
Ο Δήμαρχος Ειρηνούπολης κ. Σπαθόπουλος έκανε λόγο για δικαίωση και της ΤΕΔΚ υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του υπουργείου απαντά στην επιθυμία των κατοίκων του κάμπου. «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να αλλάξει η πρόταση. Δεν έχω τίποτα με τη Νάουσα. Δεν καταλαβαίνω γιατί φωνάζουν. Ο Δήμος τους παραμένει ως έχει. Μήπως γιατί δεν πήραν λάφυρα;» υποστήριξε ο κ. Σπαθόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι έπαιξε ρόλο η οικονομική κατάσταση των 2 δήμων και η δυναμική τους στην απόφαση του υπουργείου.
Τόνισε ότι χάνεται η «δημοτική δημοκρατία» στους μικρούς δήμους όπως θα το διαπιστώσουν πολύ σύντομα οι κάτοικοι των νέων δήμων της Αλεξάνδρειας και της Βέροιας και αναφέρθηκε στα πανευρωπαϊκά παραδείγματα Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Ισπανίας που ο μέσος όρος πληθυσμού των δήμων είναι κοντά στα 5 – 7 .000 κατοίκους.
Απαντώντας και για τις δυνατότητες του νέου δήμου τόνισε ότι θα υπάρχει κοινή οικονομική, τεχνική υπηρεσία ενώ η πολεοδομία θα κατέβει επιτέλους κάτω στα χωριά, ενώ θα υπάρχει και ενδοσυγκοινωνία.
«Δεν τολμούν να κάνουν οι ίδιοι δημοψήφισμα, παρόλα αυτά απέρριψαν το δικό μας. Μπορούμε και μόνοι μας. Είμαστε 4ος και 5ος πλουσιότερος δήμος στην Ημαθία. Ευχαριστώ όλους για την κοινή προσπάθεια» είπε κλείνοντας ο κ. Σπαθόπουλος.

Σιδηρόπουλος: Εμείς ξεκινάμε για το νέο δήμο και αυτοί τρέχουν στο υπουργείο να αλλάξουν την απόφαση
Ο Δήμαρχος Ανθεμίων κ. Σιδηρόπουλος τόνισε ότι από το νέο Δήμο δεν θα χάσει κανείς. «Προτείναμε το δημοψήφισμα το 2008 και το εφαρμόσαμε το 2010, όσοι είχαν διαφορετική άποψη θα μπορούσαν να την εκφράσουν. Εμείς δεν τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα δημιουργούμε γεγονότα. Ετοιμάζουμε το πεδίο στρώνουμε το χαλί για το μέλλον. Από σήμερα ξεκινάμε για το νέο δήμο και αυτοί τρέχουν στο υπουργείο να αλλάξουν την απόφαση» συνέχισε ο Δήμαρχος και έκανε λόγο για εσκεμμένη παραπληροφόρηση στο υπουργείο ότι απουσιάζει επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό εδώ και χρόνια. Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπου η Νάουσα δεν συμπεριέλαβε στις επιδιώξεις της τα Ανθέμια όπως πρόγραμμα ορεινού όγκου Βερμίου, δρόμος Κοπανός – Μονόσπιτα, Σκουπίδια, αποζημιώσεις για τον άξονα.
«Αποδείχθηκε ότι είναι μια ιστορική στιγμή που έπιασαν τόπο οι αγώνες» κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ανθεμίων κ. Κυριακίδης τόνισε ότι αγωνίζεται η επαρχία για το μέλλον των παιδιών της και άφησε αιχμές στον Δήμαρχο Νάουσας ότι εμπλέκεται ανοιχτά στα εσωτερικά του δήμου Ανθεμίων.
«Λειτούργησαν έτσι για να μας φέρουν μακριά. Έβαζαν ανθρώπους να δημιουργήσουν ρήγματα στην κοινωνία για δικούς τους λόγους και προπαγάνδισαν μια συνένωση με τη Νάουσα που δεν την ήθελε ο κόσμος και συνεχίζουν με παρασκηνιακούς τρόπους να επιβάλλουν την άποψη τους»

Καρυπίδης: Είμαι υπέρ της συνένωσης Ανθεμίων - Ειρηνούπολης
Ο κ. Καρυπίδης εξέφρασε την άποψη για ότι είναι υπέρ της συνένωσης Ανθεμίων – Ειρηνούπολης και ζήτησε να τεθεί το ζήτημα της τακτοποίησης των υπηρεσιών και της αποκέντρωσης τους στα διαμερίσματα του νέου δήμου. Υποστήριξε ότι καταλυτική ήταν η απόφαση της ΤΕΔΚ Ημαθίας για να προκύψει ο δήμος του κάμπου και ζήτησε να υπάρξουν δεσμεύσεις για την λειτουργία του νέου δήμου.

Θεοδωρίδης: Με θλίβει ο τοπικός τύπος της Νάουσας και τα δημοσιεύματα του
Στα δημοσιεύματα από τον τύπο της Νάουσας στάθηκε ο κ. Θεοδωρίδης:
«Με θλίβει ο τοπικός τύπος της Νάουσας και τα δημοσιεύματα του. Η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο στους μεγάλους δήμους. Να στηριχθούν όλα τα διαμερίσματα από τον Αρχάγγελο μέχρι τα Π. Νερά και τα Μονόσπιτα να έχουν τα χωριά μας δύναμη μέσα από την αποκέντρωση».

Βασιλείου: Αγωνία μήπως στραβώσει κάτι παρασκηνιακά
Ο κ. Βασιλείου ζήτησε να διατρανωθεί η κοινή επιθυμία όλων για να δοθεί το ψήφισμα ως συνέχεια της πρότασης του υπουργείου.
«Έχω μια αγωνία μήπως παρασκηνιακά στραβώσει κάτι και δεν γίνουμε ενιαίος δήμος. Το ζήτημα που μπήκε για τις υπηρεσίες (πρόταση Καρυπίδης) είναι άκαιρο γιατί το νέο Δ.Σ. του νέου δήμου που θα προκύψει θα αποφασίσει που θα παν οι υπηρεσίες»

Φωτιάδης: Επιθυμούμε όλοι τη συνένωση των 2 δήμων
Ο πρώην Δήμαρχος κ. Φωτιάδης έκανε λόγο για καθολικά πανηγυρικό χαρακτήρα του συμβουλίου και όποια κουβέντα με άλλο περιεχόμενο δεν έχει λόγο.
«Επιθυμούμε όλοι να υπάρχει συνένωση των 2 δήμων» κατέληξε και στη συνέχει η κ. Τσαγκαλίδου χαιρέτισε την πρόταση της ΤΕΔΚ και του υπουργείου και πρότεινε να εκλεγούν άνθρωποι με όρεξη για δουλειά ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης.

Τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων
Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ για την στήριξη και συμφώνησε με την τοποθέτηση Βασιλείου δηλώνοντας υπέρμαχος του ενιαίου δήμου Ανθεμίων – Ειρηνούπολης
«Κάποιοι δεν κατάλαβαν πως σήμερα γράφουμε ιστορία. Να δώσουμε μορφή στο όραμα μας για τον ενιαίο δήμο και να προχωρήσουμε» είπε ο κ. Παντζαρτζίδης
Για δίκαιο αγώνα έκανε λόγο η κ. Κερεμίδου ευχαριστώντας όλο τον κόσμο.«Βρεθήκαμε σε κοινούς αγώνες με την Ειρηνούπολη και τα καταφέραμε. Την ευθύνη με τη μη συνένωση με τη Νάουσα την έχουν αυτοί. Αυτή την συνένωση εμείς την έχουμε κατακτήσει, είναι συνένωση που χτύστηκε εγώ και χρόνια.»
«Στηρίζω την συνένωση των 2 δήμων. Είναι μέρα ευθύνης. Κάποτε είχα πειστεί ότι θα ήμασταν 3 δήμοι σήμερα όμως στηρίζω τον δήμο Ανθεμίων – Ειρηνούπολης. Έχουμε άριστες σχέσεις και με την Ειρηνούπολη και με τον Δοβρά. Δεν γνώριζα για τα γκάλοπ της ΤΕΔΚ. Θ’ αγωνιστούμε για όλα αυτά μέχρι το τέλος του έτους. Ας κρατήσουμε χαμηλούς τόνους» ήταν η τοποθέτηση της κ. Παπανδρέου.
Ο αντιδήμαρχος κ. Μπόφτσης ευχήθηκε στον κ. Καρέλη να βγει και 5ος Δήμος στην Βεργίνα και συνέχισε:
«Αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους κατέφευγαν σε πλημμυρίδα επιστολών στον τοπικό τύπο και σε καταγγελίες Δημάρχων και βουλευτών και στο ερώτημα εάν πρόκειται να κατέβει το δημαρχείο στην διασταύρωση αυτοί λεν ποτέ» Υπέρ του νέου Δήμου και ο κ. Βασιλειάδης που ζήτησε χαμηλούς τόνους.
Ο κ. Ιωαννίδης ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τη Νάουσα τάχθηκε υπέρ της απόφασης του υπ. Εσωτερικών όποια και αν είναι αυτή και επέκρινε το δημοψήφισμα.
Ο αντιδήμαρχος κ. Στογιάννης έκανε λόγο για δικαίωση των προσπαθειών και για δίκαιο αποτέλεσμα ευχόμενος να βγουν 5 δήμοι στην Ημαθία.
«Είμαστε από τα χωριά με γεωργικό κόσμο. Αγαπάμε όλα τα χωριά συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα. Όλοι μαζί για το κοινό σκοπό. Μπορούμε να τα καταφέρουμε»
«Θα πρέπει να έχουμε στη σκέψη μας ότι είμαστε δήμος από εθελούσια συνένωση. Έχοντας αυτό κατά νου νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ανθίμου.
Ο Πρόεδρος της ΠΑΝΤΑΣΥΕΑ κ. Κερεμίδης Αν. τόνισε ότι σημασία έχει τι θέλει ο κόσμος και τάχθηκε ενάντια σε καταναγκαστική συνένωση και υπέρ ενός αγροτικού δήμου με κοινά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου